
Hoe een Aegon-old boy bijna ongezien een lekenrechter werd
De Ondernemingskamer liet een halfjaar lang na om de nevenfuncties van lekenrechter Jos Streppel te vermelden. Dat de naam van Streppel, oud-CFO van Aegon en prominent lid van het old boys network, nog steeds verbonden wordt met het juridische moeras van de woekerpolisaffaire, is volgens hemzelf geen belemmering om bij het gerechtshof Amsterdam aan de slag te gaan. Hij heeft namelijk 'nooit één woekerpolis ontworpen of verkocht.'
Een commissariaat bij private bank Van Lanschot, non executive director bij de beursgenoteerde miljardenverzekeraar RSA, voorzitter van de Duisenberg School of Finance. Een kleine selectie uit de, naar eigen zeggen, tien bijbanen die oud-Aegon boegbeeld Jos Streppel er op nahoudt naast zijn functie als 'plaatsvervangend raad,' oftewel lekenrechter, bij de Ondernemingskamer (zie meer uitleg hieronder). Wie op de website van het beursgenoteerde Van Lanschot kijkt, ziet die functies ook keurig vermeld. Maar wie er tot vorige week het nevenfunctieregister voor rechters op nasloeg, zag dat 'betrokkene geen opgave [heeft] gedaan [van nevenbetrekkingen].' Opmerkelijk, rechters moeten vanwege de openbare functie die zij vervullen hun nevenfunctie opgeven, zodat voor mensen die voor de rechter staan, duidelijk is dat de rechter onafhankelijk is en niet toevallig tegengestelde belangen dient.

Rechtspraak.nl, 26 mei 2015
Vier jaar geleden ontstond er nog ophef toen Het Financieele Dagblad meldde dat veel rechters hun nevenfuncties niet opgaven. In die tijd was dat nog niet verplicht, maar toen die verplichting er twee jaar later wél was, constateerde de zakenkrant dat er nog steeds de nodige hiaten waren in het register voor nevenfuncties. De Raad voor de Rechtspraak laat aan Follow The Money weten dat het register compleet moet zijn, ook voor plaatsvervangend raden van de Ondernemingskamer. Periodiek wordt getoetst of rechters hun nevenfuncties wel opgeven. Doen zij dat niet, dan kunnen zij berispt worden. Maar wat was er dan aan de hand met Jos Streppel, de plaatsvervangend raad die volgens het register een halfjaar lang geen nevenfuncties opgaf?'De heer Streppel heeft direct nadat hem daarom verzocht is, zijn nevenfuncties opgegeven'In een reactie stelt de Ondernemingskamer (OK) dat Jos Streppel niets te verwijten valt en trekt zij zelf het boetekleed aan. 'De heer Streppel heeft direct nadat hem daarom verzocht is zijn nevenfuncties opgegeven,' zo laat een woordvoerder per email weten. Maar deze opgave is door de Ondernemingskamer "niet tijdig verwerkt.'' Inmiddels is deze omissie hersteld.' Het overzicht is hier te vinden. De OK laat daarnaast weten dat geen enkele partij die voor de Ondernemingskamer stond 'om opgave van de nevenfuncties van de heer Streppel heeft verzocht, mogelijk omdat deze op internet alom te vinden zijn.'
'Dan doet Streppel deze zaak niet'
Ook Streppel zelf benadrukt dat de Ondernemingskamer zeer scherp is op het vermijden van mogelijke belangenconflicten. 'Toen er een zaak voorkwam waarbij een van de partijen mogelijk zou onderhandelen met KPN [waar Streppel tot voor kort president-commissaris was], zei Peter Ingelse [toenmalig voorzitter van de Ondernemingskamer] meteen: Dan doet Streppel deze zaak dus niet.' Dat mogelijke belangenverstrengelingen bij de Ondernemingskamer gevoelig liggen, bleek woensdag uit berichtgeving van Het Financieele Dagblad. De OK had volgens de zakenkrant een onderzoeker opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de meerderheidsaandeelhouder van Greenchoice. De onderzoeker was echter partner van Allen & Overy, een advocatenkantoor dat belangen behartigt voor Eneco, de minderheidsaandeelhouder van Greenchoice. Hoewel de onderzoeker aangaf niet betrokken te zijn bij die Eneco-opdrachten, werd hij door de Ondernemingskamer toch van de zaak afgehaald, een unicum volgens het FD. De Ondernemingskamer is een vreemde eend in de bijt van de Nederlandse rechtspraak. Zo worden uitspraken gedaan door drie rechters en twee 'raden,' ook wel deskundige leden, of lekenrechters, genoemd, die geen rechters zijn, maar die vanwege hun praktijkervaring in het bedrijfsleven veel kennis hebben van hoe het er bij een bedrijf aan toe gaat. In de profielschets voor deskundige leden staat dat zij onder meer 'integer' moeten zijn en 'het vermogen [hebben om] zich snel in conflicten en achterliggende problemen in te leven.' Daarnaast moet de deskundige 'een goede luisteraar' en een 'doorvrager' zijn, en 'bekend [zijn] met de basiskenmerken van juridische procedures [...].'Prominente zaak: Slotervaart Ziekenhuis
Met zijn vijven beslissen de drie rechters en de twee raden dus over de zaken die voor hen worden gebracht. De (leken)rechters van de Ondernemingskamer hebben de bevoegdheid om bijvoorbeeld een onderzoek te gelasten naar een bedrijf, bestuurders te benoemen of te schorsen. Maar zij kunnen geen boetes uitdelen. Een van de prominentste zaken die de afgelopen tijd voor de Ondernemingskamer zijn gekomen, is de strijd rond het Slotervaart Ziekenhuis (waar Streppel overigens niet bij betrokken is). De Ondernemingskamer gelastte een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken door topcurator Willem Jan van Andel. Ook besloot de OK om een onafhankelijk bestuurder te benoemen bij de B.V.’s boven het ziekenhuis en om het beheer over vrijwel alle aandelen in die BV’s, die gehouden werden door de twee elkaar bevechtende partijen, in handen te geven aan een andere onafhankelijke partij. Later oordeelde OK dat er geen sprake is geweest van wanbeleid bij de BV's boven het Slotervaart. De OK is echter niet de enige gerechtelijke speler bij het Slotervaart. Zo werd de uitspraak dat voormalig voorzitter Aysel Erbudak 1,7 miljoen euro moest terugbetalen, niet gedaan door de Ondernemingskamer, maar door de rechtbank Amsterdam.'Ik heb niet gesolliciteerd. Ik ben gevraagd'De Ondernemingskamer is een juridische factor van betekenis in ondernemend Nederland, maar hoe kom je daar eigenlijk binnen? Volgens de OK heeft Streppel 'gesolliciteerd op een door het gerechtshof opengestelde vacature en is na het doorlopen van de sollicitatieprocedure voor benoeming voorgedragen.' Streppel zelf ontkent dat hij gesolliciteerd heeft. 'Ik ben gevraagd door Peter Ingelse. Ik heb geen sollicitatiebrief gestuurd.' Streppel: 'ik heb maar één keer in mijn leven gesolliciteerd.' Dat ging toen om een functie bij een van de voorlopers van Aegon.
Achtervolgd door woekerpolissen
Hoe de benoeming van Streppel ook precies in zijn werk is gegaan, deze heeft de nodige wenkbrauwen doen fronsen bij volgers van het woekerpolisdossier. Jos Streppel was jarenlang financieel topman bij Aegon, de verzekeraar die vol in het spotlicht is komen de staan door de woekerpolisaffaire. Streppel was er CFO in de jaren dat de woekerpolisverkoop op volle toeren draaide. 'Woekerpolisfabriek' is de veelgebruikte term om de verzekeraar te typeren, wanneer gesproken werd over de tijd dat Streppel daar RvB-lid was. De woekerpolisaffaire heeft geleid tot een jarenlange juridische strijd die nog steeds voortduurt. De verzekeraar heeft inmiddels naar eigen zeggen al 800 miljoen euro moeten uitkeren aan klanten om de woekerpolissen (deels) te repareren. Het leverde Streppel onder meer de bijnaam 'mister woekerpolis' op. In de nadagen van Streppels topmanschap, moest de verzekeraar nog aankloppen bij de staat: in de storm van de kredietcrisis kreeg de verzekeraar drie miljard euro staatssteun toegestopt. (Aegon was overigens de eerste verzekeraar die de staatssteun volledig terugbetaalde. Het rijk maakte een rendement van 18,5 procent op de steun). De staatssteun kostte Aegon ruim een half miljard euro.'Het woekerpolisdossier kan onmogelijk aan mij kleven'Streppel zelf laat in een reactie weten dat de associatie van zijn naam met woekerpolissen onterecht is. 'Ik heb er nooit één ontworpen of verkocht,' stelt Streppel stellig. 'Dat [woekerpolisdossier] kan onmogelijk aan mij kleven.' Er moet volgens hem ook een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen de Nederlandse activiteiten van Aegon en de beursgenoteerde moedermaatschappij, waarvan hij CFO was. 'De media verwarren dat wel eens, maar de raad van bestuur van Aegon bemoeit zich niet met zaken van Aegon Nederland. Aegon Nederland is maar 15 procent van het gehele Aegon.'
45 Bijdragen
MIchiel
WtW
MIchielSpeculaas
De weinig fraaie rol van de rechtspraak, met name van het Hof Amsterdam, bij de aandelenlease-affaire is iets voor later.
MIchiel
Speculaas
MIchielOverigens kent Aegon wel een cultuur van heel veel voortijdig en vaak plotseling opstappende bestuurders (Van der Werf; Streppel; de Munnik; Nooitgedagt etc etc.). Kennelijk stopt bij Aegon het ''schoon schip maken'' bij de opstappende bestuurders, dus zonder erkenning van gemaakte fouten en dienovereenkomstige serieus te nemen compensatie aan de belazerde klanten. Dat laatste zal Aegon nog jarenlang door zo'n 2 miljoen voormalige klanten worden nagedragen. 90% van de woekerpolissen zijn opgelost, beweert Streppel. Kennelijk vergist hij zich, 10% is -na gevoerde rechtszaken of de dreiging daarvan- serieus gecompenseerd; 90% nog niet.
WtW
SpeculaasEricSmit
MIchielMIchiel
EricSmitEricSmit
MIchielEen prominente cfo als Streppel mag je gerust een boegbeeld noemen.
Er wordt geschreven dat hij 'bijna ongezien' lekenrechter werd. Dat slaat op het feit dat er geen krant over heeft geschreven en dat zelfs zijn enige cv op Linkedin deze gewichtige functie onvermeld liet.
Opmerkelijk? Ja, op zijn minst. Net als de tegenstrijdigheid over hoe Streppel daar nu terecht is gekomen.
Optasaffaire kon niet onvermeld blijven, die heeft daar gespeeld. Staat verder geen enkel suggestief woord tussen. Dat over Lakeman, wat heeft dat hier nu mee te maken?
Dat Streppel daarnaast in een (inmiddels ter ziele gegane) lobbyclub en een opleidingsinstituut voor de financiële sector heeft gezeten, is info die hier ook op zijn plaats is.
Afijn, it's in the eye of the beholder...maar dank niettemin voor je kritische kanttekeningen. Die houden ons scherp.
Groet,
Eric
MIchiel
EricSmitOmdat er geur aan hangt van vrindjes die elkaar dekken en baantjes toeschuiven.
"Een prominente cfo als Streppel mag je gerust een boegbeeld noemen."
Storm was in die tijd de verpersoonlijking van Aegon, Streppel niet.
"Er wordt geschreven dat hij 'bijna ongezien' lekenrechter werd. Dat slaat op het feit dat er geen krant over heeft geschreven en dat zelfs zijn enige cv op Linkedin deze gewichtige functie onvermeld liet."
Sterker nog: laat. Niet al Streppels nevenfuncties staan in zijn Linkedinprofiel. En dat kranten er niet over geschreven hebben mag ook kloppen, maar dat is geen onderbouwing voor de woorden 'bijna ongezien'. Je kunt het de OK en Streppel niet verwijten dat de kranten kennelijk zitten te slapen of Streppels benoeming niet nieuwswaardig vinden. Analogie: jij hebt in De Broncode over KPCB geschreven. Daar is ook een Nederlander partner. Het lijkt me daarmee goed verdedigbaar dat deze meneer de meest prominente Nederlandse VC is. Toch heeft in Nederland daarover nog niemand geschreven - google maar op naam. Is hij dus bijna ongezien collega van Al Gore geworden? Neuh..
"Opmerkelijk? Ja, op zijn minst." Eens, maar het opmerkelijk slaat op het onderbreken van nevenfuncties op rechtspraak.nl, niet op de benoeming van Streppel.
"Net als de tegenstrijdigheid over hoe Streppel daar nu terecht is gekomen." Ja ook eens, al moet je daar denk ik niet teveel achter zoeken. Als er tegenstrijdigheid is over een dergelijke zwartwitkwestie (gevraagd of gesolliciteerd), zal het eerder op een misverstand berusten dan op een bewuste leugen.
"Optasaffaire kon niet onvermeld blijven, die heeft daar gespeeld." Blijft je opmerkelijke woordkeuze. Streppel is in de 8 artikelen 1 keer genoemd.
"Dat over Lakeman, wat heeft dat hier nu mee te maken?"
Full disclosure.
"Dat Streppel daarnaast in een (inmiddels ter ziele gegane) lobbyclub en een opleidings
EricSmit
MIchielMet opgewekte groet,
Eric
MIchiel
EricSmitMet teleurgestelde groet (snif snif),
Michiel
PS de verkeerde link is nog niet aangepast. Hopelijk duurt het niet net zo lang als bij het artikel van Jan-Hein Strop.
Speculaas
MIchielMichiel
SpeculaasWtW
Michielpubben
EricSmitUit de VK van 22 mei 2015:
http://www.volkskrant.nl/media...
Het ging over de aankoopprijzen vastgoed, maar ik had graag in de zorg / dienstverleningsboeken gekeken vanuit mijn zorg achtergrond.
De reden dat mensen een serviceflat kopen is dat ze hopen dat die zorg / service er is als ze die nodig hebben. Maar als de politiek dat sneacky afschaft, vergelijk het maar met de huidige decentralisaties naar de gemeente, maar in de instellingen gebeurt dat al jaren, dan krijg je complex gerommel waar moeilijk de vinger op te leggen is.
Het gaat dus verder dan de bankiers.
Simpel voorbeeld nu.
SDS wil zich laten doorlichten, over de gashandel.
In mijn zorg organisatie gebeurde dat ook. Men gaat onderhandelen met de energieleverancier omdat men heel veel aansluitingen heeft en krijgt allerlei kortingen. (SDS verdiende daar zelfs aan ten koste van bewoners, mijn organisatie niet)
Als ik dan protesteer omdat ik dat onethisch vind in vergelijking met de gewone NL burger dan is het antwoord het mag volgens de regels. Ik vloek.
Gebeurt dit ook bij gewone woningbouwverenigingen?
De gewone NL burger ziet dit niet, weet dit niet, maar wat zou hij er van vinden?
Luc Jurgens, advocaat
EricSmitAls direct en indirect bestuurder, al dan niet via een vennootschap - enig aandeelhouder 'in control'.
Spaarbeleg N.V. is van 03-01-1991 tot 08-12-2003 enig aandeelhouder geweest van Aegon Spaarkas N.V. Sinds 08-12-2003 is dat Aegon Nederland N.V..
Aegon Nederland N.V. was van 19-12-1985 tot 20-02-1997 en van 08-03-2007 tot 31-12-2010 bestuurder van Aegon Spaarkas N.V.. Streppel was daar op enig moment bestuurder (al dan niet via weer een andere vennootschap uit de Aegon-groep als bestuurder) of gemachtigde.
Aegon Investments Management B.V. is sinds 24-02-1997 gevolmachtigde van Aegon Spaarkas N.V.. Streppel was daar op enig moment bestuurder (al dan niet via weer een
andere vennootschap uit de Aegon-groep als bestuurder), of gemachtigde.
jefcooper
EricSmitNederlands Belgische vleesschandalen lijken ook een voorbeeld.
De reportages over medicijnen met dodelijke bijwerkingen, waarvan bekend was dat die er waren, zijn er tegenwoordig ook wat te veel.
Dan zijn er de defensie schandalen, chroom 6, en de overbekende oefengranaat.
Dan schiet me nog de Vogelmeerpolder te binnen, wie daar de vreselijke troep loosde weet ik niet, maar niemand verdween achter de tralies.
Het kost de belastingbetaler tot in de eeuwigheid geld.
Jan Willem de Hoop
MIchielMIchiel
Jan Willem de Hooppubben
MIchielMichiel
pubbenpubben
MichielMaar ik ben voorstander van het afwikkelen van verliezen via eerst aandeelhouders en dan obligatiehouders, en liever niet via spaarders, en tegen het verreken van verliezen van mensen die lenen.
Jan Willem de Hoop
MIchielpubben
Jan Willem de HoopIk vond het moedwillig en ordinair machtsmisbruik van mijn bestuurder op terechte kritiek.
MIchiel
Jan Willem de HoopWtW
MIchielWatching the Wheels
dicko
Watching the Wheels(en op een vijfde plaats overall)
Zie ook http://data.worldjusticeproject.org/#/groups/NLD
WtW
dickoEr lijkt bij ons in Nederland sprake van 2 lagen, in de 2e laag is het allemaal prima in orde, maar dat wil niet zeggen dat er in Nederland niet gerommeld wordt (met medeweten van de Belastingdienst en overheid).
Kijk naar de bouwfraude, zoek even op het woord 'koffer' op deze pagina http://vorige.nrc.nl/dossiers/bouwfraude/parlementaire_enqute/article1566574.ece/Na_aanvankelijke_boosheid_volgt_snel_bakzeil .
Jorritsma ging met deze man in hetzelfde privévliegtuig naar het schaatsen kijken, Jorritsma stond in de schaduwboekhouding van zijn bedrijf Koop Tjuchem, Koop kwam op het huwelijk van Jorritsma.
Het heeft er alle schijn van dat ze zo nu en dan een oogje toe knijpen om de positie van Nederlandse bedrijven in de wereld te versterken volgens Amerikaans model. 'Some animals are more equal than others'.
Er heerst gewoon een dubbele moraal die nodig is om te winnen van Rusland, China en de rest van de concurrenten. Wij gaan daarbij al decennia over lijken en voor de vorm is het allemaal keurig geregeld binnen die tweede laag.
https://www.youtube.com/watch?v=29GhXsx7-Rs&feature=player_detailpage#t=7
pubben
WtWHier een raadsman die zegt dat de burger het nooit wint van de protocollen Staat.
http://www.sdnl.nl/tak-persberichten.htm
En ja, zo kom je natuurlijk wel hoog in de internationale DATA statistieken.
WtW
pubbenpubben
WtWMaar de NL rechter doet dat niet, die toetst regels en mag niet zeggen 'Beste politici, opnieuw nadenken de zorgsystemen deugen niet.'
Hadden we een Constitutioneel Hof, met gezag, dan kan de bezorgde burger het daar aankaarten en komt het zo op het netvlies van het onverschillige journaille en de ontspannen kijker.
Dit is maar 1 voorbeeld, maar zo zijn er veel meer en dit gaat van kwaad tot erger.
Of zoals @Eric het verwoordt: 'Deze Angelsaksische juridische houding (naar de letter, niet naar de geest) typeert een klasse/generatie van bestuurders.' En niet alleen in de financiële sector zeg ik.
WtW
pubbenpubben
WtWHet barst van de coderingen en daaruit is heel veel af te leiden.
Daarnaast heb ik het over wie allemaal toegang krijgen / hebben tot welke gegevens. In de zorg betekent dit dat de meest flexibele medewerkers de meeste inzage moeten krijgen. Basaal fout. Of neem nu de PGB heisa. De privacy gegevens van al die mensen, liggen al bij de zorgverzekeraar, het CIZ, het CAK en heel veel individuele zorgmedewerkers en zorginstanties. Nu worden ze weer verplicht om hun gegevens naar een totaal nieuwe instantie te sturen het SVB zonder dat er ook maar iemand een vraag stelt over privacy.
WtW
pubbenVerder overigens eens met de constatering dat het basaal fout geregeld is, waardoor het artsen vrijwel onmogelijk gemaakt wordt om zich aan de zelfopgelegde eed te houden.
WtW
pubbenIk moet weer aan de slag ... tot later ...
pubben
WtW- Autonomie versus de volkswil.
- Hij wil er maar mee aangeven dat we in ons land onherroepelijk onderweg zijn naar de volgende klap, ‘naar een tijd waarin de rechtsstaat zich geen rechtsstaat meer mag noemen, een democratie geen democratie, en waarin al helemaal niet meer kan worden gesproken van een democratische rechtsstaat’.
- Van staatsrecht naar overheidsbevel, naar een totalitair systeem.
- 'Gemeenten zijn de laatste jaren meer en meer gedegradeerd tot uitvoeringsloketten van Den Haag. De minister heeft het zo geregeld dat hij het recht heeft alles wat hem in de weg zit, te vernietigen.
Ja, dat is strijdig met Europese Handvest voor de Lokale Autonomie, maar Nederland heeft dat als enige land niet ondertekend.’
En kijk maar eens wat er allemaal gedecentraliseerd wordt naar de gemeenten.
pubben
dickoWatching the Wheels
En heer Ingelse ging recent juist weer weg om te gaan werken bij 'het Amsterdamse mediation-kantoor ReulingSchutte'? https://fd.nl/ondernemen/1103848/peter-ingelse-aan-de-slag-bij-mediation-kantoor
Peteur
Michiel
http://www.ftm.nl/wp-content/uploads/content/files/beleggingsfondsen%20FEM.pdf
Michiel
willemdegokker
bos
Als hij bij u aanbelt ? ..advies: Gewoon NIET open doen
managementscope.nl/manager/jos-streppel