
© Katja Fred
Fiscus liep 153 miljoen mis doordat ING haar balans oppoetste – foutje, bedankt!
Je balans met 185 miljard euro corrigeren zonder een fout toe te geven en daarmee 153 miljoen belasting besparen. Lees hoe ING dat kunstje flikte, met goedkeuring van accountants EY en KPMG. Op de achtergrond speelt een grotere vraag: staan onze banken er wel zo rooskleurig voor als ze in hun jaarrekening presenteren?
-
De ING corrigeerde in 2016 de balans van voorgaande jaren met 185 en 163 miljard euro omdat die jaarrekeningen niet voldeden aan de geldende IFRS-accounting standaard. Een foutje van de bank in eigen voordeel: door de aanvankelijk lagere balanstotalen betaalde ING in die jaren 153 miljoen euro minder belasting.
-
ING had deze miljardencorrectie weggemoffeld in een voetnoot, maar door Kamervragen kwam die in september alsnog aan het licht. Tijdens een lange zoektocht stuitte FTM in eerste instantie op gesloten deuren. De Nederlandsche Bank, de Europese Centrale Bank, KPMG, de ING zelf: niemand kon uitleggen wat hier aan de hand was.
-
Wat blijkt: ook de Rabobank en ABN Amro corrigeerden hun balansen in 2016. En dat waren niet de enige correcties: KPMG moest ook de winst van ING over 2015 met 1 miljard euro naar beneden bijstellen. EY maakte bij de Rabobank talloze fouten in het toepassen van de nieuwe IFRS-boekhoudregels. Toch vertrouwden toezichthouders op diezelfde twee accountants voor de analyse van de boeken voor de Asset Quality Review en de stresstesten van de banken.
-
Worden de risico’s binnen het bankwezen wel inzichtelijk via de jaarrekening? Of houden banken nog meer risico’s verborgen voor hun aandeelhouders? Dat scheelt kosten voor de bank, maar kan desastreuze gevolgen hebben voor de financiële stabiliteit.
-
Volgens de banken en hun accountants zijn er geen fouten gemaakt. Ze stellen dat ze pas in 2016 ontdekten dat ze zich niet aan de regels hielden, door een agendaweigering van het IFRS Interpretation Committee. Ze zijn niet van plan om alsnog de hogere belastingen te betalen.
De ING is al jaren Nederlands grootste bank. In de jaarrekeningen van 2014 en 2015 stond de balans van de bank op 993 en 842 miljard euro, anderhalf keer zoveel als de jaarlijkse productie van heel Nederland.
Over die bedragen kreeg ING-ceo Ralph Hamers tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) op 25 april 2016 een vraag: kon hij uitleggen waarom het balanstotaal met 151 miljard was afgenomen? ‘Dat komt door de verkoop van Nationale Nederlanden,’ zei Hamers. Wat Hamers toen niet vertelde, maar al wel wist, was dat er van de totaalbedragen op de ING-balans niets klopte, ondanks de goedkeuring van accountant EY. Op de achtergrond was de ING, in overleg met haar nieuwe accountant KPMG, toen al druk in de weer om een correctie uit te voeren op de balanstotalen van de twee voorgaande jaren.
De balanstotalen waren in werkelijkheid 185 en 163 miljard euro hoger dan bekend was gemaakt; een uitzonderlijk ruime foutmarge, van bijna 20 procent.
Correctie in een voetnoot
De bankenbelasting is in Nederland afhankelijk van het balanstotaal: een hogere balans betekent een hogere aanslag. Was de ware balansomvang van ING als grondslag van de bankenbelasting in 2015 en 2016 genomen, dan had de Nederlandse schatkist 153 miljoen euro meer kunnen incasseren.
Ook de kapitaal- en liquiditeitsratio's, indicatoren die aangeven hoe gezond en veilig banken zijn, worden berekend op basis van de balansomvang. Reken je met een kleinere balans, terwijl andere variabelen zoals het eigen vermogen gelijk blijven, dan komen er rooskleurige ratio's uit die rekensom, maar worden de daadwerkelijke risico's onderschat.
Je zou daarom verwachten dat de miljardencorrectie groots werd aangekondigd en uitgebreid toegelicht – niet alleen door de bank zelf, maar ook door ING’s nieuwe accountant KPMG en diens voorganger EY, of door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Maar nee: er werden geen persberichten verstuurd, er vond geen mondelinge toelichting plaats. Het bleef bij een voetnoot in de jaarrekening 2016: ‘ING has changed its accounting policy for the netting of cash pooling arrangements in the second quarter of 2016.’
Ook op de AVA van 2017 werd er met geen woord over gerept: niet door de aandeelhouders, niet door het bestuur, niet door de pers. Hoe kan dat? Jasper Jansen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vertelt FTM: 'Op de AVA van 2017 speelden veel andere zaken die voor beleggers van belang waren. Je kunt niet altijd alle vragen stellen die op je lijstje staan, waardoor deze correctie niet de aandacht heeft gekregen die ze verdiende.' Hij sluit niet uit dat de VEB er bij de aanstaande AVA alsnog op terugkomt.
Kamervragen
Twee jaar na dato kwam de correctie alsnog aan het licht: op 18 september 2018 vroegen CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Erik Ronnes de minister van Financiën opheldering over deze ongeëvenaarde balansrectificatie.
Omtzigt: ‘Ik ben nog altijd bezig met de afhandeling van het derivatendossier. Daarbij kwam ik deze correctie tegen.’ Hij was nooit eerder zo’n grote correctie tegengekomen, in geen enkele boekhouding. ‘Wanneer een systeembank achteraf dit soort aanpassingen kan maken, vraag ik me af of we wel een getrouw beeld krijgen van wat zich binnen onze banken afspeelt wanneer we alleen naar de jaarrekeningen kijken.’
Omtzigt weet niet wat er precies aan de hand is: ‘Het kan met cash pooling te maken hebben, zoals de ING aangeeft,’ zegt hij, ‘maar het is wel een enorme post. De ING kan dat niet afdoen met een korte voetnoot.’ En niet alleen de ING moet dat kunnen uitleggen, ook de minister van Financiën, vindt Omtzigt: ‘De ING had in 2014 immers nog steun van de Nederlandse staat.’
Cash pooling is een service voor zakelijke klanten met meerdere rekeningen. Een bank behandelt de rekeningen van de zuster- of dochterondernemingen van de klant als één gezamenlijke rekening. Het positieve saldo van de ene dochteronderneming kan dan het tekort van de andere compenseren, waardoor het moederbedrijf minder geld hoeft te lenen bij externe financiers. Veel grote internationale bedrijven met meerdere dochters maken gebruik van deze dienst.
Dominic Hoogendijk, consultant cash management bij Enigma Consulting, legt uit wat het grootste voordeel is voor de klant: ‘Dankzij cash pooling mag een bedrijf de verschuldigde (of te ontvangen) rente op één plek berekenen over de netto positie van alle rekeningen samen.’ Zonder cash pooling zou je dat voor elke rekening afzonderlijk moeten doen. ‘En de rente die je betaalt wanneer je rood staat, is vaak hoger dan wat je bij een positief saldo ontvangt.'
Een veelvoorkomende vorm van cash pooling is zero balancing. Daarbij worden aan het eind van elke dag de rekeningen van de dochterbedrijven vereffend, door geld over te maken naar een masteraccount. Zo bouwen de dochterbedrijven geen onderlinge schuldposities op.
De correcties van de ING hebben naar eigen zeggen betrekking op een andere variant: notional cash pooling. Daarbij wordt geen geld overgemaakt tussen de rekeningen van de dochterondernemingen en het overkoepelende masteraccount, maar wordt er fictief gesaldeerd. Dat werkt zo: het positieve saldo van de ene dochteronderneming wordt weggestreept tegen het negatieve saldo van de andere. Dat heet salderen of netteren. In het masteraccount zie je daar niets van terug: het netto saldo daar blijft immers gelijk. De klant hoeft zo geen geld over te boeken tussen de rekeningen van zijn dochterondernemingen, wat transactiekosten scheelt. Wel kunnen er onderlinge schuldposities tussen de dochters ontstaan; daar kan een kredietrisico voor de bank aan vastzitten.
Dankzij cash pooling betalen bedrijven effectief minder rente. Het verdienmodel voor banken bestaat uit een service-fee en klantenbinding. Bijkomend voordeel is dat de bank de saldi van cashpooling-klanten kan netteren: leningen aan de ene dochtermaatschappij worden weggestreept tegen tegoeden van de andere dochter. Zo verdwijnen de posten dankzij cash pooling van de bankbalans.
Dat is lucratief voor de bank: hoe lager de balans, hoe minder eigen vermogen de bank hoeft aan te houden. Maar er kleeft ook een nadeel aan: het kan de financiële stabiliteit van het bankwezen in gevaar brengen.
Off-balance
Want off-balance banking – oftewel: buiten de balans om bankieren – was een belangrijke oorzaak van de vorige kredietcrisis. Banken bleken risico’s deels buiten hun balans te hebben geparkeerd. Al in februari 2008, een half jaar voordat de Nederlandse banken gered moesten worden, werd de Tweede Kamer ingelicht over de zogenaamde ‘off-balance exposure’ van onze banken.
Banken lijken er beter voor te staan dan het geval is, door off-balance sheet instrumenten te negeren
Na de crisis werden de bankregels aangescherpt, maar veel experts betwijfelen of off-balance bankieren daarmee voldoende aan banden was gelegd. Paul Volcker, de 91-jarige ex-voorzitter van de Federal Reserve, zei vorige week tegen The New York Times: ‘[De banken] staan er beter voor dan voorheen, maar als ik eerlijk ben: ik weet niet in welke mate ze hun cijfers manipuleren.’ IMF-economen Manmohan Singh en Zohair Alam waarschuwden in maart 2018 voor de verborgen risico’s in de financiële wereld: ‘Off-balance sheet transacties worden niet zichtbaar op de balans, omdat nettering is toegestaan binnen de geldende regulering.’
Stanford-hoogleraar Anat Admati was een aantal dagen geleden, tijdens een lezing op het ministerie van Financiën, nog veel stelliger: ‘Banken zijn de zombies van de 21e eeuw.’ Volgens haar speelt DNB met definities, waardoor banken er beter lijken voor te staan dan het geval is – en dat gebeurt door off-balance sheet instrumenten te negeren.
Netteren
Het draait dus allemaal om het ‘netteren’ van posten, waardoor transacties en ingenomen posities van banken en andere financiële marktpartijen buiten het blikveld van toezichthouders en beleggers blijven. Dat is niet per definitie verkeerd of gevaarlijk – tenminste: zolang de nettering goed wordt gebruikt, en niet om risico’s te verbergen. De vraag is dus: wordt er alleen genetteerd omdat de risico’s van verschillende posten tegen elkaar wegvallen, of verdwijnen er wel degelijk risico’s van de radar bij toezichthouders en beleggers?
'Zo werkt (notional) cash pooling.' Illustraties: Katja Fred. Animatie: Igor Duspara van CANcollective.
De risico’s van notional cash pooling
In Frankrijk en Italië wordt notional cash pooling amper aangeboden. Het is daar niet toegestaan om de positieve en negatieve balansen van zusterondernemingen te netteren, tenzij er ook echt fysiek wordt verrekend. Dat maakt het voor banken een te duur product. In de meeste landen is het zelfs helemaal verboden.
In Nederland is notional cash pooling toegestaan. Het is zelfs een gewild product
Daar is een reden voor: wanneer zustermaatschappijen niet volledig voor elkaar instaan – of hun relatie juridisch niet goed is dichtgetimmerd – loopt de bank een kredietrisico, terwijl dat niet in de boeken te zien is. Bovendien kan cash pooling gebruikt worden voor belastingontwijking. Langs deze weg kunnen dochterbedrijven immers kosteloos leningen aan elkaar verstrekken, ook wanneer ze in verschillende landen gevestigd zijn. Op die manier kun je de inkomsten en financieringskosten van het moederbedrijf tussen landen heen en weer schuiven; wie dat zogeheten profit shifting ‘slim’ aanpakt, kan fiscaal voordeel behalen.
In Nederland is cash poolen, inclusief het netteren van de notional cash pools, toegestaan. Het is zelfs een gewild product. De ECB meldde daarover in 2016: ‘Deze populariteit heeft te maken met het grote aantal multinationale grootbedrijven wier moederbedrijf in Nederland gevestigd is, maar het heeft waarschijnlijk ook te maken met de kenmerken van het Nederlandse belastingbeleid.’
Notional cash pooling kan in het ergste geval de opsporing van witwaspraktijken belemmeren. De bank maakt eens per dag het netto saldo van de gezamenlijke rekeningen op, maar de dagelijkse overboekingen op de onderliggende rekeningen blijven buiten het zicht van de bank. Kwaadwillende lieden kunnen daar misbruik van maken, door geld te storten in het ene land en dat nog diezelfde dag in een ander land op te nemen. Het netto saldo verandert dan niet, dus beide transacties zie je niet terug in het masteraccount.
ING-woordvoerder Philip Linke zegt dat de ING op dezelfde wijze toezicht houdt op transacties via de onderliggende rekeningen als ze bij niet-cashpooling-klanten doet. ‘Het zijn normale rekeningen en we nemen de gangbare regels in acht om witwassen tegen te gaan.’
Cashpooling-experts waarmee FTM sprak, zeggen echter dat interne transacties vaak worden geadministreerd in de cashmanagement-systemen van het bedrijf. Daar houdt de bank niet standaard toezicht op. ‘Dat is echter geen reden om aan te nemen dat het om witwaspraktijken gaat,’ zegt een van hen. ‘Normaal gesproken gebruiken bedrijven cash pooling omwille van hogere efficiëntie.’ Wijzend op het recente witwasschandaal bij de ING vult hij lachend aan: 'Als je geld wilt witwassen, kun je dat ook zonder cash pooling doen.'
DNB oordeelde recent dat het ‘te vaak gebeurt dat binnen de bank de poortwachtersfunctie onvoldoende op orde is’. Of er – mede gezien de enorme omvang van de notional cashpooling-activiteiten van de ING (naar eigen zeggen immers 160 tot 185 miljard euro) – extra aandacht is voor de risico’s van belastingontwijking en witwassen, kan de toezichthouder niet zeggen. ‘DNB doet nooit mededelingen over de gevolgen van regelgeving voor individuele banken.’
Strengere regels
Toen na de kredietcrisis duidelijk werd dat banken, met goedkeuring van hun accountants, op grote schaal risico’s van hun balansen wegsaldeerden, werden de regels voor saldering van financiële activa en financiële verplichtingen aangescherpt. Niet alleen het salderen van derivatenposities maar ook het netteren van notional cashpool-saldi werd aan strengere voorschriften gebonden.
De nieuwe regels voor het bankentoezicht en de internationale accountancy-standaarden – de International Accounting Standaard (IAS) en de International Financial Reporting Standard (IFRS) – gingen op respectievelijk 1 januari 2014 en 1 januari 2013 in. Daar ging een lang consultatietraject aan vooraf: banken en accountants konden input leveren en anticiperen op de invoering van de regels.
Bank Mendes Gans (BMG), een dochterbedrijf van de ING, specialiseert zich al jarenlang in cash pooling. Volgens experts waarmee FTM sprak, is er voor deze bank veel veranderd. ‘Door nieuwe regelgeving functioneert notional cash pooling niet meer als voorheen. Het geld moet ofwel daadwerkelijk worden overgemaakt, ofwel BMG moet meer kapitaal aanhouden om deze service te blijven aanbieden. Dat zal negatief doorwerken op het rendement van de bank.’ BMG meldde al vanaf het jaarverslag van 2011 te voldoen aan de nieuwe regelgeving.
Des te opmerkelijker dat de ING zelf in 2016 niet aan de regels voldeed. Christoph Linke, ING-woordvoerder risk management, zegt dat de miljardencorrectie voortkwam uit de wijziging van de regels rond notional cash pooling in april 2016. ‘De IFRS-regels, die bepalen waaraan een dergelijk proces moet voldoen, zijn aangescherpt. Dat gold met terugwerkende kracht. Het mag nog steeds, maar het moet op een iets andere manier worden gedaan.’
Waarom heeft de ING eventuele onduidelijkheden over de nieuwe regels voor nettering van cash pooling niet eerder aangekaart?
Dat antwoord klopt niet. De nieuwe IFRS-accountingregels werden immers al verplicht in 2013, niet pas in 2016. Waar Linke echter op doelt, en waar de ING ook naar verwijst in haar jaarrekening, is een Agenda Rejection Note van het IFRS Interpretation Committee (IFRIC). Dat is een comité dat zich bij onduidelijkheden uitspreekt over de toepassing van accountingregels.
Het IFRIC weigerde in maart 2016 ‘de presentatie van offsetting en cash-pooling regelingen’ te agenderen. ‘Het IFRIC heeft bepaald dat een interpretatie, noch een aanpassing’ van de IFRS-accountingstandaard nodig was. Het IFRIC achtte de regels klaarblijkelijk duidelijk genoeg om het onderwerp niet in de vergadering te bespreken.
We vragen KPMG, sinds 2016 de accountant van de ING, hoe een agendaweigering zulke enorme correcties tot gevolg kan hebben. Ook willen we weten waarom eventuele onduidelijkheden over de toepassing van de nieuwe netteringsregels voor cash pooling niet eerder zijn aangekaart. Daar was het consultatietraject nu juist voor opgetuigd; bovendien publiceerden EY en KPMG al in 2011 en 2012 over de aanpassingen van de IAS en de IFRS. Wat ook onduidelijk blijft: waarom werd niet ook de balans van 2013 gecorrigeerd? De betreffende IFRS-standaarden golden immers vanaf dat jaar, en niet pas vanaf 2014.
KPMG-woordvoerder Willem Bonekamp: ‘Wij zijn gebonden aan geheimhouding. Alleen tijdens de AVA worden wij daarvan ontheven.’ Het is volgens Bonekamp ‘het systeem’ dat hen verbiedt te spreken over de relatie tussen klant en accountant. ‘In principe is vrijwel alles geheim.’ Ook de antwoorden van minister van Financiën Wopke Hoekstra op de Kamervragen brengen ons niet verder: ‘De minister van Financiën is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de jaarlijkse verslaglegging van individuele banken.’
Uitsluitend cash of derivaten
Hoekstra wijst in zijn antwoorden op vergelijkbare correcties bij de Rabobank en ABN Amro op hun jaarrekening van 2016. Beide banken corrigeerden hun balansen van 2015 met respectievelijk 8,3 miljard euro en 13,8 miljard. Ze wijzen eveneens op de IFRIC agendaweigering als aanleiding voor de correctie. Ook bij de Rabobank en de ABN gaat het om flinke bedragen, maar die zijn een ‘schijntje’ in vergelijking met de correcties van de ING.
CDA-Kamerlid Omtzigt wilde weten of het bij de ING alleen het netteren van cash pooling betrof, en vroeg de minister of er wellicht ook derivaten in het spel waren. Telefonisch licht hij zijn vraag toe: ‘In de voetnoot van het ING-jaarverslag staat niet dat het alleen om cash pooling gaat. Ik weet niet wat er aan de hand is, juist daarom stel ik Kamervragen. Bovendien viel me op dat de correctie plaatsvond nadat de ING van accountant wisselde.’
De minister ‘ziet geen reden om aan te nemen dat er een verband is’ met derivaten. We vragen de ING of haar correctie uitsluitend cash betreft en geen derivaten. Woordvoerder Linke belooft dat uit te zoeken, maar komt na anderhalve week met een ontwijkend antwoord.
Dan begint de accountant te lachen: ‘U moet me niet vragen wat de onderliggende posten zijn’
Ook EY-accountant De Bos, die van CDA-Kamerlid Ronnes een vraag kreeg over de balanspost tijdens de ‘openbare hoorzitting inzake de schikking van ING wegens het faciliteren van witwassen’, moet het antwoord schuldig blijven. De Bos verwijst naar de uitspraak van de IFRIC: ‘Die heeft gezegd dat je in bepaalde gevallen niet mag salderen.’ Dan begint de accountant te lachen: ‘U moet me niet vragen wat de onderliggende posten zijn. Dit is in ieder geval wat ik weet, uit de krant en uit de jaarverslagen.’
Uiteindelijk neemt het hoofd mediarelaties van de ING, Raymond Vermeulen de hete aardappel over van Linke. Hij verschaft duidelijkheid: ‘Het gaat alleen om notional cash pooling. Het enige dat onder de post “other” staat is cash, betaalsaldo’s van bedrijven. Als het derivaten zouden zijn geweest, stonden ze onder de post “derivaten”.’
Vermeulen zegt derhalve dat de 185 miljard die de ING voor 2014 corrigeerde, volledig uit notional cash pooling bestaat. Een enorm bedrag, zeker wanneer je bedenkt dat de bruto balans van cashpool-dochter BMG in zijn geheel minder dan dit bedroeg: 157 miljard euro. Zelfs als de volledige nettering van BMG voortkomt uit notional producten, dan moest de ING-bank zelf in 2014 nog voor minimaal 28 miljard aan notional cashpooling-contracten hebben uitstaan.
De rol van de accountant
Tijdens de openbare hoorzitting komt ook Van der Burg van het Openbaar Ministerie aan het woord. Hij vertelt over het ‘systeem’ dat hij aantrof bij ING, bestaande uit verschillende controlelagen, waarvan iedereen een deel overzag maar niemand verantwoordelijk was voor het totaal. ‘Er is een mechanisme ontstaan waarbij je zou kunnen zeggen dat in die jaren business boven compliance ging.’
Als we woordvoerder Vermeulen vragen waarom de ING niet eerder eventuele onduidelijkheden over de interpretatie van de IFRS-regels aankaartte, antwoordt hij: ‘Onze strategie is dat we voldoen aan de regels zoals die door ons worden geïnterpreteerd, en op voorwaarde dat die interpretatie wordt gedeeld door de accountant.’
Accountant KPMG corrigeerde dus de balanstotalen van de ING over de jaren dat EY accountant was
De accountant speelt dus een cruciale rol in de interpretatie van regels bij de banken. Opvallend is dat 2016, het jaar van de correcties, ook het jaar was van de grote accountant-stoelendans bij banken: KPMG was tot 2015 accountant van ABN Amro en vanaf 2016 de accountant van de ING. EY legde precies de omgekeerde weg af: tot 2015 accountant van de ING en vanaf 2016 bij ABN Amro. EY was de accountant van de Rabobank tot en met 2015. Sinds 2016 controleert PwC daar de boeken.
Accountant KPMG corrigeerde dus de balanstotalen van de ING over de jaren dat EY accountant was. En dat was niet de enige correctie die in 2016 werd doorgevoerd: KPMG corrigeerde tevens de winst over het tweede kwartaal van 2015. Die bleek met 1 miljard euro overschat te zijn. KPMG noch EY hadden dat zelf ontdekt; ze werden door de AFM op die fout gewezen.
Ook in de jaren daarvoor stapelden de accountants fout op fout. KPMG had jarenlang de boeken van de SNS-bank goedgekeurd, maar eenmaal in staatshanden bleek de SNS een gat van 700 miljoen te hebben. Coen Boogaart, de bestuursvoorzitter van EY Nederland, schatte het eigen vermogen van de Rabobank in 2013 met 900 miljoen te hoog in – en verzaakte bovendien daarvan melding te maken bij de AFM. Boogaart bleek voorts over het hoofd te hebben gezien dat de Rabobank de nieuwe IFRS-boekhoudregels onjuist toepaste wat betreft de waardering van rentederivaten. Het betrof dezelfde regelgeving die ten grondslag ligt aan de miljardencorrectie op de ING-balans.
De toezichthouders
En dan zijn er natuurlijk nog de bankentoezichthouders: de ECB en DNB. Wisten zij van de notional cashpooling-bedragen die de ING onterecht netteerde? Jasper Jansen van de VEB neemt aan van wel: ‘We gaan ervan uit dat de toezichthouder vooraf op de hoogte was van deze correctie, en rekening heeft gehouden met de off-balance-posten in het berekenen van kapitaal- en liquiditeitsratio’s.’ Maar hij maakt wel een kanttekening: ‘Anderzijds vertrouwen beleggers op de door de accountant goedgekeurde IFRS balansen. Het is dus van belang dat die de daadwerkelijke financiële positie van de bank weergeven.'
Jansen wijst daarmee op een belangrijk pijnpunt: wanneer toezichthouders alleen de nettoposten meenemen voor het bepalen van de ratio’s, worden de risico’s onderschat. Maar wanneer de toezichthouders wel de brutoposten meewegen, speelt een ander punt: worden aandeelhouders via de balans van hun bank dan wel juist geïnformeerd over de aanwezige risico’s?
ING-woordvoerder Linke: ‘Dit was een uitzonderlijke eenmalige aanpassing met terugwerkende kracht. Het is goedgekeurd door DNB en de ECB en alle toezichthouders. Men is door alle hoepeltjes gesprongen.’
De ECB wijst in een reactie op de voetnoot in het ING-jaarverslag van 2016: ‘Dit betekent dat de verandering werd geïnitieerd door een accounting-instantie en niet door bankentoezichthouders.’ De ECB verwijst verder naar algemene regelgeving. Verzoeken om nadere toelichting worden afgedaan door woordvoerder Uta Harnischfeger: ‘Wat ik je gestuurd heb is alles wat we hierover kunnen zeggen.’
DNB weigerde specifieke vragen over de ING te beantwoorden. Op algemene vragen wilde DNB pas reageren nadat de minister zijn antwoorden over de ING-correcties aan de Kamer heeft verstuurd. Heeft DNB hier dan geen eigen standpunt over? ‘Jawel,’ zegt woordvoerder Tobias Oudejans, ‘maar we gaan niet voor de muziek uit lopen.’ Er gingen 24 dagen overheen voordat er een inhoudelijke respons kwam. 'Het is taaie kost,' liet Oudejans tussentijds weten.
Uiteindelijk schrijft DNB dat er geen uitstel is verleend ‘voor de toepassing van de nieuwe regelgeving voor de berekening van kapitaalvereisten voor kredietrisico ten aanzien van nettering van cash balances.’ Bovendien zegt DNB dat instellingen zijn gewezen op 'de verminderde mogelijkheden om te netteren met betrekking tot cash pools als gevolg van de aangescherpte regelgeving’. Het lijkt er dus op dat de bankentoezichthouders – los van wat er op de jaarrekening staat – wel al vanaf 2014 strenger toezien op de nettering van cash pooling.
De slager keurt zijn eigen vlees
Op de vraag of de correcties bij de ING van invloed zijn geweest op de Asset Quality Review (AQR) en de stresstesten van banken, antwoordt DNB: ‘Daarvoor zijn de meest risicovolle portfolio’s van banken beoordeeld. Van herziening van de AQR is geen sprake.’ De ECB en DNB geven geen inhoudelijke toelichting op de manier waarop de kapitaalratio’s werden berekend.
De ECB was eindverantwoordelijk voor de AQR en de stresstesten. DNB had daarbij de leiding in de beoordeling van de Nederlandse banken, en werd ondersteund door Booz & Company bij het opstellen van de rapportages aan de ECB.
Maar wie voerde in 2014 de analyses en testen uit? Wie dook er in de boeken van de banken om hun assets en liabilities één voor één te beoordelen? Niet de analisten van de ECB of DNB. Een paar andere bekenden duiken op: KPMG en EY werden ingehuurd om de interne controleprocessen van de banken te beoordelen en het onderpand op hun krediet te waarderen. Daarbij werden ze ondersteund door BlackRock en Zanders. BlackRock was tegelijkertijd de grootste aandeelhouder van de ING.
Kortom: dezelfde bedrijven die de reguliere boekhouding van de ING, de Rabobank en ABN Amro, jaar in jaar uit goedkeurden, en daarvoor op de vingers werden getikt door de AFM, voerden voor DNB en ECB de AQR en stresstesten uit.
De kapitaalratio’s
Met de invoering van Basel 3 werd een nieuwe ratio geïntroduceerd: de minimum leverage ratio. Eenvoudig gezegd: hoe hoger de ratio, hoe veiliger de bank. De Europese richtlijn schrijft voor dat die ratio minimaal 3 procent moet zijn. De European Banking Association (EBA) schrijft: ‘Sommige landen hanteren een hogere minimum leverage ratio: in Nederland 4%’. Met die hogere ratio liep Nederland voor op de rest van Europa.
De ING wist niet alleen dat haar ratio eigenlijk 3,6 procent was, maar zij wist ook waarom
De ratio van de ING-bank lag in 2014 onder dat minimum van 4 procent. In het originele jaarverslag van 2014 wordt weliswaar een leverage ratio van 4,1 procent gepresenteerd, maar in 2016 wordt die ratio met een half procent naar beneden bijgesteld, naar 3,6 procent. Wat blijkt echter: de ING wist al in 2014 dat haar ratio geen 4,1 procent was, maar moffelde ook dat weg in een voetnoot van haar jaarverslag.
De ING wist niet alleen dat haar ratio eigenlijk 3,6 procent was, maar zij wist ook waarom: omdat er aangescherpte regels voor netteren van notional cash pooling en off-balance sheet toezeggingen in acht moesten worden genomen. ING-woordvoerder Vermeulen doet dit af als een aparte discussie, los van de IFRIC agenda rejection note. Wat echter buiten kijf staat: het salderen van notional cash pooling was al ver voor april 2016 een onderwerp dat de volle aandacht had van banken en accountants.
Staatssteun en salarissen
Maar als dit zo’n hot topic was, waarom had de ING haar contracten en processen dan tot 2016 niet op orde? Bank Mendes Gans was immers verreweg de grootste speler van Nederland in deze markt, en gaf al vanaf 2011 aan compliant te zijn met de nieuwe IFRS-regels. Kwam de IFRIC-agendaweigering werkelijk als zo’n grote verrassing? Of zijn er ook andere redenen te bedenken waarom een bank foutief netteert, om vervolgens achteraf de balans te corrigeren?
De minister schrijft in zijn antwoord op de vragen van Omtzigt en Ronnes: ‘De Staat heeft in 2014 de laatste aflossing van ING ontvangen, ten tijde van het opstellen van de jaarrekening was er geen sprake meer van staatssteun.’ Feitelijk klopt dat: de laatste aflossing van de kapitaalinjectie van 10 miljard euro die de ING in 2008 van de belastingbetalers ontving, betaalde zij in november 2014 terug.
Dat neemt niet weg dat de kapitaalpositie van de ING juist in de jaren 2013 en 2014 cruciaal was. Had de ING die laatste afbetaling bijvoorbeeld wel kunnen doen als de bank haar jaarrekening al vanaf 1 januari 2013, bij de invoering van de nieuwe IFRS-regels, volledig volgens de nieuwe methodiek had opgesteld? Waren de kapitaalratio’s van de ING dan hoog genoeg geweest om ruim 1 miljard af te lossen in 2014?
De staatssteun was de top van de ING jarenlang een doorn in het oog. Vorige week publiceerde De Telegraaf nog een uitgebreide analyse van de salarisperikelen bij de opeenvolgende ceo’s van de bank, Ralph Hamers en zijn voorganger Jan Hommen. ‘Zolang je aan het staatsinfuus hangt als bank, mag je geen bonussen meer voor je bestuurders uitkeren,’ zei toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager in 2011.
Jan Hommen deed in 2009, onder druk van politiek en volkswoede, afstand van zijn bonus. In 2010 streek hij naast zijn vaste salaris van 1,3 miljoen alsnog een bonus van 1,2 miljoen euro op. In 2013 verliet Hommen de ING. Een jaar later trad hij aan als topman van KPMG en haalde hij prompt de ING als klant binnen. In 2017 ging hij aan de slag bij BlackRock, de partij die samen met KPMG en EY de boeken doorlichtte voor de AQR en de stresstest, en tevens de partij die grootaandeelhouder is van de ING. Hij bracht ‘een nieuw netwerk [mee], ook richting politiek, het ministerie van Financiën, DNB en AFM. Dat helpt,’ zei Monique Donders, hoofd van BlackRock Nederland, in juli van dit jaar tegen het FD.
Belasting
Er is nog een goede reden denkbaar waarom de ING liever geen brutobedragen voor de notional cashpooling-activiteiten op zijn balans zette: het scheelde een slok op een borrel voor haar belastingaanslag. In 2015 had de bank anders 81,4 miljoen euro extra moeten afdragen aan de staat; in 2016 scheelde het 71,7 miljoen euro.
‘Het gaat hier om een stelselwijziging en niet om foutherstel’
Maar moet de ING die belasting niet alsnog betalen? Pas toen we die vraag stelden, werd duidelijk hoe banken en accountants deze ‘correctie’ behandelen. Raymond Vermeulen schrijft: ‘Het gaat om een accounting policy change. Dat betekent dat de verslaggeving in de eerdere jaren gewoon voldeed aan de toen van toepassing zijnde regels. Daarmee hoeven die jaarverslagen niet te worden aangepast, maar zijn wel vanaf 2Q16 [tweede kwartaal 2016, red] de vergelijkende cijfers over die jaren aangepast aan de gewijzigde regels.’ KPMG-woordvoerder Bonekamp kwam uiteindelijk met een nadere toelichting op de zienswijze van de accountants: ‘Het gaat hier om een ‘stelselwijziging’ en niet om ‘foutherstel.’
De redenering van banken en hun accountants is dus als volgt. Banken hebben zich niet aan de aangescherpte accountingregels gehouden. Dat kwam niet voort uit onwil, maar uit onwetendheid. Pas na de uitspraak van de IFRIC werd de banken duidelijk dat ze procedures moesten aanpassen om hun intentie tot verrekening aan te tonen. De banken erkennen daarom geen fouten, maar passen alleen de vergelijkende cijfers aan.
Of die redenering juridisch steekhoudend is zal nader onderzoek moeten uitwijzen. Het kan betekenen dat banken hun aandeelhouders jarenlang verkeerd hebben ingelicht over de omvang en risico’s op de bankbalans. Desondanks mogen ze wel de 153 miljoen euro houden die ze daarmee aan belasting bespaarden. Het zou niet de eerste keer zijn dat de Nederlandse schatkist aan het kortste eind trekt bij een bank.
De grote vraag die onbeantwoord blijft: geeft bestudering van de jaarrekening wel of niet een goed inzicht in de risico’s binnen het bankwezen? Met die vraag gaat FTM de komende maanden verder aan de slag.
99 Bijdragen
Guido Leenders 6
Nelleke Nieuwboer 4
ScienceNerd 8
Als ik er nu achterkomt dat ik in 2015 iets had moeten opgeven aan de belastingdienst wat ik toen niet wist, dan moet ik dan alsnog corrigeren en krijg ik een gecorrigeerde aanslag. Ik riskeer zelfs een boete.
Michiel WERKMAN 8
ScienceNerdBart 273 1
ScienceNerdKun je voorstellen "belastingmeevaller 2018 van 1 miljard uit naheffing", deze deze gaat naar.......
Lara Oude Alink 3
ScienceNerdAnnemiek van Moorst 11
ScienceNerdBij 'gewone' mensen is onwetendheid geen excuus. Waarom voor banken wel?
"Banken hebben zich niet aan de aangescherpte accountingregels gehouden. Dat kwam niet voort uit onwil, maar uit onwetendheid."
Pimmos87
ScienceNerdDe afwijzing van de IFRIC voor dit verzoek heeft schijnbaar geleid tot het niet (langer) verdedigbaar zijn van deze soepelere verwerking. Hierbij lijkt de stelling gehanteerd dat dit een nieuw inzicht is en dat (met de toen beschikbare informatie) de jaarrekeningen 2013, 2014 & 2015 niet fout is geweest. De strengere regelgeving wordt vervolgens correct toegepast in 2017 en verwerkt als stelselwijziging (inclusief aanpassen van de vergelijkende cijfers).
Dus geen onwetendheid maar moedwillig nieuwe regelgeving zo positief mogelijk interpreteren. Op zich niet uniek en gezien het feit dat alle accountantskantoren hiermee akkoord zijn gegaan in eerdere jaren waarschijnlijk enigszins verdedigbaar.
Conclusie is dat de verwerkingswijze wel binnen de regels zal passen, maar niet in de geest van de regelgeving & algemene taak van de banken binnen de maatschappij past. Een beeld wat naar voren komt in vrijwel alle schandalen van de laatste jaren!
Thomas Bollen 7
Pimmos87Arjan 7
Pimmos87ING is een internationale bank met bedrijven die internationaal betalingsverkeer verrichten. Dat zijn bedrijven die tientallen tot honderden rekeningen aanhouden bij banken. Allemaal rekeningen met debet en credit saldi.
Wanneer banken de dienst NETTING niet aanbieden, dan gaan deze bedrijven zelf dagelijks de saldi op al die rekeningen reguleren, zodat men niet teveel rente betaalt. De overheid zou dan niet de belasting ontvangen die we denken te missen, omdat omvang bankbalans kleiner is.
Juist omdat bedrijven die kosten liever niet maken is de wens er bij de bedrijven dat banken netting faciliteiten aanbieden. Dat betekent dat men niet allemaal mensen zelf in dienst hoeft te nemen die de hele dag banksaldi zitten te reguleren.
Netting lijkt me in dit geval een prima reden om over dat bedrag geen belasting te betalen, en ik zie graag dat bij de bepaling van de bankenbelasting daar rekening wordt gehouden.
Erwin de Waard 6
ArjanAls bedrijven zelf de saldi op hun rekening reguleren zijn witwaspraktijken waarschijnlijk beter op te sporen.
Hank.Rearden 4 1
Hier nog eens uitgelegd (2), en hier met video voor dummies (3).
Als de overheid haar steun zou opgeven is ING net als Lehman ook binnen no time failliet.
1. https://www.businessinsider.com/report-lehman-brothers-used-accounting-gimmick-to-hide-the-size-of-its-balance-sheet-2010-3?IR=T
2. https://blogs.wsj.com/marketbeat/2010/03/15/lehmans-repo-105-more-than-you-ever-wanted-to-know/
3. https://vimeo.com/10125309
Michiel WERKMAN 8
Dat maakt, los van creatief boekhouden om fiscale redenen, iedere verslaglegging en stresstest uitkomst verdacht.
Dat er op de beschreven wijze ten onrechte vele miljoenen aan belasting ONTDOKEN zijn is onverteerbaar. Voor hun geloofwaardigheid en het marktvertrouwen kán ING Bank nu domweg niet anders dan die belastingen alsnóg te voldoen. Herstel van vertrouwen is een telkens terugkerend issue als het om banken gaat. Iedere keer weten de bankbestuurders i.s.m. hun accountants echter de klok weer (verder) terug te zetten. Ongekend.
Wat mij betreft was Ralph Hamers al door het ijs gezakt. Met deze nieuwe onthulling heeft hij als eindverantwoordelijke totaal afgedaan!
Said Ajouaau 5
Michiel WERKMANIs het nu niet zo dat de fiscus dat alsnog kan vorderen, of werkt dat alleen voor kleinere vissen?
Dat "big to fail" verhaal komt ze wel steeds goed uit hè ;).
Michiel WERKMAN 8
Said AjouaauHet kán niet zo zijn dat de ING Bank hiermee wegkomt. Laat stáán dat de eindverantwoordelijke topman dit overleeft.
Said Ajouaau 5
Michiel WERKMANScienceNerd 8
Michiel WERKMANEn dat snap ik niet. Want de ING is gewoon een N.V. Daarnaast is creatief boekhouden met brutowinst t.b.v. de venootschapsbelasting een stuk lastiger dan creatief boekhouden met de balans.
Ik weet niet precies wat er in de balans is gewijzigd, maar het zal zeker impact hebben op de solvabiliteitsratio en mogelijk ook op het totale eigen vermogen. Dat betekent dat dit grapje impact heeft op zowel de intrinsieke als marktwaarde van het aandeel ING. Ik kan mij niet voorstellen dat aandeelhouders daar heel blij mee zijn.
Geen idee of er een aantal grootaandeelhouders van de ING zijn (Blackrock lijkt zo'n 5% te hebben), maar misschien tijd om het vertrouwen in Ralph Hamers maar op te zeggen. De winst van dit jaar is naar de knoppen vanwege de witwasfraudeboete (mooi scrabblewoord!) en de marktwaarde van het aandeel is mogelijk onderuit geschopt door dit akkefietje. Plus het risico dat de belastingschuld alsnog wordt geïnd onder politieke en maatschappelijke druk. Is de winst van volgend jaar ook weg.
Het aandeel ING groep is de afgelopen 9 maanden in ieder geval al met 40% gedaald.
Michiel WERKMAN 8
ScienceNerdV.w.b. de ontdoken belasting: het gaat niet om de winstbelasting (VpB) maar om een specifiek op banken gerichte heffing. Die staat, dus, los van de VpB.
Thomas Bollen 7
Michiel WERKMANArjan 7
Thomas BollenMaar netting faciliteit zorgt er uiteindelijk voor dat je hogere debetstanden kent die door hogere creditkant worden gedekt. Mits juridisch goed afgedekt (alle reden voor banken omdat goed vast te leggen), lijkt het me dat geen goede grondslag om banken meer belasting te laten betalen, omdat het juist een dienst is die in belang is van klant (bovendien rekent bank die hogere kosten door). Biedt je de dienst niet aan, dan gaat klant zelf reguleren, neemt zowel debet als credit saldi af, en wordt die bankenbelasting ook niet betaald.
Bedrijven en banken hebben er meer werk en kosten van, en de overheid ontvangt geen cent meer. Lijkt me juist een goed voorbeeld van financiële innovatie wat gewenst is.
Lydia Lembeck 12
Michiel WERKMANWim Verver 5
Michiel WERKMANPeter 277
Martin van der Wiel 7
Peter 277Pimmos87
Peter 277Met andere woorden, de verkoop van NN is wel degelijk een logische en plausibele verklaring voor (een gedeelte van) de afname van het balanstotaal.
Peter 277
Pimmos87Harbers 8
Peter 277Martin van der Wiel 7
Ongelooflijk en ze komen er waarschijnlijk nog mee weg ook. Misschien handig als, in navolging van Frankrijk en Italië, er ook in Nederland wetgeving komt die dit soort onfrisse praktijken verbiedt.
En wat mij betreft mag de Belastingdienst nog een naheffing sturen aan ING.
Michiel WERKMAN 8
Ondertussen is eerder het handhaven van Ralph Hamers onacceptabel.
Jan-Marten Spit 9
Michiel WERKMANHet is natuurlijk absurd dat iemand die vorstelijk betaald wordt voor het zijn van een hoge boom, bij elke storm geen wind blijkt te vangen. Ik vraag me af hoe dat in de praktijk werkt, maar het zal iets weg hebben van clientilisme; je omgeeft je met getrouwen die je benoemt vooral op basis van hun loyaliteit aan jou en je beloont ze vorstelijk. Is dat hoe het werkt?
Of heeft hij wellicht inzage in bepaalde transacties van bepaalde mensen in dit land? Weet hij teveel?
Said Ajouaau 5
Jan-Marten SpitLydia Lembeck 12
Said AjouaauSaid Ajouaau 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Said AjouaauMarla Singer 7
Said AjouaauWie wel wat zeggen is het personeel die deze mensen bedienen. Die zij geïnstrueerd om niemand in de ogen te kijken en ze zo weinig mogelijk te storen. Het voetvolk moet dus zo weinig mogelijk in de weg lopen.
Werd de allereerste bijeenkomst in 1954 nog genotuleerd zijn de opvolgende bijeenkomsten allemaal achter gesloten deuren geweest en is zelfs lange tijd het bestaan van deze bijeenkomsten ontkend geweest. De laatste paar jaren wordt er een agenda openbaar gemaakt maar daar staan niet alle punten op die bij deze besprekingen aan bod zijn gekomen volgens intimi.
Wat er dan wel gebeurd? Er was een Nederlandse ex-bankier die het omschreef als een gebeuren voor haantjes met grote ego's en kleine pikkies (mijn woorden). Een Nederlandse journalist merkte op dat het allemaal niet zo belangrijk was. Maar die mist volgens mij de context.
Wat daar besproken wordt is grotendeels wat de diverse denktanks uitgewerkt hebben qua ideeën en worden deze via presentaties en discussies verder verfijnd en gecombineerd met een soort van groupthink element. Wat er verder in de wandelgangen genetwerkt wordt weet niemand maar je kunt daar zeer zeker hele interessante contacten aan over houden die je heel goed kunt gebruiken bij het verloop van je carriere.
Waarom hierover niet gesproken zou mogen worden? Is het de niet de bedoeling dat er blijkt dat ideeën met manco's daar verder aangevuld worden zodat men de invloed van subtiele sturing kan merken? Is het feit dat de kennis van deze agenda voordelen bied zoals bij handel in voorkennis, betere concurrentie posities?
We leven in het tijdperk dat alles integraal via het internet verspreid kan worden en je zou denken dat het heel waardevol kan zijn om dat ook hier te doen. Wellicht vinden zij zelf dat deze informatie te waardevol is
Said Ajouaau 5
Marla SingerZie hier... De kleuter versie van de Bilderberg conferentie. ;)
Lydia Lembeck 12
Said AjouaauMirjam G 2
Ali Jas 1
Michiel WERKMAN 8
Ali JasRichard Jong 13
Ali JasIk ben het met je eens dat het een technisch ingewikkeld verhaal is, maar wel fijn dat die diepgang wordt geboden zonder te vervallen in te simpele metaforen.
Anko Mulder 1
Ali JasThomas Bollen 7
Ali JasLydia Lembeck 12
Thomas BollenMarjan Wormer
Thomas BollenHarbers 8
Thomas BollenJan-Marten Spit 9
Tot mijn verbazing beaamde de topman van KPMG in het VK dat er sprake was van een oligoplie en dat er inderdaad nagedacht moest worden over het opdelen in een poging de accountants weer accountants te laten zijn. Hij was daarin wel de enige van de grote 5.
https://www.ft.com/content/6c07f5d8-591b-11e8-bdb7-f6677d2e1ce8
"Big Four accountancy firms plan for forced break-up"
"We are an oligopoly — that is undeniable,” he [Bill Michael, chairman of KPMG’s UK business] said. "I can’t believe the industry will be the same [in the future]. We have to reduce the level of conflicts and . . . demonstrate why they are manageable and why the public and all stakeholders should trust us.”
Het punt is, als we nou al zo lang weten dat te groot slecht is voor iedereen, waarom zijn we na zoveel jaren van weten dan nog steeds bezig met het spreken van schande over elk nieuwe symptoom waar we de grondoorzaak al van kennen.
marcel 7
De nieuwe de International Accounting Standaard (IAS) en de International Financial Reporting Standard (IFRS) gingen op respectievelijk 1 januari 2014 en 1 januari 2013 in.
Op zich is het niet gek dat accountants van ING (lees: EY) vragen hebben over de interpretatie van IFRS en de IFRIC vragen om een uitspraak over de toepassing. In maart 2016 geeft de IFRIC aan dat zij verduidelijking van de regels niet nodig acht. Dat EY vervolgens een goedgekeurde controleverklaring geeft is in lijn met het feit dat zij het standpunt van ING verdedigbaar vond.
Dat de nieuwe accountant (lees: KPMG) een andere (strengere) mening heeft ten aanzien van de interpretatie van IFRS is niet vreemd. Dat zij haar klant dwingt om de jaarcijfers aan te passen, kan ik dan ook goed volgen.
Wat ik niet kan volgen is dat de aanpassing is verpakt als stelselwijziging in de jaarrekening 2016. De IFRS voor cash pooling zijn immers niet gewijzigd sinds 1-1-2013.
Dat ING het niet fijn vond om een fout te moeten toe te geven begrijp ik. De accountant moet bij het afgeven van de controleverklaring echter kijken naar alle gebruikers van de jaarrekening.
Door geen foutherstel te eisen van ING heeft KPMG de schatkist € 153 miljoen bankbelasting door de neus gebeurd. Niet bepaald een sterke actie van een organisatie die wordt geacht in het algemeen belang te handelen!
Michiel WERKMAN 8
marcelLydia Lembeck 12
Michiel WERKMANPimmos87
marcelFeitelijk wordt daarmee gezegd dat niet de wijziging in 2013 zorgt voor de stelselwijzing, maar de afwijzing van de IFRIC ter verduidelijking halverwege 2016.
Thomas Bollen 7
Pimmos87marcel 7
Pimmos87Wat dan wel vreemd is, is dat zowel ING als KPMG de oude interpretatie blijkbaar aanvaardbaar vonden; als KPMG deze niet aanvaardbaar vond had zij foutherstel moeten eisen.
Vervolgens komt er geen nadere interpretatie van het IFRIC en wijzigt ING haar standpunt zonder uitgebreide toelichting. Dat is dan weer vreemd, gezien het publieke belang dat met deze stelselwijziging is gemoeid: de bankenbelasting.
Verzoek aan de tekenend accountant van KPMG: wij horen graag van u tijdens de komende jaarvergadering van ING.
Noot
-------
In het geval van een vrijwillige stelselwijziging moet de volgende informatie in de toelichting bij de jaarrekening worden opgenomen (IAS 8.29):
• de aard van de stelselwijziging;
• de redenen waarom het nieuwe stelsel betrouwbare en meer relevante informatie geeft;
• het bedrag van de aanpassing voor de huidige periode en voor elke voorafgaande periode;
• het bedrag van de aanpassingen met betrekking tot perioden voorafgaand aan de perioden die in de vergelijkende cijfers worden gerapporteerd;
• indien van toepassing, de omstandigheden die ertoe hebben geleid dat het praktisch niet mogelijk is om de stelselwijziging geheel of gedeeltelijk met terugwerkende kracht toe te passen en een beschrijving van hoe en vanaf wanneer de stelselwijziging wel is doorgevoerd.
Thomas Bollen 7
marcelPimmos87
marcel"In April 2016, an Agenda Rejection Notice (ARN) was published by the IFRS Interpretations Committee(IFRIC)on balance sheet offsetting of notional Cash Pooling products. The issue in the ARN relates to the question whether certain cash pooling arrangements would meet the requirements for offsetting under IAS 32. The IFRIC provided further clarificationthat the transfer of balances into a netting account should occur at the period end to demonstrate an intention to settle on a net basis.
As a result of the ARN, which is applicable from 6 April 2016, ING has changed its accounting policy and practice, and therefore as a
result performs physical transfers of cash balances of certain clients subject to cash pooling arrangements into a single netting
account on a period end basis to evidence the intentionto settle net. This change in accounting policy is accounted for retrospectively.
Comparative amounts are adjusted accordingly with further information as set out below."
Conlusie: de afwijzing van het agenderen (schijnbaar een 'ARN') is voor ING de trigger geweest voor de vrijwillige stelselwijziging. De toelichting lijkt verder te suggereren dat ook een dergelijke ARN nadere interpretatie / verduidelijking bevat. Dit blijkt niet uit het stuk van FTM ("schijnbaar vond IFRIC de regels duidelijk genoeg").
Iemand met meer kennis op dit gebied die dit kan verduidelijken?
marcel 7
Pimmos87De tekst is nogal technisch. Voor de minder geoefende lezer is wellicht antwoord 3 bij de beantwoording van de Kamervragen door de Minister van Financiën d.d. 16 oktober 2018 behulpzaam. In dat antwoord meld de Minister dat:
"ondernemingen op basis van IFRS vorderingen en schulden mogen salderen, indien voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:
(a) thans een in rechte afdwingbaar recht heeft om de opgenomen bedragen te salderen; en
(b) voornemens is om hetzij de verplichting op netto basis af te wikkelen, ofwel om het actief te realiseren op hetzelfde moment dat de verplichting wordt afgewikkeld"
Kern van de discussie is wanneer een onderneming volgens de regelgeving voornemens is af te wikkelen. Het IFRC merkt daarover op dat "afwikkelen niet gelijk staat aan mutaties uit hoofde van normale bedrijfsvoering". En: "dat als je niet alles saldeert bij de periodeafsluitingen het ook voor dat deel dat je niet saldeert, niet kunt beweren dat je van plan bent af te wikkelen".
marcel 7
Pimmos87Dat zou weer wijzen op verplichte stelselwijziging voor banken die niet consequent salderen en hun werkwijze niet willen aanpassen.
Mij is niet duidelijk waarom de bureaus vaktechniek van de BIG4 dit niet zagen aankomen. Wellicht dat de NBA (beroepsorganisatie voor accountants) dit kan toelichten namens de kantoren?
Harbers 8
marcelHarbers 8
Pimmos87Summary of impact of changes in accounting policies
The change in the accounting policy, as described above, has no impact on the Consolidated statements of profit or loss (including earnings and diluted earnings per ordinary share), statements of comprehensive income, statements of cash flows and the statements of changes in equity.
Comparative amounts in the Consolidated statements of financial position are impacted in the line items Loans and advances to customers, Total assets, Customer deposits and Total liabilities. These line items increase by EUR 163,464 million and EUR 185,801 million as at 31 December 2015 and 31 December 2014 respectively.
Reference is made to the Consolidated statement of financial position, Note 6 ‘Loans and advances to customers’, Note 13 ‘Customer deposits’, Note 34 ‘Information on geographical areas’, Note 37 ‘Fair value of assets and liabilities’, Note 39 ‘Assets by contractual maturities’, Note 40 ‘Liabilities by maturity’ and Note 43 ‘Offsetting financial assets and liabilities’.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Bij structuurvennootschappen als ING wordt de jaarrekening opgemaakt door de Raad van Bestuur en vastgesteld door de Raad van Commissarissen en goedgekeurd door Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Ook als de jaarrekening achteraf dan niet goed blijkt te zijn is er dan geen weg meer terug. Tenzij de Ondernemingskamer ingrijpt, maar dat is nogal wat en zal niet gauw voorkomen.
Stelselwijziging of foutherstel volgens IAS 8 komt veelal op hetzelfde neer, maar foutherstel volgens IAS 8.42 is nogal beladen. Mensen maken niet graag fouten en schrijven dat liever ook niet op. Men houdt het dan op een stelselwijziging. En daaronder wordt dan ook begrepen de overgang van een niet toegelaten stelsel naar een wel toegelaten stelsel.
Thomas Bollen 7
HarbersDit staat inderdaad nog op mijn to-do lijst: Wellicht dat de NBA (beroepsorganisatie voor accountants) dit kan toelichten namens de kantoren?
Lydia Lembeck 12
Thomas BollenDat vind ik ook behoorlijk vals. Inmiddels mijn rekening bekeken en nu een verwijzing gezien met de opmerking dat het heel interessant kan zijn.
En dan hun blogje: https://www.ing.nl/de-ing/achtergronden/ondertussen-bij-ing/Mag-ik-je-betaalgegevens-eeeehhh...html
Er is in deze geldwereld heel veel dat niet deugt volgens mij.
Elmar Otter 6
Om dit te weten dien je na te gaan wat de grondslag is van de Wet Bankbelasting. Dit staat in artikel 2 lid a, f en g van deze wet: http://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0031796¶graaf=1&artikel=2&z=2012-10-01&g=2012-10-01
Hierbij dien je dan uit te zoeken wat het verschil is tussen de grondslagen voor de balans tussen het nieuwe IFRS en titel 9 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, artikel 4 van de IAS-verordening of van een naar aard en strekking vergelijkbare enkelvoudige / geconsolideerde jaarrekening volgens het recht van een andere staat.
Ik ben benieuwt wat hier dan uitkomt.
In elk geval is niet de IFRS-recht van toepassing op de Bankbelasting als ik artikel 2 hiervan goed lees. Dit zou kunnen verklaren dat er geen naheffing volgt, maar zeker weet ik het niet. Wellicht voor de auteur goed om dit nog eens uit te zoeken?
marcel 7
Elmar OtterBij artikel f zie ik staan: geconsolideerde balans: balans die is opgemaakt als onderdeel van de geconsolideerde jaarrekening, bedoeld in titel 9 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek OF in artikel 4 van de IAS-verordening DAN WEL van een naar aard en strekking vergelijkbare geconsolideerde jaarrekening volgens het recht van een andere staat
Ik lees daar dat de geconsolideerde balans volgens IFRS als heffingsgrondslag geldt. Vraag: waaruit leid jij af dat er sprake is van BW2 Titel 9 als heffingsgrondslag?
PS: de reden dat er geen naheffing komt is naar mijn mening dat er volgens ING en de accountants van EY en KPMG sprake was van zowel aanvaardbare oude als nieuwe waarderingsgrondslagen.
Elmar Otter 6
marcelJe citeert het hier zelf:
"Bij artikel f zie ik staan: geconsolideerde balans: balans die is opgemaakt als onderdeel van de geconsolideerde jaarrekening, bedoeld in titel 9 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek OF in artikel 4 van de IAS-verordening DAN WEL van een naar aard en strekking vergelijkbare geconsolideerde jaarrekening volgens het recht van een andere staat "
Een van de drie:
1: titel 9 van boek 2 BW of;
2: artikel van de IAS-verordening of;
3: van een naar aard en strekking vergelijkbare geconsolideerde jaarrekening volgens het recht van een andere staat.
Ik heb niet uitgezocht wat er nu precies in optie 1 en 2 staan. Dat is een taak van de auteur van dit stuk om te doen. Optie drie betekent dat indien de belastingplichtige in een ander land gevestigd is de wetgeving van dat land geldt.
Ik lees nergens in die stukken dat de beginselen van het IFRS van toepassing is. Zou je kunnen citeren waar dat volgens jou staat?
marcel 7
Elmar OtterElmar Otter 6
marcelDat staat letterlijk in de wet. De bank dient dus drie grondslagen bij te houden voor haar balanstotaal:
1. Voor het jaarrekeningrecht: IFRS;
2. voor Vennootschapsbelasting: goedkoopmansgebruik (art. 8 VPB);
3. Voor de Wet Bankbelasting: Boek 2 titel 9 of IAS-verordening of vergelijkbare wetgeving in desbetreffende land.
Daarom vraag ik Thomas Bollen ook dit uit te zoeken. Als je namelijk spreekt over mogelijke navordering (of naheffing? denk eerste) van belasting dan dien je wel uit te zoeken wat de grondslag van die belasting is.
Arjan 7
Elmar OtterDaar zit dus precies het probleem. De IFRIC bekijkt notional cash pooling uit oogpunt van risico's, terwijl Wet Bankenbelasting nu nog slechts als grondslag heeft om bepaalde funding te stimuleren. Dat is niet hetzelfde.
Wanneer je een debet saldi op rc hebt van 50 en een credit saldi op andere rc van 40, dan zegt IFRIC dat je niet zomaar die 50 en 40 kan wegstrepen om een risico te zien over een netto positie van 10.
Echter de Wet Bankenbelasting kijkt niet naar dat risico, maar naar de fundingpositie. En ongeacht wat het risico is binnen een netting facility, de fundingbehoefte van de bank is altijd 10.
Daarom is er geen goede grondslag om die 50 debetpositie te belasten omdat banken niet voor het vraagstuk staan hoe ze die bruto positie moeten funden. Zij hoeven slechts die netto positie van 10 te funden. En dan lijkt het me ook een goede grondslag om die netto positie als uitgangspunt te nemen waarover de bankenbelasting moet worden geheven. Want ze moet namelijk een keuze maken hoe ze die netto positie van 10 gaat funden, en niet hoe ze de bruto positie van 50 gaat funden (ze heeft namelijk al 40 gefund via dat zelfde bedrijf dat gebruik maakt van de notional cash pool arrangement).
Het komt in mijn ogen dus wat ondoordacht over bij de beleidsmakers om slechts naar accountancy regels te kijken die over risico's gaan, terwijl je ook naar de doelstelling moet kijken wat je er mee wilt bereiken en dat gaat over type funding. Belasting heffen over netto posities lijkt me in dit geval gerechtvaardigd omdat dit de te funden positie is waarbij je de bank fiscaal wilt stimuleren dat met bepaalde type funding te doen.
Elmar Otter 6
marcelmarcel 7
Elmar OtterIFRS is verplicht voor de geconsolideerde jaarrekening van beursgenoteerde ondernemingen, waaronder banken. Deze banken hebben dus inderdaad niets te kiezen.
Thomas Bollen 7
marcelMarla Singer 7
Maar een moedwillig boekhoudkundige verzaking van een bank wat de belastingdienst 153 miljoen scheelt wordt niet tot de laatste cent uitgezocht? Dat gaat er bij mij echt niet in.
HH Manders 4
Marla SingerHet komt er dus op neer dat de belastingdienst niet meer de capaciteit en de kennis heeft om dit hard, snel en efficiënt aan te pakken.
Een nog groter probleem is dat de wetgeving grotendeels geschreven is door de probleemgroep: banken, accountants en financieel juristen, waardoor het vrijwel onmogelijk is geworden om dat soort figuren strafrechtelijk effectief aan te pakken. Juridisch bewijzen is godsonmogelijk.
Iedereen weet dat Rutte al jaren keihard de kamer en het publiek structureel voorliegt, zo ook verschillende ministers (met als laatste het gedoe rondom de Stint), maar het zwart op wit bewijs is er niet, of is weggejuridiseerd of verdraaid. Waarbij iedereen zich achter iedereen verschuilt. Met grootschalig financieel wangedrag door banken, accountants, juristen, advocaten en beleggers is het niet anders.
En de gewone man is degene die voor de schade mag opdraaien.
Processen duren jaren, kosten klauwen vol met geld, en je weet nu al dat als de rechter al uiteindelijk iemand schuldig verklaard de straf schandalig laag zal zijn - en dat er waarschijnlijk toch een hoger beroep volgt.
Het achter de kruimels aangaan geeft de bewuste partijen het excuus om te zeggen dat ze toch wel wat aan fraude doen.
R. Eman 8
HH MandersLydia Lembeck 12
R. Emanmarcel 7
Marla SingerNaar mijn mening was het belangrijkste doel van het salderen dat de zogenaamde leverage ratio van ING er beter uitzag na saldering (3,6%) dan zonder saldering (4,1%), waarover Thomas hierboven ook schrijft. De ondergrens was 4%, waarmee ING niet voldeed aan de Nederlandse norm.
ING had dus mogelijk de laatste terugbetaling aan de Nederlandse staat niet mogen doen. Die terugbetaling was een grote wens van het topmanagement, omdat daarmee de weg weer open kwam voor salarisverhogingen en bonussen.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerArjan 7
Op rekening 1 heb je een saldo van 50.000 credit staan, en op rekening 2 heb je een saldo van 50.000 euro debet staan. De bank biedt een credit rente aan van 1% en een debetrente van 10%.
Wat zal elke Nederlander doen met financiële kennis?
50.000 euro overboeken van de rekening met een overschot naar een rekening met een tekort. Het saldo is dan 0 euro en je betaalt of ontvangt geen rente. Doe je dat niet dan betaal je dus onnodig 9% rente.
Als je de overboeking NIET doet dan betekent dit dat banken ook 50.000 euro meer schuld op de bankbalans hebben staan, maar daar staat tegenover dat er ook 50.000 euro meer spaargeld is.
We hebben een tijd geleden een nieuwe bankenbelasting bedacht. De bank moet belasting betalen over VREEMD VERMOGEN. In dit geval zou men dus een belasting moeten betalen voor al die klanten die de 50.000 euro niet overboeken. In de praktijk is echter spaargeld wat wordt gedekt door het depositogarantiestelsel een aftrekpost voor banken en hoeft men daarover geen belasting te betalen.
Dat geldt echter niet voor bedrijven. Hun spaarsaldi valt niet onder het depositogarantiestelsel.
Bedrijven die internationaal opereren hebben tientallen tot honderden rekeningen bij dezelfde bank, waarbij de ene rekening een debetsaldi heeft en de andere een creditsaldi. Vroeger hadden die bedrijven allemaal mensen in dienst die de hele dag bezig waren om die saldi te reguleren om te vermijden dat men hoge debetrente moest betalen. Dat vonden bedrijven nogal onnodige kosten omdat men zelf slechts risico-exposure zag in het totale bedrag wat werd aangehouden bij de bank. (1)
Arjan 7
Nu is het vreemde van de bankenbelasting dat banken belasting betalen over de positie van VREEMD VERMOGEN. In Nederland is het namelijk gebruikelijk dat het gebruik van VREEMD VERMOGEN fiscaal wordt gestimuleerd via aftrekposten. Banken moeten dus MEER belasting betalen voor het aanbieden van een dienst die in belang is van onze bedrijven.
Is dat de wens van de maatschappij?
Mijn wens is in iedergeval niet dat we teruggaan naar de tijd, waar bedrijven allemaal mensen in dienst nemen die de hele dag geldbedragen zinloos zitten over te boeken, omdat de maatschappij dat wenst, terwijl het risico er niet minder door wordt.
Netting is juist een hele goede dienst die door banken wordt aangeboden die zorgt voor besparing operationele kosten. Voor die dienst moet je banken niet extra gaan belasten. Wat natuurlijk niet betekent dat je niet kritisch moet kijken naar fiscale regelgeving, maar dat moet je niet aanpakken via een bankenbelasting.
R. Eman 8
Arjan'Mijn wens is in iedergeval niet dat we teruggaan naar de tijd, waar bedrijven allemaal mensen in dienst nemen die de hele dag geldbedragen zinloos zitten over te boeken, omdat de maatschappij dat wenst, terwijl het risico er niet minder door wordt.'
Ik snap jouw redenatie niet helemaal. Er bestaat nu eenmaal een bankenbelasting en de spelregels zijn duidelijk, lijkt mij. Nu heeft NETTING een kostenvoordeel voor bedrijven, maar de consequentie zou moeten zijn dat het nadeel van belasting niet mag worden geëffectueerd? Op die wijze zou het kostenvoordeel louter bij de bedrijven liggen en de kostennadeel (van werklozen) bij de staat?
marcel 7
R. EmanNet als de woningbouwverenigingen verhuurdersheffing betalen naast vennootschapsbelasting.
Lydia Lembeck 12
marcelDe ATAD (Vennootschapsbelasting) is bedoeld voor bedrijven met buitenlandse medewerkers en corporaties, maar ook Woningbouwverenigingen hebben dat doorgaans niet.
M.a.w. er wordt door de laagste inkomensgroepen het meeste betaald procentueel.
Arjan 7
R. EmanMet die belasting kun je het oneens zijn, maar op zich valt er iets voor te zeggen.
Maar bij netting is sprake dat klanten rekening courant met debet saldi zelf financieren met credit saldi. Over de totale saldi betaalt de klant rente. Voor de bank is het om het even, omdat zij allemaal rekeningen ziet bij uiteindelijk 1 bedrijf en op die exposure risico loopt.
Wanneer je echter niet naar de spaarsaldi van die bedrijven kijkt, en slechts wilt kijken naar debet saldi, dan zien je een bedrijf met hele hoge schulden wat moet worden gefund, en om dat tegen te gaan wordt aan die banken extra belasting gevraagd.
Echter, die funding is credit saldi van diezelfde bedrijven. Welke grondslag zou daar dan voor moeten zijn om daar extra belasting voor te moeten betalen? Zonder de mogelijkheid om te kunnen netten, gaan die bedrijven het natuurlijk zelf reguleren met als gevolg lagere debetsaldi en minder benodigde funding, waardoor daar ook geen bankenbelasting over wordt betaald.
Dit is niet vergelijkbaar met een pool van zakelijke leningen, waarbij de bank dat via de kapitaalmarkt gaat funden, en waarbij via die belasting wordt gestimuleerd dit te doen via eigen vermogen of lang vreemd vermogen. Bedrijven die netten funden het zelf.
R. Eman 8
ArjanStel ik heb een rekening courant met een kredietfaciliteit en ook een spaarrekening. Als ik dreig rood te komen te staan op de rc kan ik ervoor kiezen om dat te voorkomen door ZELF een boeking te doen. Doe ik dat niet dan moet ik dus ZELF ook de rentekosten over dat negatief saldo van de rc betalen.
Nu biedt de bank een faciliteit aan grote bedrijven om een verrekening te doen en daarmee bespaart de bank kosten voor die grote bedrijven. Dat bedrijf kan dus mensen ontslaan, die daarmee ten laste komen van de staat. In jouw reactie doe je een beroep op de redelijkheid van de belastingheffing op dat deel dat valt onder de netting. Daar stel ik dan de vraag tegenover: In hoeverre is het redelijk dat de staat geen belasting mag heffen en wel moet opdraaien voor de kosten die voortvloeien uit netting?
Arjan 7
R. EmanWanneer een bedrijf maar een paar rekeningen heeft, dan zal de keuze om het zelf te reguleren snel aanwezig zijn. Werknemers zijn dan niet de hele dag bezig om saldi te reguleren. Maar wanneer het om grotere internationele bedrijven gaat, dan kan het echt om honderden rekeningen gaan bij diverse banken, waardoor het voor bedrijven wel wenselijk is om gebruik te maken van die faciliteit.
Wanneer er 1 rekening is met bv een debetstand van 1 miljoen euro dan moet de bank dus funding zoeken voor die 1 miljoen. Daarover betaalt zij bankenbelasting. Bij een netting pool kan je wel een debetstand hebben van bv 100 mln euro, waar tegenover een creditstand staat van 99 miljoen euro. In dat geval wordt van die 100 mln schuld door het bedrijf zelf 99 miljoen via spaartegoed gefinancierd. En in dat geval hoeft de bank ook maar 1 miljoen euro funding te zoeken, waarover een bankenbelasting gerechtvaardigd is. Het lijkt me niet een correcte benadering om die bankenbelasting te heffen over die 100 mln. Zonder die netting faciliteit zou het bedrijf genoodzaakt zijn zelf saldi te reguleren waardoor debetsaldo ook 1 mln zou zijn, en waar de bank funding voor moet zoeken, en dus bankenbelasting over betaalt.
Dat is voor mij de reden om geen grondslag te zien in een extra bankenbelasting voor het aanbieden van een netting faciliteit. Dit heeft niets te maken met banken die meer schuld aangaan en daardoor ook extra risico’s kennen, wat via een belasting moet worden ontmoedigd. En dat is het oorspronkelijke doel van deze belasting.
R. Eman 8
ArjanArjan 7
R. EmanElmar Otter 6
ArjanArjan 7
Elmar OtterJan-Marten Spit 9
ArjanThomas Bollen 7
Arjan- Het belasten van vreemd vermogen bij banken lijkt me in algemene zin zeer wenselijk. Voor de stabiliteit van het financiële systeem willen we juist dat banken meer eigen vermogen aan gaan houden. Als je banken vergelijkt met 'normale bedrijven' hebben ze een absurd laag eigen vermogen. Dat is juist een van de grootste problemen met ons financiële systeem.
- Wanneer bedrijven een intern treasury systeem voor cash management gebruiken, zie je op de balans van de bank idd ook alleen het nettobedrag terug. Alleen daarover wordt bankenbelasting afgedragen. Wanneer alle bedrijven hun treasury volledig intern inregelen zie je interne financieringsconstructies niet meer op de bankbalans. Dat zou mogelijk financieel toezicht kunnen belemmeren, want ergens is dit gewoon bankieren buiten de banken om. Wel is het zo dat risico's van interne verhoudingen tussen dochterbedrijven ook volledig binnen het bedrijf liggen in dat geval.
- Netting bij banken is een prima regeling (in het kader van eerlijke concurrentie met interne treasury systemen), mits er geen risico's worden verborgen. Het gaat er dus om dat er geen tegenpartij-kredietrisico ontstaat omdat de verschillende juridische entiteiten van het bedrijf niet volledig voor elkaar garant staan. Daarom zijn de IFRS regels ook aangescherpt.
Arjan 7
Thomas BollenVoor extra bankenbelasting via netting faciliteit zie ik echter geen grondslag. Omdat die toename van de schuldpositie wordt gefund via toename spaartegoeden binnen die netting faciliteit. Er is in dat geval dus geen behoefte bij banken om extra funding aan te trekken, dus hoeft een bank ook niet te worden gestimuleerd om een bepaalde keuze te maken in de vorm van funding. Gaat slechts om funding van de netto positie (is in geval van het wel of niet aanbieden van netting doorgaans niet anders)
Nico Janssen 7
ArjanArjan 7
Nico JanssenIn dit geval gaat het mij om de grondslag voor het heffen van de bankenbelasting die financiering via meer eigen vermogen en lang vreemd vermogen wil stimuleren. Maar in geval van netting faciliteiten bestaat die extra behoefte aan funding niet omdat klant die zelf verleent.
Zonder netting:
Bedrijven reguleren saldi zelf, waardoor er een netto positie is van 10 miljoen te lenen. Bank moet funding daarvoor zoeken. Over die funding moet mogelijk belasting worden betaald (hangt af van eigen vermogen en looptijd vreemd vermogen)
Met netting:
Bestaan verschillende vormen, maar laten we het simpel houden: Bedrijf houdt tientallen rekeningen aan, met een totale debetsaldo van 100 mln en een totale credit saldo van 90 mln. Van die 100 mln wordt dus 90 miljoen door bank gefund via spaartegoed zelfde bedrijf, en zelf moet de bank nog op zoek gaan naar 10 mln funding.
In beide gevallen moet de bank dus 10 mln funding zoeken en waarvoor je als grondslag kan nemen dat hier bankenbelasting over moet betalen.
Er is echter in mijn ogen geen grondslag om de bank bankenbelasting te laten betalen over 100 mln debet saldo, want 90 mln van de funding wordt door het bedrijf zelf geleverd die gebruik maakt van die netting faciliteit.
De bankenbelasting is bedoeld om banken te stimuleren om zoveel mogelijk te funden via eigen vermogen en lang vreemd vermogen. Maar in geval van netting faciliteiten is die behoefte er per definitie niet door toename spaartegoeden bedrijven die netting faciliteit biedt. Het lijkt me niet dat we in dat geval via de bankenbelasting netting faciliteiten moeten ontmoedigen wat geen enkele zin heeft.
Maar we moeten natuurlijk wel een getrouw beeld hebben van de daadwerkelijke risico's die de bank loopt (zie Basel III regelgeving) als gevolg van netting faciliteiten.
Nico Janssen 7
ArjanArjan 7
Nico JanssenOverzicht waar je naar linked is nog vrij summiere overzicht van day count conventions. Als je ze mondiaal ziet is dat overzicht vele malen groter. Maar voor normale leningen binnen Nederlandse banken zijn er niet veel keuzes (ACT/360 voor euribor en 30/360 voor vaste rente meest gangbaar), wel voor beleggingsproducten die mondiaal worden verhandeld. Overigens niet complex, wel kan het misschien soms wat moeite kosten om te achterhalen welke day count convention precies wordt gebruikt.
Er bestaat geen wet die voorschrijft welke je gebruikt. Wel dat je de klant vooraf moet informeren welke je gebruikt. Ken geen voorbeelden van situaties waarbij banken rekenen met andere conventions dan wat ze vooraf zegt te doen.
Nico Janssen 7
ArjanArjan 7
Nico JanssenMijn ervaring is in iedergeval niet dat day count conventions verkeerd zijn geprogrammeerd. Kan me er wel iets bij voorstellen dat bij de invoering van transacties of opvoering van financiële instrumenten de verkeerde day count convention wordt geselecteerd. Kwestie van de juiste mentaliteit en er even wat tijd aan willen besteden.
Ik weet niet in welke tijd jij gewerkt hebt bij de bank, maar iedereen die nu binnen een bank werkt binnen risico management zou op de hoogte van de IT audits moeten zijn.
Overigens betreft die renteberekening waar jij over spreekt niet slechts een IT audit.
Een accountant doet bv steekproeven in beleggingsportefeuilles van banken. Stel ze beleggen 20 mln in obligatie X waarbij de coupon 3 maands euribor is plus een opslag van 1%.
De accountant gaat ten eerste checken of die 20 mln de daadwerkelijke positie is. Dat valt binnen de controle op de posities bij de custodians (bv rekeningen bij Euroclear en Clearstream), vervolgens berekenen ze zelf de coupon, en controleren ze of dat bedrag ook daadwerkelijk is binnengekomen bij de custodians. Ze checken bv ook of de fixing van euribor overeenkomt met de fixings die bv te vinden zijn bij data vendors als Bloomberg en Reuters. Die controle gaan ze natuurlijk niet doen op elke belegging, maar dat doen ze steekproefsgewijs (waarbij omvang moet voldoen aan regels).
En als ze fouten tegenkomen dan wordt dat uiteindelijk allemaal gerapporteerd, en ook geevalueerd tussen de banken en de accountantbureaus (dat doen weer de mensen op een hoger niveau dan diegenen die de audits doen).
In dit geval is een audit op formule in product systeem niet zo relevant, in tegenstelling bij bv gewone klant leningen waarbij je automatisch incasseert.
Nico Janssen 7
Eveline Bernard 6
Denk je dat je door hebt hoe ze werken, blijkt het nog erger te kunnen.. Complimenten weer, FTM!
Waar blijft de VEB?