
Er wordt verbolgen gereageerd op het wijkzorgexperiment van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Huisartsen, de vakbond en thuiszorgmedewerkers protesteren tegen de aangekondigde proef. Toch laten al deze protesten de grootste zorgverzekeraar van Nederland onberoerd. Vanwaar het protest tegen dit experiment?
Begin deze zomer kondigde Zilveren Kruis - voorheen Achmea - proeven aan met de wijze waarop wijkzorg gefinancierd wordt. Het plan is dat één thuiszorgorganisatie de zorg voor een bepaalde wijk mag leveren tegen een vooraf met de verzekeraar overeengekomen budget. Voor dat geld moet een jaar lang zorg geleverd worden. Dat verschilt van de wijze waarop thuiszorg momenteel gefinancierd wordt: in plaats van vergoeding per prestatie krijgt de thuiszorgorganisatie een budget, ook wel 'populatiebekostiging' genoemd.
Er is een duidelijke gelijkenis met het oude budgetsysteemEr is een duidelijke gelijkenis met het oude budgetsysteem. De reden voor Zilveren Kruis om met dit experiment te starten is kostenbeheersing. Of, zoals ze het zelf zeggen: de neiging van zorgverleners om zoveel mogelijk productie te draaien en te declareren. Aanbieders van thuiszorg concurreren met elkaar om het contract voor een bepaalde wijk te verkrijgen. Verliezers van de aanbesteding in een wijk krijgen 75 procent van het oorspronkelijke tarief vergoed. Dit experiment gaat begin 2016 van start in drie gemeenten: Utrecht, Zwolle en Ommen/Hardenberg. De deelnemende gemeenten zijn opgedeeld in wijken die allen 7.500 mensen tellen. Uiteindelijk heeft straks iedere wijk een voorkeursaanbieder. Hoe wordt er gereageerd op het plan?
‘Ernstige bedreiging voor de kwaliteit van zorg’
In Utrecht hoeft de verzekeraar niet op applaus te rekenen. Utrechtse huisartsen zien het plan als een ‘ernstige bedreiging voor de kwaliteit van zorg’, zo schrijven zij in een open brief. De artsen, verenigd in de organisatie Huisartsen Utrecht Stad (HUS), waarschuwen dat er bij de aanbesteding geen aandacht is voor gespecialiseerde zorg, zoals casemanagers dementie, oncologieverpleegkundigen en palliatieve zorg. Dergelijke zorg wordt alleen regionaal georganiseerd, waardoor de zorg door de proef dreigt te verdwijnen. ‘Met alle gevolgen van dien voor de cliënten, die door de veranderingen en bezuinigingen in het zorgstelsel meer op zichzelf aangewezen zijn en thuis moeten blijven wonen.’ Wanneer een thuiszorgorganisatie de aanbesteding in een wijk verliest, is deze organisatie genoodzaakt om in deze wijk als onderaannemer voor 75 procent van het tarief zorg te leveren. De Utrechtse huisartsen zeggen daarover: ‘Dit tarief ligt onder de kostprijs en dwingt de organisatie dus tot het verlenen van minder zorg.’ Voor de patiënt kan het betekenen dat zorg niet meer geleverd kan worden door de vaste thuiszorgorganisatie en dat men moet uitwijken naar de marktleider. Daarmee brengt het experiment de keuzevrijheid van patiënten in het geding. De huisartsen steunen de verzekeraar in het streven naar het verminderen van administratieve lasten. Zij verwachten echter dat dit plan van weinig betekenis zal zijn in de strijd tegen de regeldruk. Het geldt tenslotte alleen voor verzekerden van Zilveren Kruis.Protest
Vakbond FNV maakt zich eveneens zorgen over de effecten. Op donderdag 23 oktober voerde de FNV actie tegen het plan van Zilveren Kruis. Ongeveer 120 thuiszorgmedewerkers waren, gewapend met spandoeken, voor de ingang van het kantoor verzameld. De grootste vrees van de medewerkers is dat het plan banen gaat kosten en salarissen onder druk zal zetten. Directeur zorginkoop Olivier Gerrits verliet zijn kantoor even om te luisteren naar de verzamelde demonstranten. Toch was hij niet bereid om de demonstranten tegemoet te komen.De grote winnaar van de aanbesteding heeft ook vraagtekens geplaatst bij het experimentDe winnaar van de aanbestedingen heeft inmiddels ook vraagtekens geplaatst bij het experiment. Thuiszorgorganisatie Buurtzorg heeft in een meerderheid van de wijken de aanbesteding gewonnen. De directeur van Buurtzorg, Jos de Blok, uit zich echter kritisch. De Blok stelt dat het plan ‘te snel en te drastisch wordt uitgevoerd’. SP-Kamerlid Renske Leijten deed deze zomer nog een poging om het experiment te verbieden, maar haar motie haalde het niet omdat PvdA, CDA, VVD en D66 tegen stemden.
26 Bijdragen
Ko Pernicus
LOL - doet het altijd goed deze kreet. Er wordt dus nog niet genoeg gemanaged en verantwoord. Nog meer meten, nog meer KPI's. 's Kijken - is er nog wat proza te bedenken: ja. Checks and balances! Go Zilveren Kruis Go! Nog eentje? Ja... "uitrollen" - bij succes gaan we dit over Nederland uitrollen....
Wat ik me alleen afvraag - er is toch geen wijk te vinden waar 100% van de mensen bij Zilveren Kruis is verzekerd? Wat gaan bewoners ervan merken die NIET bij ZIlveren Kruis zijn? Als die er ook door geraakt worden, bijv. doordat concurenten echt uit de wijk verdwijnen, dan zou ik het wel kwalijk vinden.
Leprechaun
Ko PernicusWijkverpleging is opgedeeld in twee segmenten: de niet toewijsbare
zorg (S1) en de cliëntgerichte zorg (S2). Bij S1 gaat het om
activiteiten in de wijk die niet zijn terug te leiden tot één
verzekerde. Het gaat daarbij om wijkgerichte, preventieve activiteiten.
Bij S2 gaat het om zorg die wel is terug te leiden tot één verzekerde,
de zorg voor cliënten.
Je ziet het nu toch wel in he, op papier klopt het allemaal prima (we gaan al aardigde VK/ Engeland achterna, daar is de presentatie op papier altijd meer dan perfect, maar je moet niet naar de werkelijkheid in de praktijk kijken).
John Jansens
Alléén bestuur,directie en management blijven een "Gouden Kruis" ontvangen voor hun verdiensten...toch?
En dit alles onder het motto: "Ach,het zijn maar zieken en bejaarden"...toch?
Pietje
Doel is minder zorg leveren waardoor het rendement van de verzekeraar stijgt.
Ik geloof er namelijk helemaal niks van dat op deze manier er meer tijd en geld beschikbaar komt voor zorg.
Daar heb ik het al eerder over gehad, de boodschap zou je als positief kunnen ontvangen.
De praktijk zal uit moeten maken hoe het uitpakt.
Tot nu toe is de realiteit echter dat we gefopt worden met positieve plannetjes die zonder uitzondering erg negatief uitpakken, behalve voor de zorgverzekeraars.
Observer
Jan Willem de Hoop
ObserverObserver
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
Dit is dus niet democratisch en het laat zien dat zorgverzekeraars er zijn om lastige vragen buiten en democratisch debat te houden. Jammer, want zo gaat de politiek steeds vaker nergens meer over.
Het was best interessant geweest om dit model van wijken en populatiebekostiging, inclusief varianten, naast andere modellen te zetten, met hierbij alle plussen en minnen die bij elk model horen.
We gaan in dit voorbeeld van model van zoveel mogelijk zorg leveren, naar model van zo weinig mogelijk zorg leveren. Terwijl een mix van vast en variabel financiering waarschijnlijk het aantrekkelijkst is. Prikkels tot presteren is goed, maar overmatig en verkeerd prikkelen zog voor ellende. Waar eerst meer zorg tot extra winst leidt, is in wijkmodel minder zorg leveren de weg naar meer winst.
Als dit model de nieuwe toekomst wordt, dan legt ook PGB het loodje.
Voor populatiebekostiging is het belangrijk dat een wijk groot genoeg is. Of aantal wijken dat een zorgaanbieder bedient groot genoeg is, zodat meevallers en tegenvallers elkaar kunnen compenseren..
Leprechaun
Jan Willem de HoopOm democratische krachten te ondermijnen hebben we al commerciële bedrijven die wel voor ons gaan beslissen. Hier heb je er al vast een
http://www.skipr.nl/over-skipr.html
John Jansens
Leprechaunhttp://www.volkskrant.nl/economie/dieselauto-s-mogen-vanaf-2017-twee-keer-zoveel-uitstoten~a4173038/
Leprechaun
John Jansenshttp://www.nu.nl/internet/597344/smerigste-straten-van-nederland-op-internet.html
Maar je hebt wel minder wijkverpleegsters nodig rond deze straten, bewoners worden daar minder oud, prima voor de commercie toch.
Oud kost toch immers alleen maar geld.
John Jansens
LeprechaunLeprechaun
John Jansenshttp://aiv-advies.nl/download/1355c5f1-4973-49e5-a7b8-e53ff7f1c6bc.pdf
Een stukje uit het rapport:
Het ongenoegen met de EU beperkt zich niet tot de groep van laagopgeleiden (die vaak tot de ‘mondialiseringsverliezers’ worden gerekend). Het uit zich op een breed maatschappelijk front in kritiek op de snelle integratie op vooral financieel-economisch terrein, het vrij verkeer van personen en de uitbreiding met meer dan tien nieuwe lidstaten, die velen te snel is gegaan. Burgers hebben het gevoel geen invloed te hebben op de EU-besluitvorming en de Brusselse instellingen en te worden overspoeld met Europese regels. Daarnaast is er een scherp politiek debat gaande over soevereiniteit en de – beweerde – sluipende overdracht van bevoegdheden aan de Europese Unie. De weerstand is overigens niet alleen gericht tegen de EU; er is sprake van een vertrouwenscrisis die alle lagen van bestuur treft. Afnemende opkomstpercentages bij nationale, provinciale en lokale verkiezingen illustreren dit gebrek aan vertrouwen in de representatieve democratie.
Leprechaun
LeprechaunNee we zijn de afgelopen 12 jaar lekker bezig geweest en ik kijk al uit naar het volgende dozijn jaren. Sorry ik drijf wat af en dreig off-topic te worden.
John Jansens
LeprechaunLeprechaun
John JansensLeprechaun
Leprechaunhttp://yanisvaroufakis.eu/2015/10/28/transparency-everywhere-my-fees-and-thre-troikas-latest-vilification-drive/
Jan Willem de Hoop
http://www.nrc.nl/opinie/2015/04/09/van-rijn-roep-de-verzekeraars-tot-de-orde/
Enkele passages hieronder.
Toenemende Versnippering
""Daarnaast vormt de toenemende versnippering een bedreiging. Teveel aanbieders van zorg in een wijk is funest. Ik heb gezien hoe belangrijk het is dat huisarts, wijkverpleegkundige en andere zorgverleners elkaar blindelings kunnen vinden en een vertrouwensband hebben. Als een huisarts met 7 thuiszorgorganisaties moet werken, kan je dat op je buik schrijven. Bij het verlaten van het huis van een cliënt, zag ik bij de buren een verpleegkundige van een andere organisatie naar binnen gaan. Twee keer aanrijtijd, twee verschillende rapportages aan dezelfde huisarts, een gemiste kans integrale zorg te bieden. Kunnen kiezen voor je eigen aanbieders is belangrijk. Maar de daaruit voortvloeiende perverse marktwerking moet echt beperkt worden."
"Dee zorg in de wijk is geen markt. Juist daarom is in het regeerakkoord afgesproken om de eerstelijns zorg, huisarts en wijkverpleging, op een andere manier te gaan financieren. Weg van de beloning per minuut of per verrichting, maar gewoon op basis van de samenstelling van de wijk en met beloning van goede uitkomsten, zoals minder ziekenhuisopnames en gezondere leefstijl. Pas dan verlos je huisartsen en andere zorgverleners van de bemoeizucht en onderhandelingsmacht van verzekeraars. Het kabinet moet nu snel werk gaan maken van deze afspraak."
Leprechaun
Ik vind dat je geen commercie moet bedrijven binnen gezondheidszorg hulpverlening (kwestie van ethiek) maar dat is maar een persoonlijk mening, en meningen hebben al genoeg in Nederland, daar hoef /wil ik niet aan bij te dragen.
Leprechaun
https://www.loketgezondleven.nl/gemeente/uitvoeren-en-samenwerken/samenwerken/overzicht-partners/wijkverpleegkundige
Leprechaun
Hier de moderne versie: ik hoop/ neem aan dat de jongste van de 2 de verpleegster is.
Er is tijd voor een troostende arm en oogcontact.
Leprechaun
Leprechaunvoor foto zie:
https://www.loketgezondleven.nl/gemeente/uitvoeren-en-samenwerken/samenwerken/overzicht-partners/wijkverpleegkundige
Leprechaun
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2015/10/27/stand-van-zaken-ambulantisering-ggz
Eerste berichten in de markt duiden er op dat door de groeiende complexiteit van de GGZ er een patstelling dreigt te ontstaan.
De overheid heeft dus te veel en te snel willen veranderen en nu zitten we met gebakken peren.
Leprechaun
http://www.skipr.nl/actueel/id24295-voorkeursaanbieders-keren-zich-tegen-pilot-zilveren-kruis.html
Leprechaun
LeprechaunWijkverpleging is opgedeeld in twee segmenten: de niet toewijsbare
zorg (S1) en de cliëntgerichte zorg (S2). Bij S1 gaat het om
activiteiten in de wijk die niet zijn terug te leiden tot één
verzekerde. Het gaat daarbij om wijkgerichte, preventieve activiteiten.
Bij S2 gaat het om zorg die wel is terug te leiden tot één verzekerde,
de zorg voor cliënten.
U snapt het nu toch wel he, want makkelijker of leuker kan ik het niet meer maken.
Jan Snijder
Denk bij dit alles niet aan "zilveren kruis" maar eens aan de hoofdpiet boven dit maffia stel, ACHMEA, weet u nog ?? ACHMEA ONTZORGT ?? Een spreuk die ze al jaren meer dan waar maakt.