Hypotheekconstructie Blok pakt niet duur uit

Pakt de hypotheekconstructie van minister Blok “zeer ongunstig” uit, zoals de Volkskrant schrijft? Dat valt reuze mee. Inflatie maakt de constructie goed betaalbaar, blijkt uit onze berekening.

Er is commotie ontstaan over de nieuwe hypotheekconstructie van minister Stef Blok (VVD). In de Volkskrant verscheen vrijdag op de voorpagina een verhaal, waaruit zou blijken dat de hypotheek “extreem duur” is. De krant is er namelijk achter gekomen dat geld lenen geld kost, en dat je na dertig jaar met een schuld achterblijft waarover je rente betaalt die niet aftrekbaar is. Schande! 
 
In het rekenvoorbeeld van een lening van 2 ton, betaal je over de looptijd van de gewone hypotheeklening 60.000 euro meer aan rente (bij een hypotheekrente van 5 procent) ten opzichte van een gewone annuïteitenhypotheek, omdat je de helft van de aflossing in de loop van drie decennia leent. Daarna loopt de rente op de ton schuld door, wat maandelijks 417 euro kost.
 
Toen dacht de Volkskrant: 60.000 euro is best veel geld. En wat vervelend dat je nog een ton schuld overhoudt. Maar de krant ziet over het hoofd dat geld over tijd waarde verliest, een verschijnsel dat inflatie heet. Bovendien geeft de krant zich geen rekenschap van de lagere maandlasten die huizenkopers hebben met zo'n hypotheek.   
 
Kosten in juiste perspectief
Wie wel met inflatie rekening houdt – iets wat iedere serieuze econoom bij dit soort rekensommen zou doen – komt helemaal niet tot de conclusie dat de hypotheek “extreem duur” is. Sterker nog, de hypotheek is zelfs een aantrekkelijk product voor iemand die een net wat groter huis wil kopen.
 
Om de kosten van de hypotheek in het juiste perspectief te plaatsen, hebben we gerekend met gemiddeld 2 procent inflatie, heel gematigd dus. Om te beginnen met de overblijvende schuld: die is teruggerekend vanaf het eind van de looptijd van de hypotheek slechts 55.207 euro groot. Dat noemen economen de “contante waarde”. De rentelasten over die resterende schuld bedragen straks zo bezien niet 417 euro, maar 230 euro per maand als je dat nu zou moeten ophoesten.
 
Misleidende kijk op de cijfers
Dan de rentekosten. Gecorrigeerd voor inflatie betaal je bij een annuïteitenhypotheek in dertig jaar circa 142.000 euro aan rente, bij de Blok-hypotheek is dat ongeveer 178.000 – een verschil van geen 60.000 euro maar amper 36.000! Daar komt bij dat je door de lagere maandlasten van een Blok-hypotheek geld bespaart, namelijk zo'n 33.000 euro (contante waarde).             
 
De berekening van de Volkskrant geeft dus een nogal selectieve en misleidende kijk op de cijfers, die onnodig angst aanjaagt. Decennialang vonden we het doodnormaal om aflossingsvrij te lenen, dat per definitie resulteert in een schuld van 100 procent aan het eind van de looptijd. In deze zin is de Blokhypotheek niets nieuws.
 
Door Jan-Hein Strop en Jessica de Vlieger