ING: 'Wij zijn niet betrokken bij manipulatie Euribor'

4 Connecties

Vorige week kreeg Rabobank een mega boete voor haar betrokkenheid bij zowel de Libor- als de Euribor-fraude. ING werd ook onderzocht voor mogelijke betrokkenheid bij de Euriborfraude, maar zou niet meer verdacht zijn.

Gisteren werd bekend dat de EU boetes gaat uitdelen aan zes banken vanwege de manipulatie van Euribor. Een ingewijde meldde aan Reuters dat het zou gaan om Deutsche Bank (Duitsland), JPMorgan (Verenigde Staten), HSBC (Groot-Brittannië), Royal Bank of Scotland (Groot-Britannië), Credit Agricole (Frankrijk) en Societe Generale (Frankrijk). Hoe hoog de boetes gaan uitvallen is nog niet bekend. Volgens de bron van Reuters zullen de boetes rond de 1 procent van de omzet van de betrokken banken liggen. Vorige week werd Rabobank al voor het enorme bedrag van 774 miljoen euro beboet vanwege haar betrokkenheid bij zowel de Libor- en de Euriborfraude. Topman Piet Moerland trok de consequentie en stapte op.

ING wel in Euribor, 'geen boete'

Navraag bij ING leert dat de bank naar eigen zeggen niet meer bij de verdachte banken hoort. Woordvoerder Raymond Vermeulen van ING: 'Voor zover ik weet loopt er geen onderzoek tegen ons. Volgens mij is het onderzoek naar de Euribor-manipulatie ook wel zo'n beetje afgerond door de autoriteiten. ' ING is een van de 43 banken die in het Euribor panel zit. Euribor wordt in Europa als basis gebruikt voor tal van rentes. Onder andere de variabele hypotheekrente is afhankelijk van Euribor. Mensen met een variabele rente betalen een opslag op de geldende Euribor-rente.

ING beste jongen van de klas?

Is het niet een beetje naief om te denken dat juist ING niet betrokken zou zijn bij deze fraude, terwijl zoveel andere banken dat wel zijn? Vermeulen: 'Het is helemaal niet zo dat een groot aantal banken betrokken is bij fraude met Euribor. Volgens mij gaat het slechts om een aantal partijen en dat op een aantal van 43. Dat vind ik niet op grote schaal. ' DNB laat weten zich niet uit te laten over mogelijk nog lopende onderzoeken en individuele gevallen. 'Ik neem aan dat ING dit niet zomaar zegt, maar dat is natuurlijk wel voor hun rekening,' aldus de woordvoerder. Nog een laatste keer de vraag aan woordvoerder van ING: Kunnen we ervan uitgaan dat er binnenkort niet alsnog een boete volgt voor Nederlands grootste bank? Vermeulen: 'Zeker ben je natuurlijk nooit, maar we rekenen daar niet op.'
Robert Kosters
Robert Kosters
Gevolgd door 207 leden