
Waarom hypotheekrente omlaag moet
De Nederlandse hypotheekrente behoort tot de hoogste van Europa. Drie redenen waarom de rente volgend jaar moet dalen.
De hoge hypotheekrente in Nederland is al jaren een grote bron van ergernis. Belangenclubs als Eigen Huis roepen dat banken de rente kunstmatig hoog houden en onderling prijsafspraken maken. Publicitaire ophef heeft er zelfs voor gezorgd dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit er nu opnieuw onderzoek naar doet.
Want iedereen wil weten waarom bijvoorbeeld ING in Duitsland 2,5 procent minder rente rekent dan voor dezelfde hypotheek in Nederland, zoals wij deze week meldden. Een deel van de verklaring voor de Nederlandse situatie zou het gebrek aan spaargeld zijn. Spaargeld is een goedkope bron van financiering van hypotheken. Daardoor moeten banken hier een groter beroep doen op de kapitaalmarkt - een duurdere bron van financiering. Het verschil tussen de uitstaande schuld en het spaargeld heet het “financieringsgat”.
Maar het tij voor de banken keert. Dat we 2,5 procent meer betalen dan in Duitsland, lijkt niet langer houdbaar, vanwege veranderende marktomstandigheden. Vijf redenen waarom de rente volgend jaar moet dalen:
Reden 1: Berg spaargeld groeit met de dag
Wij Nederlanders zijn aan het sparen geslagen. En hoe. Sinds de start van de financiële crisis namen de deposito’s toe van 315 miljard (eind 2008) euro tot 377 miljard medio dit jaar. Aan deze spaarzucht komt voorlopig geen einde, omdat Nederlanders zich indekken tegen de crisis.
Het volstromen van de bankkluizen betekent dat het financieringsgat slinkt, dat banken dus minder afhankelijk worden van de kapitaalmarkt. Dat zou niet zo zijn als de uitstaande hypotheekschuld in het zelfde tempo meegroeit met het spaargeld, maar zoals bekend ligt de woningmarkt en daarmee de hypotheekproductie op zijn gat.
Bovendien is het de laatste tijd heel populair om aflossingsvrije hypotheken om te zetten in bankspaarhypotheken, nu de termijn waarbinnen dat kan binnenkort afloopt. Omdat zo veel mensen dat willen, overweegt minister van Wonen Stef Blok (VVD) de termijn voor omzetting te verlengen. Een nieuwe golf spaargeld stroomt zo binnen via banksparen, waarmee banken al meer dan 11 miljard euro hebben binnengehaald.
Reden 2: Aflossen is de norm
Vanaf 1 januari moeten huizenkopers aflossen om recht te hebben op renteaftrek. De aflossingsvrije hypotheek verdwijnt daarom, iedereen gaat aan de annuïteitenhypotheek. Gevolg is dat de hypotheekportefeuille langzaam minder risicovol wordt (minder kans op verlies bij gedwongen verkoop).
In het nieuwe systeem is de kans immers klein dat de woningwaarde onder de hoogte van de lening duikt, wat nu zoveel restschuldproblemen oplevert. Los van de nieuwe fiscale regels, zijn Nederlanders sowieso meer gaan aflossen om de hypotheekschuld weer in lijn te brengen met waarde van de woning (hoe fiscaal onverstandig dat ook kan zijn).
Banken zijn hiernaast prima in staat de risico’s nog verder af te bouwen, door ook voor bestaande hypotheken aflossing af te dwingen. Want wie zijn hypotheek moet oversluiten na afloop van de rentevaste periode en een lening heeft die hoger is dan de woningwaarde, zit als een rat in de val. Andere banken zijn niet bereid de hypotheek over te nemen, waardoor je gedwongen bent de voorwaarden te accepteren die je bank je aanbiedt. En waarom zou een bank je in dat geval niet minimaal een bankspaarhypotheek aanbieden?
Resultaat van dit alles is een verdere afname van het risico voor banken. Tijd dus dat de risico-opslag naar beneden gaat. Die is sinds de crisis flink opgelopen en maakt dat de rente zo sterk uit de pas loopt met het buitenland.
Reden 3: Geen staatssteun meer? Concurreren maar
ING mocht van Brussel lange tijd niet prijsstunten met rente, omdat het concern staatssteun had ontvangen. Maar vorige maand is het “prijsleiderschapsverbod” door de Europese Commissie in de ban gedaan, waarschijnlijk omdat het de Commissie eindelijk duidelijk is dat het verbod voor Nederlandse consumenten kwalijke gevolgen heeft. Zo bleef de rente bij ING hoog en had marktleider Rabobank al die tijd geen prikkel om scherp te concurreren.
Voor ABN Amro blijven de beperkingen als staatsbank helaas nog bestaan. Hetzelfde geldt voor SNS Reaal dat moeite heeft de staatssteun af te lossen.
9 Bijdragen
Hans
FW
FW
Guest
Als je ervan uit gaat dat rente een vergoeding is voor risico van faillissement en niet een beleidsinstrument (van Keynesiaanse economen die de crisis veroorzaakt hebben, niet hebben zien aankomen en niet kunnen oplossen) moet die rente keihard omhoog. Totdat het faillissementsrisico voldoende is afgedekt.
Tijjd wordt het voor kapitalisme en vrije markten om de zaak over te nemen. Niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.
IwanovKapotjeplov
1. Nederlanders sowieso meer gaan aflossen om de hypotheekschuld weer in
lijn te brengen met waarde van de woning (hoe fiscaal onverstandig dat
ook kan zijn).
Het deel tussen haakjes is een voorbeeld van het "oude denken". Heel verstanding wat deze mensen doen. Je bevrijdt jezelf van het juk van de bank. Wie zegt dat de fiscale regels nog lang zo blijven. Dat ze de afgelopen decennia de HRA grotendeels in stand lieten zegt niets. "Resultaten behaald in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst" Zorg dat je hypotheek in ieder geval niet onder water staat, anders ben je bij de volgende renteherziening de spreekwoordelijke "sitting duck". De bank kan je een wurgcontract opleggen, je kan nergens heen.
2. ING mocht van Brussel lange tijd niet prijsstunten met rente...
Zeker wel, als het Nederlandse ministerie van Financiën dit had toegelaten. Het probleem is niet het “prijsleiderschapsverbod” van Brussel. Mevrouw Kroes heeft kort na de staatssteun aan ING aangegeven dat dat van tafel kon als Nederland dat wilde. Nederland wilde niet.
3. Te hoge rente
Rente te hoog? Nee, de rente is veel te laag, omlaag gedrukt door de centrale bankiers. Dit om lenen goedkoop te maken en de economie te stimuleren, ten koste van spaarders en pensioenfondsen. Als de rente het werkelijke risico zou moeten afdekken, stond deze vele procenten hoger.
Jantaart
IwanovKapotjeplovZorg er nou maar voor dat je geen schulden hebt..... dan lach je het best. In deze tijden is er grote kans dat je geen baan meer hebt. de vaste lasten aan hypotheekrente gaan wel door. Door deze met een substantieel deel te verlagen is erg aantrekkelijk. Fuck de HRA. De HRA is een lokkertje om de consumptie te laten groeien.. meer meer meer. We zijn zelf debet aan deze crisis.
HRA=hypotheekrenteaftrek. De grootverdieners hebben er het meeste aan.
Indien de rente omhoog zou gaan, is gelijk een deel van het pensioenfondstekort opgelost..
ALM watcher
http://www.abnamro.com/en/images/050_Investor_Relations/040_Debt_Investors/050_Securitisations/Res_Mortg/ABF/92_Dolphin/20120928_Outstanding_Notes.pdf
Dick
Jantaart