Griekse hulp stopzetten

  Volgens Der Spiegel wil het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de hulp aan Griekenland stopzetten. En volgens bronnen van de Süddeutsche Zeitung haakt ook Merkel af.

  Het Duitse weekblad  Der Spiegel kopt vandaag dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan de leiders in Brussel heeft laten weten dat ze de steun aan Griekenland wil intrekken. En in de Süddeutsche Zeitung worden vandaag bronnen opgevoerd dat het "ondenkbaar" is dat Angela Merkel nog een keer de portemonnee trekt. De onderhandelingen worden daardoor nog verder op scherp gezet, want morgen reizen afgevaardigden van de trojka – de Europese Centrale Bank (ECB), de EU en het IMF - naar Athene om te bepalen of het land aan de voorwaarden voldoet om een nieuwe tranche uit het noodpakket te krijgen. De kans dat de Griekse regering op schema ligt qua bezuinigen en hervormen, is gering. De Griekse coalitie slaagde er de afgelopen week niet in om voor 12 miljard euro aan nieuwe bezuinigingen voor 2013 en 2014 te vinden. Die zijn nodig voor meer steun van Europa en het IMF. De verwachting is dat Griekenland 50 miljard euro extra nodig heeft.

   

  Grexit na 12 september

  De SP en PVV hebben inmiddels via Twitter gereageerd op de berichtgeving in de Duitse pers. Ze willen van de Nederlandse regering helderheid vroegen omtrent een mogelijk terugtrekken van het IMF. De kans is aanwezig dat het kabinet naar de kamer wordt geroepen.
  De Grieken zullen de zomer nog doorgeholpen worden, want de geldkraan kan pas na 12 september dichtgedraaid worden als het nieuwe noodfonds ESM in werking is getreden. Het Duitse hooggerechtshof moet zich nog eerst over het ESM uitspreken. Het risico voor de andere eurolanden van een uittreden van Griekenland uit de muntunie, wordt volgens Der Spiegel "beheersbaar" genoemd.
   

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren