© ANP / Roos Koole

Inspectie legt Thuiszorg Naborgh dwangsom op: ‘dossiers nog niet correct overgedragen’

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd legt thuiszorgbedrijf Naborgh uit Rotterdam een last onder dwangsom op, omdat het bedrijf er niet in slaagde om haar cliënten per 11 oktober over te dragen aan andere zorgverleners. Thuiszorg Naborgh moest de zorgverlening staken omdat er geen veilige zorg gegarandeerd kon worden.

Twee weken geleden maakte de IGJ bekend dat het thuiszorgbedrijf van Shanna Naborgh de zorg aan patiënten per direct moest stoppen. Dit nadat vrijwel al het verplegende personeel bij de organisatie was vertrokken, ontslagen of ziek geworden. Dat gebeurde vanaf juli, nadat Follow the Money en KRO-NCRV’s Pointer en Reporter Radio publiceerden over Thuiszorg Naborgh. Het bedrijf viel op in het grote data-onderzoek naar zorgcowboys door winsten van rond de 40 procent te boeken en bleek zorg te hebben gedeclareerd die duidelijk niet was geleverd.

Begin september was de nood bij Thuiszorg Naborgh zo hoog, dat verzekeraars DSW en CZ hun betalingen aan het thuiszorgbedrijf opschortten. Bronnen vertelden Follow the Money en Pointer dat huishoudelijke hulpen en verzorgenden zonder voldoende opleiding ingewikkelde medische handelingen uitvoerden, die voorbehouden zijn aan verplegend personeel. De IGJ kwam daarop in actie en liet op 8 oktober weten dat Naborgh de zorg moest staken

Vrijdag 11 oktober moesten alle cliënten zijn overgedragen aan andere zorgverleners. Maar op 15 oktober, zo constateerde de Inspectie, was dat nog niet geregeld. Ook waren huisartsen en naasten nog niet geïnformeerd over de overdracht van cliënten. Een woordvoerder van de IGJ zegt: ‘Dat betekent dat er geen sprake is geweest van een zorgvuldige overdracht van dossiers, gelijktijdig met de overdracht van cliënten’ 

Wanneer Naborgh zich niet alsnog houdt aan de aanwijzing om alle dossiers zorgvuldig over te dragen, staat daarop nu een boete van 5.000 euro per dag, met een maximum van 70.000 euro. Thuiszorg Naborgh heeft nog tot en met vrijdag om alsnog de aanwijzing van de Inspectie op te volgen en die dwangsom te voorkomen. 

Thuis in Zorg

Aanvankelijk had Thuiszorg Naborgh al een overeenkomst gesloten met Thuis in Zorg in Rotterdam. Dat bedrijf werd op 26 september opgericht door Raimond de Haas, interim-directeur bij Naborgh en van huis uit ICT-ondernemer. De Haas liet daarover eerder aan Follow the Money weten ruim 110 duizend euro te hebben betaald voor het klantenbestand en de inventaris. Maar toen de IGJ liet weten dat de overname al op 11 oktober rond moest zijn, liet De Haas weten dat niet op tijd te redden.

Dossier

Volg de zorgcowboys

Er zijn veel manieren om meer geld te verdienen in de zorg dan gerechtvaardigd is. In dit dossier gaan we op jacht naar zogenoemde zorgcowboys: gehaaide ondernemers, listige consultants en graaiende managers die zichzelf verrijken door misbruik van de wet- en regelgeving. Ze maken onze zorg veel duurder dan nodig is.

Wil je niets missen? Volg dit dossier, dan sturen we je een seintje als er een nieuw artikel online staat.

Volg dit dossier

Inmiddels is duidelijk dat een deel van de klanten toch naar Thuis in Zorg gaat. Raimond de Haas: ‘Wij nemen enkele tientallen cliënten van Naborgh over, dat betreft alleen de mensen die huishoudelijke hulp krijgen via de WMO. Een deel van het personeel van Naborgh gaat daarvoor ook over naar ons.’ Het zou in totaal gaan om ongeveer tien personeelsleden en vijftig klanten. Andere cliënten zijn overgenomen door onder meer Anna voor Zorg, laat De Haas weten. 

Vordering van 300.000 euro

Shanna Naborgh lijkt ondertussen in het geheel niet meer actief te zijn in de zorg. De eigenaresse van het Rotterdamse thuiszorgbedrijf, die binnen twee jaar miljonair wist te worden, wordt nu door zorgverzekeraars verantwoordelijk gesteld voor het niet rechtmatig declareren van hoge bedragen aan zorggeld. Zo liet DSW weten ‘grootschalige fraude’ bij het bedrijf te hebben geconstateerd. De Schiedamse zorgverzekeraar vordert 300.000 euro terug bij Thuiszorg Naborgh. 

Of er nog genoeg geld over is in het bedrijf van de 29-jarige zorgmiljonair om die vordering en eventuele andere vorderingen te betalen, is niet duidelijk. De jaarrekening over 2018 is nog niet gepubliceerd en de activa zijn inmiddels dus voor ruim een ton verkocht aan Raimond de Haas. Als Naborgh zelf aansprakelijk wordt gesteld als bestuurder, kan het zijn dat er beslag wordt gelegd op persoonlijke bezittingen of de meer dan 1 miljoen euro die per 31 december 2017 in ieder geval nog in haar holding zat.

Op de woning van Shanna Naborgh zal dat overigens niet meer lukken: uit kadastergegevens blijkt dat zij het huis op 8 oktober voor 350 duizend euro aan haar vader heeft verkocht.