India koopt Europa

1 Connectie

Relaties

India
0 Bijdragen

Goedkope euro en technologie trekken Indiase ondernemers naar Europa.

Private bank Theodoor Gilissen is het eerste golfslagje in wat over enkele jaren wel eens bekend zou kunnen komen te staan als de Indian tsunami. Eind mei verkocht KBC zijn private bank KBL, waar Theodoor Gilissen toebehoort, aan het Indiase financiële concern Hinduja. Dat is eigendom van de gelijknamige schatrijke familie.

 

De familie is niet de enige. Honderden Indiase ondernemers bereiden zich voor op overnames in Europa, constateert de Duitse krant Frankfurter Algemeine Zeitung. Overtollig kasgeld, een goedkope euro en de behoefte aan technologie vormen de ingrediënten van de Indiase interesse. 

 

De machtsverhoudingen in de wereld verschuiven. Niets demonstreert dat scherper dan de overname van het roemruchte Britse automerk Jaguar door Tata Motors in 2008. Minder zichtbaar, maar van even groot belang, is de komst van de Indiase software industrie. De grote spelers Tata, InfoSys en Wipro struinen de markt af naar koopjes. 

 

De grootste Indiase deal in Europa is nog altijd de overname van Corus, waaronder het Nederlandse deel Hoogovens, door Tata Steel in 2007. Qua timing niet de meest gelukkige, de Indiërs kochten op het hoogtepunt van de markt. Het moederconcern kwam er zelfs door in de problemen. Desondanks is het bedrijf nu de grootste staalproducent ter wereld.