Ich bin ein nestbevuiler!

2 Connecties

Relaties

Belastingontwijking

Organisaties

OESO
17 Bijdragen

De Tweede Kamer nam een motie aan om Nederland niet langer als een belastingparadijs te omschrijven. Waanzin vindt Ewald Engelen.

Volgens staatssecretaris Weekers ben ik een nestbevuiler. Op 14 februari, 19:58 uur, heb ik namelijk een tweet de wereld ingestuurd waarin ik Nederland een belastingparadijs noem. En dat mag niet.

 
Dat komt door een motie die fiscalist en ex-Ernst & Youngpartner Van Vliet die dag namens de PVV indiende. Daarin riep hij het kabinet op om de 'kwalificatie belastingparadijs te verwerpen en waar mogelijk in de discussie erop aan te dringen deze kwalificatie achterwege te laten'. Waarvan akte.
 
Waanzin. Zoals de Oeso afgelopen week in een kritisch rapport constateerde, en de G20 dit weekend gaat concluderen, is het ontlopen van dubbele belastingheffing door multinationale ondernemingen de laatste vijftien jaar volkomen uit de klauwen gelopen. Landen als Nederland, Luxemburg, Ierland en Cyprus zijn verworden tot draaischijven van onbevattelijk grote kapitaalstromen.
 
De pakweg 24.000 brievenbusmaatschappijen die een handvol Amsterdamse adressen telt, sluizen op jaarbasis 12.000 miljard euro door, twintig keer ons bruto binnenlands product. Wij verdienen daar een helersfooi van 1,5 miljard euro aan, die wordt binnengeharkt door ongeveer duizend moreel gelobotomiseerde advocaten en fiscalisten.
 
Het gaat allang niet meer alleen om vermijden van dubbele heffing. Belastingontwijking, zoals dit fiscale pootje lichten eufemistisch heet, is uitgegroeid tot een ware industrie. Met fraaie prospectussen, glimmende folders en kant-en-klare fiscale constructies reizen de diefjesmaten van KPMG, Ernst & Young en Deloitte van beurs naar beurs om ons fiscale walhalla aan te prijzen. Geen betere plek voor belastingontwijking. En - in toenemende mate, gezien de hoge positie van Nederland op de lijst van schaduwbancaire centra - geen betere locatie om uw smerige financiële zaakjes voor de toezichthouder te verbergen.
 
Maar sinds donderdag mag ik dat dus niet meer zeggen. In de woorden van Weekers: 'Wij strijden in Nederland voor een buitengewoon goed fiscaal vestigingsklimaat en hebben er ook voor te zorgen [...] dat onze internationale reputatie goed blijft. Ik heb al eerder in een debat gezegd dat ik er niet voor voel om hier ons eigen nest te bevuilen ...' Als je dat wel doet, ben je een nestbevuiler, een landverrader - je moet maar durven als liberaal.
 
Het wonderlijke is niet dat eigenparochiepreker Van Vliet oproept tot een taboe op 'belastingparadijs' - hoewel je je kunt afvragen hoe dit rijmt met de bekommernis van de PVV met de hardwerkende Nederlander. Nee, het wonderlijke is dat een meerderheid deze potsierlijke motie heeft aangenomen. Waaronder sociaaldemocraat Ed Groot. Zijn naam hoort volgens het Kamerverslag tussen bovenstaande haakjes: '... zoals de heer Groot al aangaf ...'
 
Fijne sociaaldemocraat, die Groot.