Ierse crisis naar kookpunt

Tekort betalingsbalans naar recordhoogten

Terwijl Marc Rutte na meer dan 100 dagen van onderhandelen in een juichstemming verkeerd vanwege zijn aanstaande premierschap, begint elders in Europa de crisis weer ernstige vormen aan te nemen. In Ierland en Portugal bijvoorbeeld. Met inspanning van de Ierse overheid om zijn banken van de ondergang te redden is mogelijk 50 miljard euro gemoeid. Dat is een derde van het bruto nationale product van Ierland. Het tekort op de Ierse betalingsbalans schiet daarmee door naar onwaarschijnlijke proporties: 32 procent. Dat is ruim tien maal het door de EU-partners toegestane tekort van 3 procent. 
De maatregelen die gisteren werden aangekondigd, wekten niettemin vertrouwen op de financiële markten en zorgden er gisteren toch voor dat de koersen van Ierse aandelen hoger eindigden. Ook de verzekeringskosten voor Ierse staatsobligaties zakten iets.
Of schulden binnen een afzienbare termijn ook teruggebracht gaan worden, lijkt niet waarschijnlijk. De Ierse economie kromp het afgelopen kwartaal met 5 procent.