Ieren kunnen straks lachen om bankencrisis

2 Connecties

Hard oordelen over falende topbankiers. De Ieren kunnen er hard om lachen vanaf november. De musical-satire over de Anglo Irish Bank gaat dan van start en met de voorverkoop loopt het storm.

Wat heeft ABN Amro gemeen met de eveneens genationaliseerde Anglo Irish Bank? Beide grootbanken werden geleid door bestuursvoorzitters met gigantische ego's en vormden een bron van inspiratie voor theatermakers. Zo is er in ons land een toneelstuk geproduceerd als vervolg op de door Jeroen Smit geschreven bestseller 'De Prooi'over de opkomst en ondergang van de private bank ABN Amro.

 

In Ierland zijn de de blunderende lotgevallen van de bankiers van Anglo Irish Bank binnenkort ook op de planken te zien, zo meldt The Financial Times. En dan niet gegoten een Griekse tragedie -  zoals menigeen zou verwachten gelet op het feit dat dit bankendrame de Ierse belastingbetaler 30 miljard euro gekost -  maar in de vorm van een musical in Spitting Image-stijl.

 

"Anglo" heet de satirische musical die in Dublin wordt opgevoerd en gaat over de Ierse economie, inclusief de bubbel die uiteenspatte met de val van de Anglo Irish Bank. Inmiddels is er al 40 procent van de kaartjes verkocht van deze voorstelling, die in november van start gaat.

 

Spitting Image-achtige poppen

In de theatershow spelen Spitting Image-achtige poppen een prominente rol - zoals Séan Fitzpatrick, oud-bestuursvoorzitter van Anglo Irish Bank en twee gewezen premiers Bertie Ahern en Brain Cowen. Zelfs een Angela Merkel-pop geeft acte de présence _ al is het alleen maar om de verdenking satirische voeding te geven dat Ierland niet door Dublin wordt geregeerd maar door Berlijn sinds de 'bail-out' van november 2010.

 

De ondertitel van de musical - die vast en zeker gebaseerd moet zijn op de uitgelekte en verre van fijnbesnaarde filosofie van Goldman Sachs-bankiers over hun klanten - laat er misverstand over bestaan waarover de voorstelling gaat: 'Omdat slechts enkele muppets volstaan om een heel land te naaien'.

 

Dat Anglo wel eens een theaterhit kan worden, durft co-producent Darren Smith inmiddels wel te voorspellen. 'Tot nu toe heeft thé boom en crash van de Keltische tijger weinig satire voortgebracht. Maar afgaande op de verkoopresultaten van de tickets, kan je nu wel vaststellen dat grote delen van de Ierse samenleving hard toe is aan dit genre.'

 

Volgens Smith leent de musical zich er uitstekend voor om gewichtigdoenerij  _ zoals Ieren dit graag doen - meedogenloos door te prikken temeer omdat je in Ierland nergens een grotere pompeuze instelling aantreft dan bij de van hun voetstuk gevallen bankiers van Anglo.

 

 Séan FitzPatrick, oud-bestuursvoorzitter van Anglo Irish Bank als musical-muppet

 

 

Ierse vastgoedbubbel

De afgelopen dertig jaar onderging de Anglo Irish Bank een complete metamorforse. Onder leiding van topbankier Fitzpatrick en zijn staf werkte de bank zich op tot een agressieve kredietverlener aan grote projectontwikkelaars, die tientallen miljarden euro's pomp in vastgoedprojecten in Ierland, het Verenigd Koninkrijk en omliggende landen.

 

Tijdens deze Ierse vastgoedbubbel die een decennium lang duurde, kwamen analisten lovende woorden tekort over de Anglo Irish Bank. De bank werd zelfs betiteld als de beste bank ter wereld. In 2007 werd de waarde van de bank op 13 miljard eruit geschat.

 

Maar amper een jaar na dit hoogtepunt, werd de overspannen Ierse vastgoedmarkt meegesleept door de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. De Ierse vastgoedbubbel spatte uiteen en Anglo Irish Bank viel om. Een complete bankencrisis voltrok zich op het Keltische eiland waarop de Ierse regering niet anders restte dan noodsteun aan te vragen bij het IMF en en de EU.

 

Begin 2009 werd de Anglo Irish Bank genationaliseerd en kwamen alle aandelen van de bank in handen van het Ierse Ministerie van Financiën. Gaandeweg kwamen er ook de nodige schandalen naar boven over het financiële beleid van de grootbank. Zo had de bank niet alleen veel te veel krediet verleend in goed vertrouwen, maar ook stonden de toenmalige topmanagers van Anglo al snel te boek als verdachten omdat ze bewust gesjoemeld zouden hebben met de cijfers.

 

Van idool tot verschoppeling

Sindsdien staat Anglo Irish Bank synoniem voor de moeilijke tijd waarin Ierland worstelt, stelt Simon Carswell, schrijver van het hét Ierse boek over de bankencrisis, getiteld: "Anglo Republic: Inside The Bank That Broke Ireland." 'Tijdens de boom was Anglo in de ogen van het Ierse publiek een idool en nu tijdens de crisis is Anglo een verschoppeling geworden.'

Volgens Carswell heerst er onder de Ierse bevolking enorme frustratie over het feit dat de Anglo-bankiers tot nu toe nog niet ter verantwoording zijn geroepen door de rechter. 'De mensen in Ierland snakken er naar dat deze mensen belachelijk worden gemaakt. Dan kan zo'n musicale productie louterend werken voor hun gemoedsrust.'


Therapeutische werking

Op dezelfde lijn als Carswell zit Paul Howardd, scriptschrijver van de musical. Howard hoopt dat de show 'een therapeutische werking'  heeft op de Ierse burgers, die nu gebukt gaan onder ernstige economische problemen zoals emigratie en werkloosheid na het barsten van de vastgoedbubbel.


De kans is gering dat de vroegere Anglo-topbankier Fitzpatrick de premiere van de Spitting Image-musical zal komen bijwonen laat staan dat hij er hartelijk om zal lachen. De Ierse Rijkman Groenink heeft dan immers zijn handen vol aan zijn verdediging in de rechtbank wegens verdenkingen aan zijn adres voor het manipuleren met de aandelenkoers van Anglo. Bijna overbodig om te melden dat de Ierse bevolking naar dit stuk ook met smart uitkijkt, zo besluit The Financial Times.
 

 

(L)