Huizenkopers worden opgejaagd met non-nieuws

3 Connecties

Relaties

NIBUD

Organisaties

NVM

Werkvelden

Woningmarkt
58 Bijdragen

Makelaars hadden een prachtige dag toen het FD voor 'open huizen-dag' oud nieuws van stal haalde: de leennormen worden weer verscherpt! Huizenkoper, laat je niet gek maken, maant columnist Jasper Du Pont. Lagere rente betekent hogere lasten. Dát staat niet in de krant.

Was dat even toeval! De in november voorgenomen verscherping van de leennormen bij een lage rentestand was helemaal niemand opgevallen en kwam nu, na gedegen speurwerk van Het Financieele Dagblad alsnog naar buiten. De dag voor open huizen-dag.

Déjà vu

Het is inmiddels een beproefd recept – laat één of meerdere media weten dat er in de nabije toekomst minder geld naar de woningmarkt stroomt en kijk toe hoe een mediastorm over het land raast waaruit massale verontwaardiging blijkt over welk ‘onrecht’ de huizenkoper nu weer wordt aangedaan. Om het opgewarmde nieuwtje enig cachet te geven worden de usual suspects met een belang in de verkoop van woningen uit de rolodex geplukt en om een mening gevraagd. Het antwoord is meestal voorspelbaar: ‘Wie zich aan het onrecht wil onttrekken kan beter het huis dat hij op het oog heeft vanmiddag nog kopen!’ en ‘Ondanks deze tegenwerking door Den Haag, zullen kopers tóch blijven kopen’, waarna steevast het meest actuele lijstje met verkoopargumenten volgt van de NVM of Bouwend Nederland.

Wat is er aan de hand?

Anders dan de meest recente ophef doet vermoeden, leidt een lagere rente gewoon tot een hogere maximale lening.
Anders dan de meest recente ophef doet vermoeden, leidt een lagere rente gewoon tot een hogere maximale lening
Ook anders dan wat de meesten uit het nieuws zullen hebben opgepikt ís er geen beleidswijziging per 1 juli. Bouwlobbyisten die klagen over een ‘opeenstapeling van maatregelen’ zitten er dus naast. In werkelijkheid is er niet veel aan de hand. Het NIBUD dat – meestal bindend – adviseert over welke maximale lening hypotheekgevers kunnen dragen bij een bepaald inkomen, had bij het opstellen van de normen voor 1 januari niet voorzien dat de rente zo snel zou dalen als nu het geval is. In haar advies publiceert het NIBUD richtlijnen voor maximale bruto maandlasten. Omdat bij een lagere rente het verschil tussen de bruto en netto maandlasten kleiner wordt – je krijgt minder hypotheekrente terug van de belastingdienst – zou dit tot overcreditering kunnen leiden.   nibud_tabel In de NIBUD tabellen van 2004 werd bijvoorbeeld rekening gehouden met rentes tot net onder de 5,5 procent. Iemand met een bruto jaarloon van 50 duizend euro mocht toen 33,6 procent van zijn inkomen aan een hypotheek besteden.
Hierdoor zouden zijn netto maandlasten 164 euro te hoog zijn, terwijl de bruto maandlasten voldoen aan de NIBUD tabel
Bij een rente van 5,25 procent kon hij zo een lening van 253.530 euro ‘krijgen’. Hierdoor zouden zijn netto maandlasten 164 euro te hoog zijn, terwijl de bruto maandlasten voldoen aan de NIBUD tabel. Als deze tabel sindsdien niet zou zijn geüpdate en de rente naar de huidige 2,4 procent zou zijn gedaald, zou iemand 359.028 euro kunnen lenen, bijna 42 procent meer dan bij 5,25 procent. In beide voorbeelden is de bruto maandlast bij een annuïteitenlening precies 1400 euro. Maar betaalt degene met de hoge rente de eerste maand 1.109 euro rente, waar dat bij de lage rente maar 718 euro is. In dit voorbeeld zal iemand dus 42 procent hypotheekrente aftrek over de bijna 400 euro extra betaalde rente ‘mislopen’. Hierdoor zouden zijn netto maandlasten 164 euro te hoog zijn terwijl de bruto maandlasten voldoen aan de NIBUD tabel.

Fout advies

Het mag in mijn ogen dan wel ontzettend non-nieuws zijn geweest, wie verkopers op de woningmarkt een warm hart toe draagt – en zich om de kopers niet zo’n zorgen maakt – zal een mooie dag hebben beleefd.
Pal voor de open huizen-dag is toch maar weer mooi in de hoofden van kopers geplant dat zij vóór 1 juli een huis moeten kopen
Pal voor de open huizen-dag, wat toch mogelijk de belangrijkste dag van het jaar is voor makelaars, is toch maar weer mooi in de hoofden van kopers geplant dat zij vóór 1 juli een huis moeten kopen omdat het dan wéér strenger wordt. Of het opzet is of een foute pavlovreactie - ik weet het niet. Maar feit is wel dat een groot deel van de media de boodschap van Vereniging Eigen Huis communiceerde: ‘wees snel met het afsluiten van je lening, in het nieuwe regime kan dat misschien niet meer’. Daarmee roept de vereniging dus op om meer te lenen dan volgens NIBUD verantwoord is, simpelweg omdat het nu kán vanwege tabellen die het tempo van de rentedaling niet bij houden.