Hoe hard zakken huizenprijzen in Europa? [grafiek]

4 Connecties
5 Bijdragen

De daling van de huizenprijzen in Nederland is niet zo extreem als in andere landen in Europa. In de Baltische staten halveerden de huizenprijzen na de crisis, net als in Spanje en Ierland. In onze buurlanden Duitsland en België stijgt de huizenprijs langzaam.

De daling van de huizenprijzen in Nederland verloopt veel gelijkmatiger. Kende Nederland de afgelopen twintig wel een gigantische prijsstijging waarbij de prijs van een gemiddelde woning sinds eind jaren tachtig drie keer over de kop ging, de prijsdaling gaat niet zo hard. In Nederland daalden de huizenprijzen sinds het hoogtepunt in 2008 iets meer dan 20%.   Dit in tegenstelling tot andere landen waar de huizenprijzen de afgelopen twintig jaar hard stegen. In  Spanje en Ierland worden huizen inmiddels voor bijna de helft van de prijs waarvoor ze in 2007 van de hand gingen, verkocht.    

Huizenprijzen Baltische staten flipperen omhoog en omlaag

Maar het kan nog extremer. Opvallend is de stijging en daling van de huizenprijzen in de Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen. Nam deze aanvankelijk gigantisch toe, na 2008 crashte de huizenmarktt in Letland zo hard, dat de prijzen in twee jaar gehalveerd werden. De verschillen in Europa zijn groot. De huizenmarkt in de  grote bepalende landen, Duitsland en Frankrijk, kent geen extreem grote prijsbewegingen. In Duitsland, dat een zeer gematigde  daalden de prijzen tot aan de crisis en stegen daarna opvallend genoeg licht. Frankrijk kende na de crisis een lichte daling van de prijzen, maar na enkele jaren herstel betaal je voor een huis in la France tegenwoordig meer dan voor de crisis.  Maar ook in IJsland herstelde de huizenmarkt opvallend snel. Na een lichte daling in 2009 en 2010 begonnen de huizenprijzen in IJsland in 2011 al weer te stijgen. In 2013 kost een IJslands stulpje net zoveel als in 2007. Bekijk met onderstaande interactieve grafiek hoe de huizenprijzen zich in verschillende landen in Europa ontwikkelden. Kies uw land linksboven en zie de resultaten.