IKEA-miljarden voor het eerst openbaar

Zweedse meubelgigant doet boekje open

Het als zeer gesloten bekend staande IKEA-concern heeft voor het eerst in de geschiedenis zijn winsten geopenbaard. Dit in een poging om van het geheimzinnige imago af te komen. Het familiebedrijf maakte vandaag bekend dat de winst van de groep in 2009 met 11,3 procent tot 2,5 miljard euro is gestegen ten opzichte van het jaar ervoor.
 
Bij IKEA heerst dus geen crisisstemming. Waar de meeste bedrijven hun winsten achteruit zien lopen, blijkt IKEA de storm van de kredietcrisis glansrijk te doorstaan. Mikael Ohlson, sinds een jaar de topman van IKEA, heeft transparantie voor werknemers en klanten tot een van zijn speerpunten benoemd. Oprichter Ingvar Kamprad - ooit in opspraak gekomen voor zijn jeugdige nazi-sympathieën - heeft de transparantie van zijn bedrijf altijd in de weg gestaan. 
Het besluit om de gesloten bedrijfscultuur van IKEA drastisch te wijzigen, komt een jaar nadat er in Zweden een rel ontstond rond voormalig werknemer Johan Stenebo, die dicht bij Kamprad stond en een boek schreef over het wereldberoemde bedrijf: The Truth about IKEA. IN dat boek beweerde Stenebo dat het bedrijf door een sekte werd geleid die dicht bij de oprichter Kamprad stond en dat het bedrijf een intern netwerk van spionnen opereerde.