
In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer
Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
Vereniging Eigen Huis dupeert leden met ‘uitgeklede schilderdienst’
Corporatie De Key kaapt huurdersstichting en wil nu ook haar vermogen
Voor de gevallen woningcorporatie Vestia is het einde nabij
Covid en de woningmarkt in vijf grafieken
De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)
Corporatie-coup op het KNSM-eiland of: hoe De Key stichting Loods 6 leegzuigt
Pandemie of niet, dat pand moet leeg
Hypotheeksector zoekt naar oplossingen voor flexwerkers
Hypotheken horen traditioneel bij een vaste aanstelling. Nu een aanzienlijk deel van de werkenden wel goed verdient, maar geen dienstverband heeft, moet de hypotheeksector zich noodgedwongen aanpassen. Hoe zien de oplossingen eruit?
De hypotheeksector kampt met een serieus probleem. Normaal gesproken is de werkgeversverklaring een belangrijke voorwaarde om een hypotheek te krijgen, maar de vaste baan die nodig is voor zo’n verklaring verliest razendsnel terrein. In 2020 zal zo’n 30 procent van de werkenden deel uitmaken van de zogeheten ‘flexibele schil’ van uitzendkrachten en gedetacheerden, mensen op tijdelijke contracten, oproepkrachten, payrollers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Dit zijn stuk voor stuk mensen die op korte termijn te maken kunnen krijgen met inkomstendalingen, of zelfs helemaal zonder inkomsten kunnen komen te zitten. Dergelijke klanten zijn voor de hypotheekafdelingen van banken eigenlijk ongewenst. Ze willen klanten die jaar in jaar uit gegarandeerd hun 12 termijnen kunnen betalen.
Ideale klant
Die ideale klant wordt trouwens sowieso zeldzamer, nu een vaste baan een stuk minder vast is dan in het verleden. Managers zijn voortdurend bezig met het realiseren van efficiencywinst en dat kost meestal banen. In een zwakke conjunctuur zijn reorganisaties schering en inslag, en als het goed gaat zijn er bedrijven die ‘het dak willen repareren terwijl de zon schijnt’. Kortom, ook een werkgeversverklaring biedt niet meer de garantie die je als hypotheekbedrijf nastreeft.
Ook een werkgeversverklaring biedt niet meer de garantie die je als hypotheekbedrijf nastreeft
Voor banken en andere partijen die hypotheken aanbieden, is die teruglopende baanzekerheid een verontrustende trend. Ze houden ervan om hun risico’s beperkt te houden en hypotheken zijn daarvoor een ideaal product. De woning is het onderpand, veel klanten hebben recht op hypotheekgarantie (NHG) en Nederlanders missen zelden een betalingstermijn. Hypotheken zijn voor banken, verzekeraars en pensioenfondsen een belangrijke mogelijkheid om grote bedragen langdurig en veilig uit te lenen. Als een hypotheek eenmaal is afgesloten, heb je er bovendien als financiële dienstverlener nauwelijks meer omkijken naar. Dat soort business moet je koesteren.
Op de vingers getikt
Uit recente cijfers van het CBS blijkt echter dat de toekenningsnormen hard aan aanpassing toe zijn. Van de stellen tussen 26 en 34 jaar oud behoort 52 procent tot de categorie flexwerker, waarvan in het beste geval één van de twee partners een vaste aanstelling heeft en de andere een flexibele baan. Het gaat om de leeftijdscategorie waarin mensen meestal hun eerste woning kopen. Een aanzienlijk deel van die groep heeft een inkomen dat hoog genoeg is, maar toch komen die stellen vaak niet in aanmerking voor een hypotheek
Wat kan er gedaan worden om deze groep tegemoet te komen? Om te beginnen is het voor een zelfstandige niet echt onmogelijk om een hypotheek te krijgen. De regel is dat wordt bekeken wat het gemiddelde inkomen is over de drie jaar voorafgaand aan de aanvraag. Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarktbeleid aan de TU Delft, wijst erop dat maatwerk soms ook mogelijk is: ‘Banken hebben vaak speciale adviseurs die zich daarmee bezighouden. Maar ze zijn er niet gek op. Ze vrezen dat ze achteraf door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op hun vingers worden getikt.’
Speciale constructie
De banken zitten op het moment ook met de eisen van Basel 3. Dit pakket financiële regels moet ertoe leiden dat banken weer grotere buffers opbouwen. Ze zijn hard bezig om hun vermogenspositie te versterken, en dat maakt ze er minder happig op om hypotheken te verstrekken die in een hogere risicocategorie zitten. Standaardwerk heeft duidelijk de voorkeur.
Het zijn vooral gespecialiseerde dochters als Obvion (Rabobank), Florius (ABN Amro) en Knab — de onlinebank van Aegon — die zich bezighouden met niet-standaard hypotheken. De aanpak van Knab laat goed zien wat een griezelige groep zzp’ers en andere flexwerkers vormen in de ogen van banken. Normaal kan een klant 102 procent van de waarde van de te kopen woning lenen. Voor zzp’ers hebben ze bij Aegon een speciale constructie bedacht. Aegon gaat met zijn hypothecaire lening tot 85 procent van de waarde van de woning. Het resterende stuk komt bij Knab vandaan. Knab eist van de klant dat er een zeker bedrag aan eigen vermogen op een geblokkeerde rekening wordt gestort. Als alles netjes verloopt wordt jaarlijks een deel van dat geld teruggestort. Na vier tot acht jaar is al het geld weer terug bij de klant. Op die manier bouwt Aegon voor de eerste jaren van de looptijd extra veiligheid in.
Knab eist van de klant dat er een bedrag aan eigen vermogen op een geblokkeerde rekening wordt gestort
Zo’n Knab-hypotheek is een aardige constructie voor starters met ouders die bereid zijn om dat eigen vermogen tijdelijk in te brengen, maar voor heel veel kopers zal het geen haalbare kaart zijn. Ze hebben dat geld gewoon niet op hun spaarrekening staan. Aegon en Knab stellen met deze constructie te zijn gekomen omdat uit contacten met klanten is gebleken dat de meeste grootbanken wel zeggen bereid te zijn om zzp’ers een volledige hypotheek toe te kennen, maar in de praktijk vaak niet over de brug komen.
Kansen op de arbeidsmarkt
Een heel andere benadering is die van de Intelligence Group van Ben Rogmans. Rogmans heeft een model ontwikkeld waarbij niet zozeer wordt gekeken naar het verleden, maar naar de kansen op de arbeidsmarkt. Rogmans: ‘Wij bekijken iemands kansen op de arbeidsmarkt voor de komende vijf jaar aan de hand van een model waarin we een reeks relevante gegevens kunnen invoeren over een hypotheekkandidaat die geen vaste arbeidsrelatie heeft. De centrale vraag is in feite: wat gebeurt er met deze persoon als hij werkloos wordt? Hoe liggen zijn kansen om weer snel aan de slag te kunnen?’
Voor het systeem van de Intelligence Group is onder meer van belang om te weten in welke branche iemand actief is, hoelang hij zonder onderbreking heeft gewerkt, wat zijn opleiding is, wat voor ervaring hij heeft, wat zijn leeftijd is en waar in het land hij woont. Er rolt een score uit van nul tot 100. Vanaf 70 punten komt iemand in aanmerking voor een hypotheek. Rogmans wil het systeem verder doorontwikkelen. Subjectieve zaken als uitstraling zouden idealiter ook moeten worden meegenomen in het model. Op 8 september 2015 zijn De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek een proef gestart met het model.
Perspectiefverklaring
Ook uitzendgigant Randstad onderkent het probleem. De organisatie wil voorkomen dat goed plaatsbare mensen kiezen voor een vaste baan, om zo de kansen op een hypotheek te vergroten. Het bedrijf is om de tafel gaan zitten met Vereniging Eigen Huis en Obvion. Daaruit is de Perspectiefverklaring voortgekomen, een methode die nu in een pilotfase zit. De benadering heeft iets weg van de aanpak van Intelligence Group. Het is ook een manier om inzicht te krijgen in de kansen van iemand op de arbeidsmarkt.
De eerste eis van Randstad is dat iemand minimaal een jaar ononderbroken via Randstad werkt. Vervolgens moet een vragenlijst worden ingevuld en de werknemer moet een persoonlijkheidstest ondergaan. Dan volgt er nog een gesprek met de vaste contactpersoon bij Randstad. De mensen die een perspectiefverklaring ontvangen, kunnen daarmee bij zo’n beetje alle grote partijen op de hypotheekmarkt terecht. Randstad wijst erop dat er gewoon hypotheekgarantie kan worden aangevraagd op een met een perspectiefverklaring verkregen hypotheek.
Persoonlijkheidskenmerken
Het grote verschil met de aanpak van de Intelligence Group is dat er een menselijke beoordeling aan te pas komt. Bij Randstad weten ze goed naar welke vaardigheden vraag is in de markt. Ook verkeren ze in een positie om belangrijke persoonlijkheidskenmerken mee te laten wegen. Is iemand bijvoorbeeld innemend, communicatief, creatief of energiek? Zulke aspecten van iemands persoonlijkheid zijn medebepalend voor zijn kansen op de arbeidsmarkt.
Mensen met een perspectiefverklaring kunnen bij zo’n beetje alle grote partijen op de hypotheekmarkt terecht
Overigens is een aantal kleinere concurrenten van Randstad in gesprek met de Intelligence Group, om ook de mensen die zij bemiddelen toegang te geven tot de hypotheekmarkt. Ze moeten wel, want zo’n perspectiefverklaring kan zomaar een reden zijn voor mensen om over te stappen naar Randstad. Als de partner van een uitzendkracht een vaste baan heeft, kan zo’n verklaring het opeens mogelijk maken om 50 procent van het tweede inkomen mee te laten tellen voor een hypotheek.
Hypoteekgarantie
Heel belangrijk is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze garantie drukt niet alleen de rente, maar is ook een verzekering die in werking treedt als door omstandigheden de hypotheeknemer niet langer zijn maandelijkse termijnen kan voldoen. De restschuld na veiling van het pand wordt gedekt door de NHG. De officiële NHG-normen voor zzp’ers zijn nog steeds dat iemand drie jaar moet hebben gewerkt om recht te hebben op de NHG.
Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie die verantwoordelijk is voor de NHG, werkt op het moment aan aparte criteria voor zzp’ers. Desgevraagd geeft het WEW te kennen nog dit jaar met een apart toetsingskader voor zzp’ers te komen. De organisatie werkt voor dit project samen met geldverstrekkers en intermediairs.
Het WEW zegt te vinden dat iedereen evenveel mogelijkheden moet hebben voor een verantwoorde financiering van de eigen woning. De aard van het dienstverband of de contractvorm mag daarbij geen rol spelen. De organisatie wijst erop dat dit extra belangrijk is in een woningmarkt waarin nog vele jaren een gebrek aan huurwoningen zal zijn.
Hoe alle initiatieven in de praktijk gaan uitpakken valt nog te bezien. Banken zullen toch altijd verlangen naar extra waarborgen. Het afsluiten van een verzekering die in geval van nood een flink aantal maanden rente en aflossing op de hypotheek vergoedt, kan zomaar als additionele eis worden gesteld. Uiteindelijk is het toch de bank die bepaalt of een klant in aanmerking komt voor een hypotheek.
94 Bijdragen
Michiel WERKMAN 8
Daarin zal de AFM ook moeten mee bewegen om nieuwe constructies kans van slagen te geven.
M. van Deelen 11
Ik vraag me af in hoeverre de beoogde doelgroep aansluit bij de "Kansberoepenlijst" van het UWV (waarvoor UWV een scholngsvoucher van 2500 Euro beschikbaar stelt als je "klant" bent).
http://www.uwv.nl/particulieren/Images/kansberoepenlijst.doc
Off topic: een document in de map Images. Logisch toch ;-)
Peter Hendriks 7
M. van DeelenM. van Deelen 11
Peter HendriksDiny Pubben 9
M. van DeelenEn dan verplicht aan het werk in de bijstand, dat zijn de plannen!
Staat allemaal in het regeerakkoord.
'In de film De Tegenprestatie zien we hoe dit beleid uitpakt op de werkvloer, in de spreekkamers van de Dienst Werk en Inkomen van de gemeente Rotterdam. Uit gesprekken tussen consulenten en bijstandsgerechtigden blijkt hoe groot de afstand soms is tussen wat de één wil en wat de ander kan bieden.
“Je hebt nu een uitkering aangevraagd, of je hem krijgt weet ik niet.”
"Dat zou helemaal mooi zijn dat ik hem niet krijg. Ik ben Nederlander, ik weet hoe het werkt, iedereen heeft recht op een uitkering.”
"Nee, u heeft recht om een uitkering aan te vragen.”
In een vast beeldkader zien we steeds wisselende consulenten in gesprek met hun cliënten. Uit die gesprekken blijkt dat de nieuwe aanpak weliswaar helderheid schept, maar tegelijkertijd leidt tot een wonderlijk schouwspel, waarin beide partijen gevangen lijken te zitten in de nieuwe regelgeving.
“De gemeente vraagt om een tegenprestatie, in uw geval is dat vrijwilligerswerk.”
“Hoe kan het nou vrijwilligerswerk zijn, als ik ben gedwongen het te doen. Dat is toch niet vrijwillig.'
http://www.humanistischealliantie.nl/index.php?option=com_resource&view=article&article=49241&Itemid=137
Peter Hendriks 7
M. van DeelenM. van Deelen 11
Peter HendriksIk gooi d'r een lijstje tegenaan ;-)
http://www.gemiddeld-inkomen.nl/modaal-inkomen-huishouden/
Diny Pubben 9
M. van DeelenLydia Lembeck 12
Diny PubbenDiny Pubben 9
Peter Hendrikshttp://www.telegraaf.nl/binnenland/26555118/__Zorg_om_privacy_zorggegevens__.html
Over onze rechtstaat en hoe dat komt, tijd voor een meer realistisch zelfbeeld.
De dooddoener van onze democratie. NL grote uitzondering in de wereld.
http://www.de-samenleving.nl/algemeen/artikel-120-van-de-grondwet-dooddoener-van-onze-democratie/
Lydia Lembeck 12
Peter HendriksM. van Deelen 11
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
M. van DeelenJa. scheelt zeker. Fijn voor jullie ook. Echt blij voor jullie. Maar wat moeten mensen die niet kunnen kopen?
M. van Deelen 11
Lydia LembeckVoor mensen die niet kunnen kopen zit er toch weinig anders op dan huren. Mind you, ik heb -lang geleden- een hypotheek gehad met een rente van rond 10%. Dat was ook afzien maar ik had het er voor over. Huren was toen véél goedkoper maar ik zag het als een investering in mijn toekomst en die betaalt zich nu uit.
Lydia Lembeck 12
M. van DeelenWladimir Beekmans 2
In 2016 wordt maximaal 102% van de getaxeerde marktwaarde van een woning gefinancierd. Dit wordt afgebouwd naar 101% in 2017 en 100% in 2018. Dit is het belangrijkste probleem in de hypotheekmarkt momenteel. Mensen (vooral starters) hebben geen geld om de kosten koper te financieren.
Iedere flexwerker kan een hypotheek krijgen o.b.v. zijn gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Een startende ZZP-er kan een hypotheek krijgen o.b.v. 75% van de winst eerste boekjaar, 90% eerste en tweede boekjaar, helaas buiten NHG.
NHG verstrekking moet de LTV ouderwets naar 106% en verplicht 100% aflossen. De verplichting voor ondernemers om drie kalenderjaren aan cijfers aan te leveren moet komen te vervallen. Perspectiefverklaring moet worden ingevoerd voor alle uitzendkrachten.
Buiten NHG moet de LTV naar 90% en maximaal 50% van de getaxeerde marktwaarde aflossingsvrij (100% aflossen is onnodig).
Jan Smid 8
Wladimir BeekmansWladimir Beekmans 2
Jan SmidBanken creëren geld uit het niets. Hoe meer er wordt geleend des te meer geld er in omloop komt. Pensioenfondsen en verzekeraars beschikken daadwerkelijk over een grote hoeveelheid geld wat op zoek is naar rendement zonder veel risico. Buiten NHG daalt maximale LTV naar 90% marktwaarde.
NHG heeft hele diepe zakken. De premie is immers 1% van het hypotheekbedrag. De kans op een uitkering is vrij klein met stijgende prijzen en een 100% aflossingsverplichting.
Jan Smid 8
Wladimir BeekmansAls buitenlandse banken niet bereid zijn om de Nederlandse hypotheek te aanvaarden zoals wij die nu kennen, is het niet verstandig om pensioenfondsen daarin te beleggen
Gilles Wattel 1 3
Dan moeten we dus beginnen met sparen.
Het heeft positieve kanten, al was het alleen maar dat afbraak van oudere huizen veel minder snel plaatsvindt.
Dat doet steden en dorpen kun karakter behouden.
Dat beleid niet eenvoudig mag er uit blijken dat die oudere huizen slechter geïsoleerd zijn, de CO2 uitstoot daarvan is dus hoger.
Dat beginnen met sparen is dan weer slecht voor de afgod economische groei.
Zo zie je waarom politici de pest hebben aan economie, ze kunnen nooit alles tegelijk hebben.
Wladimir Beekmans 2
Gilles Wattel 1Diny Pubben 9
Wladimir BeekmansWladimir Beekmans 2
Diny PubbenGilles Wattel 1 3
Wladimir BeekmansIk vraag niet te gaan sparen voor je een huis kunt kopen, ik leg alleen uit dat dat een mogelijkheid is, nu baanzekerheid een illusie is geworden.
Wladimir Beekmans 2
Gilles Wattel 1Lydia Lembeck 12
Wladimir BeekmansLydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Frans 5
Martijn_ 6
FransMatthijsK 7
FransFrans 5
MatthijsKMatthijsK 7
FransIn op zijn kop land misschien.
Oh.... Wacht....
Frans 5
MatthijsKMatthijsK 7
FransZie hier de race naar de bodem.
Dan komt de rechter met een uitspraak; nee, het is niet goed
Dan gaan ze in Den Haag 4 jaar overleggen; ok dan, 3.5%
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKDaarbij wijst vrijwel niemand er op dat die abnormaal lage rente tot verkeerde investeringsbeslissingen kan leiden, en leidt.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Derhalve kunnen de rentestanden niet lijden tot stimulatie, eerder tot stagnatie.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKHelaas voor de bellers kreeg ik nog college van een lector financiering, die ons zei over speculatief beleggen 'heren, lost U eerst uw huis maar af, als U dan geld over hebt kunt U daarmee speculeren'.
Nog meer helaas, hij overleed jong bij een riskante operatie.
Voor goed begrip, heren klopte toen, geen dame aanwezig.
En als toevoeging, dat je van die overwaarde zeegaande jachten etc. kon kopen, dat kwam niet bij deze lector op.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Wat je moet doen, is lekker waar je zelf zin in hebt, dan zijn de gevolgen voor jou.
Als iemand anders bepaalt wat je moet doen en dan toch de gevolgen van zijn keuze op jouw komt verhalen, dat vindt ik niet juist.
Gilles Wattel 1 3
FransMet die dure huizen kan toch veel geld worden verdiend ?
Peter Hendriks 7
Gilles Wattel 1Frans 5
Peter HendriksPeter Hendriks 7
FransFrans 5
Peter HendriksGilles Wattel 1 3
FransFrans 5
Gilles Wattel 1Peter Hendriks 7
FransFrans 5
Peter HendriksM. van Deelen 11
Peter HendriksMisschien ken je dit al maar niet geschoten is altijd mis ;-)
http://www.1limburg.nl/hoe-volgebouwd-jouw-gemeente
Peter Hendriks 7
M. van DeelenM. van Deelen 11
Peter HendriksMaar had je ook gezien dat onderaan een module zit om bebouwd terrein en verkeersterrein tov landoppervlakte te zien? Van alle gemeentes dus. Dat leek me wel handig voor jou.
Lydia Lembeck 12
FransJan Smid 8
Gilles Wattel 1http://www.telegraaf.nl/binnenland/26431981/__Verver_krijgt_1400_euro_per_maand__.html
Gilles Wattel 1 3
Jan SmidWaar het geld gebleven is vraag ik me dan af, Ferraris en Maseratis ?
Wladimir Beekmans 2
FransNederland is solvabel als een motherfucker. Het maakt dus niet uit dat de overheid, bedrijven en consumenten fucking veel lenen. We hebben immers de pensioenpotten achter de hand. Daarnaast lossen we nu verplicht een groot deel af. Of de rente nu hoog is of laag. Het maakt voor Nederland weinig uit.
Voor onze Zuid Europese vrienden is dit in een ander verhaal. Die duwen we naar het faillissement, opdat alle staatseigendommen voor een prikkie kunnen worden overgenomen door de rijke elite.
Lydia Lembeck 12
Wladimir BeekmansJan Smid 8
Wat er moet gebeuren is m.i. een stevige hervorming. Allereerst moeten alle garanties verdwijnen, dus ook die voor de woningmarkt. Tegelijkertijd zal de overheid er voor moeten zorgen dat er meer ingespeeld wordt op vraag en aanbod. En ook een systeembank moet failliet kunnen gaan. Schrap ook de aftrek, en start de heffing op vermogen inclusief het eigen huis pas bij 250.000. Als deze gevolgen hebeen wel het nadeel dat er een behoorlijk stuk lucht verdwint maar zoals de veel te vroeg overleden nummer 14 het stelde: ""Elk nadeel heb ook zijn voordeel"" Welk voordeel? Nou ,dat banken inderdaad minder uitlenen. Want het nadeel voor de bankier wordt ook weer omgezet in een voordeel voor de bankier: lagere buffers.
Martijn_ 6
Jan SmidJan Smid 8
Martijn_Moet er extra geld bij het garantiefonds gestort worden omdat het leeg is, dan mag de premiebetaler er voor opdraaien. Al eerder heeft Jasper Du Pont bericht dat diegene die aflossen opdraaien voor de scheeflener met zijn NHG-hypotheek.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidMatthijsK 7
Jan SmidJan Smid 8
MatthijsKMatthijsK 7
Jan SmidHeb je een voorbeeld hier van?
Jan Smid 8
MatthijsKMaar ook: een stijgende houdt de overheid scherper om inkomsten en uitgaven in evenwicht te houden. Als de rente steeds lager wordt is er ook minder druk om dat in evenwicht te houden en dat hebben we ook de laatste kabinetten ervaren. En niet alleen in ons land. Kijk eens naar Japan men blijft maar lenen en schulden opkopen, het gehele Japanse pensioen gaat in de staatsschuld zitten
MatthijsK 7
Jan Smidbezuinigen....
Rente kan niet meer omhoog.
Jan Smid 8
MatthijsKZie de multinationals. De ene fusie na de andere, omdat het lenen spotgoedkoop is. Geld lenen om dividend uit keren. En bedenk: de back-bone van onze economie, het MKB, profiteert niet van de lage rente.
Gilles Wattel 1 3
Jan SmidPeter Hendriks 7
Jan SmidM. van Deelen 11
Jan Smidhttp://www.volkskrant.nl/archief/abp-kreunt-onder-last-van-verleden~a3128095/
Uitgebreider: http://adbroere.nl/web/nl/columns/het-abp-en-het-mysterie-van-de-verdwenen-miljarden.php
Matthijs 11
Jan SmidLydia Lembeck 12
MatthijsGilles Wattel 1 3
Jan SmidDit lijkt een betoog voor iedereen in een huurhuis.
Matthijs 11
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
MatthijsIk zal wel gek zijn als ik vele plaatsen zich sterk zie, zag, uitbreiden.
Matthijs 11
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
MatthijsRij eens wat door België om te zien hoe het gaat als zo'n wet er niet is.
Die wet maakt afweging van belangen mogelijk, en heeft inspraak- en bezwaarprocedures.
Dat heeft inderdaad tot gevolg dat gemeenten niet in het wilde weg kunnen bouwen, en dat het lang duurt voor ergens gebouwd mag worden op een nieuwe locatie.
Dat laatste is voor mij in ons overbevolkte landje het minste kwaad.
Matthijs 11
Gilles Wattel 1Lydia Lembeck 12
MatthijsVraag.... waarom moeten zoveel mogelijk mensen persé een woning huren van de bank? Want dat zijn 'koopwoningen' immers gewoon? Wat is er toch mis met huren? Waarom moest huren zo'n slechte naam krijgen? De HRA is een van de grootste obstakels. Ons land kent veel meer mensen met grote schulden dan de meeste Europese landen om ons heen en die schulden zijn grotendeels veroorzaakt door de hypotheek.
Matthijs 11
Lydia LembeckMaar dat idee klopt dus niet. Huizen prijzen die meer stijgen dan inflatie en lonen betekent een bubbel die vroeg of laat gaat klappen.
M. van Deelen 11
MatthijsMatthijs 11
M. van DeelenWladimir Beekmans 2
Jan SmidJij stelt voor daarmee te stoppen. De consequenties zijn niet te overzien.
Sowieso zie je dat de rol van banken op de hypotheekmarkt steeds minder wordt, omdat verzekeraars, pensioenfondsen en buitenlandse beleggers een steeds grotere rol gaan spelen. Dat i.c.m. een partij als SVN en het feit dat er verplicht wordt afgelost zorgt ervoor dat de woningmarkt in Nederland zich prima zal ontwikkelen de komende jaren.
Geen gezeik, iedereen rijk wanneer de hypotheek na dertig jaar verplicht is afgelost om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Het pensioen heeft dankzijn de ontvangen hypotheekrentes prima gerendeerd. Win win.
Jan Smid 8
Wladimir BeekmansIk vind dat de overheid sowieso niet voor een risico moet opdraaien die voor de markt is.
Gilles Wattel 1 3
Wladimir BeekmansHadden ze door moeten gaan met een verhuurder een hoge huur te betalen ?
Peter Hendriks 7
Matthijs 11
De structurele oplossing is volgens mij:
1) veel meer woningen laten bouwen. Of anders gezegd: Gemeenten dwingen eindelijk die grond vrij te geven voor bebouwing. Dan daalt de kunstmatige schaarste van woningen en daalt de prijs van woningen. Het zou goed zijn als de gemiddelde woning zeg 30-40% goedkoper zou zijn. Jammer voor bestaande huizenbezitters (incl me) maar veel gezonder voor de economie.
2) meer eigen geld inbrengen. Als je een hypotheek wilt afsluiten van dertig jaar, neem je de verantwoordelijkheid om je vast te leggen aan dertig jaar verplicht betalen aan een bank. Dat is een zware verantwoordelijkheid die niet te licht opgevat moet worden. Als je dat aan denkt te kunnen, moet je het ook aankunnen om eerst drie tot vijf jaar zuinig te leven en een flink bedrag opzij te zetten.
(dit is feitelijk de hierboven genoemde 'speciale constructie' maar die zou ik doodnormaal willen maken ;) )
Frans 5
MatthijsDat kunnen ze niet! Die grond staat voor een enorm bedrag in de boeken en men kan die bedragen niet meer vangen voor de grond. Verkopen met verlies zou er een artikel 12 gemeente van maken.
Vandaar ook de enorme drang om opvang centra binnen de gemeente grens op te zetten, ze krijgen daar enorme bedragen voor waarmee een failliet uitgesteld kan worden.
http://925.nl/archief/2016/01/12/gemeente-grootegast-vluchtelingen-in-azc-zijn-cashcow-om-verliezen-op-grondspeculatie-op-te-vangen/
http://925.nl/archief/2015/12/23/geen-azc-voor-geldermalsen-maar-ook-geen-geld-meer-om-salarissen-te-betalen/
http://925.nl/archief/2016/01/21/ook-gemeente-bernheze-neemt-asielhypotheek-bij-het-coa-heesch/
Gilles Wattel 1 3
FransJe bedoelt dus: elkaar blijven wijsmaken dat de boekwaarde nog iets te maken heeft met de werkelijke waarde.
Het lijkt Griekenland wel.
Frans 5
Gilles Wattel 1Matthijs 11
FransDe vraag is natuurlijk: lossen we het probleem op door net te doen alsof die boekwaarde nog klopt? Nee denk ik dan.
Jan Smid 8
FransWladimir Beekmans 2
MatthijsDe maandlast van een koopwoning is vaak veel lager. Ik zeg precies het tegenovergestelde. Ouderwets 106% marktwaarde versterken met NHG. Buiten NHG ben ik het met je eens. Maximale LTV van 90%.
Laat Gemeentes lekker geld verdienen met de verkoop van grond. Daardoor hebben we een kadaster waar bezit goed wordt geadministreerd. Dat is welvaart.
Matthijs 11
Wladimir BeekmansWat je aankaart wat betreft huren klopt natuurlijk. Maar dat is weer gerelateerd aan die veel te dure koopwoningen. Als er meer woningen gebouwd kunnen worden dan is het aanbod groter en gaan ook de huren omlaag. Dan zou je een normale huursector krijgen ergens tussen sociaal en commercieel in zodat mensen met een gewoon inkomen wél iedere maand iets opzij kunnen zetten om te sparen voor die eerste inleg voor een eigen huis.
Frans 5
Wladimir BeekmansAfgezien dat het kadaster er al langer is dan dat er met grond speculerende gemeenten zijn is het niet de functie van een gemeente om geld te verdienen met prijs opdrijving. Zeker de zgn kickback regelingen die de gemeenten ook nog afsluiten met de ontwikkelaars zijn constructies die onder de noemer "perverse prikkel" vallen.
Matthijs 11
FransHet punt is dat we met zijn allen niet rijker worden door vastgoedprijzen op te drijven. Dat lijkt in eerste instantie alleen maar zo omdat bestaande bezitters van huizen zich rijker voelen. Maar op macro nivo is het enige dat er gebeurt dat er voor eenzelfde hoeveelheid huizen meer geld naar de financiele sector moet gaan. En dat gaat op den duur mis. En ten koste van de echte economie.
Echt rijker worden we als er méér mensen voor juist minder geld in een mooi huis kunnen wonen.