Huurbaas Jeroen Dijsselbloem

4 Connecties

Relaties

Financiële sector

Personen

Roger Lips

Organisaties

SNS

Werkvelden

Vastgoed
2 Bijdragen

Na een mislukte veiling wil het genationaliseerde SNS Reaal de duizend huurwoningen van de Lips Capital Group (Roger Lips) zelf kopen voor 85 miljoen. Het pakket is hypothecair belast met een lening van 105 miljoen euro.

De afdeling bijzonder beheer van SNS Property Finance (SNS PF) maakt al tijden overuren op het dossier Lips Capital Group, opgericht door hun voormalig medewerker Roger Lips die onder meer 380 miljoen euro wist los te peuteren voor zijn megawinkelcentrum The Wall langs de A2. Het mislukte project werd vorig jaar noodgedwongen overgeheveld naar vastgoedondernemer Dik Wessels en schuldeiser SNS PF, maar er staat nog een lening open van 200 miljoen euro.  

Huurbaas Dijsselbloem

SNS PF bracht onlangs duizend huurwoningen – ondergebracht in vier kavels - van de Lips Capital Group naar de executieveiling vanwege Lips' betalingsachterstanden op het gebied van aflossing en rente. Bij de geplande veiling op veilingnotaris.nl ging SNS via een gelieerde onderneming voor de zekerheid meebieden om tegenwicht te bieden aan euroshoppers, maar SNS werd slechts bij 1 kavel overboden. De executieveiling werd woensdag geannuleerd en SNS wil nu de duizend woningen zelf kopen. Mits de voorzieningenrechter de aankoop goedkeurt.  

Hypotheek van 105 miljoen

SNS wilde geen uitspraken doen over de hoogte van de hypotheken op de portefeuille huurwoningen. Uit het Kadaster blijkt echter dat de vastgoedportefeuille vanaf 2007 is belast met drie hypotheken van achtereenvolgens 50 miljoen, 45 miljoen en 10 miljoen euro. De in totaal 105 miljoen euro werd vanaf 2007 opgehoest door SNS PF. Volgens notaris Vic van Heeswijk zou SNS op de veiling 85 miljoen euro hebben geboden voor het Lips-pakket. SNS was in dat geval dan bereid om een verlies van 19 procent (20 miljoen) op de leningen te nemen. En de nieuwe (staats)eigenaar zal waarschijnlijk nog een voorziening moeten nemen voor een verdere afwaardering van de huurwoningen.  

Incasseren

Het inmiddels genationaliseerde SNS Reaal probeert alle lijken uit de boedel van de Lips Capital Group weg te werken. Zo werd er onlangs bijna 3 miljard euro afgeschreven op de vastgoedleningen van SNS PF en werd er een vordering van 52 miljoen euro ingediend bij de curatoren die het persoonlijk faillissement van Roger Lips afhandelen.   Foto: De staatswoningen (klik voor vergroten) bevinden zich in onder meer Breda, Nijmegen, Almere en Uden.