© JanJaap Rypkema

[breaking] Huis voor Klokkenluiders stort in

2 Connecties
27 Bijdragen

Een week geleden publiceerde FTM een groot verhaal over de interne strubbelingen bij het Huis voor Klokkenluiders. Vandaag zijn er verrassende ontwikkelingen: alle medewerkers van de afdeling Advies hebben hun vertrek aangekondigd.

Vanmorgen meldt het Algemeen Dagblad dat de voltallige afdeling Advies van het Huis voor Klokkenluiders ontslag wil nemen; dit na onthullingen van FTM en NRC Handelsblad. De vijf vertrekkende medewerkers hebben afgelopen maandag het bestuur van het Huis daarvan op de hoogte gesteld. In het AD spreken zij van ‘een onomkeerbare en onwerkbare situatie’.

FTM en NRC Handelsblad meldden vorige week dat in het recente verleden zowel de bestuursvoorzitter als de directeur van het Huis waren opgestapt vanwege hun betrokkenheid met klokkenluiderszaken in het verleden, die slecht uitpakten voor de melders. Verder schreef FTM dat het Huis sinds de opening in juli 2016 nog geen enkel onderzoek heeft afgerond. Bovendien zijn  klokkenluiders ontevreden over hun behandeling en over de kwaliteit van conceptrapporten. Tot slot bleek dat het bestuur een aanbeveling van een externe onderzoeker om het personeel door te lichten en opnieuw te laten solliciteren niet heeft opgevolgd, omdat zulks ‘bedreigend’ kon zijn voor het zittende personeel.

De onthullingen in FTM en NRC waren de druppel die de emmer deed overlopen

Volgens de vijf medewerkers van de afdeling Advies die nu hun vertrek aankondigen, zijn de problemen binnen het HvK te wijten aan personeel dat ongemotiveerd en ondeskundig is. Ze spreken van een ‘mismatch van personen en functies’. Datzelfde constateerde ook onderzoeker Maarten Ruys, die het Huis al eind 2017 doorlichtte.

De onthullingen in FTM en NRC waren de druppel die de emmer deed overlopen. De vertrekkende medewerkers hadden het bestuur aanvankelijk gevraagd de Tweede Kamer over de interne problemen in te lichten, maar het bestuur vond dat ‘niet op zijn weg liggen’.

Het Huis voor Klokkenluiders heeft twee hoofdafdelingen: Advies en Onderzoek. Bij de afdeling Advies kunnen klokkenluiders uit het bedrijfsleven of de overheid zich melden met een misstand. Vervolgens krijgen ze adviezen over het doen van de melding en de risico’s daarvan. Ook adviseert deze afdeling over de vervolgstappen. Het contact tussen melder en adviseur is strikt vertrouwelijk.

Met het opstappen van de voltallige afdeling Advies staat het Huis voor Klokkenluiders op instorten. Gisterochtend vond een besloten commissievergadering van de Tweede Kamer over de interne problemen bij het HvK plaats. Het Huis voor Klokkenluiders, dat er op verzoek van de Tweede Kamer kwam, kostte de afgelopen drie jaar negen miljoen euro.

Lees hier het FTM-artikel van 27 maart j.l. dat – naar vandaag bleek – aanleiding was voor de afdeling Advies van het Huis voor Klokkenluiders om collectief ontslag te willen nemen:

Bestuurders Huis voor Klokkenluiders lieten klokkenluiders vallen

 

In december 2017 vroeg FTM-hoofredacteur Eric Smit zich a; af of een doorstarts van het Huis voor Klokkenluiders wel mogelijk was;

De klok luiden doe je niet in een ongeloofwaardig overheidshuis