Industriële productie blijft krimpen

2 Connecties

Relaties

Recessie

Werkvelden

Industrie
1 Bijdrage

De Nederlandse industrie verkeert in zwaar weer. In 2013 werden uitsluitende rode cijfers genoteerd. Dalende omzet, dalende orders en dalende productie.

Voor de derde maand op rij krimpt de industriële productie in Nederland. In maart kon het CBS de grootste krimp in de industriële productie sinds oktober 2009 noteren. De industrie behaalde in maart bijna zeven procent minder omzet dan het jaar ervoor. Daarmee lijken de vooruitzichten voor de groei in het eerste kwartaal erg slecht. 
 
Grafiek 1: Procentuele verandering t.o.v. het voorgaande jaar in de gemiddelde dagelijkse industriële productie (Bron: CBS)
 
Hard geraakt is, zoals te verwachten, de bouwmaterialenindustrie. De productie van bouwmaterialen daalde in maart met maar liefst 15,3 procent. Maar de bouwmaterialenindustrie werd verrassend genoeg geëvenaard door de elektrotechnische industrie. De productie daalde daar met maar liefst 17 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het beeld was echter algemeen slecht. In het eerste kwartaal bleven slechts drie bedrijfstakken in de zwarte cijfers. 
 
Grafiek 2: Procentuele verandering t.o.v. het voorgaande jaar in de gemiddelde dagelijkse productie per industrietak in het eerste kwartaal van 2013 (Bron: CBS) 
 
De malaise is grotendeels het gevolg van het gebrek aan binnenlandse vraag. De daling van de binnenlandse omzet was in het eerste kwartaal bij vrijwel elke bedrijfstak groter dan de daling van de buitenlandse omzet. 
 
Grafiek 3: Procentuele verandering t.o.v. het voorgaande jaar in de binnenlandse en buitenlandse omzet per industrietak in het eerste kwartaal van 2013 (Bron: CBS)
 
Meevaller is wel dat maart een erg koude maand was waardoor de delfstofwinning in maart met maar liefst 36,3 procent toenam. Dit geeft een flinke steun in de rug en kan er mogelijk voor zorgen dat de Nederlandse groeicijfers in het eerste kwartaal alsnog positief uitvallen. Het structurele beeld geeft echter aanleiding tot zorgen.