
'Uw bank is een onbetrouwbare partner gebleken,' schreef een boze ondernemer aan WestlandUtrecht Bank (ING), nadat de bank tussentijds de renteopslag had verhoogd. Wat dreigde uit te lopen op een bloedig conflict, eindigde met een persoonlijk bezoek van de algemeen directeur om de relatie te repareren. Wat bewoog de bank zo diep door het stof te gaan?
Hoeveel MKB-ondernemers hebben na een verontwaardigde brief aan de bank nederig bezoek gehad van de algemeen directeur? Dat zijn er vast niet veel. Maar ondernemer Jan Willem van Bentum had vorige maand de eer de baas van WestlandUtrecht Bank (ING) te mogen ontvangen in eigen kantoor. Willem Steenhoven bracht een goed humeur mee uit Amsterdam. En een vergoeding voor gemaakte kosten.
Dat had Van Bentum – eigenaar van it-bedrijf Careweb – niet verwacht. Hij had zich schrap gezet voor een hard gesprek, en was al bezig met het aanzoeken van advocaten. Hoe krijgt een ondernemer een voet tussen de deur bij een bank, die niet direct bekend staan om zijn grote klantvriendelijkheid? En wat beweegt WUB door het stof te gaan voor de gang van zaken? FTM kreeg inzicht in het gehele dossier, inclusief alle correspondentie.
Van Bentum had tot voor kort een probleemloze lening. Voor aankoop van een bedrijfspand aan de lommerrijke Maliebaan te Utrecht, kreeg de ondernemer van WUB in 2012 een lening van 1,2 miljoen euro. Zoals veel anderen koos hij voor een hypotheek met variabele rente, verhoogd met een opslag van 2,1 procent.
Dit schiet bij Van Bentum volledig in het verkeerde keelgat. Zijn financiële man mailt terug aan de bank: 'Een stijging van deze omvang, zonder enige vorm van toelichting, bij een gestaag afnemend risico voor de bank, overstijgt echter alle normen van redelijkheid en billijkheid. Bij het aangaan van de overeenkomst is op dit punt afgesproken dat een eventuele stijging van de opslag begeleid zou worden door een gedegen onderbouwing.'
Een degelijke onderbouwing ontbreekt inderdaad. Uit de brief – zoals hierboven geciteerd – blijkt dat de opslag niet is verhoogd omdat de lening risicovoller is geworden. Sterker nog, er had al twee ton aflossing plaatsgevonden, waardoor een deel van het onderpand in aanmerking komt voor royement. De verhoudingen zijn dan al wat stroever, omdat de bank tot verrassing van het bedrijf 'behandelkosten' in rekening wil brengen, maar niet reageert op vragen daarover.
Wat staat hier? De brief impliceert dat de bank de risico's bij vastgoedfinanciering niet goed heeft ingeschat, waardoor zoveel verliezen ontstaan dat de rente-inkomsten dat niet compenseren. In plaats van dat verlies te nemen, laat WUB het verlies neerkomen bij al haar klanten met een zakelijke hypotheek, ongeacht de kwaliteit van het onderpand. Ook vindt de bank dat het de kosten van aangescherpte kapitaaleisen mag doorberekenen, alhoewel daarover niets in de voorwaarden staat.
De Utrechtse ondernemer besluit om de automatische incasso in te trekken voor de opslagverhoging. Maar de bank incasseert toch, waarna hij de termijnen iedere keer storneert. WUB is not amused, de situatie escaleert. De klacht die bij WUB twee maanden eerder is ingediend, heeft dan nog altijd geen respons opgeleverd. Nadat de bank heeft laten weten dat de onderneming zich schuldig maakt aan wanprestatie, is een 'vertrouwensbreuk' een feit. 'Wij gaan ten principale geen extra rente betalen. Uw bank is een onbetrouwbare partner gebleken en wij zullen de gang van zaken tot het uiterste aanvechten,' schrijft Careweb boos terug.
Hij schrijft: ‘Indien uw bank deze verhoging doorvoert voor alle uitstaande kredieten, is dit een schadelast van vele miljarden en treft u de burgers die afhankelijk zijn van de bedrijven, groot en klein, die van u geld geleend hebben. De burgers hebben uw bank in het verleden ondersteund en gezorgd dat u nu de positie heeft waarin u dit denkt te kunnen doorvoeren.'
'Macro-economische calamiteit'
Tot dan toe was de relatie met de bank uitstekend, overleg over de financiering was in een goede sfeer verlopen. De accountmanager had Van Bentum verzekerd dat de opslag alleen zou stijgen bij een 'macro-economische calamiteit' en die goed zou worden gemotiveerd, vertelt de vijftiger, die zich als jurist wel rekenschap had gegeven van de bevoegdheid van de bank om de opslag eenzijdig en tussentijds te verhogen. Dan vorig jaar zomer, valt er een brief op de mat. Daarin kondigt de bank aan dat de opslag stijgt met 0,7 procentpunt. Zonder dat zich ergens een 'calamiteit' heeft voorgedaan. Als gevolg daarvan stijgen Van Bentums hypotheeklasten met zo'n 7000 euro per jaar, ofwel zo'n 100.000 euro over de gehele looptijd van de lening. Fijntjes herinnert WUB de ondernemer eraan dat de bank bevoegd is het tarief 'periodiek' aan te passen op basis van de algemene voorwaarden, waarin overigens niets staat over de omstandigheden die kunnen leiden tot zo'n aanpassing.
'De verwachte kredietverliezen'
De 0,7 procent blijkt een generieke verhoging te zijn van de 'basisopslag', die geldt voor álle klanten van de bank. 'De laatste tijd zijn met name de risicokosten en kapitaalkosten sterk toegenomen, schrijft WUB als rechtvaardiging. 'De risicokosten zijn voornamelijk de verwachte kredietverliezen voor WestandUtrecht Vastgoedfinanciering als geheel. De kapitaalkosten hebben te maken met de wettelijke kapitaalvereisten die aan banken worden gesteld.' Gevolg is dat de tarieven niet meer 'kostendekkend' zijn.
'Wij gaan ten principale geen extra rente betalen. Uw bank is een onbetrouwbare partner gebleken'De toon van de emails wordt nu dreigender, de bank noemt de ontstane betalingsachterstand 'onacceptabel' en sommeert binnen vijf dagen te betalen. Bovendien plaatst WUB de onderneming in 'Intensive Care', ook wel bijzonder beheer genoemd. Vlak voor het einde van het jaar volgt dan bezoek van een deurwaarder, waarna het overleg dat vervolgens plaatsvindt niet tot een oplossing leidt. Van Bentum krijgt nog één gelegenheid te betalen, anders beëindigt de bank de lening. Omdat hij zich niet laat chanteren, stuurt de directeur een brief aan de CEO van ING, Ralph Hamers, waarbij hij niet vergeet te melden een afschrift te sturen naar de financieel specialisten in de Tweede Kamer.

PvdA vraagt om verbod
Resultaat blijft niet uit, want tijdens overleg in de Kamer neemt PvdA-kamerlid Henk Nijboer een 'klant van WestlandUtrecht Bank' als voorbeeld en vraagt om een verbod op tussentijdse opslagverhoging. 'Zo kan je toch niet ondernemen?', roept het Kamerlid. Minister Dijsselbloem van Financiën zegt toe dat toezichthouder AFM gaat onderzoeken of er sprake is van willekeur bij het eenzijdig verhogen van rentetarieven. Nog geen twee weken later gaat de bel in het fraaie negentiende-eeuws kantoorpand. Directeur Willem Steenhoven staat voor de deur, zonder juristen. Een hartelijk gesprek volgt waarin de ING-bankier uitlegt dat WUB laat was met het 'opschonen' van de portefeuille. Op de 1,5 miljard euro aan bedrijfshypotheken wordt verlies geleden, en daar had WUB in 2012 – bij het verstrekken van de lening – al rekening mee moeten houden door een hogere rente te vragen. Dan was een opslagverhoging nu niet nodig geweest. Van Bentum is stomverbaasd. Zijn assertiviteit is beloond met een aangenaam gesprek in plaats van een slepende procedure, en hij krijgt alle kosten vergoed die samenhangen met de strubbelingen met de bank. Ook krijgt hij tijd en medewerking om de lening elders onder te brengen, als hij dat wil.Van Bentum is stomverbaasd. Zijn assertiviteit is beloond met aangenaam gesprek in plaats van slepende procedure.Toch blijft de ondernemer in een email aan Steenhoven kritisch over de manier van zakendoen: 'Waar er vroeger een aanspreekpunt was in de vorm van een persoon is het verworden tot bellen met anonieme call centra-medewerkers die geen adequaat antwoord kunnen geven. Waar we vroeger spontaan gebeld werden over de kleinste afwijkingen in de afspraken en er een alternatief aangeboden werd, zijn we nu verworden tot anonieme afnemers.' Hoewel Van Bentum blij is met de oplossing, blijft de opslagverhoging – waar de opwinding om te doen was – onverkort gehandhaafd, vermoedelijk omdat ING geen uitzondering wil maken voor één onderneming. Want als de bank de opslag terugbetaalt, staan niet lang daarna de andere klanten op de stoep met hetzelfde verzoek. Bovendien blijft ING van mening dat het gerechtvaardigd is om verliezen die ze maken op slechte hypotheken te kunnen compenseren door tussentijds de rente te verhogen bij al haar (goede) klanten. Kennelijk vindt de bank dat zulke verliezen niet behoren tot het ondernemersrisico van de bank.
30 Bijdragen
Frank Wijn
En hier nog zo'n transparant artikel.
Ditmaal van uw Rabobank.
Deze gaat NOG verder!
Kortjakje
Frank WijnWie doet deze boeven in de bak?
Paulus Van de Waarsenburg
KortjakjePaulus Van de Waarsenburg
Frank Wijnjan
Jan-Hein Strop
janjan
Jan-Hein StropEdward Bastiani
janEdward Bastiani
Ko Pernicus
Dit zie je niet alleen bij banken terug. Dit fenomeen is een aardige kandidaat voor de titel "ziekte van deze tijd".
ON TOPIC:
Diep respect voor die dames en heren van Careweb. Vechten voor je belangen - altijd +1!
michiel werkman
Dennis K
Jan-Hein Strop
Dennis KDennis K
Jan-Hein StropJan-Hein Strop
Dennis Krsprong
Jan-Hein StropJ. Verhoef
Jan-Hein Strop
J. VerhoefGroet Jan-Hein
bos
Jan-Hein StropOF als je eigen bedrijf naar de knoppen is geholpen. Want dat is hier bij toeval(?) niet gebeurd !
PS: Ik heb geen schade ondervonden van banken/resp mijn investeringen
Maar wordt door mijn Bank op dezelfde manier geschoffeerd
Paulus Van de Waarsenburg
Hoe dan ook komt het er op neer dat commerciële banken niet zo maar hun klanten een poot uit kunnen draaien omdat zij "toevallig" geld nodig hebben, althans commerciële banken moeten zich net als hun klanten aan de gemaakte afspraken houden, los van het onacceptabele bancaire "rente voor geld uit het niets verdienmodel".
Citaat uit het bovenstaande FTM artikel: "(...) dat de bank de risico’s bij vastgoedfinanciering niet goed heeft ingeschat, waardoor zoveel verliezen ontstaan dat de rente-inkomsten dat niet compenseren. In plaats van dat verlies te nemen, laat WUB het verlies neerkomen bij al haar klanten (...)".
Natuurlijk moet je het als klant niet pikken als een bedrijf - in casu een commerciële bank - de door haarzelf, op basis van haar (eigen) bedrijfsvoering, gecreëerde financiële puinzooi op jouw bordje legt. Daar moet je als een terriër bovenop zitten en je tanden inzetten!
Molenaer
henk
iFred
Hilterman
iFredHet wordt tijd dat kredietnemers keihard gaan terugslaan tegen banken die totaal ongefundeerd rommelen met rente percentages.
Het is al geopperd: waarom is er geen alternatief voor de drie grote banken in Nederland die hun machtspositie overduidelijk misbruiken?
Triodos Bank richt zich op bedrijven die verstandig omgaan met het milieu. Het lijkt me een fatsoenlijk bedrijf. Komen daar ook dit soort excessen voor?
Hilterman
De ondernemer die voortdurend offertes maakt gebaseerd op een te lage kostprijsberekening gaat failliet. De bank die de risico's verkeerd inschat verhaalt het verlies botweg op de klant.
Met dank aan de algemene voorwaarden.
De hoogste tijd dat kredietnemers dit soort onzin niet langer accepteren.
Je hebt als kredietnemer bovendien geen enkel inzicht in de manier waarop de bank calculeert en later doodleuk beweert dat er geld bij moet. Het is realistisch te veronderstellen dat banken daarbij vrij makkelijk creatief gaan boekhouden. Bewijs dan maar eens dat de cijfers niet deugen.
Paulus Van de Waarsenburg
HiltermanPaulus Van de Waarsenburg
Waarom?
Casuspositie: een "Kifid-zaak" die in het voordeel van mijn tegen SNS Bank N.V. procederende cliënt spreekt, te meer omdat in deze zaak de Rabobank had bedongen: “De bank zal de rente vaststellen op grond van een door haar te bepalen basisrente. De rente zal worden verhoogd met de door de bank vast te stellen opslagen.”
Van een dergelijk beding is in de casus van mijn cliënt in de verste verte geen sprake, aangezien in zijn zaak SNS Bank N.V. elk kwartaal de geldende "marktrente" als maatstaf voor de vaststelling van de hoogte van cliënts' hypotheekrente MOET nemen.
Daarmee heeft SNS Bank N.V. zichzelf ontnomen het recht om de rente te verhogen met door haar (SNS Bank N.V.) vast te stellen opslagen en/of extra rente, nog daargelaten het bizarre feit dat in de hiervoor gememoreerde Kifid-zaak de Rabobank met haar klant een rente afsprak én/máár deze rente met een opslag naar EIGEN GOEDDUNKEN mag verhogen. Het is niet eens alsof Rabobank een totalitaire staat is, die haar volk belastingen oplegt zoals haar dat uitkomt. Verdorie, banken zijn bedrijven en geen belastingkantoren zoals zij zich de facto profileren(!) en een opslag is beslist géén rente, want rente is een (van tevoren) overeengekomen vergoeding voor R-I-S-I-C-O, dames en heren, maar voor Rabobank en Kifid kan en mag deze totalitaire praktijk kennelijk door de beugel.
In de zaak van mijn cliënt, kan SNS Bank N.V. zich ook niet verschuilen achter de stelling: maar die kwartaalvariabele hypotheekrente(hoogte) hanteren onze collega-banken ook (zo ongeveer)! Fout, fout, want dat is niet de maatstaf. De nota bene door de SNS Bank N.V. zelf aangelegde maatstaf is de marktrente en die wordt niet door haar bepaald, althans weinig tot niets is meer zeker in deze met corruptie doorvlochten gefinancialiseerde wereld...; http://www.k
mtbvwelie
En Toezicht? Waar is dat eigenlijk gebleven?
Ik zou zo graag hier even ongezouten e.e.a. neerzetten. Maar fatsoen is wat je hebt, de WUH zal het nooit krijgen.
Susan Jimmy
Solliciteer voor een snelle en handige lening af te betalen rekeningen, Xmas lening, hypotheek lening, consolidatie lening en om een nieuw bedrijf te starten of opnieuw de financiering van uw projecten op goedkoopste rente van 3%. Heeft contact met ons op via: Henryclark003@gmail.com met een lening bedrag dat nodig is.
Wij zijn gecertificeerd, geregistreerd en legitieme geldschieter.
U kunt contact met ons vandaag als u geïnteresseerd bent in het verkrijgen van deze lening zijn, neem dan contact met ons op voor meer informatie over de lening proces, proces, zoals de lening voorwaarden en hoe de lening zal worden overgedragen aan u. We hebben uw dringende reactie als je geïnteresseerd bent.
Eerste informatie nodig van u:
Volledige Namen: ............
Land: ............ ...
Staat / Provincie: ...............
Telefoon Nummer: ............
Duur: ............
Bedrag nodig als lening: ......... ..
Huis Adres / Office: ..........
Beroep: ............
Maandelijks Inkomen: ..........
Burgerlijke staat: ......... ..
Leeftijd / Geslacht: ............ ..
Lening Doel: ............ ..
Hebt u een aanvraag voor een lening voor? (Ja of nee): ...
OPMERKING: Alle antwoorden moeten worden doorgestuurd:
HENRYCLARK003@GMAIL.COM
voor snelle
processing.
Dankjewel.
C.E.O / Henry Clark.
MR.GARY DANIEL
Stuur uw respons op: gary.daniel2020@outlook.com