Sims city in de Himalaya

2 Connecties
0 Bijdragen

De Amerikaanse hotelontwikkelaar John Sims is in de Himalaya een ski-resort aan het bouwen, maar hij wordt keer op keer van de berg afgegooid. Het Indiase protectionisme anno 2012.

De 60-jarige Hare Krishna’ hotelontwikkelaar John Sims (60) heeft zijn zinnen gezet op de Himalaya om daar een Davos-achtig ski-resort te bouwen met een totale omvang van 46 hectare. De Indiase goden zijn hem niet heel gunstig gezind. Althans, deze boodschap kreeg hij zeven jaar geleden door van een geestelijke, en die voorspelling lijkt behoorlijk uit te komen. Zijn megaproject loopt allesbehalve soepel.


Naast beschuldigen dat hij landeigenaren zou hebben afgescheept met een handje roepies, wordt hij vooral door lokale autoriteiten tegengewerkt. De deelstaat Himachal Pradesh had groen licht gegeven voor zijn 500 miljoen dollar-project, maar de steun werd ingetrokken toen er een nieuw politiek bewind kwam.
Na tussenkomst van een rechter, mocht de ontwikkelaar weer verder gaan met het plannen van de skiliften en luxe berghutten. Onder één conditie: binnen 6 maanden alle milieuvergunningen rondkrijgen. Het is een bijna onmogelijke opgave aangezien de lokale overheid het Sims-project meerdere malen op kafkaëske wijze heeft gefrustreerd. Sims snapt er in het artikel in de New York Times niks van. “Waarom hebben jullie ons geld laten investeren om vervolgens 180 graden te draaien?”

 

Indiase grillen

Als Sims zijn huiswerk had gedaan dan had hij geweten dat de Indiase overheid even grillig is als de skyline van de Himalaya. Vodafone is bijvoorbeeld al vijf jaar verwikkeld in een rechtszaak over een blauwe envelop a 2,2 miljard dollar. Het hooggerechtshof heeft de telecommaatschappij in het gelijk gesteld, maar de Indiase belastingdienst schuift de uitspraak terzijde en blijft het bedrijf aanslaan. Het houdt verband met Vodafone’s overname van het Indiase telefoniebedrijf Hutchinson Essar. De in Nederland gevestigde dochteronderneming Vodafone International Holding verkreeg in 2007 een meerderheidsbelang in een Hutchinson Essar-vennoot CGP Investment Holding gevestigd op de Kaaimaneilanden.

De wegen van de overheid zijn voor buitenlandse investeerders wel vaker ondoorgrondelijk en het rechtssysteem blijkt af en toe te kraken. De Wereldbank heeft India dan ook op de 166e plaats (van de 183) gezet van landen waar een vriendelijk vestigingsklimaat heerst.

Protectionisme
India, tot 1947 onderdeel van het Britse Rijk, heeft een diep wantrouwen ten aanzien van buitenlandse investeerders. In de jaren zeventig werden Coca Cola en IBM al door socialisten het land uitgewerkt en recentelijk werd mega-discounter Wal-Mart nog tegengehouden om op Indiaas grondgebied winkels te openen. Een aantal multinationals zoals Etisalat (telecom), het Italiaanse Eni (energie) en de Duitse Fraport (transportluchtvaart) dreigt zich zelf terug te trekken uit India.

Afname buitenlandse investeringen
Ondanks de door de Indiase minister-president Manmohan Singh beloofde beterschap, is het opgelaaide protectionisme terug te vinden in de statistieken. De Reserve Bank of India meldde dat in het eerste halfjaar van 2012 de buitenlandse investeringen in India met 18 procent zijn gedaald ten opzichte van een jaar geleden. In de eerste zes maanden werd er een bescheiden 16,5 miljard dollar geïnvesteerd.

Bron: New York Times