Ikea-bank kopen op krediet? Ga naar de Ikea-bank

2 Connecties

Relaties

IKEA Kamprad
4 Bijdragen

Ikea lanceert een nieuwe bank in Nederland. En dan niet om op te zitten, maar om geldzaken bij te doen. Hoewel de 'Ikano Bank' niet onder het DNB-garantiestelsel valt, worden 'IJslandse' toestanden uitgesloten.

Nederland zit Ikea als gegoten. Begin augustus werd het merk en logo van de Zweedse meubelgigant voor 9 miljard euro intern verkocht aan de Inter Ikea holding uit Delft. Sinds deze puur om fiscale redenen gemaakte switch is het merk en logo van Ikea helemaal Nederlands. Maar Ikea wil meer met ons land. De in Billy-boekenkasten groot geworden multinational gaat banken openen in Nederland onder de naam Ikano Bank. Dat meldt De Volkskrant vandaag.

 

De financiële instellingen van Ikea staan niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en vallen evenmin onder het garantiestelsel die voor andere banken gelden. Ikano Bank, een bank van de familie Kamprad - de oprichters van de IKEA-warenhuizen en met Ingvar Kamprad in hun midden behorend tot de tien rijksten ter wereld volgens Forbes - valt onder het Zweedse bankentoezicht.

 

Ikano Bank opent haar eerste filialen in de winkelketens van Ikea in ons land. Van hieruit worden consumentenkredieten verstrekt, zo laat een woordvoerder weten aan De Volkskrant. Navraag van het ochtendblad bij de Kamer van Koophandel leert dat het gaat om 'rentevrije leningen en leningen met rente tot een maximum van tienduizend euro', evenals om het uitgeven van betaalkaarten. Verder blijkt uit jaarverslag van Ikano van 2011 vorig jaar dat Ikea creditcards wil uit geven en 'een aantal uiteenlopende krediet-producten'.

 

Consumentenkrediet
Voor Ikano lijkt het een goed moment om in te stappen op de Nederlandse markt. De verstrekking van consumentenkrediet zit weer in de lift. Volgens gegevens van het CBS stagneerde het aflopende krediet na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 op een niveau rond 1.710 miljoen. Maar in juni van dit jaar werd een score genoteerd van 2.258 miljoen ofwel een stijging van 16 procent ten opzichte van 2011.

 

Ikano zag ooit het levenslicht als de tak van IKEA die gebouwen beheerde en consumentenkrediet verstrekte. Pas in 1995 richtte Kamprad een heuse bank op, maar aanvankelijk met één kantoor in Zweden. Maar het duurde nog 14 jaar voordat Kamprad alle financiële activiteiten van Ikea onder één dak samenvoegde en de Ikano Groep lanceerde.


Anno 2012 is Ikano Bank een bank van behoorlijke omvang. De financiële vleugel van Ikea telt vestigingen in negen landen en bijkantoren in nog eens zeven. De bank is goed voor een eigen vermogen van 203 miljoen euro en heeft 2,1 miljard euro aan leningen uitstaan. In 2011 liet Ikano jaarinkomsten van 342 miljoen euro in de boeken bijschrijven.

 

De bank is vooral actief in Zweden en Denemarken en verder in Groot-Brittannië, Duitsland, Finland en Rusland. Dit jaar opende de Ikano Bank een joint venter in Rusland samen met een Nederlandse bank van Turkse huize, de Credit Europe Bank.

 

 

Duitse reclame van Ikea's Ikano-bank

 

 

IJslandse toestanden

Ikano bank is gevrijwaard van toezicht door De Nederlandsche Bank (DNB). Daarmee doet de financiële dienstverlener direct denken aan Icebank en Landbanksi, de IJslandse banken die evenmin vielen onder het Nederlandse garantiestelsel en ten onder gingen in 2008. Als gevolg van deze IceSave-affaire dreigden vrijwel alle Nederlandse klanten naar hun geld kunnen te fluiten.

 

Maar volgens een woordvoerder van DNB zijn eventuele IJslandse toestanden uitgesloten mocht Ikano Bank failliet gaan, zo meldt De Volkskrant. Ikano valt onder het Zweedse toezicht en het Zweedse garantiestelsel is in grote lijnen gelijk aan het Nederlandse. Verder zijn de afspraken tussen toezichthouders na de IceSave-affaire fors aangescherpt.(L)