IMF geeft fouten toe bij Grieks steunprogramma

2 Connecties

Onderwerpen

Griekenland

Organisaties

IMF

In een vandaag verschenen rapport zegt het IMF dat ze flinke fouten heeft gemaakt toen ze in 2010 akkoord ging met steun aan Griekenland.

In een kritisch rapport blikt het IMF terug op het 'Standby Arrangement' (SBA) dat in 2010 met Griekenland werd afgesloten. Het IMF geeft toe dat ze flinke fouten heeft gemaakt bij het schuldenprogramma. Ruim een maand geleden zei IMF topvrouw Christine Lagarde in gesprek met studenten van de UvA nog dat het IMF geen fouten had gemaakt bij het hulpprogramma aan Griekenland.

In de analyse geeft het IMF aan dat ze heeft overschat hoe groot het draagvlak voor bezuinigingen en 'structurele hervormingen' was. Maar dat was niet het enige wat het fonds overschatte. '[R]eal GDP in 2012 was 17 percent lower than in 2009, compared to a 5½ percent decline projected in the SBA-supported programme. [...] The unemployment rate in 2012 was 25 percent compared to the original program projection of 15 percent.' Kortom zo constateert het IMF: 'The baseline macro projections can ... be criticized for being too optimistic.' Het IMF produceert voor de gelegenheid zelfs haar eigen 'grafiek des doods'.


Het grootste probleem met het programma was voor het IMF de houdbaarheid van de Griekse schuld. Volgens de interne regels mag een land geen IMF steun ontvangen tenzij er 'een hoge kans' is dat de staatsschuld houdbaar is op middellange termijn. Omdat Eurolanden in 2010 uitsloten dat Griekse schulden geherstructureerd werden was hier grote twijfel over binnen het fonds. Het IMF paste daarom de regels aan 'een grote kans op internationale besmetting' was ook voldoende reden voor IMF steun, zelfs als de schuld onhoudbaar was. Twee anonieme IMF medewerkers zeiden tegen de Wall Street Journal dat Sean Hagan, de hoofdadvocaat van het IMF, herhaaldelijk waarschuwde dat met het hulpprogramma de juridische randjes werden opgezocht.

 

De ware begunstigden van het hulpprogramma was niet zozeer Griekenland, alswel private crediteuren en de Eurozone als geheel. Private crediteuren kregen de tijd om hun Grieke staatsobligaties bij de officiële sector te dumpen, zodat uiteindelijk overheden de rekening betaalden, en de Eurozone kreeg de tijd om het besmettingsgevaar af te wenden. '[T]he SBA-supported program served as a holding operation,' aldus het IMF. 'On the positive side, moving ahead with the Greek program gave the euro area time to build a firewall to protect other vulnerable members and averted potentially severe effects on the global economy.'