"Ik zie geen reden om negatief te zijn"

2 Connecties

Relaties

Positief Ondernemen
0 Bijdragen

De economie staat in brand als we de media mogen geloven. Volgens topondernemer George Banken is de werkelijkheid anders.

Positieve berichten over de economie zijn schaars de laatste maanden. Kranten staan vol met afschrikwekkende koppen en zwarte scenario’s. Het is dan ook niet gek dat het ondernemersvertrouwen niet alleen in Europese probleemlanden is gedaald, maar ook in sterke economieën als Nederland en Duitsland. De Kamer van Koophandel meldde eind vorige maand dat het Nederlandse ondernemersvertrouwen voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2010 weer negatief is. George Banken, de CEO van computerbedrijf Detron, is echter vol goede moed: “Ik zie geen reden om negatief te zijn.”

Toon lef
De ict-markt is in het eerste halfjaar van 2011 stabiel gebleven. Maar ondanks de afwachtende markt heeft Detron met een omzetstijging van 11% goed gedraaid. “We zijn een vechtmachine die al sinds het bestaan in 2008 tegen de stagnerende markt in groeit. Dat komt omdat we dicht bij de klant staan.” Om zakelijke dienstverleners een zo compleet mogelijke ict-infrastructuur aan te bieden, heeft het bedrijf dit jaar drie overnames gedaan. “Bij de acquisities gingen enkele miljoenen gemoeid. We waren bijvoorbeeld wat zwakker in het aanbieden van beveiligde gegevensopslag. Dus daar hebben we een overname in gedaan.” Enkele miljoenen zijn beperkte bedragen voor een bedrijf dat een halfjaaromzet heeft van 52 miljoen euro. “De omzetstijging komt vooral voort uit autonome groei.”

Lage werkloosheid
“Als ik naar de jaarrekeningen van onze klanten in het MKB kijk, kan ik niet anders concluderen dan dat het ook goed gaat met andere ondernemers in Nederland.”, zegt directeur Banken opgetogen. “Het ondernemersvertrouwen zegt niet zoveel over de werkelijkheid. Het is puur emotie. Bedrijven hoeven helemaal niet in paniek te raken want de werkloosheid in Nederland is nog steeds laag.” De topondernemer vindt werkloosheidscijfers veel belangrijker: “Als mensen nog een baan hebben en spulletjes kunnen kopen, is er voor ondernemers niets aan de hand.”

Calvinistisch landje
Banken snapt wel waar de moedeloosheid in het zakenleven vandaan komt: “We hebben twijfelachtige politieke bestuurders. Maar die hebben we al tientallen jaren in Europa. Zoals ik al zei: de cijfers laten zien dat het bedrijfsleven daar nog geen last van heeft.” De slechte berichtgeving in de krant is volgens de optimist vooral de boosdoener van het deprimerende sentiment. “We zijn toch nog een beetje een calvinistisch landje. Als er ook maar iets mis lijkt te gaan, worden we met zijn allen negatief.” Banken adviseert ondernemers om positief te blijven: “Als de piloot zenuwachtig wordt, wordt het hele vliegtuig zenuwachtig.” Daar voegt hij aan toe dat er altijd wel werk is: “Alleen wie krijgt het werk? Degenen die de klant het beste behandelen. Ik mis mensen die het touw oppakken. Zij die zeggen: ‘we gaan ervoor’, zullen uiteindelijk de topondernemers van dit land worden.”