Indexhugging: de simpelste variant van beleggen die er bestaat

3 Connecties

Relaties

Index

Organisaties

Autoriteit Financiële Markten (AFM)

Werkvelden

Beleggen
6 Bijdragen

Dat indexhuggen eindelijk door de Nederlandse toezichthouder AFM wordt aangepakt is een goede zaak, stelt Jan Dwarshuis. Hoe zit het precies met deze manier van beleggen en wat is zijn bezwaar?

Indexhuggen is een vorm van beleggen die veel weg heeft van het populaire indexbeleggen. De fondsbeheerder past echter kleine nuanceverschillen aan door sommige aandelen te overwegen en sommige aandelen te onderwegen ten opzichte van de desbetreffende index. Vervolgens slaat hij zich in de media op de borst als de index nipt verslagen wordt. Als klap op de vuurpijl rekent hij voor dit toneelstukje de volledige provisie. Het is raadzaam om nader te onderzoeken of u wellicht een lastig traceerbare indexhugger in uw portefeuille heeft. Toezichthouder AFM heeft in 2015 onderzocht hoeveel Nederlandse beleggingsfondsen te kwalificeren zijn als indexhuggers.

Populair

Indexbeleggen is een populaire vorm van investeren omdat het simpel en eenvoudig is. Op zichzelf is er niets mis mee. Maar dit soort beleggers zijn deelgenoot van een ‘crowded trade.’ Dit kan vroeg of laat wel eens tot grote teleurstellingen leiden, omdat niet iedereen door dezelfde deur naar buiten kan. Daarnaast wordt er niets gedaan qua stemrecht, wat uiterst passief en daardoor soms onwenselijk is.

In mijn ogen kan iedereen indexbeleggen op basis van een simpele spreadsheet

Ik laat nog maar even in het midden of er om ethische redenen al dan niet belegd moet worden in een specifiek bedrijf binnen een index. In mijn ogen kan iedereen indexbeleggen op basis van een simpele spreadsheet die u slechts corrigeert als de index weer eens voor de zoveelste keer wordt aangepast.

Misverstanden

Over indexbeleggen bestaan – al dan niet bewust gecreëerd – veel misverstanden. Succesvol belegger Warren Buffett zou gezegd hebben dat indexbeleggen een uitstekende manier van beleggen is. Jammer dat Buffett niet goed geciteerd wordt. Buffett heeft gezegd dat hij zijn vrouw, die immers geen bal verstand van de materie heeft, zou adviseren om te gaan indexbeleggen. Buffett heeft zijn vermogen verdiend door juist niet in een index te beleggen en specifiek bepaalde (ondergewaardeerde) aandelen sterk te overwegen binnen zijn portefeuille over een periode van vele decennia. Hij noemt dit het slaan van een homerun. Buffett heeft op beleggingsgebied de langste adem van iedereen, wat een kwaliteit is en door menigeen onderschat wordt. Rekenkundig had Buffett nooit zijn immense vermogen kunnen vergaren met indexbeleggen.

Indexhugging verkopen als een ambachtelijk beroep is totale onzin

Dat indexhuggers op een sluwe wijze willen meeprofiteren van de eenvoudigste en goedkoopste vorm van beleggen is hun goed recht. Indexhugging verkopen als een ambachtelijk beroep waarbij veel onderzoek is gedaan naar bedrijven en de markt, raakt echter kant noch wal. Indexbeleggen of indexhugging is de simpelste variant van beleggen die er bestaat en heeft niets te maken met geconcentreerd en gericht investeren. Dat AFM het fenomeen indexhugging nader onderzoekt kan ik slechts toejuichen; beter laat dan nooit.

 

Rest mij u een goed weekend te wensen.

over de auteur

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

Lees verder Inklappen