
De Europese Centrale Bank geeft miljarden uit om de rente laag te houden. Waar komt dat geld terecht? Lees meer
Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt een ver-van-mijn-bed-show doorspekt met moeilijk jargon en financiële termen. In dit dossier onderzoekt FTM de implicaties het ECB beleid voor de burger. Wat houdt het lage-rentebeleid in en wat zijn de gevolgen van 'quantitative easing' (QE) voor Nederland? Bij wie komen de miljarden aan publiek geld terecht?
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
Draghi redde de euro, maar deelde een dreun uit aan de democratie
Banken lenen zich rijk bij de ECB
Minister negeert Kamerverzoek om ECB ter verantwoording te roepen
Machtsspel stort Europa in een existentiële crisis
Champagne-, tabaks- en olieconcerns sluizen coronageld door naar aandeelhouders
Coronaklap extra pijnlijk voor pensioenfonds met beleggingen in olie en gas
Helikoptergeld: een verleidelijke, maar ondoelmatige kuur voor corona
Nóg lagere rente: het zinloze medicijn tegen het coronavirus
Over verband inflatie, koopkracht en het beleid van de ECB
Volgens de ECB stevent de eurozone af op deflatie. Daarom wil de ECB een onbeperkt opkoopprogramma lanceren om de inflatie aan te wakkeren. Goed plan?
kloppen die officiële inflatiecijfers wel?Daarover zo dadelijk meer. De vragen die we ons eerst moeten stellen zijn: kloppen die officiële inflatiecijfers wel? En: is deflatie (het omgekeerde van geldontwaarding) wel zo slecht? En ook: is de voornaamste taak van de ECB niet veel meer het handhaven van prijsstabiliteit? En, last but not least, hoe staat het eigenlijk met onze koopkracht van de afgelopen jaren? Misschien is het goed om met die laatste vraag te beginnen. Daarvoor neem ik u een tijdje mee terug in de tijd. Meer precies: naar het jaar 1998, het jaar vlak voor de invoering van de (girale) euro. Ik heb voor u de prijzen van enkele huis-tuin-en-keukenproducten op een rijtje gezet en de prijzen toen en vijf jaar later met elkaar vergeleken (scroll langs rechterbalk naar beneden om meer te zien).
Inflatie flink gestegen
Dit zijn wel wat andere getallen dan de officiële inflatiecijfers van het CBS over deze periode. De officiële cijfers over deze periode geven een totaal ander beeld te zien, te weten, respectievelijk: 2% (1998) - 2,2% (1999) - 2,6% (2000) - 4,5% (2001) - 3,4% (2002) en 2,1% (2003). Nu hanteert het CBS natuurlijk een veel breder 'boodschappenlijstje', dan ik hierboven heb gedaan. Het CBS baseert zijn gegevens op een maandelijkse steekproef onder 3300 winkels, 1200 artikelen en 39.000 prijzen. Niettemin, het gaat om het algemene beeld en dat beeld toont een veel hogere inflatie dan het CBS heeft gemeten, zoals destijds ook bleek uit een onderzoek dat HP/De Tijd verrichtte naar de inflatiecijfers. Nog los van de veel te lage conversiekoers van de gulden naar de euro (meer dan tien procent te laag, zie voor onderbouwing hier) is het zonneklaar dat onze koopkracht sinds de introductie van de euro al vijtien jaar zwaar onder druk staat.het gaat om 'gevoelsinflatie', zoals de ECB ons wilde doen gelovenDat geeft ook DNB toe in één van haar bulletins van juli 2013. Dan kun je wel zeggen, dat het de schuld van de burger is die nog niet goed overweg kon met de nieuwe munt (I kid you not, dat was de uitkomst van een DNB enquête) of dat het gaat om 'gevoelsinflatie', zoals de ECB ons wilde doen geloven, maar feiten zijn feiten. Sinds 2003 is het iets beter gegaan. Als we de prijzen nemen van dat boodschappenlijstje hierboven, dan is de uitkomst tien jaar later als volgt: Hieruit blijkt, dat de geldontwaarding vooral de eerste jaren direct na de invoering van de euro heeft plaatsgevonden en daarna is afgezwakt. Dat is ook logisch, gelet op de enorme waardevermindering van onze koopkracht in de eerste jaren na invoering van de euro. Niettemin, in 1998 betaalde u iets meer dan drie gulden voor een pakje sigaretten, nu het vijfvoudige. Een simpel biertje is bijna verdubbeld in prijs. De vraag is gewettigd: zijn ook de lonen met deze inflatie mee gestegen?
58 Bijdragen
Mario8282
De valse redding van de Euro: de Outright Monetary Transactions
https://mario828282.wordpress.com/2013/12/28/de-vase-reddong-van-de-euro-de-outright-monetary-ttransactions/
Eurozone monetaire kolonie van de Federal Reserve
https://mario828282.wordpress.com/2013/12/24/eurozone-monetaristische-kolonie-van-de-federal-reserve/
Leprechaun
Mario8282Voor de zekerheid er staat 2007 (tweeduizend zeven) als jaartal en US$ (Amerikaanse Dollar) als valuta eenheid - dit is dus geen vergissing van mijn kant.
PS
Mario je bent toch geen familie van Draghi.
Mario8282
Leprechaunbewatcher met glimlach
Mario8282Watching the Wheels
Verder ... ze willen gewoon via inflatie de schulden voor mensen lager maken. Het stappenplan is toch duidelijk:
1. Olieprijs omlaag, zodat dollar in waarde kan stijgen.
2. Euro's bijdrukken, zodat euro minder waard wordt.
3. Mensen met geld op een spaarrekening zijn de haas.
4. Lonen omhoog na verloop van tijd.
Ja Jean, had je alles maar uit moeten geven, sparen is geen deugd volgens de elite.
Watching the Wheels
Watching the WheelsThe Money Train is coming ..
https://www.youtube.com/watch?v=yzXB26vto0g
Emmef
Watching the Wheelsjsmid
EmmefEmmef
jsmidLeprechaun
EmmefGoogle er maar eens op los, u zult verbaasd worden.
pubben
De burger betaalt ook steeds meer van zijn nettosalaris voor zaken die voorheen publiek geregeld waren. Dat wordt niet meegenomen in die statistieken.
Albert
HICP en wat daarin zit (en wat niet)
https://www.ecb.europa.eu/stats/prices/hicp/html/hicp_economic_activities_anr_NL_2014.en.html
squarejaw
AlbertEmmef
squarejawutsjaermets
AlbertIk wil helemaal geen inflatie Draghi !!! Inflatie is een silent killer. Leuk voor schuldhebbers (landen....). Uitstel gedrag bij deflatie (als dat gedrag al bestaat) is toch helemaal niet erg, blijkbaar was die uitgave op dat moment toch niet nodig (overmatige consumptie ?). Daarnaast pure windowdressing.
GERARD BOOIJ
Watching the Wheels
GERARD BOOIJIn mijn optiek een te simpele voorstelling van zaken. Er zou eens onderzocht moeten worden hoeveel schulden er tegenover staan. Er is gewoon heel veel meer geld in omloop, maar er staan ook (vaak bij dezelfde mensen en bedrijven) enorme schulden tegenover. Er is teveel geleend, dus kunnen we even een tijdje minder lenen (vergelijkbaar aan een huishouden).
Het is te simpel om te suggereren dat geld van de rijken momenteel geen functie heeft en wel even onderaan uitgedeeld kan worden. Zou wel een leuk experiment zijn. Jammer dat Rijk de Gooyer er niet meer is om 'foutje bedankt' te roepen als het niet mocht werken.
Overigens wel eens met mensen als Robert Reich http://inequalityforall.com (als ze allemaal zo waren, dan hadden we geen problemen), maar ben van mening dat je die enorme verschillen dus had moeten voorkomen via belastingheffing op inkomen (!) uit vermogen wat lastig is als bepaalde landen (waaronder Nederland) trucjes faciliteren.
Nou goed ... dan maar afpakken via geld bijdrukken zullen ze gedacht hebben.
http://i.ytimg.com/vi/9REdcxfie3M/maxresdefault.jpg
Emmef
Watching the WheelsWatching the Wheels
EmmefWatching the Wheels
Watching the Wheelshttps://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=oGIvw7T0GPI
Leprechaun
Watching the WheelsWatching the Wheels
Watching the WheelsLeprechaun
Watching the WheelsLeprechaun
Watching the WheelsWtW
LeprechaunArme mensen moeten niet sparen, maar lenen. Dat is wat ze willen, de hyperinflatie maakt het straks zelfs dom om te sparen, 'dat is het idee' en ook de waarde van je lijfrentes en andere pensioen 'savings' verdampen (had je maar een Woekerpolis moeten kopen), terwijl ... en dat maakt het grappig ... teveel schuld de oorzaak is van de huidige situatie.
https://www.youtube.com/watch?v=VL7V9BnJXO8
Watching the Wheels
LeprechaunLeprechaun
Watching the WheelsWtW
Leprechaunjsmid
Watching the WheelsAlles wat in stenen behalve de eigen woningen en/of in aandelen zit komt niet in de reële economie terecht en heeft daar geen functie. Dus het is simpel.
Bart Louwman
GERARD BOOIJWerner Otten
GERARD BOOIJWaarom hier investeren, als aan de andere kant van de wereld een beter rendement te halen is. M.a.w. er wordt kapitaal verplaatst!
Waar denk je dat het bijgedrukte geld straks heen gaat? Naar de eurozone?
Dacht het niet! Dat gaat rechtstreeks naar opkomende markten, om de eurozone te overspoelen met goedkope producten. Hierdoor weer deflatie, weer geldverruiming en de cirkel is weer rond. Tot het moment dat de schuldenberg in de eurozone onhoudbaar is geworden en de sterke economieen ons mogen helpen.
360 degrees
Leprechaun
360 degreesLaten we allemaal Draghi nomineren.
Bart Louwman
LeprechaunHilterman
Het getuigt van een enorme zelfoverschatting en een totaal gebrek aan inzicht in de werkelijke factoren die oorzaak zijn van de malaise door met dit soort opkoopprogramma's te komen.
Is er ook iemand die oog heeft voor de situatie van de gepensioneerden en van degenen die nu pensioen opbouwen?
Al geruime tijd geen indexering en nu dan het spook van de inflatie die zo nodig moet worden aangewakkerd.
In tien jaar tijd zijn gepensioneerden en degenen die pensioen opbouwen al bijna dertig procent achteruit gegaan.
Doe daar straks nog een schep inflatie bij en gepensioneerden gaan rap richting 50% daling in koopkracht.
Met dank aan dat enge mens van Klijnsma die liever de reserves van de pensioenfondsen volkomen onnodig ziet toenemen dan een zeer terechte en betaalbare indexering mogelijk te maken.
De geldontwaarding gaat harder dan je denkt.
De Zwitserse frank is zojuist 20% in waarde gestegen nu de centrale bank in Zwitserland de euro niet langer steunt. Wie volgt?
Leprechaun
HiltermanEmmef
"Deflation and depression through the years"
http://inflationdata.com/articles/2009/03/15/deflation-and-depression-through-the-years/
"Deflation and Depressions: is there an empirical link?"
http://www.nber.org/papers/w10268
And so on...
Oh ja: de conclusie is: er is geen empirische link. Het gedoodverfde uitstelgedrag is verwaarloosbaar omdat je goederen nodig hebt en Pietje altijd de nieuwste TV koopt en Jantje twee jaar later. En dat is over twee jaar ook zo.
Jean
EmmefLeprechaun
JeanBedankt!
WtW
Jeanhttps://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=yEknOqaa60Y#t=30
Jean
WtWLeprechaun
EmmefAnton
Maar als ik het DNB bulletin zou lees, dan klopt het naar mijn idee niet helemaal wat DNB schrijft. Ze constateert dat het beschikbaar inkomen van de huishoudens sinds 1987 is gedaald van 54% naar 45% van het bbp (een daling van 9%).
Uit de gegevens die DNB presenteert blijkt dat die daling van 9% vooral het gevolg is van het toegenomen aandeel van de niet-financiële vennootschappen in het bbp, van 3% naar 10% (een stijging van 7%). Die stijging wordt veroorzaakt doordat ze steeds meer winst zijn gaan vasthouden in plaats van uit te keren als dividend.
In de woorden van DNB: "Als de hogere winsten volledig in de vorm van dividend zouden zijn uitgekeerd, zou het beschikbaar inkomen van bedrijven lager zijn geweest en dat van huishoudens en andere aandeelhouders navenant hoger. In de loop der tijd zijn bedrijven echter steeds meer winst gaan inhouden. Ook hierdoor is het inkomensaandeel van niet-financiële vennootschappen toegenomen."
Maar, en nu komt de clou: die bedrijven zijn direct of indirect (bijvoorbeeld via pensioenfondsen en beleggingsfondsen) het eigendom van de huishoudens. Dus wat die bedrijven niet uitkeren in de vorm van dividend, komt toch ten goede aan de huishoudens, alleen niet in de vorm van een inkomensstroom, maar in de vorm van een waardetoename. Want doordat die bedrijven die winst vasthouden, stijgt hun waarde.
Simpel gezegd: die bedrijven hebben een geld-inkomensstroom van de huishoudens (ontvangen dividend) langzaam maar zeker getransformeerd naar een kapitaal-inkomensstroom (door vastgehouden winst gestegen aandelenkoersen).
Jean
AntonAnton
JeanJean
AntonFloris Vogel
AntonAnton
Floris VogelLeprechaun
FTM, ik raak het overzicht kwijt in alle commentaren.
Hoe gaat FTM daar zelf mee om?
Heeft FTM een filter functie/ commentaren zoek functie?
Als er zo'n functie is, zou het zeer op prijs gesteld worden als de geregistreerde lezer daar ook gebruik van maken.
Watching the Wheels
LeprechaunJean
Watching the WheelsLeprechaun
Watching the WheelsJe hoort nog of dit grijsje dat lukt en er tevreden mee is.
Heb je ook een advies hoe dat met een Android besturingssysteem gaat.
Watching the Wheels
Leprechaunhttps://www.youtube.com/watch?v=-O9qoQKbuYs#t=14
Bewatcher met grijze kuif
Watching the WheelsBart Louwman
Het idee om het "bijgedrukte" geld te gebruiken om iedere nederlander een basisinkomen te verstrekken is zodoende een stuk beter.
WtW
Bart LouwmanBart Louwman
WtWLennart Quispel
Al met al lijkt het lijstje nogal cherry-picking te zijn; speciaal geselecteerd zodat ze de gewenste conclusie ondersteunen.