
Het is oorlog in Europa. Welke gevolgen heeft dit voor Nederland en de rest van de wereld? Lees meer
Wat betekent de Russische invasie van Oekraïne voor de geldstromen van en naar Rusland? In dit dossier analyseren we de rol van Nederland in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.
OM legt beslag op eigendom van Jorrit Faassen, de ex-schoonzoon van Poetin
Buitenlandse Zaken onderzoekt Nederlander op Amerikaanse sanctielijst-Rusland
Heinekens communicatiedirecteur vertrekt na onthullingen over Russische investeringen
VS zetten voor het eerst Nederlander op Rusland-sanctielijst
Unilever breekt beloftes: winst in Rusland verdubbeld, reclamekosten gestegen
Curaçao: grote zorgen over ‘Russische’ gokbedrijven op sanctielijst
Topman Heineken krijgt felle kritiek, hekelt ‘huidig maatschappelijk klimaat van wantrouwen’
Na vertrek van de concurrentie in Rusland verdrievoudigt Heineken de winst
Heineken meldt koper voor Russische dochter, zal 10 procent van verkoopprijs moeten afstaan aan Poetin
Zelensky wil actie tegen Russische gokbedrijven op Curaçao
Hoge Raad der Nederlanden in Den Haag. © Berlinda van Dam / ANP
De geruisloze benoeming van Poetins advocaat tot raadsheer in de Hoge Raad
Zes dagen voordat president Poetin zijn oorlog in Oekraïne startte, benoemde het kabinet een advocaat van het Kremlin tot raadsheer in de Hoge Raad, de hoogste rechtsprekende instantie. Alexander van der Voort Maarschalk, die vandaag bij de Hoge Raad begint, werkte bij Zuidas-kantoor Houthoff, dat de Russische Federatie bijstond in geruchtmakende procedures. De afdeling Tax, waar hij partner was, presteerde ‘extreem slecht’ in de naleving van wettelijke regels ter voorkoming van witwassen.
‘Ik ben alle Houthoffers dankbaar voor de prachtige tijd!’ Met een grote glimlach kondigde Alexander van der Voort Maarschalk vorige week op Linkedin zijn vertrek bij advocatenkantoor Houthoff aan. De reden: zijn aanstelling als raadsheer in de belastingkamer van de Hoge Raad, waar hij vandaag – 1 juni – begint. Het bericht ging zo ongeveer viral: meer dan 600 likes en vele tientallen felicitaties stroomden binnen.
Buiten Linkedin zijn ook kritische geluiden te horen. Prominente juristen in de advocatuur en wetenschap hebben twijfels bij zijn benoeming. Zij vragen zich af of zijn aantreden het aanzien van de Hoge Raad en de rechtsstaat schaadt.
Want Van der Voort Maarschalk was jarenlang als fiscalist en procesadvocaat verbonden aan het grote Zuidas-kantoor Houthoff, dat vanwege zijn focus op Russische klanten ook wel het ‘Kremlin aan de Zuidas’ wordt genoemd. Zo maakte de vloeiend Russisch sprekende raadsman zich jarenlang hard voor de belangen van de Russische Federatie in een geruchtmakende procedure rond olieconcern Yukos, nu onderdeel van staatsbedrijf Rosneft. ‘Alexander werd overal bijgehaald omdat hij zo goed Russisch sprak,’ zegt een oud-collega. ‘Dat vonden die Russen prachtig.’

Yukos werd op hardhandige wijze door president Poetin onteigend, waarna voormalig eigenaar Michail Chodorkovski – een politieke tegenstander van Poetin – jarenlang in een strafkamp belandde. Het bleek een effectieve manier te zijn om de Russische oligarchen onder de duim te krijgen: wie zich niet koest houdt, belandt in de cel op verdenking van fraude en belastingontduiking. Sindsdien is bijna alle macht naar Poetin verschoven. Een rechtsstaat met onafhankelijke rechtspraak is Rusland al lang niet meer.
‘De Yukos-zaak is piraterij,’ zegt Germ Kemper, advocaat en oud-deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten. ‘Het internationale oordeel [over het handelen van de Russische Federatie, red.] is verpletterend. Het Europese Hof heeft al uitgesproken dat de Russische Federatie bijna twee miljard moet betalen aan de voormalig aandeelhouders van Yukos, vanwege grove schending van normen.’
Voor het kabinet was dit geen beletsel om in te stemmen met de benoeming van Van der Voort Maarschalk. Dat gebeurde op 18 februari, zes dagen voor de Russische invasie van Oekraïne, die dankzij de grootschalige opbouw van Russische troepen aan de Oekraïense grens al lang en breed door de Amerikanen was voorspeld.
Binnen afzienbare tijd zal de Hoge Raad definitief beslissen over de schadevergoeding van 50 miljard dollar die de Russische Federatie mogelijk moet betalen aan de voormalig aandeelhouders van Yukos. November vorig jaar nog stak een team van Houthoff, waarin ook Van der Voort Maarschalk zitting had, daar bij de Hoge Raad een stokje voor. De hoogste rechtsprekende instantie verwees de zaak toen terug naar het gerechtshof van Amsterdam, maar de kwestie zal naar alle waarschijnlijkheid daarna weer bij de Hoge Raad terechtkomen voor finale afdoening.
Als Nederlandse huisadvocaat van de Russische Federatie procedeert Houthoff sinds 2009 tegen de voormalige aandeelhouders van Yukos, het olieconcern waar de oligarch Michail Chodorkovski de hoogste baas en mede-aandeelhouder van was. Chodorkovski was een politieke tegenstander van Vladimir Poetin en belandde in 2003 in een strafkamp in Siberië nadat de Russische staat hem van belastingontduiking beschuldigde.
De Russische staat legde vervolgens miljardenclaims bij Yukos neer en nationaliseerde delen van het bedrijf. In 2006 ging Yukos failliet, waarna drie aandeelhouders bij het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag een procedure startten. Dat Hof oordeelde in 2014 dat de Russische Federatie een schadevergoeding van 50 miljard euro aan de aandeelhouders van Yukos moest betalen. Het Permanent Hof van Arbitrage was van oordeel dat het de Russische Federatie niet werkelijk te doen was om belasting van Yukos te innen, maar om Chodorkovski als potentiële rivaal van president Putin uit te schakelen en zich de eigendommen van Yukos toe te eigenen. Rusland had met hoge belastingaanslagen bewust aangestuurd op een faillissement van Yukos.
Daarop stapte de Russische staat naar de Haagse rechtbank met de eis dat de boete van tafel moest. De rechtbank stelde in 2016 de Russische Federatie in het gelijk. Het hoger beroep bij het hof in Amsterdam in 2020 viel weer voordelig uit voor de aandeelhouders: de boete van 50 miljard hield stand.
Vervolgens ging Houthoff in cassatie bij de Hoge Raad, die eind vorig jaar bijna alle bezwaren van de Russische Federatie van tafel veegde – op één punt na. De Hoge Raad verwees de zaak daarom ter herbeoordeling terug naar het gerechtshof.
De verwachting is dat Rusland een vonnis van het hof opnieuw bij de Hoge Raad zal aanvechten; na die uitspraak is de procedure ten einde, en is geen beroep meer mogelijk. Die laatste fase kan nog wel twee jaar in beslag nemen.
In 2014 oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens al dat Rusland bijna 2 miljard euro schadevergoeding moet betalen aan de voormalige aandeelhouders van Yukos, vanwege de procedureel unfaire manier waarop ze zijn behandeld.
Het vonnis is een voorlopige overwinning voor Poetin. De benoeming van zijn advocaat in de Hoge Raad is echter een permanent succes. ‘De dictator [..] zal dus vast wel denken dat het succes en het aanzien van zijn Nederlandse verdedigers op hem afstraalt,’ schreef hoogleraar advocatuur Diana de Wolff (UvA) begin maart. ‘Stel je voor: je internationaal gelauwerde advocaat [Van der Voort Maarschalk, red.] wint je zaak bij de Hoge Raad en wordt een paar maanden later in diezelfde Hoge Raad benoemd. Dan moet het echt wel goed zitten met wat je in al je gewetenloosheid hebt aangericht.’
Witwassen van reputatie
De Wolff wijst erop dat Rusland niet alleen geld in het Westen heeft witgewassen, maar ook zijn reputatie. Nederland is op beide vlakken behulpzaam geweest. Op de Amsterdamse Zuidas rolden advocatenkantoren de rode loper uit voor Russische kleptocraten en staatsondernemingen die, ter bescherming van hun vermogen, gebruik wilden maken van de verworvenheden van ons vestigingsklimaat en van ons goede rechtssysteem. Houthoff liep daarbij voorop: de partners verdienden miljoenen aan Kremlin-zaken. Vertegenwoordigers van een stelend, moorddadig regime werden – vaak door Van der Voort Maarschalk persoonlijk – met open armen ontvangen.
De oorlog in Georgië (2008), de oorlogen in Tsjetsjenië (tot april 2009), de moord op Sergei Magnitsky (2009), de annexatie van de Krim (2014), de daaropvolgende oorlog in het oosten van Oekraïne, het neerschieten van de MH17 met Russische hulp (2014), (de pogingen tot) het vermoorden van tegenstanders in binnen- en buitenland (Nemtsov, Litvinenko, Skripal, Navalny) en de gruwelijke oorlog in Syrië, waarbij Rusland onder meer ziekenhuizen bombardeerde (2019), vormden daarbij geen enkele belemmering.
Pas nadat de Russische troepen op 24 februari Oekraïne binnenvielen, kraakte Houthoffs verdienmodel. Onder grote publicitaire en politieke druk namen Houthoff en andere Zuidas-kantoren begin maart afscheid van dit zeer goed betalende deel van hun clientèle.
De benoeming van Van der Voort Maarschalk was toen al rond. Waarom heeft de Hoge Raad deze advocaat bovenaan zijn lijstje gezet? Welke eisen stelt de Hoge Raad aan de integriteit en onafhankelijkheid van een kandidaat? Wat was bekend over zijn werk voor het Kremlin? Is de Tweede Kamer, die heeft ingestemd met de benoeming, geïnformeerd over de connecties van deze kandidaat? En heeft zijn achtergrond überhaupt een rol gespeeld in de procedure?
De benoemingsprocedure: volledig gedepolitiseerd
De Grondwet bepaalt dat de leden van de Hoge Raad worden gekozen uit een voordracht van drie kandidaten, opgemaakt door de Tweede Kamer. Daartoe zendt de Hoge Raad een lijst van aanbeveling met kandidaten aan de Tweede Kamer.
Vanzelfsprekend stelt de Hoge Raad eisen aan de vakbekwaamheid van een jurist, waarbij wetenschappelijke ervaring een pre is. Er zijn geen formele eisen omtrent ethische zaken als integriteit en onafhankelijkheid, blijkens het protocol. Een voordracht is ‘uitsluitend gebaseerd [..] op de inhoudelijke kwaliteiten en specialismen van de kandidaten en is afgestemd op de behoeften in dit verband van de Hoge Raad,’ zei Geert Corstens, de toenmalig president van de Hoge Raad, in 2012.
Voor Rijksambtenaren zijn de regels strenger. In de Gedragscode Integriteit Rijk worden die ethische normen omschreven. Een daarvan: ‘Je zult je bewust moeten zijn van je zichtbaarheid en van het feit dat je voortdurend aanspreekbaar bent op jouw gedrag. Dit maakt dat je verantwoordelijkheid moet nemen voor jouw gedrag en daarover ook (achteraf) verantwoording aflegt.’
Desgevraagd laat de Hoge Raad weten dat ook ‘rechterlijke attitude’ van een kandidaat wordt beoordeeld, waarvan ‘onpartijdigheid, onafhankelijkheid en integriteit’ onderdeel zijn.

Op 11 november vorig jaar stuurde de president van de Hoge Raad het lijstje kandidaten naar de Tweede Kamer. Daarop prijkte ook Van der Voort Maarschalk. Zijn werk voor de Russische Federatie moet bekend zijn geweest: hij pleitte op 5 februari 2021 in de Yukos-zaak immers in eigen persoon bij de hoogste rechter, in gezelschap van de Russische viceminister van Justitie, Mikhail Galparin. Die hield een vurig betoog waarin de oud-aandeelhouders als criminelen werden weggezet, en de Russische staat werd geportretteerd als slachtoffer. (Dat betoog werd ook uitgezonden op Russische staatstelevisie.)
De Hoge Raad voorziet de Kamer eveneens van een curriculum vitae van de kandidaten, die vertrouwelijk ter inzage worden gelegd aan de leden van de vaste Kamercommissie van Justitie. Zijn werkzaamheden voor de Russische Federatie worden op zijn cv niet genoemd, bevestigt de Hoge Raad.
Zo bezien is de kans groot dat de Kamerleden dit onderwerp niet met Van der Voort Maarschalk hebben besproken, voordat de Kamercommissie zijn voordracht goedkeurde. Op 14 december stemde de Kamer in met de voordracht, zoals gebruikelijk zonder stemming. Meerdere geraadpleegde Kamerleden willen vanwege de vertrouwelijkheid hierover geen vragen beantwoorden van Follow the Money.
De Kamer volgt de aanbevelingen van de Hoge Raad altijd op. Sinds 1945 is daar maar één keer van afgeweken
Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans (Universiteit Leiden) vindt de benoeming niet problematisch. ‘Dat een advocaat voor de Russische Federatie heeft gewerkt wil niet zeggen dat hij zich met die belangen heeft vereenzelvigd. Ik zie dat niet als een diskwalificatie.’
De Kamer volgt de aanbevelingen van de Hoge Raad altijd op. Sinds 1945 is daar maar één keer van afgeweken. Parlementaire controle op deze benoemingen is dus nagenoeg afwezig: de rol van de Kamer is uitsluitend formeel en benoemingen zijn volledig gedepolitiseerd. Dat heeft een goede reden: benoemingen van raadsleden mogen geen speelbal worden van politieke ambities. Vandaar ook dat vrijwel iedereen het normaal vindt dat cv’s vertrouwelijk zijn, en er geen openbare discussie is over het (gewenste) profiel van een kandidaat en diens zakelijke en/of academische verleden.
Laksheid met compliance
Dat verleden van Van der Voort Maarschalk is om nog een reden van belang. Het kenmerkt zich namelijk door een verregaande laksheid bij de naleving (compliance) van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Advocatenkantoren zijn, net als bankiers, verplicht te controleren wie hun klanten zijn; de procedure staat bekend als know your customer (KYC).
De reden daarvoor is dat advocaten en notarissen instrumenteel zijn bij het verplaatsen en verbergen van vermogen. Schending van deze verplichting is strafbaar gesteld in de Wet op de Economische Delicten in geval van opzet. Ook kunnen er (bestuurlijke) boetes worden opgelegd door de Orde van Advocaten, de toezichthouder.
Gebrek aan compliance speelde niet alleen bij het team van Van der Voort Maarschalk. Het was een breder issue bij Houthoff
Het belang van compliance geldt in versterkte mate voor fiscalisten, weten ze bij Houthoff. Maar Van der Voort Maarschalk en de leden van zijn Tax team namen dat niet bijster serieus, blijkt uit een e-mail van voormalig Houthoff-bestuurder Gerhard Gispen van 5 augustus 2019 aan zijn kantoorgenoten.
Hij schreef: ‘De praktijkgroep Tax scoort extreem slecht bij de naleving van KYC. Op dit moment scoort Tax 35,61%, wat betekent dat er bijna 2 op de drie dossiers geen gecompleteerde KYC check kent. Jullie scoren alle drie individueel een dikke onvoldoende uiteenlopend van 31% naar 40%. Dat is om tal van redenen zorgwekkend, niet in de laatste plaats omdat Tax naar de aard der zaak de meest WWFT-gevoelige praktijk is. [..]’
Gebrek aan compliance was overigens niet alleen een probleem van Tax, leerde onderzoek van Follow the Money en Het Financieele Dagblad. Het was een breder issue bij het kantoor. Bij Houthofff was winstgevendheid belangrijker dan witwassen voorkomen, vertelden oud-medewerkers aan FTM.
Kritisch vermogen onderontwikkeld
Advocaat en oud-deken Germ Kemper verzorgt de ethiek-opleiding bij grote kantoren en merkt dat het onderwerp een ondergeschikte rol speelt. ‘De financiële prikkel bepaalt mede de cultuur van bijna ieder groot advocatenkantoor, waardoor dat kritisch vermogen van advocaten niet goed ontwikkeld wordt. Ethiek speelt ook sinds 2014 geen enkele rol bij de overwegingen. De publieke opinie speelde een grote rol [bij het afstand nemen van Russische cliënten, red.]. De moraal heeft niet opeens de leiding genomen.’
Volgens Kemper is ethiek voor een advocaat iets strikt persoonlijks. ‘Als ik advocaten een ethische vraag stel, dan gaan ze in de gedragsregels kijken. Maar je mag ook kijken wat je zelf vindt. Wil ik dit wel? Geneer ik me hier niet voor? Voel ik me hier wel lekker bij?’
Van der Voort Maarschalk wenst niet te reflecteren op zijn werkzaamheden als procesadvocaat van de Russische Federatie
Als advocaat moet je voor iedereen kunnen optreden, vindt Kemper. ‘Dat iemand voor de Russen optreedt is als zodanig niet verkeerd. Maar als je je jarenlang hebt geassocieerd met deze belangen, en jezelf nooit hebt afgevraagd of je lekker slaapt, dan kun je vragen stellen over het kritisch vermogen van betrokkene.’
Van der Voort Maarschalk wil niet op vragen van Follow the Money reageren en wenst ook niet te reflecteren op zijn werkzaamheden als procesadvocaat van de Russische Federatie. Hij verwees telefonisch direct door naar de woordvoerder van Houthoff. ‘Ik wens u succes met uw artikel.’ De woordvoerder meldt: ‘Aan de door jou geformuleerde vragen m.b.t. de beëdiging door koning Willem Alexander van Alexander van der Voort Maarschalk bij de Hoge Raad zullen wij geen medewerking verlenen.’
De zaak-Wattel
Oud-deken Kemper kent de Russische juridische slagkracht uit eigen ervaring. In 2012 publiceerde Peter Wattel, advocaat-generaal bij de Hoge Raad, de column ‘Punitive psychiatry - punitive taxation?’ in het Nederlands Juristenblad, waarin hij betoogt dat Rusland het belastingrecht voor politieke doeleinden misbruikt, zoals in de Sovjettijd psychiatrische inrichtingen werden ingezet om met politieke tegenstanders af te rekenen. ‘Met Khodorkovski en Yukos hoeft men wellicht geen medelijden te hebben [..] maar de naam van belastingheffing als middel tot onteigening zonder vergoeding en tot decenniumlange opberging van politieke tegenstanders was gevestigd.’
In Nederland waren de advocaten van Houthoff niet te beroerd om in Moskou aan de bel te trekken over Wattels artikel. Zij dienden vervolgens namens de Russische Federatie een klaagschrift in bij de Hoge Raad om de gedragingen van Wattel te laten onderzoeken. Advocaat Matthijs Kaaks schreef er later een column over in het Advocatenblad: ‘Als de Gasunie een dergelijke klacht bij de Russische pg [procureur-generaal, red.] Yuri Chaika had ingediend, zou het homerische gelach tot in Groningen te horen zijn geweest. Maar in Den Haag gaat dat anders.’
Het kwam tot een hoorzitting, waarbij advocaten van onder meer Houthoff de grieven van de Russen verwoordden. Germ Kemper nam het op voor de advocaat-generaal. Met succes: de Hoge Raad oordeelde in 2014 dat Wattel niets te verwijten viel.
Nu arriveert een advocaat in het rechtscollege die is betaald uit die ‘ongebreidelde oorlogskas’
Op de hoorzitting verscheen een team van een man of vijf, herinnert Kemper zich. ‘Wat ik merkwaardig vind – en ik druk me voorzichtig uit – is dat je je met zoveel juridisch geweld halsoverkop in zo’n probleem stort en dat het betaald wordt. Als cliënten onbeperkt fondsen beschikbaar stellen, is het dan wel verantwoord om alles in de strijd te gooien? De kans van slagen van de klacht was heel gering, en het nut nul. Dat wijst op een ongebreidelde oorlogskas. Ik vond het intimiderend.’
Wattel is nog altijd advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Met Van der Voort Maarschalk arriveert een advocaat in het rechtscollege die is betaald uit die ‘ongebreidelde oorlogskas’. Daarmee nemen de raadsheren het risico dat er onrust in de eigen gelederen ontstaat en zij het aanzien van de Hoge Raad schaden.
Dat aanzien heeft tot slot mogelijk ook een internationale component. In 2017 en 2018 ageerde Eurocommissaris Frans Timmermans omstandig tegen het verval van Poolse en Hongaarse rechtsstaat en daagde hij die landen zelfs voor de Europese rechter. In november 2021 hield de president van de Hoge Raad, Dineke de Groot, op uitnodiging van de Nederlandse ambassadeur in Polen de Cleveringa-lezing voor studenten van de Universiteit van Warschau. Zij bracht daarin de pogingen van de Poolse regering om de onafhankelijke rechtspraak te ondermijnen, uitgebreid ter sprake.
De vraag is hoe Poolse en Hongaarse politici zullen reageren als daar het besef doordringt dat het Nederlandse parlement en de regering ermee instemden dat een voormalig advocaat van de agressor in het hoogste Nederlandse rechtscollege zitting neemt.
‘Als cassatierechter is de Hoge Raad in het bijzonder belast met het bevorderen van de rechtseenheid en de rechtsontwikkeling en het bieden van rechtsbescherming in rechtszaken. Kandidaten voor een benoeming tot raadsheer in de Hoge Raad dienen optimaal te kunnen bijdragen aan een goede uitoefening van deze taken. De kwaliteit en het gezag van de rechtspraak van de Hoge Raad zijn leidend in de benoemingsprocedure.
Over de benoemingsprocedure heeft u afgelopen vrijdag via de beantwoording van uw eerdere vragen al informatie ontvangen. De Hoge Raad zendt een aanbeveling aan de Tweede Kamer. De Tweede Kamer stelt een voordracht op en zendt die aan de regering. De regering besluit tot benoeming, die plaatsvindt bij Koninklijk Besluit.
Het Protocol werving en selectie raadsheren in de Hoge Raad vermeldt de procedure om tot een aanbeveling van de Hoge Raad aan de Tweede Kamer te komen. Het Protocol is publiek toegankelijk op www.hogeraad.nl. De Hoge Raad maakt bij de werving en selectie gebruik van het profiel voor een raadsheer en besteedt aandacht aan het profiel en de samenstelling van de betrokken kamer van de Hoge Raad. De vindplaatsen op internet zijn u vrijdag toegezonden.
Kandidaten zijn doorgaans werkzaam in de rechterlijke macht, de advocatuur, de wetenschap of (belasting)advieskantoren. Mede op basis van de profielen worden voorafgaand aan de totstandkoming van een aanbeveling de deskundigheid en ervaring van een kandidaat beoordeeld en de rechterlijke attitude, waarvan onpartijdigheid, onafhankelijkheid en integriteit onderdeel zijn.
In de beoordeling van de geschiktheid van een kandidaat wordt de juridische positie gerespecteerd die een kandidaat in de beroepsuitoefening inneemt. Zo blijft wegens de onafhankelijke rol van de rechter buiten beschouwing welke zaken een rechter heeft behandeld en welke beslissingen daarin zijn genomen. Evenzo blijft, wegens de in de Advocatenwet verankerde rol van een advocaat in de rechtspleging, buiten beschouwing welke zaken een advocaat heeft behandeld en wie daarin cliënten waren.
De procedure van aanbeveling, voordracht en benoeming van kandidaten die voldoen aan het profiel van een raadsheer is een langdurig en zorgvuldig proces. Gegevens over kandidaten in een sollicitatieprocedure zijn vertrouwelijk. Die gegevens worden daarom niet aan u verstrekt.
De voordracht die de Vaste Commissie voor Justitie en Veiligheid voorstelt aan de Tweede Kamer is openbaar. Deze maakt deel uit van de Kamerstukken op de site van de Tweede Kamer. Ook de vaststelling van de voordracht door de Tweede Kamer is openbaar. Deze maakt deel uit van de openbare stemmingslijsten van de Tweede Kamer.’
69 Bijdragen
John Janssen 4
En ja, daar gaan we weer, de Kamer! Zou men daar ooit van een 'Due Diligence' hebben gehoord? Of gaat het van, "voordracht gekregen, gesprekje met kandidaat gedaan, aardige vent, goed voorkomen, onze zegen"!
En jullie (de auteurs) voelden hem al aankomen. Is zulks één benoeming nog terug te draaien?
Loes Walsteijn
John JanssenEnrikos Iossifidis 1
J.W.A. Renssen 1
Enrikos IossifidisJohn Janssen 4
J.W.A. RenssenErik Huis
J.W.A. RenssenMonique Hamerslag
J.W.A. RenssenSM vDongen 2
Monique HamerslagUiteindelijk is Poetin wel min of meer democratisch gekozen en ik zie weinig slechts in het re-nationaliseren van olie-maatschappijen.
Roland Horvath 7
SM vDongenMet Poetin is er enige orde in de maatschappij in RU en in de economie.
Overigens, de adel, die ontstaan is in de jaren 800 is rijk geworden op dezelfde brutale manier als de RU oligarchen en de super miljardairs in de VS. De adel heeft het land dat ze bezaten ook gestolen met de medewerking van de overheid: De koning in die tijd.
Wietze van der Meulen 6
Roland HorvathWant de advocaat die dat wel doet, wordt op de korrel genomen (als in dit artikel).
Je kunt je afvragen wat erger is, advocaat van de Russische Federatie zijn of een advocaat van de Russische Federatie op zo'n manier bejegenen.
HH Manders 4
Wietze van der MeulenDe vraag is hoe je de Russische Federatie en haar instituties vertegenwoordigd, in wat voor zaken, en voor welke vergoeding. De manier waarop Houthoff (en met haar vele Zuid-As juristen, maar mijns inziens ook een deel van de strafrechtadvocatuur) dat doet getuigt dat de mentaliteit waarmee veel juristen hun houding en gedrag vs de Nazis en Joden (en van Joden geroofde goederen) legitimeerden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog binnen de Nederlandse advocatuur springlevend is. Alles mag, alles moet, de geest van de wet is meestal dood (want dat beperkt meestal wat mag), zolang je geld kan verdienen is alles geoorloofd, en we zorgen er natuurlijk voor dat waar nodig de wet in ons voordeel ge/her-schreven wordt.
- Witwassen
- Willens en wetens overtreden van sancties
- Belastingontduiking
- Dubieus optreden in de Yukos zaak
En zo kunnen we doorgaan.
In dit geval zou het hooguit moeten zijn Pro Deo (het is niet alsof Houthoff om geld verlegen zit).
Wietze van der Meulen 6
HH MandersHH Manders 4
Wietze van der MeulenZogenaamd was er niets aan de hand omdat de directeur van desbetreffend gesanctioneerd bedrijf er namens een andere onderneming zat (een volle dochter).
Een hele hoop van wat laakbaar is, is niet strafbaar - gedeeltelijk omdat de Nederlandse wetgever (met dank aan lobbyisten) er alles aan doet om datgene wat strafbaar is te minimaliseren (zie ook de definities over strafbare corruptie). Zie ook hoe willens en wetens slecht niet controleren of het gaat om witwassen door de Zuid-As hier in Nederland niet wordt bestraft op een ook maar enigszins noemenswaardige manier (een wijze waarop betrokken personen direct consequenties ondervinden).
Wietze van der Meulen 6
HH MandersMaar ik begrijp dat dat weer wat lastig is? En dan is nog de vraag wat de betrokkenheid is van de persoon in deze kwestie.
En wat witwassen betreft, er is in mijn ogen pas sprake van witwassen als er sprake is van zwart geld. Dat je de nodige vraagtekens kunt zetten bij de herkomst van veel geld, ben ik met uw eens. Maar dat zal bepaald niet alleen voor Russisch geld gelden.
Ook wat dat witwassen betreft, vraag ik me af of we hier in Nederland wel goed bezig zijn.
Zo had ik laatst nog een gesprek met iemand van de Rabobank over onderstaande.
https://www.rtlnieuws.nl/economie/bedrijven/artikel/5287217/rabobank-witwassen-kyc
Wat vindt men dan bij zo'n uitgave van 1 miljard aan witwascontroles en is het niet meer jagen op sardientjes terwijl de haaien vrolijk doorzwemmen?
HH Manders 4
Wietze van der MeulenWat betreft financiële delicten zijn het de criminelen die hun eigen wet schrijven. Waarbij -- in het geval van Zuid-As kantoren - er ook nog misbruik gemaakt wordt van 'bestuurlijke verantwoordelijkheid', alles achterhouden en procedures rekken tot er verjaard is, en natuurlijk dusdanig goede connecties hebben dat het OM makkelijk geneigd is om NIET te vervolgen.
Je hoeft alleen maar te kijken naar hoeveel moeite het kost om een strafrechtelijk onderzoek naar de ABN Amro top van de grond te krijgen (terwijl die willens en wetens hebben weggekeken van alle dubieuze zaken).
Dan moet de Rabobank maar gaan lobbyen om betere wetgeving, zonder alle fiscale sluiproutes die zij (en de Zuid-As) er in hebben gelobbyd om het bedrijfsleven en de Nederlandse elite belastingen te laten ontduiken/ontlopen.
Laakbaar handelen kan vrijwel nooit vervolgd worden (net zoals weinig juristen vervolgd konden worde voor hun handelen in de Tweede Wereldoorlog mbt Joden en Joodse eigendommen die waren geroofd). En de Zuid-As heeft er alles aan gedaan om het laakbare gebied zo groot mogelijk te maken, en het strafbare gebied zo klein mogelijk. Om vervolgens gewetenloos de grenzen van het laakbaar (net niet strafbaar) op te rekken, en in het geval van mogelijk strafbaar handelen vervolging zo onaantrekkelijk mogelijk te maken.
Arthur Venis 3
Wietze van der MeulenPrecies dat. Zo’n gesprek had ik met Saxo bank. Dat was geen fijn gesprek.
Het doet me denken aan de sleepwet: gewoon iedereen controleren en de grote jongens komen er gewoon mee weg.
Mijn vraag aan Saxo waar het de herkomst van mijn in 2021 belegde vermogen betrof: denk je nou echt dat als het crimineel geld zou zijn, ik je dat ging vertellen?
Roland Horvath 7
Wietze van der MeulenEn verder wordt er in de commentaren gesproken over sancties tegen RU.
Zoals het geld van Russische RU rijken in Europese banken te blokkeren. En nu trachten het te stelen.
Of nog dommer, geen gas en olie meer willen uit RU. Wel uit de VS, schaliegas, niet groen en duurzaam.
Of uit de Emiraten. Tegen welke prijs, dubbel of triple.
Dat alles omdat de Europese politici en MSM zo slaafs zijn tegenover de VS dat ze hun eigen burgers nog liever kou laten lijden volgende winter dan niet 100% volgzaam te zijn tegenover de VS.
Dat ze liever RU geld blokkeren zodat de eigen banken een reputatie van onbetrouwbaarheid krijgen.
En dat ze meedoen met de arrogante, schadelijke VS politiek om sancties en blokkades op te leggen waardoor de VS dollar gediscrediteerd wordt. Nu zal RU en anderen bvb. India gaande weg de Chinese Yuan gebruiken als reserve munt, voor de internationale handel. De VS dollar kan hierdoor catastrofale schade lijden. En verschrompelen/ verdwijnen als internationaal betaalmiddel.
De VS dollar gaat er aan. En de EU, een confederatie, machteloos met betrekking tot Europese problemen, valt uiteen. GB is reeds weg, Midden Europa vervreemdt van West Europa, UA en RU lijden schade dooreen groot aantal slachtoffers. Ten minste, als Europa straks nog bestaat.
De VS raketten met een bereik van 300 km zijn de druppel die de emmer doet overlopen.
De politici van de 13 West Europese NAVO staten moeten nu handelen om een wapenstilstand te realiseren in UA. En met UA en RU onderhandelen. In plaats van te collaboreren met de terreur van de VS. Die doen dat reeds meer dan 200 jaar.
Roland Horvath 7
Wietze van der MeulenIedereen leert, iedere dag.
Wietze van der Meulen 6
Monique HamerslagErik Huis
Monique HamerslagDieles Stolk 3
J.W.A. RenssenWietze van der Meulen 6
Dieles StolkDieles Stolk 3
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
Dieles StolkEigenlijk komt het stuk erop neer dat de Russische Federatie geen recht heeft op een advocaat binnen een proces. Leuk proces wordt dat dan als 1 partij zich niet professioneel mag verdedigen. Wie mag er dan nog meer geen gebruik maken van een advocaat binnen een proces volgens de auteurs van het artikel?
Want de advocaat die dat wel doet, wordt op de korrel genomen (als in dit artikel).
Je kunt je afvragen wat erger is, advocaat van de Russische Federatie zijn of een advocaat van de Russische Federatie op zo'n manier bejegenen.
Arthur Venis 3
Wietze van der MeulenEnrikos Iossifidis 1
Wietze van der MeulenEn de Russische staat dus Nederlandse rechtsgeleerden de mond probeert te snoeren (in Nederland!). Want ik daar schrik ik het meeste van in dit artikel.
Peter Urbanus 5
J.W.A. RenssenJelle Schottelndreier 3
J.W.A. RenssenJudith Bakker
John Janssen 4
Judith BakkerZou er niet verdrietig van worden, dat kan alleen maar een mooie dag bederven. Boos, ja. Teleurgesteld, ja. Hopende op verbetering, altijd!
Jacques van Gaal
Judith BakkerTe weinig kom ik nog het begrip tegen van: substantiële rationaliteit. Dat zou hier van toepassing moeten zijn.
Nico Schoen 1
Judith Bakkerj.a. karman 5
Valt er meer in die hoek naar boven te halen?
marcel 7
j.a. karmanTon De Wijs
Een slechte dienst aan de geloofwaardigheid van de rechtspraak.
Rinus ten Haaf 3
De hoge raad is de top van onze rechterlijke macht en juist daar moet "gedrag boven elke twijfel " centraal staan.
Een technisch goede jurist en handige advocaat is wat mij betreft geen enkele garantie voor het ontbreken van moreel besef: belangenverstrengeling, vriendjespolitiek, etc etc. Juist de hoge raad zit helaas te vaak op het grensvlak van rechterlijke macht en wetgever, juist omdat zij de juris-"prudentie" (het woord prudentie (=wijsheid) mag tussen haakjes wat mij betreft) bepalen.
Juist daar om is het triest dat onze politiek , de 2e kamer, zo ongelooflijk zwak acteert.
Arthur Venis 3
Rinus ten HaafVolgens mij is dat de essentie van het artikel. Dat het allemaal “mag” wil nog niet zeggen dat het wenselijk of moreel ok is.
Co Stuifbergen 5
De Hoge raad adviseert de Tweede Kamer, maar die kan een advies natuurlijk naast zich neerleggen als het politiek gemotiveerd lijkt.
Maar de Hoge Raad is uiteindelijk ook onze hoogste rechtbank, en heeft uiteindelijk dus het laatste woord in belangrijke rechtszaken.
Natuurlijk mag een advocaat voor Rusland of Poetin persoonlijk optreden, maar ik vrees voor een soort scenario waarbij Alexander van der Voort Maarschalk t.z.t. financiëel beloond gaat worden voor bewezen diensten, bijvoorbeeld door een commissariaat bij Gazprom (zoals de Duitse politicus Schröder).
(correctie 2022-06-02: Ik haalde de Raad van State en de Hoge Raad door elkaar. De RvS adviseert de Tweede Kamer, niet de Hoge raad)
squarejaw 5
Dieles Stolk 3
squarejawLia 4
Dieles StolkWietze van der Meulen 6
LiaLia 4
Wietze van der Meulen"12: Reageren op anderen is prima en hoort bij een gezonde discussie, maar reageer wel graag inhoudelijk en met argumenten. En blijf altijd respectvol, ook al verschil je nog zo van mening."
John Janssen 4
LiaArthur Venis 3
Wietze van der MeulenRoland Horvath 7
squarejawNiet alleen in NL ook in BE, DE, FR, de VS. De rijken regeren en de armen ontberen. Van alles.
De benoeming van Alexander van der Voort Maarschalk is formeel in orde.
Maar inhoudelijk is er geen toetsing want dan zijn de meeste juristen ongeschikt voor een ambt in de Hoge Raad. En het werk van een rechter of aanverwanten zoals advocaten en openbare aanklagers kan / en mag een andere rechter niet inhoudelijk beoordelen tenminste niet in een procedure als de benoeming van een rechter bij de Hoge Raad. Rechters zijn onafhankelijk van alles en iedereen: Dat heeft voor - en nadelen maar anders oordeelt de regering of het 'volk' over conflicten.
Inhoudelijk wordt het gedrag van AvdVM in het artikel besproken.
Dat moet niet gemengd worden met oorlogspropaganda tegen RU/Poetin.
Het wordt steeds erger: De VS gaan raketten leveren aan UA, raketten met een bereik van 300 km.
De NYT schrijft dat de VS de verzekering hebben van UA dat die raketten niet zullen gericht worden op RU. Dit alles is een aanzetten van de UA militairen en - overheid om het tegendeel te doen, per vergissing of anderzijds. Biden en Co creëren dus bewust het risico van een mondiale atoomoorlog.
En Biden bewijst nogmaals dat hij afglijdt naar handelingsongeschiktheid. Maar dat is
voor het oorlogszuchtige VS grootkapitaal een reden om Biden nog lang te handhaven als VS president.
Het is tijd op te houden met stoken tegen Poetin, ook niet in een anders waardevol artikel zoals boven.
Er moet onmiddellijk een staakt het vuren komen in UA met of zonder de instemming van de VS.
En onderhandelingen op basis van de eisen van RU, die zijn aanvaardbaar en redelijk.
De 13 West Europese NAVO staten sedert 1949-1955 hebben hierin een grote verantwoordelijkheid.
En een grote bevoegdheid. In Europa regeert Europa. In de VS regeert de VS.
John Janssen 4
Roland HorvathWel is er een klinkende overeenkomst voor wat betreft een (halfslachtige) olie boycot. Al het drijvend transport, wat dus gemakkelijk omgeleid kan worden naar andere werelddelen, zal vanaf eind dit jaar niet meer worden toegelaten in onze (EU) havensteden. Landen die afhankelijk zijn van de Vriendschap pijpleiding kunnen/moeten daar nog gebruik van blijven maken. Zou mij zo maar voor kunnen stellen, dat Vladimir ook hier de afsluiters van dicht gaat draaien. Dit onder het zingen van de Russische versie van Una, Una, Una!
En beiden actie hebben tot gevolg dat een unit price voor olie en gas alleen maar op zal lopen. Dus wie is de lachende derde? Naast Vladimir zouden wij Nederlanders en de Groningers dat kunnen zijn. Gasprijzen gieren de pan uit, Slochteren toch weer open om van den winter de tekorten in Europa (deels) aan te vullen, en ziedaar, Bingo!
Oops, totaal off topic met bovenstaand. Wat feitelijk klaar is, want vindt maar eens een gegadigde die een geheel cleanen record heeft.
Jan Ooms 10
squarejawLia 4
squarejawHet viel in de tweede helft van de vorige eeuw niet zo op, toen het overgrote deel van 'het volk' comfortabel kon leven. Weliswaar grotendeels op kosten van hardwerkende armen elders in de wereld, maar ook de rijken in het westen leverden destijds via belastingen nog een enigszins redelijke bijdrage.
Maar de laatste decennia worden deze kosten steeds meer opgebracht door Nederlandse werkende armen, en inmiddels moet ook de middenklasse steeds meer aan de bak. Terwijl een steeds groter deel van de opbrengsten vloeit naar grotere en kleinere renteniers in diverse verschijningen, van topmanager multinational tot huisjesmelker.
Om even terug te keren naar de rechterlijke macht: ik vond het interessant, of eigenlijk ook wel schokkend, om te lezen dat de democratie in Nederland in sommige opzichten zelfs zwakker is dan in landen om ons heen. Barbara Oomen (hoogleraar Sociologie van de Mensenrechten) legt het helder uit:
https://www.groene.nl/artikel/we-zijn-nonchalant-over-onze-rechtsstaat
https://www.youtube.com/watch?v=gEr8vdbTO0U
squarejaw 5
LiaPeter Urbanus 5
squarejawAdosh van der Heijden 4
Lia 4
Adosh van der HeijdenDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Nico Janssen 7
hugo van der Laan
Nico JanssenSM vDongen 2
Ik zou dat op zich een prima ontwikkeling vinden, maar dan kunnen we als burgers/media/politici niet langer tegen elkaar zeggen dat het om volledig apolitieke benoemingen gaat (of op ons hoge paard gaan zitten als Oost-Europa zich met hun eigen rechters bemoeit)
Rik van Dongen 4
In de beoordeling ... wordt de juridische positie gerespecteerd die een kandidaat in de beroepsuitoefening inneemt. Zo blijft ... buiten beschouwing welke zaken een rechter heeft behandeld en welke beslissingen daarin zijn genomen. Evenzo blijft ... buiten beschouwing welke zaken een advocaat heeft behandeld en wie daarin cliënten waren."
Jammer dat het artikel op deze overweging van de HR niet ingaat. Nu is het een soort 'verdachtmaking', terwijl genoemde feiten mbt Rusland gewoon met de uitoefening van zijn beroep als advocaat te maken hadden.
Met uitzondering van de kritiek over de laksheid met compliance. Maar die sloeg op een afdeling van het kantoor en niet op zijn persoonlijke rol.
Dat bij de keuze van cliënten / zaken '(veel)geld verdienen' een (te) grote rol speelt is een kwestie die in zijn algemeenheid aan de orde gesteld kan worden. Het is het gevolg van een 'vrij beroep'.
Kortom: wat is er mis met genoemde selectiecriteria van de HR?
Het artikel zou sterker zijn als beargumenteerd werd wat er schort aan zijn "rechterlijke attitude".
Wietze van der Meulen 6
Rik van DongenCo Stuifbergen 5
Rik van DongenWelke beslissingen een rechter neemt, lijkt mij nou juist een belangrijk criterium.
Een rechter die bijv. de bewijslast niet goed meeweegt, lijkt mij ongeschikt voor een functie bij een hogere rechtbank.
Je zou kunnen zeggen dat er iets schort aan de attitude van een advokaat als hij procedures start die bij voorbaat kansloos zijn, maar wel vervelend voor de tegenpartij.
En eigenlijk vind ik wel zorgwekkend dat Rusland een zeer kapitaalkrachtige client is, die vast bereid is om een financiële beloning in het vooruitzicht te stellen. (bijv. een baan bij Gazprom, zoals de Duitse politicus Gerard Schröder gekregen heeft).
Lia 4
Co StuifbergenHet meest zorgwekkende vind ik dat dit soort 'beloningen' ook buiten Rusland worden uitgedeeld. Of was Van NIeuwenhuizen zo'n grote uitzondering?
Co Stuifbergen 5
LiaEerst minister van verkeer en Waterstaat, daarna bij KLM terechtgekomen.
John Janssen 4
Co StuifbergenArthur Venis 3
John JanssenCo Stuifbergen 5
John JanssenPeter Urbanus 5
Rik van DongenRolf Homburg 2
Rechtspraak wijzigen in... KROMSPRAAK...
Walter Boer 3
Bob Juchter van Bergen Quast 1
Walter BoerIk denk dat het goed is om alle leden eens door te lichten op hun achtergrond.
Anja Jansen