
© Katja Fred
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Nederland ritselt in Brussel vergroeningssubsidie voor Shell
‘Het is de pandemie’ en andere Brusselse Covid-kul
Van textielbaronnen tot minister Ollongren: de leden van de Tafelronde
De Tafelronde: al 120 jaar het besloten overleg van de Nederlandse elite
Former EU defence chief took up lobby job at Airbus without authorisation
Ex-defensiechef EU begon zonder toestemming lobbybaan bij Airbus
Marlboro-fabrikant is slimmer dan de concurrentie (en de politiek)
Finance Watch: de tandeloze anti-lobby in Brussel
Hoe Canada de Europese voedselveiligheid verwatert
De Brusselse vleeslobby: rare, medium of well done?
In de wereld van ons kent ons, kent lobbykoning AmCham iedereen
Een lobbykoning kan niet zonder een omvangrijk, wijdvertakt netwerk. Dat heeft AmCham dan ook. Om te achterhalen wie en wat hier onderdeel van uitmaken, hebben we het AmCham-netwerk niet alleen in kaart gebracht, we laten het ook zien.
-
In deel vier van ons dossier over de American Chamber of Commerce brengen we diens omvangrijke netwerk in kaart. Daarvoor zijn zoveel mogelijk gegevens verzameld over personen, bedrijven en organisaties die betrokken zijn (geweest) bij deze lobby- en netwerkclub.
-
Dat is een bont gezelschap: van bedrijven tot publiek-private partnerschappen, van gemeenten tot onderwijsinstellingen, van topmensen uit het bedrijfsleven tot ‘young professionals’, van (oud-)politici tot mensen uit de wetenschap en van advocaten tot accountants.
-
De verzamelde data zijn ondergebracht in het interactieve datavisualisatieplatform Kumu. Hierin wordt het netwerk van AmCham weergegeven als een gigantisch web waar iedereen die dat wil kan induiken en eventueel op zoek kan gaan naar specifieke informatie.
-
Al met al gaat het in deze ‘AmCham-Kumu’ om meer dan 2600 elementen, waaronder 615 leden, 549 personen en 250 evenementen. Dankzij de visualisatie wordt goed zichtbaar dat het netwerk van AmCham zich niet beperkt tot een of twee terreinen, maar zich in veel verschillende richtingen uitstrekt.
-
Eerdere afleveringen in ons dossier over deze grootste lobbyclub waar je nog nooit van gehoord had, legden bloot hoe AmCham op een vrij alarmistische manier en door met een flink aantal Amerikaanse banen te schermen de rode loper probeert uit te rollen voor het Amerikaanse bedrijfsleven.
615 leden, 549 personen en 250 evenementen. Dat zijn de drie voornaamste statistieken die boven komen drijven in een netwerkanalyse van de American Chamber of Commerce in Nederland. Dat netwerk in kaart brengen was een van de voornaamste doelen in dit dossier. De twee kernactiviteiten van AmCham – lobbyen en netwerken – maken immers nieuwsgierig: wie zijn daar allemaal bij betrokken?
Het is eenvoudig om te concluderen dat AmChams netwerk omvangrijk is, maar met zoveel verschillende mensen, ondernemingen, organisaties en instellingen die op een of andere manier betrokken zijn, is het overzicht al gauw kwijt. Wie is wie? Wie doet wat? Namens welke entiteit en in welk kader, of bij welke gelegenheid? En is dat dan eenmalig of over een langere periode gespreid?
Om antwoord op deze vragen te kunnen geven hebben we in de afgelopen maanden met betrekking tot AmChams netwerk zoveel mogelijk openbare gegevens verzameld over de afgelopen acht à tien jaar. Op basis daarvan hebben we een zo compleet mogelijk overzicht gecreëerd van het ledenbestand van AmCham, van haar comitéleden en van de evenementen die zij organiseert en de voornaamste sprekers daarbij. Alle verzamelde data zijn verwerkt in excel.
De data zijn voornamelijk afkomstig van de website van AmCham en van de website van het Internet Archive, dat doorzoekbaar is via de Wayback Machine. Het Internet Archive maakt continu ‘screenshots’ van grote aantallen pagina’s van het internet, om deze vervolgens te archiveren. Zo blijft informatie, die nu om wat voor reden dan ook niet meer op de conventionele manier op het wereldwijde web kan worden opgeroepen, als openbare bron alsnog beschikbaar. ‘Explore more than 376 billion web pages saved over time’ luidt de slogan naast de zoekmachine.
Het algoritme achter de Wayback Machine is echter een enigma, want er valt geen peil op te trekken wanneer een webpagina wordt gekopieerd en opgeslagen. Soms wordt een en dezelfde pagina kort achter elkaar steeds opnieuw aan het archief toegevoegd, en daarna vervolgens lange tijd niet, of zelfs helemaal niet meer. Dit is ook het geval voor pagina’s die ooit op de website van AmCham stonden. Zo is de ledenlijst tussen de jaren 2011 en 2015 beschikbaar, maar geeft de Wayback Machine voor de jaren daarna geen hits. De huidige ledenlijst (die AmCham niet meer publiceert) is helaas niet opgenomen in onze data. Naar schatting is minimaal 80 procent van de leden uit 2015 nog altijd bij AmCham aangesloten.
Veel werk ging zitten in doublures eruit vissen; bedrijven of onderdelen van de overheid die door de jaren heen een (kleine) naamswijziging hebben ondergaan, of ondernemingen waarbij er in het ene geval bijvoorbeeld wel bv achter stond, en in het andere niet. Er is altijd gekozen om de naam te hanteren die een organisatie had ten tijde van haar lidmaatschap.
In tegenstelling tot de leden van AmCham, zijn de mensen die op dit moment haar comités bemannen, bekend. Het overzicht hiervan uit de afgelopen acht jaar, vertoont dan wel weer enkele lacunes. Aangezien menig comitélid zijn of haar functie echter langer dan een jaar vervult, is het aannemelijk dat veel namen die voorkomen over de jaren waarover wel gegevens beschikbaar zijn, ook zouden zijn voorgekomen over de jaren waarover de gegevens ontbreken. Al met al leveren de verzamelde gegevens daarom toch een goed beeld op. Ook voor personen geldt trouwens dat de beroepen die bij hun namen verschijnen, niet per se die van nu zijn, maar die van ‘destijds.’
Wat betreft de evenementen die AmCham in de afgelopen tien jaar heeft georganiseerd; die zijn (zo goed als) allemaal te achterhalen. Op bijzondere genodigden of aanwezigen na, hebben we in onze data alleen de mensen opgenomen die bij deze gelegenheden hebben gesproken.
Van ‘young professionals’ tot CEO’s
Als het gaat om zakenlieden, omvat het AmCham-netwerk zowel mensen aan de top van het bedrijfsleven als ‘gewone’ werknemers, waaronder veel young professionals – mensen tot de leeftijd van 35 jaar die in dienst zijn bij leden van AmCham.
Een van de bestverdienende CEO’s van Nederland, Nancy McKinstry van Wolters Kluwer, zit in het Nominations Committee, dat jaarlijks advies uitbrengt over kandidaten voor het bestuur van AmCham. Daarin zit ook Jos Nijhuis, die van 2009 tot 2018 president-directeur was van de Schiphol Group. Bertrand van Ee, voormalig CEO van Royal HaskoningDHV en vijf jaar lang lid van lobbygezelschap DTIB, was een van de sprekers toen AmCham in 2011 haar vijftigste verjaardag vierde. Bij die gelegenheid was voormalig Amerika-correspondent voor de NOS Charles Groenhuijsen gespreksleider.

Van de talloze vooraanstaande advocaten die aan AmCham zijn gelieerd, is Arnold Croiset van Uchelen – die zitting neemt in het Legal Committee – er één. Als partner bij Allen & Overy is hij betrokken bij de grootste conflicten in corporate Nederland. Daarnaast is hij sinds 2010 rechtsgeleerd raadsman van de Drager van de Kroon, eerst dus van koningin Beatrix en sinds 2013 van koning Willem-Alexander.
Iemand die op de feesten en partijen van AmCham niet is weg te slaan, is Charles Ruffolo: een van oorsprong Amerikaanse Italiaan die al decennia in Nederland woont en al bijna net zo lang verbonden is aan AmCham. Met zijn bedrijf The NetworKing profileert Ruffolo zich op congressen en recepties als netwerker par excellence, en is hij daarnaast een bekende naam uit het internationale sprekerscircuit.
Aangezien er verschillende farmaceutische bedrijven op de ledenlijst van AmCham staan en haar Pharmaceutical Committee jaarlijks het Health Forum organiseert (een conferentie over de zorg, de laatste twee keer in samenwerking met academische ziekenhuizen), komen er in het netwerk van AmCham ook wetenschappers, artsen en andere mensen uit de zorgsector voor. Daaronder bevinden zich onder meer Bart Berden, voorzitter van de raad van bestuur van het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis en professor aan Tilburg University, en oud-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ab Klink (CDA), tegenwoordig lid van de raad van bestuur van zorgverzekeraar VGZ.

‘Meet and greets’ met oud-minister
Namen van andere (oud-)politici ontbreken niet in AmChams rolodex. Eerder schreven we al dat AmCham er jaarlijks in slaagt haar Priority Points aan een Nederlandse minister of staatssecretaris te overhandigen. Ook Sybrand van Haersma Buma duikt in het netwerk op omdat er in april 2016 met de toenmalige fractievoorzitter van het CDA in de residentie van de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag een ‘exclusieve meet & greet’ plaatsvond en hij daar een voordracht hield over geopolitiek. Op diezelfde locatie hebben eerder soortgelijke ontmoetingen plaatsgevonden met Lilianne Ploumen (PvdA, minister van Buitenlandse Handel) en Melanie Schultz van Haegen (VVD, minister van Infrastructuur en Milieu) en elders met Maria van der Hoeven (CDA, minister van Economische Zaken) en bijvoorbeeld Frank Heemskerk (PvdA, staatssecretaris van Economische Zaken).
Het is weinig verrassend dat ook Neelie Kroes (VVD) ertussen zit. Sinds haar aftreden als Eurocommissaris in 2014 vervult Kroes onder meer adviserende rollen bij AmCham-leden Meryll Lynch en Uber, werd zij in september 2015 door AmCham uitgenodigd om over start-ups te spreken en was zij te gast bij onder andere het galadiner in januari 2017 ter ere van AmChams 55-jarige aanwezigheid in Nederland.
Verder zien we onder meer Joost Taverne, die tijdens zijn Tweede Kamerlidmaatschap voor de VVD verschillende keren mensen van AmCham heeft rondgeleid door het parlement en in 2017 het Binnenhof verruilde voor de functie van cultureel attaché op het Nederlandse consulaat in New York. Zijn rol als gelegenheidsgids voor delegaties van AmCham is in recentere jaren overgenomen door partijgenoot Jan Middendorp.
Dossier: de #Lobbycratie
De lobbywereld is een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen ervan komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen. Daarom duiken we in de achterkamertjes, om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Wil jij op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen? Volg dit dossier, dan sturen we je een seintje als er een nieuw artikel online staat.

Aan enkele feestelijkheden van AmCham zijn ook hoge ambtenaren gekoppeld, waaronder voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken Chris Buijink (die een grote rol heeft gespeeld in de vernieuwing van de eerder genoemde DTIB) en Ed Kronenburg, voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Verder zien we door de jaren heen verschillende burgemeesters en wethouders voorbijkomen (meestal van VVD-signatuur), en zijn er niet te vergeten vanuit de ambassade of het consulaat vaak een of meerdere personen aanwezig van de Amerikaanse overheid.
Onderwijsinstellingen, musea en luxe hotels
Naast Amerikaanse en Nederlandse bedrijven, banken, vermogensbeheerders, verzekeraars, adviesfirma’s, advocatenbureaus, accountants, enzovoort, zijn er gemeenten en een provincie lid van AmCham, evenals de regio-organisaties van het Invest in Holland Network. Het belangrijkste onderdeel van dit netwerk, het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), staat ook op AmChams ledenlijst, al verklaart een woordvoerder dat dit agentschap niet als dusdanig lid is. Opvallend genoeg is (of was) een buitenlandse equivalent én concurrent van het NFIA, te weten Business France, dat zeker wel.
Ook een aantal onderwijs- en kennisinstellingen betaalt contributie aan AmCham, waaronder twee universiteiten: de Webster University, een Amerikaanse universiteit met vestigingen in verschillende landen (in Nederland gevestigd in Leiden) en de Rotterdam School of Management (RSM), onderdeel van de Erasmus Universiteit. Studenten van de RSM hebben in opdracht van AmCham in 2016 en 2018 onderzoek verricht naar respectievelijk TTIP en de energietransitie, en universitair hoofddocent aldaar, Irma Bogenrieder, zit al jaren in het Rotterdam Chapter Committee. Verder is het Amsterdam Institute of Finance lid, net als verschillende internationale scholen (American International School of Rotterdam, American School of The Hague, International School of Amsterdam), en De Baak, het managementcentrum van VNO-NCW, waar AmCham in het verleden een aantal seminars mee heeft georganiseerd.

Tussen de leden zien we daarnaast de grootste werkgeversvereniging van Nederland, AWVN, het Havenbedrijf van Rotterdam, de Kamer van Koophandel Rotterdam en onderdelen van Schiphol. De luxe hotels waar AmCham regelmatig recepties houdt, zijn lid, datzelfde geldt voor de musea Het Mauritshuis en Singer Laren, en ook voor het Hard Rock Café Amsterdam, om nog een willekeurig en in het oog springend voorbeeld te noemen. In dit kleurrijke gezelschap is niet ieder AmCham-lid even bekend als Philips of AkzoNobel. Wie bijvoorbeeld weet wat The Roots That Clutch is (of was), behalve een boektitel, mag het zeggen.
Om de talloze ‘lijntjes’ van AmCham aanschouwelijk te maken, hebben we alle gegevens gestopt in Kumu, een online datavisualisatieplatform dat bestaat uit elementen en de connecties daartussen.
In het geval van AmCham zijn de elementen mensen, bedrijven, organisaties of evenementen. De connecties tussen de elementen (de lijnen) geven informatie over de aard van de relatie. In het geval van personen kan die langdurig zijn, of eenmalig. Zo zijn er mensen die al jarenlang zitting nemen in een comité, maar bijvoorbeeld ook zzp’ers die ooit eens een workshop voor AmCham hebben verzorgd.
De voornaamste reden om een persoon aan een evenement te linken, is het feit dat die persoon bij de desbetreffende gelegenheid spreker was. Dat neemt niet weg dat diegene ook bij andere bijeenkomsten en partijtjes van AmCham aanwezig kan zijn geweest. Ook in andere gevallen kan het zijn dat iemand aan slechts enkele evenementen is gekoppeld, maar er in werkelijkheid talloze heeft bijgewoond (dat geldt bijvoorbeeld voor de eerder genoemde Charles Ruffolo). De AmCham-Kumu geeft dat in de meeste gevallen dus niet weer, maar je zou het kunnen concluderen als je het fotomateriaal op de website van AmCham systematisch zou afspeuren.
Momentopname
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de verzamelde data sowieso verre van compleet zijn. Als je alleen al bedenkt dat er voor de jaarlijkse Wine & Cheese Party van AmCham soms wel meer dan driehonderd gasten worden uitgenodigd, had met name het aantal personen vele malen hoger kunnen liggen. De gastenlijsten van dit soort feestjes liggen echter niet voor het oprapen, en lang niet iedereen die keuvelend en met wijn en hors-d'oeuvres op de foto is gezet, werd door ons herkend. Zie de AmCham-Kumu daarom niet als een alomvattend geheel, maar als een representatieve momentopname, een dwarsdoorsnede zo je wil. De personen en entiteiten die als 2600 elementen in de visualisatie om elkaar heen dansen, laten in ieder geval zien dat AmCham als een octopus haar tentakels in alle richtingen heeft uitgespreid.
Aan de hand van metadata maakt de AmCham-Kumu het enigszins abstracte concept ‘netwerk’ een stuk concreter. Het biedt een goede basis voor eventueel vervolgonderzoek, of zou een waardevolle aanvulling kunnen zijn op onderzoeken die al eerder zijn uitgevoerd. Uit de data zou je bovendien veel verschillende statistieken kunnen destilleren, maar die zouden eigenlijk pas betekenis- en waardevol zijn als je ze naast soortgelijke statistieken van andere lobbygroepen zou kunnen leggen.
Wat het netwerken en (informele) lobbyen binnen het kader van AmCham door de jaren heen door honderden uiteenlopende partijen en individuen nou precies inhield en wat dat voor hen heeft opgeleverd, dat blijft onmogelijk om te zeggen. Daarvoor zou inhoudelijke data nodig zijn, en die zijn helaas niet beschikbaar.
-
Omdat de AmCham-Kumu zo groot is, heeft die op het eerste gezicht wat weg van een sterrenstelsel, met planeten die om hun zon heen cirkelen. Laat je niet gelijk uit het veld slaan door de ogenschijnlijke chaos, als je een beetje inzoomt, zie je dat er wel degelijk structuur in zit en kan je ook beter zien waar je op wil klikken.
-
Gebruik bij voorkeur de plus en de min rechtsboven om beheerst in- en uit te zoomen (bij dubbelklikken op de zwarte achtergrond is het beeld geneigd ongecontroleerd te verspringen).
-
Elementen worden in Kumu weergegeven als bolletjes en de connecties als de lijnen tussen twee bolletjes.
-
Linksonder zie je de legenda. Die laat zien welke kleuren de verschillende elementen hebben. De enige uitzondering is de categorie personen. Indien beschikbaar hebben we een foto van de persoon gebruikt, anders zal deze worden aangeduid met een blauw bolletje.
-
Wanneer je op een connectie (de lijn) tussen een persoon en een organisatie klikt, dan zie je in het schermpje links de functie die de persoon daar in een bepaald jaar bekleedde. Klik je op de connectie tussen de persoon en AmCham, dan verschijnt informatie over de relatie tussen die twee.
-
Linksboven in de visualisatie zit een zoekfunctie. Hiermee kan je snel naar een persoon, bedrijf of instelling zoeken.
-
Wanneer je met je muiscursor enkele seconden boven een element zweeft, lichten de verbonden elementen op.
-
Als je een element ingedrukt houdt, zal een nieuwe weergave worden gemaakt van alleen dat element en elementen die daarmee in verbinding staan. Ook op die elementen kan je uiteraard klikken, waardoor weer andere connecties zichtbaar worden. (Doe dit bijvoorbeeld eens bij een van de comités van AmCham, ExxonMobil of de Amerikaanse ambassade, enkele elementen met veel connecties.) Hier kan je net zo lang mee doorgaan tot je terug wil keren naar de volledige weergave. Daarvoor hoef je alleen kort de zwarte achtergrond ingedrukt te houden.
-
Kumu kan nog veel meer. Het biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om door middel van ingebouwde filters de data verder te specificeren. Zo kan je bijvoorbeeld zien welke personen de meeste connecties hebben met andere elementen. Mocht je hier in willen duiken, dan kan je indien nodig ook de handleiding van Kumu raadplegen.
-
Mocht je aan de slag willen met onze ruwe data, dan kan dit door rechtsonder te klikken op de drie rondjes. Hier kan je alle Kumu-data als .xlsx of .json bestanden downloaden.
Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.
34 Bijdragen
Roland Horvath 7
Dat geldt uiteraard ook voor andere lobbygroepen.
De namen van de leden van de Eerste - en de Tweede Kamer zijn ook bekend.
FTM, Daniël de Jongh en het Platform Authentieke Journalistiek doen hier werk zonder hetwelk een democratie niet behoorlijk kan functioneren.
Jan Sinke 8
Hans Veldhuis 1
Het werkt zo op landelijk niveau, maar ook op plaatselijk niveau. En ook het bestuur van de plaatselijke voetbalvereniging werkt zo.
Ik begrijp niet dat hier een artikel aan gewijd wordt, het is allemaal volstrekt logisch, normaal en bekend. En binnen de wet.
En een artikel waar blijkbaar subsidie voor is ontvangen.
Jan Ooms 10
Hans VeldhuisMz59 7
Hans VeldhuisEr zijn blijkbaar veel politici die menen dat ze zo in het belang van Nederland werken en dat daarop geen democratische controle nodig is. Of ze menen dat er democratische controle is omdat ze er zelf bij zijn.
Marla Singer 7
Hans VeldhuisHet is aan de Nederlandse journalistiek om het politieke proces zoveel mogelijk transparant te houden zodat kiezers het beste geïnformeerd kunnen worden.
allard de Jaager 5
Hans Veldhuis(ministers komen en gaan, maar de ambtenaar behoud zijn baan)
Ad Van Heeswijk
Diny Pubben
Ondertussen las niemand het regeerakkoord van 2012.
Ik citeer Bas Heijne:
'De zgn participatiesamenleving (2013) was een middel om mensen door middel van bezuinigingen en een terugtrekkende overheid weer tot gemeenschapszin te dwingen. De hardheid was erg, maar de sentimentele, zalvende praatjes eromheen om te kotsen. En, zoals nu blijkt, totale onzin.'
Wie heeft er belangen bij die techlobby en macht in ons handelsland?
Tech zonder ethiek, echte waarden, open data en privacy van de burgers op straat. 'Maak jij ze arm en flex dan roof ik data.'
De techneut ging aan de slag in niet geziene digitale kantoren in 2012.
Dwang en drang met een boete als tech verdienmodel.
Dat waren / zijn de hedendaagse journalistieke vragen.
Het is wel allemaal gebeurd.
Kwalijk en ernstig, kan alleen in nl. Nog 1:
De decentralisatie van de jeugdzorg en de langdurige zorg, probeerde
Caroliene. Grote verbouwing van de welvaartsstaat, bezuinigingen, gesol
met Wajongers, sluiting van sociale werkplaatsen. En de gevolgen:
verdubbeling van het aantal daklozen, ernstige hiaten in hulp aan
kwetsbare kinderen. Rutte had langzaam het hoofd geschud. Als dat echt erg was geweest, had hij het wel onthouden. Rokende puinhopen bij de Belastingdienst... .
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/na-de-deconfiture-van-de-jeugdzorg-is-er-nu-het-failliet-van-de-participatiewet~b220a84c/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=twitter
Journalisten achteraf. Oplossing?
Naast een huis voor Klokkenluiders een Burgerhuis voor SyRI correctie!
Te beginnen bij die mogelijk 40000 slachtoffers van de belastingdienst.
Diny Pubben
Te beginnen bij die mogelijk 40000 slachtoffers van de belastingdienst.
Lees rapport Donner er zijn veel caf zaken en dat is nog maar 1 toeslag over de belastingdienst drama's en rampen. Een kleine stad die schuldig in SyRI blijft staan. Als onze overheid zelf jarenlang ook rechtstatelijk faalt staat de burger eeuwig te boek als fraudeur in SyRI.
Hallo Hans Snitzler, hallo ftm, zo simpel kan de politieke vraag zijn.
K. Frnkn 8
Echter zijn het de hulpbronnen ‘achter de schermen’ die het uitwerken, kortom, kunnen opbouwen of juist afbreken dmv hulpmiddelen.
Aart Roelofsen 3
Dat de voorkeur van AmCham of het beleid van de regering je niet bevalt is toch een heel andere vraag die hier nu mee verward wordt.
Mz59 7
Aart RoelofsenAart Roelofsen 3
Mz59Mz59 7
Aart RoelofsenDe overheid zelf financiert ook lobbyisme:
https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/11/syp-wynia-legt-vinger-op-zere-plek-sigrid-kaag-moet-stoppen-met-het-sponsoren-van-actiegroepen/
Nog maar eentje: https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/10/nieuwe-doofpotaffaire-ministerie-negeerde-jaar-lang-signalen-dat-stikstofbeleid-op-instorten-stond/
Men heeft net zo lang gewacht (kop in de grond) totdat de Raad van State ingreep. Er is duidelijk paniek op het ministerie van landbouw. Het wordt tijd dat minister Schouten een paar kopstukken daar op straat zet, want dit is sabotage. De regering staat voor lul dankzij die ambtenaren.
O Pen 13
Mz59De politici zijn blijkbaar niet in staat om het bedrijfsleven buiten de deur te houden. Ze hebben dan nog wel zoveel besef van hun eenzijdige informatievoorziening dat ze subsidie beschikbaar stellen voor organisaties die een tegengeluid verkondigen. Niet verrassend dat de gesubsidieerde organisaties 'links' zijn want subsidie krijg je om voor een belang op te komen waar de politiek anders niets over hoort. En de 'rechtse' hobby's worden al gepropageerd door de bedrijfslobby (belastingontwijking, laksere regels op milieu, natuur, klimaat, werkgeversbescherming, meer asfalt, etc.).
De problematiek rond stikstof, PFAS, roken en klimaat zijn gebagatelliseerd door bedrijfslobby waardoor regeringen niet hebben gedurfd om de problemen voortvarend op te pakken (en dat nog steeds minimaal doen want je zou eens meer doen dan politiek absoluut noodzakelijk). En dan moeten de NGO's die zich wél baseren op onafhankelijke wetenschap, die wél gefundeerd zijn op een ethisch en moraal kompas en die al decennialang het eerlijke verhaal vertellen het ontgelden?
Er zullen vast voorbeelden zijn dat NGO's iets uit hun verband trekken en misstanden zullen ook in deze organisaties voorkomen, het gaat om het principe dat de politiek ook gevoed moet worden met feitelijke informatie en een ethiek die niet gebaseerd is op zo veel mogelijk winst. In ieder geval tot de tijd dat lobby vanuit het bedrijfsleven is gestopt.
Mz59 7
O Penhttps://www.raadvanstate.nl/actueel/nieuws/@118585/klimaatbeleid-nog-niet-genoeg-voor-2050/
f. van Dam 6
L. J. 4
peter van hees 2
Peter
Bas van Beek 5
peter van heeshttp://www.amchameu.eu/news/amcham-eu-attends-nato-industry-forum-washington-dc
P. Dubonnet
Voor buitenstaanders is netwerken wellicht 'eng'. Vergeet echter niet dat de AmCham activiteiten, ook in andere landen, tevens de belangen van het gastland ten goede komen. Bovendien kan elke onderneming of instelling lid worden.
Ik denk dat FTM vooral AmCham Nederland met dit artikel een plezier heeft gedaan. Zou me niets verbazen wanneer ze de netwerkvisualisatie graag zouden opnemen op hun website. Mooie showcase voor hun succes.
P. Dubonnet
Voor buitenstaanders is netwerken wellicht 'eng'. Vergeet echter niet dat de AmCham activiteiten, ook in andere landen, tevens de belangen van het gastland ten goede komen. Bovendien kan elke onderneming of instelling lid worden.
Ik denk dat FTM vooral AmCham Nederland met dit artikel een plezier heeft gedaan. Zou me niets verbazen wanneer ze de netwerkvisualisatie graag zouden opnemen op hun website. Mooie showcase voor hun succes.
Mz59 7
P. DubonnetL. J. 4
Aart Roelofsen 3
L. J.L. J. 4
Aart RoelofsenO Pen 13
L. J.Anton Weenink 1
Aart Roelofsen 3
Anton WeeninkDaniël de Jongh
De logische volgende stap was om die informatie op een toegankelijke manier te delen met een groot publiek. Het zou nogal vreemd zijn geweest als we deze informatie in dit dossier domweg achterwege hadden gelaten. Juist dan zullen lezers zich hebben afgevraagd wie die (comité)leden van AmCham toch zijn, en al die bezoekers en sprekers op haar evenementen en borrels.
Het ging ons er niet om aan te tonen dàt AmCham een netwerk heeft en lobbyt (ja, andere clubs hebben en doen dat ook, maar die zijn niet het onderwerp van dit onderzoek). Het was ons er specifiek om te doen te laten zien wie er allemaal belang bij heeft om aan AmCham gelieerd te zijn. Dat blijken er dus nogal wat te zijn – uit uiteenlopende geledingen van de samenleving – en daaronder zitten zeker niet de minsten. Afgezien van VNO-NCW zijn er in Nederland maar weinig (geen?) clubs die beschikken over een dusdanig omvangrijk en wijdvertakt netwerk. Dat alleen al is een interessant gegeven. De exclusieve ‘meets and greet’ met ministers en andere dergelijke bijeenkomsten van AmCham (die dus zijn opgenomen in de Kumu) zijn voor de meeste pleitbezorgende partijen nu eenmaal niet weggelegd, zeker niet voor burgerbewegingen en ngo’s.
Daniël de Jongh
De eigenlijke lobby van AmCham en de waarde van haar netwerk (voor met name gemeenten) zijn uitgebreid aan de orde gekomen in het tweede en derde artikel in dit dossier.
Anton Weenink 1
Daniël de JonghDaniël de Jongh
Anton Weenink