ING blijft voorzichtig ondanks goede resultaten

5 Connecties

Relaties

Alt-a Kwartaalcijfers

Personen

Jan Hommen

Organisaties

ING

Werkvelden

Hypotheken
0 Bijdragen

ING Groep boekt een kwartaalwinst van 1,8 miljard euro, maar kopzorgen blijven er over de Nederlandse hypothekenmarkt, getuige een voorziening van ruim een half miljard.

Vanochtend presenteerde ING Groep de resultaten van het eerste kwartaal van 2013. De bank behaalde een nettowinst van 1,8 miljard euro, ruim 65 procent hoger dan in het vorige kwartaal. CEO Jan Hommen schrijft de goede resultaten toe aan verbeteringen in de rentemarge, veroorzaakt door lagere spaarrentes en hogere marges op kredieten. Daarnaast heeft de bank grootschalige kostenbesparingen doorgevoerd.

 
Voorzichtigheid en voorzorgsmaatregelen
Ondanks de sterke kwartaalcijfers blijft ING wel voorzichtig vanwege het zwakke economische klimaat. De toenemende werkloosheid en dalende huizenprijzen vergroten de kans dat hypotheekleningen in gebreke blijven of een betalingsachterstand oplopen. Dit percentage lag in het eerste kwartaal van 2013 op 2,6 procent en resulteerde in een ruime verdubbeling van de risicokosten naar 82 miljoen euro.  Volgens ING liggen de huizenprijzen inmiddels 18 procent onder het niveau van 2008 en is de gemiddelde loan-to-value sindsdien toegenomen tot 90 procent. 
 
ING voegde in totaal  561 miljoen euro toe aan de voorziening voor kredietverliezen. Dit is weliswaar een afname van 28 miljoen ten opzichte van het vorige kwartaal, maar nog altijd ruim 120 miljoen meer dan in de eerste drie maanden van 2012. De bank verwacht dat de hogere voorzieningen voorlopig blijvend zijn, gezien de economische vooruitzichten. 
 
 
Afsplitsing en reorganisatie
ING Groep moet voor 2018 zijn bancaire en verzekeringsactiviteiten splitsen van de Europese Commissie. Hommen spreekt in het  voorwoord van de kwartaalcijfers over de voortgang van dit proces: 'ING heeft stabiele progressie laten zien in het herstructureringsproces, getuige de succesvolle beursgang van de Amerikaanse verzekeringstak vorige week. [...] Nu we deze mijlpaal behaald hebben, bereiden  we ons voor op de beursgang van de Europese verzekeraar, voorzien in 2014.'
 
De opbrengst van 0,5 miljard euro wordt gebruikt om de hefboom van ING Groep te verlagen. Vanwege de sterke kapitaalratio van ING Bank kan er een verdere 1,5 miljard euro naar de groep stromen. Op deze manier zal de double leverage teruggebracht worden van 7,1 naar 5,1 miljard euro, zonder kapitaalratio's van de bank in gevaar te brengen. 
 
Alt-A gerommel
Gisteren maakte het FD bekend dat er onenigheid is tussen ING en de Nederlandse Staat over de verkoop van de Alt-A hypothekenportefeuille. De portfeuille stijgt in waarde, maar Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zou nog willen wachten met de verkoop. ING daarentegen wil juist zo snel mogelijk de rommelhypotheken van de hand doen om van de staatssteun af te zijn. Inmiddels heeft de bank al 10,2 miljard euro terugbetaald aan de Staat en verwachten ze -zoals afgesproken- in 2015 het totale bedrag van 13,5 miljard terug betaald te hebben.
 
Uit de kwartaalcijfers blijkt dat de marktwaarde van de Alt-A hypotheken inmiddels op 71,1 procent ligt. Dit is boven de break-even prijs voor de staat van 66,6 procent, waardoor de portefeuille met winst te verkopen is door de Staat.