
Lense Koopmans was jarenlang het geweten van de coöperatie Rabobank. Afgelopen weekeinde overleed de geboren Fries, die een dwarse kijk had op bankieren.
Mr. Rabobank is niet meer. Lense Koopmans, de voormalige voorzitter van de Raad van Commissarissen van de coöperatieve bank, overleed afgelopen weekeinde op 72-jarige leeftijd. Koopmans was al lange tijd ernstig ziek. De als eigenzinnig en dominant bekendstaande Fries werd in zijn tijd als voorzitter van de Raad van Commissarissen door menigeen als ‘de werkelijke baas' van Rabobank gezien. Als voorzitter van de Raad van Commissarissen was hij ook de voorzitter van de centrale kringvergadering, het hoogste orgaan van de coöperatie waar de directie van de bank zich door liet tuchtigen. Koopmans was iemand die de coöperatieve waarden en principes van de bank breed omarmde en desondanks oog had voor de beperkingen van de ingewikkelde en trage overlegstructuur die een coöperatieve instelling met zich meebrengt. Koopmans manifesteerde zich ook als het geweten van de coöperatie. Jaren geleden deed hij zijn best om een dam te bouwen tegen de Angelsaksische stromingen binnen de bank. Hij zorgde er onder meer voor dat de gefnuikte avonturen in de Londense City werden stopgezet en dat plannen voor een gedeeltelijke beursgang in een vroeg stadium de nek werden omgedraaid. Jezelf blijven, daar gaat het om, zei hij tegen Het Financieele Dagblad.
Academische kwaliteiten
Het coöperatieve gedachtegoed was Koopmans niet zomaar in de schoot gevallen. Zijn grootvader was voorzitter van de raad van toezicht van de Coöperatieve Boerenleenbank in Oosterwolde, het Friese dorp waar ook zijn wieg stond. Koopmans’ vader was eveneens actief in verschillende coöperatieve besturen. Het duurde niettemin tot de herfst van Koopmans’ loopbaan voordat zijn coöperatieve genen bij zijn benoeming als president commissaris van Rabo (in 2002) in stelling werden gebracht. Daarvoor had hij al op verschillende terreinen opzien gebaard. Met name zijn academische kwaliteiten waren van een uitzonderlijk niveau. Hij studeerde zowel rechten als economie en promoveerde in 1968 met het proefschrift De beslissingen over de rijksbegroting. Hij werd vervolgens op 28-jarige leeftijd hoogleraar (destijds de jongste ooit) en was co-auteur van het standaardwerk Overheidsfinanciën, dat afgelopen jaar nog zijn veertiende druk beleefde.Zijn zakelijke loopbaan bracht hem succes, maar daar hing een kostbaar prijskaartje aanZijn zakelijke loopbaan bracht hem succes, maar daar hing een kostbaar prijskaartje aan. Als voorzitter van de Raad van Bestuur van de getroebleerde Overzeese Gas- en Elektriciteitsmaatschappij N.V. (OGEM), bedacht hij de beruchte ‘sterfhuisconstructie’, een weinig ethische manier om ongezonde delen van een bedrijf te laten afsterven en daarmee schuldeisers het bos in te sturen. Een smet op zijn blazoen die hij nooit helemaal kwijt zou raken.
Pochet
Begin jaren negentig werd hij hoogleraar in de economie van de gezondheidszorg aan de Rijksuniversiteit van Groningen en keerde hij terug naar zijn geliefde Friesland. ‘Ik ben een boerenjongen, moet om het huis kunnen lopen,’ zei hij eind 2011 in een geruchtmakend interview met Het Financieele Dagblad. De boerenzoon was iemand die ondanks zijn rurale herkomst onmiskenbaar de nodige aandacht aan zijn uiterlijk besteedde. De immer stijlvol geklede Fries ging de deur niet uit zonder pochet in zijn jasje en de lok van zijn dikke grijze haardos werd iedere ochtend met veel zorg in model gebracht. Autorijden deed hij bij voorkeur in een Porsche. Tegenover de pers toonde hij zich echter liever van een andere zijde. Voor zijn laatste interview met NRC Handelsblad in de zomer van 2013 weigerde hij zelfs op de foto te gaan. ‘Ik ben geen artiest die het van de publiciteit moet hebben. Ik hou niet van poseren.’‘Ik ben geen artiest die het van de publiciteit moet hebben'Koopmans etaleerde in zijn laatste jaren als president commissaris veelvuldig een blinde vlek voor de weinig verheven gedragingen van de bankiers van Rabobank. In 2012 haalde bij de Algemene Vergadering van de bank hard uit naar de Tweede Kamer en kabinet Rutte. Koopmans meende dat de bank onder meer door het instellen van de bankenbelasting onterecht werd gestraft voor het slechte beleid dat andere banken in het verleden voerden. Rabobank had als enige Nederlandse bank geen steun nodig gehad van de overheid en sinds de crisis trompetterde hij onophoudelijk over het ‘superieure coöperatieve model’ van de bank. Dat werd hem door collega’s bij andere banken niet in dank afgenomen. Die wisten immers goed dat Rabobank, net als andere banken, zich op tal van terreinen net zo onkies had gemanifesteerd bij het aan de man brengen van ondeugdelijke producten. Die gedragingen werden manifest toen in de zomer van 2012 de Libor-affaire aan het licht kwam en duidelijk werd dat ook de bankiers Rabobank bij het manipuleren rentes waren betrokken. Ook de toenmalige directeur van de Vereniging van Effectenbezitters Jan Maarten Slagter uitte kritiek nadat Koopmans in eerder het genoemde interview in Het Financieele Dagblad hoog had opgegeven over de moraal van de Rabobank. ‘Rabo was de grote verkoper van Amerikaanse CDO’s aan particulieren’, zei Slagter. Hij haalde daarbij de door Rabobank gebruikte reclameslogan aan: ‘Even veilig als sparen, hoger rendement’. Na Koopmans’ afscheid van Rabo in de zomer van 2013 werd ook duidelijk dat de coöperatieve bank voor eigen gewin op agressieve wijze en op grote schaal rentederivaten in het midden- en kleinbedrijf had afgezet en dat die producten voor duizenden ondernemers zeer schadelijk uitpakten.
20 Bijdragen
goof
Dat geweten is er al vele jaren niet meer dus breek me de bek niet open.
Hilterman
goofLense Koopmans heeft niet alleen bij OGEM een scheve schaats gereden.
Ook de Cyprus route komt uit zijn koker. Om dan als geweten van een grote bank die volop dubieuze produkten aanbiedt en zich nauwelijks iets gelegen laat liggen aan de belangen van haar clienten te worden aangemerkt is bepaald geen verdienste.
Joost Vsser
Hiltermanjefcooper
Joost VsserDat hij ambtenaren benoemde, dat hij mensen wilde die hij kende, ik kan het me voorstellen.
Joost Vsser
jefcooper'Koopmans en de zijnen laten via vertekende cijfers de buitenwereld weten dat het prima loopt bij OGEM, terwijl de ene na de andere blunder wordt gemaakt die het bedrijf honderden miljoenen guldens kost. Tegen zo veel onkunde blijkt OGEM niet bestand. In 1982 gaat het conglomeraat failliet. Topman Udink heeft net op tijd het zinkende schip verlaten met een gouden handdruk, de eerste in Nederland die het miljoen -1,8 miljoen gulden en doorbetaling van het pensioen- overschrijdt.
Tot aan de Hoge Raad is vernietigend uitgehaald naar Fibbe, Udink en Koopmans, wier bestuur van OGEM op bijna elke bladzijde van de vele vonnissen als wanbeleid wordt gekenmerkt. Met name financieel directeur Koopmans is erop gewezen dat juist hij eerder met de waarheid over OGEM's positie naar buiten had moeten komen'.
Ik was gewaarschuwd.
jefcooper
Joost VsserWie een bedrijf, of delen daarvan, wil redden, kan gedwongen zijn de mazen van de wet op te zoeken.
Joost Vsser
jefcooperFINFIN
HiltermanBerucht is het interview met Jaap Boersma, ex-minister, destijds Ogem-bestuurder met Vrij Nederland in 1981, waarbij Boersma het zakkenvullen in de top door ongegeneerde geldwolven aan de kaak stelde.
Pieter Lakeman schreef er inderdaad in 1984 een boekje over, dat men ( Familie Lubbers, Hollandia Kloos) op 26 november 1984 probeerde te verbieden in een Kort Geding, tevergeefs.
jefcooper
HiltermanIk vind het lastig over iemand te schrijven die ik persoonlijk gekend heb, hoewel niet goed, en slechts uit de tijd dat hij in Groningen de kroonprins van Jan Pen was.
Maar misschien is het niet al te verwijtbaar als ik me afvraag hoe de carrière van Lense was verlopen als hij niet een neef van Anne Vondeling was geweest.
Zonder de steun van Vondeling, toen kamervoorzitter, of (ex) minister van financiën, zie ik niet hoe hij z'n proefschrift had kunnen schrijven.
Het was een intelligente knaap, daarover is geen twijfel.
Wat betreft Rabo, en Friesland, een mede Fries ging ergens 1985 ook terug naar Friesland, en had veel te maken met MBK.
Hij was toen al boos over Rabo praktijken.
PS
Via goochel even mijn geheugen opgefrist.
Udink was één van de eerste politici die een bedrijf naar de knoppen hielpen.
Ik denk dat Koopmans met z'n sterfhuisconstructies redde wat er nog te redden viel.
goof
Lid bij Adviescommissie over toekomst en bestuur Wereldbank heeft het geweten van de Rabobank verkwanseld en zijn opvolgers hebben het voortgezet.
Jan Willem de Hoop
Hilterman
Jan Willem de HoopAd Vocaat
Niet van de NL overheid/belastingbetaler - dat klopt, maar ............
Onder deze noodfaciliteit konden banken tegen bijzonder gunstige voorwaarden – met rentes soms zo laag als 0,01 procent – leningen met een looptijd van 28 dagen en later 84 dagen afsluiten. Ook de Amerikaanse kantoren van drie Nederlandse banken – Rabobank, ING en ABN Amro – maakten er gebruik van. Rabobank in New York klopte in 2009 tien keer aan bij de Fed, voor hulp ter waarde van in totaal 23,75 miljard dollar.
Volgens de Fed was al het krediet dat tussen 2007 en 2010 aan banken werd verschaft gegarandeerd met onderpanden en zijn alle leningen intussen ook netjes terugbetaald.
jsmid
Ad Vocaathttp://vorige.nrc.nl/nieuwsthema/kredietcrisis/article2082905.ece
http://www.afm.nl/registers/emissies_documents/676.pdf
michiel werkman
Leprechaun
Hilterman
LeprechaunJan Willem de Hoop
LeprechaunMaar als in rouw / wake periode de mooiere publieke zaken genoemd worden dan zal er ook aandacht zijn voor mindere mooie publieke zaken. Wil je dit voorkomen, dan moet je na rouw / wake periode aan iemands beroepsmatige leven aandacht besteden. Je kan niet i.w.m rouw een poisitief geforceerde werkelijkheid opdringen.
Bijdrage van Erci Smit en reagewerders hier tonen volgens mij respect.
jsmid
LeprechaunDaarnaast blijf ik zitten met actio pauliana. Als een failliete ondernemen geld en/of goederen onttrekt uit de failliete boedel, wordt hij daar voor vervolgd want hij benadeeld crediteuren. Maar als dat bij grote bedrijven gebeurd is dat kennelijk geen punt
Wie legt mij dit nu eens uit?
Jan Willem de Hoop
jsmid