Ierse bankiers naaiden lachend de belasting betaler [TAPES]

2 Connecties

Onderwerpen

Bank Staatssteun
3 Bijdragen

Op telefoonopnames is te horen hoe lachende Ierse bankiers de staat voorliegen over hun benodigde staatssteun.

Twee ex-topbankiers van Anglo Irish Bank hebben bewust gelogen over de verliezen met als doel om staatssteun te verkrijgen, zo blijkt uit telefoontapes die in handen zijn van de Irish Independent. De strategie van senior manager John Bowe en directeur retail Peter Fitzgerald was om het kostenplaatje van de reddingsoperatie te bagatelliseren, zodat de overheid eerder bereid was om steun te geven. 

'They might say the cost to the taxpayer is too high . . . if it doesn't look too big at the outset . . . if it looks big, big enough to be important, but not too big that it kind of spoils everything, then, then I think you have a chance. So I think it can creep up.'

In werkelijkheid wist het bankiersduo allang dat de reddingsoperatie veel meer zou kosten. Maar als de overheid in ieder geval al 7 miljard euro zou overmaken, dan zou daarna de rest wel komen. En dat bleek: het totale kostenplaatje liep in de jaren na 2008 op tot dertig miljard euro. 

Ook wisten de topbankiers dat hun werkgever de eerste lening van 7 miljard euro aan staatssteun al niet eens kon terug betalen aan de burger. Maar dat hielden zij uiteraard voor zichzelf, tot grote hilariteit voor de heren zelf. Op de opnames is te horen hoe de bankiers letterlijk moeten lachen om de tekortkomingen van de bank. 

Voor meer tapes zie de Irish Independent

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 593 leden