© ANP / Koen van Weel

ING stapt grotendeels uit Nederlandse trustbusiness

4 Connecties

Relaties

Trustkantoor Holland Quaestor

Personen

Ralph Hamers

Organisaties

ING
11 Bijdragen

ING heeft besloten om grotendeels te stoppen met de dienstverlening aan de Nederlandse trustsector. Dat melden bronnen aan Follow the Money en wordt door ING bevestigd.

De bank heeft veel Nederlandse trustkantoren deze week per brief laten weten dat de dienstverlening op korte termijn wordt beëindigd. Trustkantoren beheren zogeheten doelvennootschappen voor hun cliënten, en veel van deze doelvennootschappen kunnen voortaan geen rekeningen meer bij ING aanhouden. Ze krijgen enkele maanden de tijd om naar een andere bank uit te kijken.

ING spreekt in de brief van een 'termination of services to client companies'. De bank stelt dat toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) van het besluit op de hoogte is gesteld.

Een ING-woordvoerder bevestigt de stap aan Follow the Money: 'De trustsector kent een hoger risicoprofiel dan andere sectoren, en past daarmee niet langer bij wat ING bereid is te aanvaarden. ING heeft daarom besloten afscheid te nemen van een groot deel van doelvennootschappen die bankrekeningen bij ING aanhouden.'

'Dit treft de hele sector keihard'

Het besluit leidt tot grote onrust onder Nederlandse trustkantoren. 'Dit raakt alle in Nederland gevestigde trustkantoren die rekeningen hebben lopen bij ING,' zegt een goed ingevoerde bron. 'Dus zowel grote als kleine kantoren. Dit treft de hele sector keihard.' Een andere insider zegt dat 'alle trustkantoren, ook de grote jongens' er door ING 'uit worden gegooid'.

Een aantal trustkantoren komt woensdagmiddag bijeen om over het ingrijpende besluit te vergaderen.

De dienstverlening van banken aan trustkantoren ligt al langer tijd onder vuur: banken zouden niet kritisch genoeg zijn op trustkantoren en te weinig doen om corruptie en witwassen via hun rekeningen te voorkomen. In september werd bekend dat ING door justitie vervolgd wordt, omdat de trustdesk mogelijk betrokken was bij vier internationale fraudezaken. Een van die zaken is de VimpelCom-affaire.

Branchevereniging Holland Quaestor wilde nog niet reageren en komt later met een reactie.