Duits gedraal zet crisis op scherp

3 Connecties

Relaties

Griekse crisis

Locaties

Griekenland

Werkvelden

Olie
0 Bijdragen

Waar blijft de euro-Blitzkrieg? Strauss-Kahn deed beroep op diplomatieke status en ING verkoopt zijn grootste succes: ING Direct. Plus: waarom is Noordzee-olie zo duur? Newswatch.

Duits dralen
Waar is de Duitse Draufgang gebleven? Het lijkt wel of de Duitse regering de Griekse crisis nóg erger wil maken, nu ze er op koerst pas in de herfst het noodzakelijke tweede hulppakket te regelen. Euro-groep-voorzitter Jean-Claude Juncker vindt het maar niks en eist een snellere beslissing. De discussie over geld voor Griekenland gaat nu vooral over de vraag in hoeverre private partijen moeten gaan lappen. Volgens Juncker staat dat al vast en wil hij daarom haast maken zodat de instabiele situatie wordt opgelost.
 
Het lijkt erop dat de Duitsers nu willen temporiseren om er voor te zorgen dat de Duitse belastingbetaler straks zo weinig mogelijk betaalt. De zaak wordt er niet eenvoudiger op nu de Griekse politieke situatie en het protest tegen het beleid van premier Papandreaou het land in chaos kan storten. Griekenland moet over een periode van 4 jaar 78 miljard op tafel leggen. 50 Miljard wordt opgebracht door verkoop van staatseigendom.
Bron: Handelsblatt 
 
Voor wie niet genoeg kan krijgen van de euro-ellende: lees ook het artikel in The Economist . De strekkking: The bail-out strategy that rescued Europe’s peripheral economies is proving insufficient. This threatens the whole project of European integration. 
 
De Europese leiders denken dat ze tijd kopen, schrijft The Economist, Een illusie: 'the markets have a different timetable from the politicians, and their scepticism may continue to undermine the weaker economies by hurting their banks. Though the ministers will doubtless go on talking, it is increasingly hard to see a safe way out of this crisis.'
 

'Strauss-Kahn claimde diplomatieke immuniteit'
Pikante onthulling over de ex-voorzitter van het IMF. Uit het transcript van de gesprekken tijdens en vlak na zijn arrestatie zou blijken dat DSK de agenten die hem arresteerden zou hebben gewezen op zijn diplomatieke immuniteit en vroeg iemand van het Franse consulaat te spreken. De Fransman  is op borgtocht vrij, in afwachting van de rechtszaak die tegen hem is aangespannen.
Bron: Telegraph  
 
 
ING Direct verkocht voor $9 miljard
ING verkoopt zijn dochter ING Direct USA aan de Amerikaanse bank Capital One. Die betaalt daarvoor 9 miljard dollar: ruim 6 miljard in contanten en de rest in aandelen. De Europese ING Direct tak blijft van ING. Doordat Capital One deels in aandelen betaalt, krijgt ING een belang van 9,9 procent in die bank. Daarmee is de Nederlandse bank in een klap de grootste aandeelhouder van Capital One en mag een lid van de raad van bestuur benoemen. Capital One is de negende bank van de VS. 
 
Bron: NOS 
Meer achtergrondinformatie is te vinden op  Bloomberg
 
 
Waarom is Noordzee-olie ineens veel duurder dan Amerikaanse olie?
Interessante infographic. Het prijsverschil tussen Amerikaanse- en Brent-olie is het afgelopen jaar opmerkelijk groot geworden. De ene olie blijkt de andere niet. 
 
 
In het 60 seconden-nieuws: Rabobank wil terug naar ouderwetse annuïteiten-hypotheek