'Hypotheekgevers moeten juist niet aflossen'

2 Connecties

Relaties

Hypotheek Aflossen
15 Bijdragen

Huiseigenaars doen er verstandig aan om hun hypotheek af te lossen volgens banken en overheid. Maar dat staat haaks op het belang van de consument, stelt columnist Paul van Straaten.

Het aflossen van de hypotheek krijgt door de dalende huizenprijzen en het ophanden zijnde overheidsingrijpen steeds meer aandacht. Niet voor niets trekt de Consumentenbond ettelijke pagina’s uit voor dit onderwerp in de recente uitgave van haar geldgids.

 

Daarnaast sturen de banken er steeds meer aan om hun klanten tot aflossing te bewegen. Zo biedt financiële instelling Florius – ABN-AMRO-dochter - haar klanten zelfs aan om - boetevrij - onbeperkt af te lossen op de afgesloten hypotheek. Dit lijkt leuk voor alle betrokkenen, maar in veel gevallen is dit onverstandig.


De aflossingsvraag kan vanuit ten minste drie perspectieven worden aanschouwd: vanuit de financiële instelling, de maatschappij en de hypotheekgever (de consument).

Over de eerste twee vertrekpunten zal ik kort zijn.
De banken moeten hun balanspositie versterken en daarbij helpt het aflossen door de consument. Crystal clear.

Consument moet blijven besteden
Vanuit de maatschappij – de economie – bezien ligt dit anders. Er is momenteel sprake van een afname van de consumptieve bestedingen en dat wreekt zich op de economie. Vooral nu de overheid orde op zaken moet stellen en de uitgaven tracht terug te dringen. De consument moet blijven besteden en wat hij aflost kan hij niet besteden.

Vanuit de consument bezien is de aflossingsvraag veel ingewikkelder.  Een bekend argument om vooral NIET af te lossen is natuurlijk nog steeds de huidige aftrekbaarheid van rente. Er zijn allerlei plannen en ideeën, maar momenteel is de rente op een hypotheek - in principe -  aftrekbaar. Aflossen betekent  minder rente betalen en minder rente betalen betekent minder aftrek.


Cash flow
Zonder Van veel groter belang is de rol van het begrip liquiditeit. Ik lees dit nergens terug in de adviezen die links en rechts verschijnen. Alsof het begrip niet bestaat  Mensen met een eigen zaak, maar ook de ZZP’ers weten maar al te goed hoe belangrijk liquiditeiten zijn. Je zaakje kan nog zo goed lopen, als er geen cash flow is, houdt het op.


Voor privéhuishoudens is dit niet anders. Het is onverstandig om de laatste financiële ruimte te gebruiken voor het aflossen van een lening die relatief goedkoop is. Bedenk daarbij dat in deze tijd er geen of nauwelijks kredietverstrekkers zijn die je te hulp schieten als je onverhoopt in financiële problemen komt. En mocht je toch willen aflossen; start dan met het aflossen van je creditcard.


Factor geld in relatie tot tijd
Naast de fiscaliteit en het liquiditeitsbelang is er nog een aspect dat minstens zo belangrijk is. Dat is het aspect tijd.  Of liever gezegd: geld in relatie tot tijd. Inflatie dus. Inflatie kan de waardedaling van je woonhuis op redelijke termijn goedmaken, terwijl de hypotheek relatief minder waard is geworden.

 

Dat bewijst dit voorbeeld: zo is een tekort van 15 procent op de hypotheek is met een inflatie van 2 procent na acht jaar al weer ingelopen. Een vergelijkbaar resultaat wordt bereikt door circa 2 procent jaarlijks af te lossen. Op een hypotheek van 3 ton is dat gemiddeld ruim 450 Euro per maand. Heeft u dat beschikbaar? Vast niet.

Hou tenslotte één ding nauwlettend in de gaten : de overheid zal er alles aan doen om haar begroting sluitend te maken ten koste van de consument en dus van uw. Dus als de kosten van woon-werkverkeer, kinderopvang en zorg verder gaan stijgen, dan heeft u vast en zeker al uw financiële reserves hard nodig.


(Paul van Straaten is Directeur Vermogensmonitor)