ID&T opgenomen in dance-bubbel

3 Connecties

Onderwerpen

Overname ID&T SFX
1 Bijdragen

Hosanna-stemming bij ID&T-oprichter Duncan Stutterheim: hij en zijn medeoprichters hebben bijna 100 miljoen cash gekregen door de verkoop van hun bedrijven aan de opgepompte geldmachine SFX Entertainment.

De 26-jarige Nederlandse dj Nick van de Wall alias Afrojack (jaarinkomen: €18 miljoen) mocht op 9 oktober de bel luiden op de Amerikaanse beurs Nasdaq vanwege de beursnotering van SFX Entertainment. Het Amerikaanse evenementenbureau gaf 20 miljoen aandelen uit tegen een introductieprijs van 13 dollar. Met de netto-opbrengst van 234 miljoen dollar konden de geplande overnames van onder meer de Nederlandse dance-organisatie ID&T doorgang vinden. Het beursgenoteerde SFX Entertainment maakte gisteren officieel bekend dat er een closing is met betrekking tot de volledige overname van ID&T – de organisatie achter massafeesten Sensation, Tomorrowland, Mysteryland en in een ver verleden Thunderdome. ID&T oprichter Duncan Stutterheim bracht vorige week zelf al het nieuws naar buiten dat ID&T volledig in handen was gekomen van SFX. Op Radio 1 vertelde hij over het 20 maanden durende overname-proces. ‘We waren op zoek naar een kapitaalinjectie om verder te groeien. We zijn eerst met SFX gaan samenwerken in Amerika, vervolgens een joint venture gestart en daarna volgde een belang van 75 procent. En toen zei de SEC (de Amerikaanse beurswaakhond, red): jongens, jullie hebben een te strak contract. Uiteindelijk hebben we al onze aandelen ingeruild en de rest in contanten gekregen.’ Stutterheim geeft in de Radio 1-uitzending bovendien aan dat ze ‘geen onderhandelaars’ zijn, maar uit het overdrachtsdocument, het zogeheten Form 8-K, blijkt dat er met de overname van ID&T 99,2 miljoen dollar in cash gemoeid was en dat ze 4,8 miljoen aandelen kregen in SFX Entertainment. Tegen de huidige beurskoers bedraagt dat aandeel bijna 50 miljoen dollar. SFX Entertainment is door de overname zowel eigenaar geworden van ID&T als de Amerikaanse joint-venture waar ID&T voor 49 procent inzat en SFX Entertainment voor 51 procent.

Naakte waarheid

Het zijn indrukwekkende bedragen die SFX Entertainment neertelde voor ID&T (omzet 2012: €52 miljoen, winst €1 miljoen). De prospectus van SFX Entertainment biedt een gedetailleerd inzicht in de financiële huishouding van de nieuwe eigenaar van ID&T. Het op 7 juli 2011 opgerichte SFX blijkt nog nooit winst te hebben gemaakt. Vlak voor de beursgang, op 30 juni 2013, had het een balanstotaal van ruim 250 miljoen dollar waarvan 50 miljoen goodwill en 100 miljoen immateriële activa. De halfjaaromzet (medio 2013): 37 miljoen dollar. Verlies in de eerste zes maanden: 71 miljoen. De toelichting in de prospectus: “We have incurred significant indebtedness in connection with our growth strategy, which may grow with future acquisitions, and this increases risk for holders of our common stock and could adversely affect our profitability and financial condition.” In de prospectus valt bovendien te lezen dat er nog onderhandeld moet worden over herfinanciering van een lening van 75 miljoen dollar. Bij de beursgang werd desondanks netto 234 miljoen dollar opgehaald met het heilige geloof dat SFX via geplande overnames kan uitgroeien tot de grootste speler op de internationale markt van dance-evenementen. De Nederlandse dj Armin van Buuren reageerde in augustus al sceptisch over de aanstaande beursgang van het entertainmentbedrijf dat de start-up fase nauwelijks ontgroeid was, maar desondanks vastbesloten was om de geschatte dance-markt à 4,5 miljard dollar te bestormen. “As soon as something gets big, more money gets involved. I’m really curious to see if this is a bubble that’s going to burst or if it’s going to stay around–if it’s going to be as strong in five or 10 years from now,’ aldus de nuchtere Van Buuren destijds tegen het magazine Forbes.

Bubbel

De dj kreeg al enigszins gelijk; van de introductiekoers van 13 dollar is inmiddels al meer dan een kwart verdampt: op 22 oktober stond het aandeel SFX Entertainment nog maar op 10,1 dollar. Een van de grote gevaren is onder meer de negatieve publiciteit als gevolg van drugsdoden op de housefeesten. En los van dat: of er in de groeilanden India, Amerika, Brazilië en de Verenigde Staten even enthousiast gehoused zal gaan worden als in Europa. In de prospectus worden veranderende consumentenvoorkeuren beschouwd als een grote bedreiging. ‘Our growth strategy is dependent upon the continued growth of the popularity of electronic music and the EMC community. However, this growth is subject to the whims of public taste, which may change over time and which may be beyond our control.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Dennis Mijnheer
Dennis Mijnheer
Ontspoorde bedrijfskundige die alles wil weten van mannen en vrouwen met witte boorden. Tags: fraude, witwassen, omkoping.
Gevolgd door 1710 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren