Huilende SNS bankiers

SNS-topman Ronald Latenstein en zijn kernteam vochten vruchteloos tot de laatste minuut voor het behoud van de bank. En toen moesten ze ook nog eens hun salaris inleveren.

Het tweede boek over de ondergang van SNS Reaal ligt klaar. 'De val van SNS Reaal. Hoogmoed, het snelle geld en blinde ambitie' heet het boek dat door vijf journalisten van Het Financieele Dagblad werd gemaakt en vandaag zal worden gepresenteerd. De voorpublicatie vandaag in het FD belooft veel goeds. In een meeslepend artikel beschrijven de redacteuren de laatste uren van de bank die op 31 januari 2013 werd genationaliseerd. Afgelopen weekeinde publiceerde Het Financieele Dagblad al nieuws uit het boek. De in 2004 vermoorde 'bankier van de onderwereld' Willem Endstra blijkt na 2001 de oud-topman van Bouwfonds - Cees Hakstege - te hebben betaald voor diensten. Ook  vandaag brengt FD belangrijk nieuws uit het boek prominent op de voorpagina: 'Top SNS moet loon terugstorten'. Het ministerie van Financiën blijkt afgelopen voorjaar een deel van het salaris van topman Ronald Latenstein - 250 duizend euro bruto - te hebben teruggevorderd. Daarna kon de eveneens opgestapte cfo Ference Lamp ook naar zijn half jaarsalaris fluiten.

Geen cent

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem had in de Tweede Kamer al verkondigd dat de directie van de gesneefde bank-verzekeraar geen cent zou meekrijgen. Gita Salden, de voor het SNS dossier verantwoordelijke topambtenaar van het ministerie van Financiën, had echter geen rekening gehouden met de mores van het grootzakelijke bedrijfsleven. Hoewel Salden op 31 januari in een persoonlijk gesprek van president-commissaris Rob Zwartendijk te horen kreeg dat er geen vertrekregelingen aan te pas zouden komen, bleek dat nog geen garantie voor een nabetaling. Want, zo stelde Zwartendijk, er lag nog een contractueel overeengekomen opzegtermijn. Zwartendijk en de andere commissarissen (waaronder overheidscommissarissen Ludo Wijngaarden en Charlotte Insinger), spartelden tegen. Zonder resultaat. Bijzonder detail: Zwartendijk bood aan om een maandloon - 20 duizend euro - uit eigen zak aan Latenstein en Lamp te betalen. Lamp bedankte, Latenstein nam het gebaar in ontvangst.

Minutieuze reconstructie

De voorpublicatie in FD nodigt uit om snel het boek te bestellen. Uit het artikel blijkt dat de vijf journalisten de nodige nieuwe bronnen te hebben aangeboord waardoor ze (onder andere) in staat zijn een minutieuze reconstructie te maken van de laatste uren van de bank. Latenstein, een kernteam van SNS Reaal, twee commissarissen en twee heren van investeringsmaatschappij CVC maakten zich op 31 januari van dit jaar op voor een lange vergadering met vertegenwoordigers van het ministerie van Financiën en DNB. SNS en CVC hadden een presentatie voorbereid waarin ze duidelijk maakten hoe SNS kon worden gered. De presentatie maakte geen indruk. Jan Sijbrand van DNB - verantwoordelijk voor het toezicht op banken - stuurde het gezelschap al na een half uur naar huis. De banken ABN Amro, ING en Rabo moesten van Sijbrand meebetalen en die garanties kon Latenstein niet zien. Toen de SNS-topman die avond de handtekeningen van zijn collega bankiers alsnog wist te verkrijgen, bleken die, tot grote frustratie van Latenstein en de zijnen, toch niet genoeg te zijn.
De laatste woorden van Ronald Latenstein krijgen het glorieuze gewicht van een dodelijk verwonde generaal op een Normandisch stand in het jaar 1944.
Het is boeiend om te lezen dat de bankiers nog overwogen een persbericht uit brengen met hun visie op de gang van zaken. Dat ze een plan hadden met 910 miljoen euro aan nieuw kapitaal, met een oplossing voor verzekeraar ASR (dat nog te stellen heeft met een sluimerend woekerpolisdossier waarvoor de staat zou worden gevrijwaard) en dat er een zogenoemde 'ambarassment-clausule' was opgezet om bij eventuele snelle winst voor CVC de staat mee te laten profiteren. Dijsselbloem zou dan niet voor gek hoeven staan. Op zich interessante details, maar het toont ook aan dat bij de bankiers van enig besef - dat ze in een periode van zes jaar een kerngezonde bank-verzekeraar de grond in hadden geboord - nog geen spoortje viel te ontdekken.

Huilen

Het artikel eindigt met het kernteam bankiers waarvan de leden stuk voor stuk in tranen uitbarsten nadat de nationalisatie is voltrokken en ze vroeg in de ochtend een telefonische vergadering met de dertig belangrijkste mensen binnen SNS Reaal beleggen. Ze hadden tot aan met de laatste minuut tegen de nationalisatie van de bank gevochten.Hun inspanningen waren vruchteloos geweest. De laatste woorden van Ronald Latenstein krijgen het glorieuze gewicht van een dodelijk verwonde generaal op een Normandisch stand in het jaar 1944. 'Laat de geschiedenis maar oordelen of het genoeg was. Zorg goed voor jezelf en voor het bedrijf. Ik moet jullie verlaten'. Bij het ministerie van Financiën namen ze een paar maanden later al een voorschot op de geschiedenis en eisten ze een deel van het salaris terug van de man die mede-verantwoordelijk was voor de overname van Bouwfonds Property Finance en daarmee de ondergang van de bank.
Eric Smit
Eric Smit
Mede-oprichter van FTM. Als voormalig professioneel squasher gewend om klappen te incasseren en uit te delen.
Gevolgd door 6881 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren