ICT-boer Sanderink veroordeeld

5 Connecties

Relaties

Aandelen Handel ICT-boer

Personen

Gerard Sanderink

Organisaties

Centric
0 Bijdragen

De automatiseerder Gerard Sanderink handelde stiekem in de aandelen van zijn eigen beursfonds Centric 'Ik moet ondernemen en van de rest heb ik geen verstand'.

Het Amsterdamse gerechtshof heeft vorige maand de Centric-topman Gerard Sanderink tot een boete van 100 duizend euro veroordeeld. Dat is ruim het dubbele van de onvoorwaardelijke geldstraf waartoe de rechtbank hem in 2009 al veroordeelde en waartegen Sanderink - en ook het Openbaar Ministerie - in beroep was gegaan.
Sanderink had verzwegen in de aandelen van zijn automatiseringsbedrijf te hebben gehandeld en schond daarmee de meldplicht. In de periode juni 2003 tot en met maart 2004 kocht hij voor eigen rekening in totaal anderhalf miljoen Centricaandelen.

 

Gerard Sanderink wist niet dat hij als topman/grootaandeelhouder van een beurgenoteerde onderneming niet zomaar in de aandelen van zijn bedrijf mocht handelen.


'Ik moet ondernemen en van de rest heb ik geen verstand', betoogde hij volgens het Financieele Dagblad eerder voor de rechtbank. Sanderink - een boerenzoon uit Twente - staat bekend als een zeer eigenzinnige ondernemer. Zijn bedrijf, dat internationaal actief is en waar ongeveer 15 duizend mensen werken, leidt hij vrijwel in zijn eentje. Sanderink werd binnen Centric slechts bijgestaan door een enkele jurist die volgens een getuige in de zaak alles deed. Dit gegeven maakte het er voor Sanderink niet beter op. Het Hof oordeelde dat er binnen Centric 'een gebrek aan elke relevante kennis op het terrein van het financiële toezicht' en is Sanderink als topman 'ernstig tekortgeschoten'.
Sanderink had duidelijkheid moeten verschaffen over zijn effectenbezit, maar liet dit dus na en daarmee heeft hij volgens het Hof ook nog eens 'de transparantie van de aandelenmarkt geschaad'. Van Koersmanipulatie of handel met voorkennis was echter geen sprake.

Gerard Sanderink liet het FD weten dat hij de opgelegde boete 'absurd' en 'buiten proporties' vindt. 'Honderdduizend euro is veel geld. Heel veel geld. Als het nou een paar duizend euro was, en ik zou iets fout hebben gedaan, ok. Maar honderdduizend euro! Ik leef helemaal niet zo rijk. Al het geld stop ik in mijn bedrijf. En dan is dit echt veel.' Sanderink: 'Deze zaak gaat niet om zelfverrijking.'