ING blijft Neerlands grootste vermogensbeheerder

1 Connectie

Relaties

Vermogensbeheer
4 Bijdragen

In de lijst met ’s werelds grootste vermogensbeheerders blijft ING haar Nederlandse concurrenten voor. Het Amerikaanse BlackRock blijft onbetwist wereldkampioen.

In 2011 vertrouwden beleggers 63 biljoen dollar toe aan de 500 grootste vermogensbeheerders in de wereld. Dat deed de belegger via kleinschalige aankoop van aandelen en fondsjes. Of via grote collectieve vormen, zoals de pensioenbeheerders. Dit blijkt uit de jaarlijkse lijst World’s 500 Largest Asset Managers van Towers Watson, een grote adviseur in de wereld van de internationale verzekeraars. 

 

Absolute wereldkampioen is en blijft BlackRock. Deze Amerikaanse vermogensbeheerder heeft ruim 3500 miljard (3,5 biljoen) dollar aan Assets Under Management (AUM). Nummer 2, het Duitse Allianz, blijft met 2100 miljard dollar op ruime afstand.

 

 

Top 10 vermogensbeheerders (Eenheid in miljoenen, bron: Towers Watson)

 

Amerikaanse dominantie
De markt voor vermogensbeheer bleef redelijk stabiel, maar kromp in 2011 iets ten opzichte van het voorgaande jaar. Het door de top 500 totaal beheerde vermogen daalde met 2,5 procent. De Noord-Amerikaanse asset managers blijven de markt domineren. Zij hebben met 33 biljoen dollar AUM iets meer dan de helft in handen. De Europeanen staan op 22 biljoen dollar. Banken en onafhankelijke vermogensbeheerders blijven de verzekeraars voor.

 

 

Totaal beheerd vermogen, verdeeld naar regio. (Eenheid in miljoenen, bron: Towers Watson)

 

Nederland scoort op wereldniveau niet slecht. Ons land heeft drie vermogensbeheerders in de top 50, maar in vergelijking met BlackRock verbleekt de Nederlandse inbreng. De negen Nederlandse asset managers uit het onderzoek beheren samen 1,7 biljoen dollar, nog niet de helft van BlackRock.

 

In vergelijking met andere Europese landen doet Nederland het goed. In absolute getallen blijft het Italië en Spanje al voor. Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië beheren meer vermogen dan Nederland, maar per hoofd van de bevolking blijft het kleine Nederland de grote jongens voor. Verklaring kan gevonden worden in de grote Nederlandse pensioenpotten.

 

Foutje Towers
Ten opzichte van 2010 gebeurde er weinig schokkends met de Nederlandse vermogensbeheerders. De lijst van Towers Watson doet echter anders vermoeden. Aegon staat op plek 29 van de wereld, met 548 miljard dollar. In 2010 was dat nog 280 miljard.
Aegon woordvoerder Alexander Kuipers laat FTM weten deze bijna verdubbeling niet te herkennen. Ook de lijst zegt hij niet te kennen. In een tweede reactie verwijst Aegon naar het financieel jaar verslag (pagina 55). Daaruit blijkt dat zij slechts 224 miljard dollar beheren. Dat levert Aegon dus slechts plek 73 op de wereldranglijst. 
Towers heeft nog niet gereageerd.

 

 


De negen Nederlandse vermogensbeheerders in de lijst van Towers Watson, deels aangepast door FTM

 

ING zag haar Assets Under Management dalen van 513 miljard dollar in 2010 naar 416 miljard in 2011. Rabobank en APG staan redelijk stabiel, maar de Rabobank lijkt in de toekomst te gaan zakken op de lijst. Meer dan de helft van het beheerd vermogen van de Rabobank zit bij dochter Robeco, dat in de uitverkoop staat.

 

Voormalig ABN Amro vermogensbeheerders zullen met enige weemoed naar de positie van BNP Paribas kijken. Voor de opsplitsing van ABN Amro waren zij de grote speler in Nederland. ABN Amro Asset Management ging op in Fortis Investment, dat kort daarna werd genomen door BNP Paribas. Met 146,6 miljoen aan beheerd vermogen is ABN Amro nu zelfs te klein voor de top 500 van de wereld.

 

 

Lees ook: