HSBC-topmannen wassen handen in onschuld [Swissleaks]

De grootste bank van Europa, HSBC speelt een rol in vrijwel ieder bankschandaal, maar bestuursvoorzitter Douglas Flint en ceo Stuart Gulliver verschuilen zich achter 'collective responsibility'. Dat bleek woensdag toen het duo moest komen opdraven in het Britse Parlement vanwege SwissLeaks. 'It caused horrible reputational damage.'

'It's a terrible list,' luidde woensdagmiddag de reactie van HSBC-bestuursvoorzitter Douglas Flint op de voorgelezen lijst bankschandalen waar de grootste bank van Europa allemaal bij is betrokken. Resumé: de verkoop van giftige hypotheken aan Fannie Mae en Freddie Mac, wisselkoersmanipulatie, Libor-/Euriboraffaire, verkoopschandalen rond rentederivaten, credit default swaps, betrokkenheid bij fondsen van Bernard Madoff, prijsmanipulatie van edelmetalen, witwassen van gelden van drugskartels, het overtreden van economische sancties tegen landen als Iran en het faciliteren van belastingontduiking.

Shitlist

De schier oneindige shitlist werd woensdag voorgelezen door het Britse parlementslid Andrew Tyrie, die als voorzitter van de zogeheten Treasury Select Committee zowel Flint als Stuart Gulliver, ceo van HSBC, aan de tand mocht voelen. De aanleiding vormde SwissLeaks, de uitgelekte database met gegevens over ruim 100 duizend rekeninghouders uit meer dan 200 landen. De database bleek een bonte verzameling te bevatten van ordinaire rekeninghouders tot kleurrijke zangers als Phil Collins, Koning Abdullah II van Jordanië tot een illuster rijtje wapenhandelaars en 'politically exposed persons'. HSBC zou bovendien zwartspaarders actief geholpen hebben om belasting te ontduiken. Zo werd eerder al bekend dat saldi versluierd aangeduid werden als ‘kaviaar’ en medewerkers cliënten hielpen die het pseudoniem ‘Johan Cruijff’ gebruikten. In verband met de actieve rol van HSBC deed de Zwitserse justitie vorige week invallen bij Zwitserse filialen van HSBC.

Handen wassen

'It caused horrible reputational damage,' zei Flint, die voor de commissie verder sprak over een 'collectieve verantwoordelijkheid' van de directie met betrekking tot fouten in het verleden. Hij bezwoer de commissie dat hij verantwoordelijkheid neemt voor zaken waar hij direct mee te maken heeft, maar waste vervolgens zijn handen in onschuld door te stellen dat het bankgeheim het toezicht op de Zwitserse tak bemoeilijkt. De suggestie om op te stappen of zijn bonus in te leveren, wees hij van de hand. Hij hamerde erop dat er inmiddels volop (compliance)maatregelen zijn getroffen en dat de - in zijn ogen - verantwoordelijke managers in Zwitserland niet meer werkzaam zijn bij HSBC. 'It couldn’t happen now,' aldus Flint. 'Since Stuart became chief executive in 2011, we have been doing a big clean-up operation.'
'it caused horrible reputational damage'
De puinruimer Gulliver kreeg echter vervelende vragen over brokstukken in Panama. Afgelopen weekend verscheen er een artikel in The Guardian waaruit bleek dat hij bijna zeven miljoen euro had gestald op een HSBC-rekening in Zwitserland. Het bedrag stond op naam van een Panamese firma waarvan de Engelsman Gulliver, ingezetene van Hong Kong, de benificial owner bleek te zijn. De red flags wapperen wild, maar Gulliver verklaarde tegenover de commissie dat diens vermogen wél is meegenomen in zijn belastingaangifte. En dat hij de Panama-route had genomen om zijn privacy te waarborgen, want hij wilde niet dat collega's van HSBC Hong Kong inzage zouden krijgen in zijn beloningspakket. In 2014 bedroeg  dat 10 miljoen euro, waarmee Gulliver één van de best betaalde bankiers van Europa is.  

Belangenverstrengeling

HSBC is de afgelopen maand het vuur na aan de schenen gelegd. Een fik die nog eens flink werd opgestookt door  The Telegraph-commentator Peter Oborne. Hij stapte onlangs gedesillusioneerd op bij de Britse krant en schreef een vernietigende column over zijn voormalig werkgever die terughoudend zou schrijven over HSBC vanwege de hoge advertentie-inkomsten die de bank voor zijn voormalige werkgever genereerde. De eigenaren van de krant, een tweeling, ook wel bekend als de Barclay Brothers, hadden bovendien een lening van ruim 300 miljoen euro afgesloten bij de HSBC.
Analisten zijn dezer dagen ook weinig positief over HSBC
Analisten zijn dezer dagen ook weinig positief over HSBC. Voor 2014 hadden zij een brutowinst verwacht van 19 miljard euro, maar in het afgelopen maandag verschenen jaarverslag bleekt de winst uit te komen op 16,5 miljard euro. Een daling van 17 procent. Een van de oorzaken voor deze tegenvaller was dat HSBC 3 miljard euro moest uittrekken voor boetes, schikkingen en voorzieningen vanwege het verkopen van giftige hypotheken en hun rol in het valutaschandaal (zie dossier). In de eerste schikkingsronde kon HSBC al 545 miljoen euro afdragen aan Britse, Zwitserse en Amerikaanse toezichthouders. HSBC heeft een extra voorziening opgenomen van bijna 500 miljoen euro anticiperend op de tweede schikkingsronde waar onder meer het Amerikaanse ministerie van Justitie en de financiële toezichthouder van New York – in de persoon van de gevreesde Benjamin Lawsky – hun opwachting maken.