Economie IJsland ijskoud

1 Connectie

Relaties

Ijsland
3 Bijdragen

De wonderbaarlijke economische herrijzenis van IJsland blijkt een mythe.

Zoals er Fransen zijn die de kritiek op de arbeidsmoraal van de Franse arbeider en de zorgen over hun economie in het algemeen beamen, zijn veel IJslanders de lof van buitenlanders op het herstel van hun economie zat. Een leuk sprookje, die door economen als Paul Krugman bewierookte Wonderbaarlijke Wederopstanding. Maar met de werkelijkheid heeft het weinig te maken en daarom groeit bij IJslandse ondernemers en werknemers de frustratie.
 
Een van die IJslanders is Hilmar Petursson, CEO van IJslands grootste IT-bedrijf CCP. 'De economische kuur is onderdeel geworden van de kwaal,' zegt Petursson in een Reuters-reportage over IJsland, doelend op de kapitaal-controle door de staat. 
 
De economie groeit met 2 procent weliswaar sterker dan die van Europa, maar de helft minder dan het IMF eerder had voorspeld. De toch al sterk gedevalueerde munt blijft zwak en omdat IJsland veel moet importeren leidt dat tot hoge inflatie. Sinds augustus is de kroon 17 procent in waarde gedaald. So what? Wel, 80 procent van de IJslandse huishoudens heeft een aan de inflatie gekoppelde hypotheek. In IJsland zijn het niet de daklozen, maar huiseigenaren die vaste klant zijn bij de voedselbank.
 
Staatscontrole
Voor internationaal opererende ondernemingen als CCP – dat onder meer computerspellen maakt – pakt de DDR-achtige staatscontrole op kapitaal slecht uit. CCP heeft over de hele wereld mensen in dienst en kan daardoor minder arbeidskracht inkopen dan het eigenlijk zou willen. Dat is simpelweg te duur. 'Als een niet-IJslander hier de baas was, dan was hij al lang weggeweest,' zegt Petursson.  'De kapitaal-controle drijft alle energie het land uit.'  
 
Het Reuters-artikel nuanceert het beeld dat IJsland er na de fatale kredietcrisis in 2008 dankzij verstandige economische politiek snel bovenop is gekomen. Afgezien van de visserij en het toerisme, klagen alle sectoren van de economie over de stagnatie. Er zit veel buitenlands geld 'vast' in IJsland. Als de kapitaal-controle wordt versoepeld, dan zal dat onmiddellijk leiden tot een kapitaalvlucht, met alle gevolgen vandien voor de nationale munt,  zo vreest de linkse IJslandse regering. Het dilemma is dat er zolang er geen versoepeling is ook niet in IJsland zal worden geïnvesteerd.