'Iedereen een Krediet is onze motto'

4 Connecties

Relaties

Krediet Oplichting

Organisaties

Marktplaats.nl AFM

Kruimelwerk is het. Amateuristisch kruimelwerk. Toch acht de AFM het nodig mensen te waarschuwen voor online 'kredietverleners' als Arie de Vos.

“Iedereen een Krediet dat is onze motto! Zonder BKR registratie kunt u via ons leningen sluiten bij erkende geldverstrekkers, vanaf een rentepercentage 2,5% per jaar. Met negatieve BKR registratie kunt u via ons leningen sluiten bij investeerders of vermogende particulieren.”

 

Met deze en vergelijkbare advertenties probeerde Amsterdammer De Vos krap bij kas zittende mensen over te halen een lening af te sluiten, via sites als Marktplaats, Tweedehands.net en Marktgigant. Na het sturen van een mailtje met naam en telefoonnummer kregen klanten meteen een echt uitziend contract toegestuurd, via bureau Krediet voor Iedereen. Het enige dat nog even nodig was: een bijdrage van 100 of 125 euro. Zodra die binnen was zou binnen 72 uur het krediet worden overgemaakt.

 

Lesje niet geleerd

Wie denkt dat alle Nederlanders inmiddels hun lesje wel geleerd zouden hebben als het op kredietverlening aankomt, komt bedrogen uit. Ook deze overduidelijk amateuristische advertenties trokken klanten. En die klanten kregen – hoe onverwacht – het deksel op de neus: een paar dagen na het overmaken van het geld belde De Vos zijn nieuwe klanten zelf op, met de boodschap dat het geld niet zou zijn aangekomen. Meestal was de verklaring daarvoor, dat de accountant verhuisd zou zijn.

 

Na waarschuwingen en klachten van enkele 'klanten' deed de AFM onderzoek naar De Vos. Daaruit bleek dat de man geen vergunning heeft voor het verlenen van kredieten. Aangifte bij het OM achtte de AFM niet nodig; het blijft voor dit moment bij een openbare waarschuwing tegen De Vos. Wel kondigde een van zijn klanten aan aangifte tegen De Vos te willen doen. Hoeveel de man met zijn praktijken heeft verdiend, is niet bekend.

 

Onvindbaar

Maar De Vos is niet de enige hobbyist zich voordoet als een nieuwe Dirk Scheringa; volgens de AFM komt dit op dit moment vaker voor. Op sites als Marktplaats bieden meerdere bedrijfjes kredieten aan, ook voor mensen die dat volgens het Bureau Krediet Registratie niet zouden mogen. Zo bieden Voorschotje en Krediet Direct kredieten aan, bij die laatste zelfs tot 30.000 euro.

 

Overigens is De Vos zelf al een tijdje niet meer te vinden. Zijn advertenties zijn offline gehaald en sinds november vorig jaar is hij uitgeschreven uit zijn woonplaats Amsterdam. Bestemming: onbekend. Telefonisch bleek hij onbereikbaar voor een reactie.