'Hypotheekrenteaftrek in 30 jaar naar nul'

De hypotheekrenteaftrek mag maximaal 30 jaar gelden en de huren moeten jaarlijks stijgen met 2 procent stijgen, bovenop de inflatie. Dat is het plan van onder meer de Vereniging Eigen Huis.

Het plan van de Vereniging Eigen Huis is samen opgetuigd met de huurdersbelangenvereniging Woonbond en de vereniging van woningcorporaties Aedes . Morgen zullen de drie dit hervormingsplan bekendmaken, zo hebben insiders gemeld aan De Volkskrant.

 

Het akkoord van deze belangengroepen is het zoveelste hervormingsplan na eerdere vernieuwingsinitiatieven op dit vlak van de Sociaal-Economische Raad en de VROM-Raad.

 

Maandagnacht werden de Vereniging Eigen Huis, de huurdersvereniging Woonbond en de vereniging van woningcorporaties Aedes het eens na anderhalf jaar onderhandelen. De drie hebben hiermee vaart gemaakt sinds de val van het kabinet Rutte en sinds de lancering van de nieuwe woningmarktplannen die de Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks in het Lenteakkoord hebben afgesproken.


Doorstroming woningmarkt op gang brengen

De laatste jaren zit de Nederlandse woningmarkt muurvast. Veel Nederlanders blijven in huizen zitten waar ze helemaal niet in willen wonen. Kopen is voor steeds grotere groepen burgers onmogelijk als gevolg van strengere hypotheekvoorwaarden en inzakkende huizenprijzen. Daarbovenop slibt de doorstroom van huur naar koop dicht vanwege het feit dat veel Nederlanders relatief lang in een huurwoning blijven zitten relatief en weinig huur betalen.


Met dit akkoord menen de betrokken partijen de doorstroming weer op gang te brengen. Maar dan moet wel het fiscale voordeel van eigen woningbezit via de hypotheekrenteaftrek geleidelijk worden afgeschaft. Verder pleiten de drie belangenverenigingen voor verhoging van de huren _ en dan vooral die van woningcorporaties _  naar een 'marktconform' niveau via een jaarlijkse huurverhoging van 2 procent, bovenop de inflatie. De laatste jaren stegen de huren alleen mee met de inflatie. Wel pleiten de drie bonden voor handhaving van compensatie van huurtoeslag voor mensen met lage inkomens.Politieke effect
Overigens is het akkoord over deze hervorming van de Nederlandse woningmarkt nog niet officieel rond. De achterban van Aedes en die van de Woonbond moeten nog groen licht geven voor het plan. Dat zijn de woningcorporaties en lokale huurdersverenigingen.

 

Maar het politieke effect van dit plan onder aanvoering van de altijd stevig lobbyende Verening Eigen Huis is er niet minder om. Qua timing _ ruim drie maanden in aanloop naar de Kamerverkiezingen _ zit het immers wel goed met het plan, zo constateert De Volkskrant. De Commissies die de verkiezingsprogramma's schrijven kunnen er dan al hun voordeel mee doen.