'Huur InBev moet zeker helft omlaag'

Brouwerij InBev slaagt er maar niet in om een nieuwe exploitant te vinden voor de voormalige Sjoerd Kooistra-cafés in Breda, Tilburg en Den Bosch. Topkandidaat Laurens Meyer is definitief afgehaakt.

“Wij hoefden niet zo nodig hoor”, zegt Meyer vrolijk aan de telefoon. “We zien het nu wel.” Begrijpelijk: met een keurige reeks voornamelijk Bredase cafés, een autofabriek en een houtsnipperfabriek in Oekraïne heeft de Brabantse ondernemer het vermoedelijk druk genoeg.

Toch meldde Meyer zich afgelopen najaar met een ambitieus plan bij de curator van het failliete Kooistra-imperium: van zeker de helft van de kroegen zou hij met zijn Meyer Beheer de exploitatie in de toekomst wel willen overnemen.

 

Verliezen

 

Met de Drie Gezusters-cafés in Breda, Tilburg en Den Bosch, waar Meyer zijn oog in het bijzonder op had laten vallen, bleek echter één probleem: de huur die brouwer InBev vraagt is veel te hoog. In Breda is die bijvoorbeeld bijna 23.000 euro per maand. “Dat is veel te veel. InBev moet zeker de helft omlaag”, aldus Meyer.

 

Ook andere mogelijke exploitanten zijn die mening toegedaan: nu Meyer definitief is afgehaakt, is er geen enkele kandidaat meer over die de Drie Gezusterskroegen in de Brabantse steden wil overnemen. InBev weigert de huurprijs te verlagen.

 

En dus zouden die tenten zomaar nog maanden leeg kunnen staan, precies zoals curator Seerp Gratama al vreesde in zijn laatste faillissementsrapport. Meyer: “Het was slimmer geweest als InBev de zaken voor de helft van de prijs in de verhuur had gedaan. Nu staat het al tijden leeg, de verliezen moeten voor InBev behoorlijk oplopen.”

 

'Wel kandidaten'

 

Woordvoerder Ronald Panis van InBev beaamt dat: "Wij zouden natuurlijk ook liever zien dat er bier door de leidingen stroomt." Toch is er nog best uitzicht op een oplossing, zegt hij: "We zijn wel degelijk nog met enkele exploitanten in gesprek op dit moment." Om welke en hoeveel partijen het gaat en hoe de gesprekken ervoor staan, wil Panis niet zeggen.

 

Of InBev bereid is om alsnog met de huurprijs te zakken is zeer de vraag. Panis stelt desgevraagd dat de 'zaken zich op echte A-locaties bevinden'. En de hoge huurprijs komt ook voor InBev niet zomaar uit de lucht vallen: de brouwerij is zelf geen eigenaar van de zaken en huurt ze dus van een commerciële vastgoedpartij. En die interesseert het weinig dat de kroegen gesloten zijn, zo lang InBev de maandelijkse huurprijs maar overmaakt.

 

stefan@ftm.nl