ING zegt honderden rekeningen van trustkantoren op

3 Connecties

Relaties

Trustkantoor Financiële sector

Organisaties

ING
0 Bijdragen

De Nederlandse trustsector ligt al tijden onder vuur. ING blijkt sinds vorig jaar december al honderden rekeningen te hebben opgezegd bij in totaal 73 trustkantoren.

  ING is sinds december rekeningen van trustkantoren en hun cliënten aan het opzeggen. Eind vorig jaar werden 34 Nederlandse kantoren opgezegd, inclusief hun cliënten. Dit jaar kwamen daar 39 trustkantoren bij die geen vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben. Volgens een ING-woordvoerder zijn dat vooral bijkantoren van buitenlandse trustkantoren die al een vergunning in het buitenland hebben.

Geen kant op

‘We zijn vleugellam gemaakt,’ zegt de Nederlandse eigenaar van een door ING opgezegd Nederlands trustkantoor. Hij wil anoniem blijven vanwege een lijmpoging om ING nog op andere gedachten te krijgen. ‘Zonder opgaaf van reden zegden ze met een termijn van 60 dagen de ING-rekeningen op die ik beheerde voor mijn cliënten,’ zegt de eigenaar, terwijl hij een slok van zijn cappuccino neemt. De opzegtermijn werd uiteindelijk opgerekt tot 120 dagen, maar desondanks is hij nog steeds een rondgang langs andere banken aan het maken. Met weinig succes. ‘Na de opzeggingen heeft de Amsterdam Trade Bank opgezegde trustkantoren opgevangen, maar die zijn nu ook terughoudend. SNS is geen optie, zij komen net kijken in de zakelijke markt. Rabobank doet enkel grote trustkantoren en ABN Amro is jaren geleden al heel selectief geworden bij het openen van rekeningen waar buitenlandse vennootschappen bij betrokken zijn. Ik kan geen kant op.’ Raanan Nir, eigenaar van het in Hilversum gevestigde trustkantoor Red Flag, merkt ook de onrust in zijn bedrijfstak. ‘Een collega-trustkantoor bij wie de ING-rekeningen zijn opgezegd kwam naar mij toe om informatie en hulp van mijn bankrelaties bij ING. Ik heb geen problemen bij ING, maar ik vind het bizar hoe ze nu omgaan met trustkantoren.’

Bevestiging en toelichting ING

ING-woordvoerder Arjen Boukema bevestigt de opzeggingen en geeft een toelichting. ‘Wij zijn in december gestart met het afscheid nemen van rekeningen waarop vrijwel geen activiteiten plaatsvinden en de betreffende trustkantoren die deze rekeningen in beheer hebben. Dat zijn 34 trustkantoren. Daarnaast hebben we vanwege risicobeperking ook afscheid genomen van 39 trustkantoren die niet onder het toezicht van DNB vallen.’ Als reden voert hij de hoge kosten aan die ING moet maken vanwege op het gebied van compliance. ‘Er is sprake van toenemende regelgeving waaraan ING moet voldoen waardoor onder andere de operationele kosten toenemen. We zien ons genoodzaakt om afscheid te nemen van die trustkantoren waar relatief hogere kosten voor gemaakt worden. Dat zijn de trustkantoren met weinig activiteit op de door hen beheerde rekeningen, waardoor ING zegt: het komt niet uit. We kijken daarbij naar het betreffende trustkantoor als entiteit,’ aldus de woordvoerder, die aangeeft dat het om een ‘paar honderd’ rekeningen gaat en dat de opzeggingen ongeveer 10 procent van ING’s klantenbestand van trustvennootschappen betreft. ‘Het geeft ons een goede basis om onze dienstverlening aan de overblijvende 90 procent verder te verbeteren en professionaliseren.’

ING trust desk

Opgezegde trustkantoren zijn verontwaardigd. ‘De weggestuurde kantoren moeten boeten, want zij kunnen geen rekening meer openen bij de ING waardoor cliënten zullen kiezen voor een trustkantoor die dat wel kan. Hiermee bepaalt ING mede de marktwerking en brengt zij enorme schade toe aan de kleine trustkantoren,’ aldus de opgezegde eigenaar die voorheen een goede relatie had met ING. ‘Voor een trustkantoor was ING jarenlang de makkelijkste weg om te bewandelen bij het openen van rekeningen voor cliënten. Medewerkers van de trust desk van ING kwamen langs om presentaties te geven met afsluitend een borrel. Ze namen ons serieus als bedrijfstak, maar we worden nu als een soort persona non grata gezien, terwijl we vuistdikke compliance-rapporten schrijven over de geldstromen, de betrokken buitenlandse vennootschappen en de uiteindelijke begunstigde van een ING-rekening.’   Lees ook: