Uitgelicht: 'If I were a rich man' op de FTM Hitlist 2016

3 Connecties

Relaties

FTM Hitlist 2016

Organisaties

Follow the Money

Werkvelden

Muziek
1 Bijdrage

Vandaag bespreekt onze muziekkenner Peter Hendriks het nummer 'If I were a rich man,' de grote doorbraak van Roger Whittaker. Tijdens de verwoestende opkomst van de popmuziek in de jaren '60, wist deze zanger een enorm publiek aan zich te binden dat juist weinig op had met popmuziek. Duitsland was zijn belangrijkste markt.

Rogers Whittakers versie van 'If I were a rich man' uit 1967 was typisch zo’n nummer dat zich richtte op de enorme groep mensen aan wie de opkomst van de popmuziek voorbij was gegaan. De bariton van Whittaker heeft een hoog music for the millions-gehalte. Bovendien koos de Keniaans/Britse zanger met zorg nummers die niemand tegen de borst konden stuiten en daarmee had hij enorm succes.

Wereldster

Aanvankelijk was Whittaker een soort wereldster, maar in de jaren '80 en '90 was hij vooral geliefd in Duitsland. Hij maakte ook speciaal Duitstalige platen, overigens zonder een woord Duits te spreken. Whittaker heeft in Duitsland meer platen verkocht dan wie ook. Wereldwijd staat hij op 55 miljoen lp’s en cd's. Ondertussen is de zanger 80 jaar en woont hij in Frankrijk, uiteraard zonder enige financiële zorgen.

Melkbezorger

Het is bijna spannend om zo’n succesvolle artiest zich af te horen vragen hoe het zou zijn om rijk te zijn. 'If I were a rich man' komt uit de Broadway musical 'Fiddler on the Roof' uit 1964, een show gebaseerd op de verhalen van de Russisch-Joodse schrijver Sholem Aleichem. De musical is meer dan 3000 keer gespeeld op Broadway en werd in 1971 verfilmd. Het belangrijkste personage is Tevye, een Joodse melkbezorger in een arm joods dorp in het Rusland van voor de revolutie. Deze arme melkboer, die vijf dochters heeft, zingt het nummer in de musical. Whittaker maakte het tot een wereldhit. In Nederland rijkte het nummer in 1967 tot de vierde plaats in de Top 40.

 

Ondertussen hebben we alle door jullie genoemde nummers aan onze FTM Hitlist 2016 toegevoegd. Bedankt voor de leuke reacties tot nu toe! Morgen zullen we er een aantal van bespreken. Uiteraard is er ruimte genoeg voor nog meer pareltjes. Heb je nog tips voor nummers die niet mogen ontbreken op onze hitlist? Reageer dan onderaan dit artikel. Zie hier onze huidige muzieklijst: