
Met een digitale crypto-munt als Bitcoin kunnen banken niet zoveel, regelgeving verhindert dat. Maar het onderliggende systeem, de Blockchain, is interessant, zegt Arjan van Os, directeur van ABN Amro's Innovation Center. Bedreigend is het ook: 'Zeker is, dat wij als bank niet kunnen blijven zoals we nu zijn. We moeten innoveren.'
Heeft Arjan van Os, hoofd van het Innovation Centre van ABN Amro, zelf een wallet, een digitale portemonnee waar hij zijn Bitcoins in opslaat? 'Nee', is het antwoord. 'Wat ik persoonlijk doe vind ik ook niet zo interessant. Het laat onverlet dat collega's binnen de bank vrij zijn om dat wel te doen. Zij kunnen doen wat ze willen'.
Arjan heeft duidelijke redenen om zich niet met virtuele valuta in te laten: 'Bitcoin is in een kwade reuk komen te staan. Het digitale betaalmiddel wordt in verband gebracht met drugshandel, hacks en andere frauduleuze praktijken. Daar willen we als bank verre van blijven.
'Bitcoin zelf is voor ons een gepasseerd station'We willen voorkomen dat het slechte imago van Bitcoin afstraalt op wat wij met de blockchain doen, de onderliggende technologie van Bitcoin. Daar zien we veel kansen voor. Bitcoin zelf is voor ons een gepasseerd station'. Dat stemt overeen met Arjans vlammende betoog voor blockchaintoepassingen, dat hij afgelopen juli heeft gepubliceerd op de website van ABN Amro. Het woord Bitcoin komt er niet in voor. Maar al valt het woord niet, hij refereert er wel aan als hij schrijft over hoe bij geldtransacties via de blockchain de 'onafhankelijke derde' wordt vervangen. Die onafhankelijke derde zijn banken en geld is hun handelswaar. De banken worden vervangen door de computers van het blockchainnetwerk. 'En dat alles tegen een fractie van de huidige kosten', zo stelt hij in het stuk.
Hart van de innovatie
Moeten de banken zich dus zorgen gaan maken? 'Er zijn zoveel bedreigingen', zegt Arjan. 'Als Innovation Centre kunnen we ons niet om alles bekommeren, wij kijken naar de grote technologische ontwikkelingen die gaande zijn. Maar zeker is wel dat wij als bank niet kunnen blijven zoals we nu zijn. We moeten innoveren'. De staatsbank, die over enige tijd weer in private handen komt, doet er alles aan om vernieuwing uit te stralen. Het Innovation Centre, waarvan Arjan de leider is, vormt het kloppend hart van die vernieuwing. Het is gevestigd op de eerste etage van het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas. Een enorme afdeling, het lijkt minstens zo groot als een half voetbalveld. In de deels open ruimte zijn in tal van zitjes groepjes van twee op meer mensen druk in gesprek. Sommigen zitten in de open ruimte, anderen achter glas. In een specifieke ruimte wordt gestudeerd op nieuwe transactievormen, zoals Apple Pay en de blockchain. 'De aandacht voor de blockchain is alleen al dit jaar exponentieel gegroeid. Terwijl je tot voor kort met moeite 30 man bij elkaar kreeg, verschijnen er nu met gemak 250 en dan moeten sommigen nog buiten staan bij een videoscherm. De blockchain zie ik als een game changer, waar we als Innovation Centre zwaar op inzetten'. Over hoe, wat en met wie kan Arjan nog niet veel zeggen, al laat hij doorschemeren dat in het vierde kwartaal de plannen concreet moeten worden voor 2016. 'Er valt immers veel te leren en exploreren en dat is ook direct het belangrijkste doel: ontdekken wat de mogelijke impact van de technologie is op onze maatschappij en de financiële sector.'Collegabanken en startups
Een groep van grote internationale banken heeft een samenwerkingsverband opgezet rond de blockchain. 'We denken erover om vanuit het Innovation Centre ook een innovatieproject op te zetten, alleen of met anderen.' Die anderen komen in elk geval al bij ABN Amro over de vloer. Ze hebben namen als ING, Rabobank, Oelan, Florinapp en Sendchat. ABN Amro praat dus met collegabanken en met startups, die zich verzamelen rond StartupFriday, een maandelijks evenement waarop nieuwe vindingen in de financiële wereld rond fintech worden gepresenteerd. Fintech-startups hopen dat hun vernieuwende ideeën weerklank vinden en zoeken partners en opdrachtgevers. Plaats van handeling: het Innovation Centre, in een open gedeelte met speelse zitjes in Ikea-kleuren. Zet de luiken open, lijkt hier het devies. Op 9 oktober 2015 gaat de StartupFriday over PSD2. 'PSD2 is een nieuwe richtlijn die vanuit Brussel op ons neerdaalt', verklaart Arjan. 'Consumenten en bedrijven krijgen meer keuzes. Derde partijen kunnen vanaf 2018 hun gegevens aan die van banken koppelen. Denk aan de Facebook buy-button, waarmee je direct kunt betalen zonder een re-route naar de bank. Of de AH Bonuskaart, die niet meer als pasje zal bestaan maar als app op je smartphone. Zo betaal je met één druk op de knop.' Daar blijft het niet bij. PSD2 wordt als een motor gezien voor verregaande, door technologie gedreven veranderingen in de financiële dienstverlening.Elimineren van tussenpartijen
Dat klinkt als blockchain, het elimineren van tussenpartijen en zelf kiezen met wie je zaken doet, bij voorkeur één-op-één. Mogelijk ligt je financiële informatie straks opgeslagen in de blockchain. Dat doe je dan zelf. En je bepaalt zelf wie er bij mag. Behalve banken krijgen straks ook verzekeraars, makelaars en notarissen hiermee te maken.Wordt dit het nieuwe speelveld van banken? We zullen het zienDe blockchain kan ook deze beroepsgroepen overbodig maken. In plaats van die professionals komen straks softwareprogramma’s, verbonden aan de blockchain. Wie gaat die programma’s maken? ABN Amro? Wordt dit het nieuwe speelveld van banken? We zullen het zien. Op de glazen wanden van het Innovation Centre prijken onder de vlag Work in Progress teksten als: ‘Innovators zoeken ABN Amro op vanwege praktische kennis over de blockchain’ en dan een reeks ondersteuningen voor dit statement zoals een positioneringsstuk, blogs, workshops en experimenten.
66 Bijdragen
jefcooper
- wat is een Bitcoin (ik heb er van gehoord, dat wel, maar er nooit iets van begrepen)
- wat is blockchain.
Bij het laatste krijg ik de indruk dat er geen bank meer aan te pas komt.
Maar wie legt dan de transactie vast ?
Een server in Timbuktu ?
En is ons gevraagd of wij zoiets willen, of is het weer zo dat de Brusselse bende ons weer voor voldongen feiten stelt ?
MvdB
jefcooperhttp://www.rtlnieuws.nl/economie/home/negen-grote-banken-zetten-vol-op-bitcointechnologie
http://daskapital.nl/2015/09/wall_street_omarmt_silicon_val_1.html
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:70tXRto7Y_0J:pensioenpro.fd.nl/nieuws/183675-1509/toekomst-serie-technologie-helpt-custodians-met-aanleveren-informatie+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
jefcooper
MvdBNiet te geloven, het doet me denken aan de mobiele telefoons die de EU in alle auto's laat plaatsen, 'voor onze veiligheid', niet om ons te bespioneren.
Waarom iemand nu een cent vertrouwen in de Bitcoin heeft of had snap ik nog steeds niet.
De kapital link werkt niet.
" Leonique van Houwelingen Naast de regeldruk noemt ze ook de transparantie die door deelnemers wordt verlangd en de toenemende complexiteit van producten en pensioenregelingen, waaronder de overstap van defined benefit naar defined contribution, als factoren die de behoefte aan ontzorgen verder hebben versterkt "
In de goede oude tijd waren de pensioenregelingen zo eenvoudig dat dit allemaal niet nodig was.
Verwarring zaaien lijkt het doel, zodat niet opvalt hoe we bij de neus worden genomen.
Het ICT verhaal doet me denken aan wat Gasunie onder EU druk aan het maken is, termijntransacties in gastransport.
Hoe bedenk je het.
Het aanbidden van de marktgod gaat we heel ver.
MvdB
jefcooperVreemd dat de link van Daskapital niet werkt. Hier wel. Probeer nog eens.
De links in het artikel zelf vind ik ook inzicht verschaffend. Een boek is vermoedelijk meer jouw ding ;-)
jefcooper
MvdBMijn kinderen vinden de maatschappij waar alles van iedereen op straat ligt niet beangstigend, ik wel.
Rogier
jefcooperjefcooper
RogierRogier
jefcooperHier is de veiligheid en betrouwbaarheid van Bitcoin op gebaseerd: het interesseert niemand van wie die betalingen zijn, het gaat er alleen om dat niemand geld kan uitgeven wat hij niet heeft. Door de openbaarheid van Bitcoin is dat gegarandeerd.
Je privacy is daarmee niet in het geding. Wat er (voor en door iedereen) geregistreerd wordt in dat globale register zijn alleen maar transacties tussen bitcoinadressen. Daar zijn geen enkele persoonsgegevens mee gemoeid. Geen IP-adres, geen email, geen gebruikersnaam, niets.
Nogmaals, realiseer je dat je je nergens hoeft aan te melden, te registreren, of te identificeren voor Bitcoin. Ook goed om te weten is dat je met Bitcoin, anders dan bij bankrekeningen, zoveel adressen kunt hebben als je wilt. De meeste Bitcoin software maakt zelfs voor iedere transactie een nieuw adres aan (klinkt ingewikkeld maar gebeurt allemaal automatisch, merk je niets van).
jefcooper
RogierIk heb net hier elders een lange reactie geschreven, weet niet meer waar, maar via cooper kun je die vinden.
jefcooper
MvdBWat miners zijn snap ik nog niet.
Vlak na WWII was het hele monetaire systeem ontregeld, men ruilde in natura, en sigaretten waren een universeel ruilmiddel, dus een soort geld.
Toch maakte men daar een eind aan.
Lees daarover Günter Grass, ‘Beim Häuten der Zwiebel’, München 2008.
De dag nadat de nieuwe mark was ingevoerd waren de etalages weer vol.
Voorlopig sta ik nogal sceptisch tegenover blockchain.
Dat nu banksters het monetaire systeem mondiaal hebben gekidnapt betekent m.i. nog niet dat we het kind met het badwater moeten weggooien.
Aspirine blijkt gevaarlijk, maar kan onder medisch toezicht heilzaam zijn.
MvdB
jefcooperJe kunt -hele dure- mijnwerkers in dienst nemen (gespecialiseerde hardware kopen). Dat ga je met je Linux-bakkie thuis niet redden ;-)
Blockchain is de technologie die dit alles mogelijk maakt.
Meer over mining hier:
https://en.bitcoin.it/wiki/Mining
jefcooper
MvdBHet zal er aan liggen dat het Fries het woord nijljochterij kent, letterlijk vertaald nieuwlichterij.
Een afkeer dus van nieuwe dingen.
Als eenvoudig econoom snap ik er niets van.
MvdB
jefcooperjefcooper
MvdBMvdB
jefcooperSpeciaal voor jou een laatste poging voor de volhardende Fries:
http://www.bitcoinspot.nl/wat-is-bitcoin.html
Je kunt op die site ook de wisselkoersen zien en waar je Bitcoin kunt uitgeven.
jefcooper
MvdBWij hebben die ook niet.
Verder, vele illusies bleven een tijdlang overeind.
Zo lang ik niet snap hoe een valuta kan bestaan, zonder dat dat daar een centrale bank, gestoeld op politieke macht achter staat, zo lang is voor mij bitcoin een illusie, net als de sigaretten vlak na mei 1945.
Andre
jefcooperMvdB
AndreQtbs
jefcooperDaar komt ook uit naar voren dat de vorm van blockchain die ze voor banken gaan zoeken een soort 'gated community' wordt, en banken dus niet buitenspel komen te staan en er geen sprake is van verificatie in Timboektoe.
jefcooper
QtbsEen witte boorden crimineel, dus.
Gelukkig zijn er nog rechters in Nederland.
Het besparingsverhaal doet me denken aan IBAN, dat bracht ook grote voordelen.
Mijn vrouw, die de betalingen doet, is nu elke keer heel lang bezig een nummer in te voeren, controle is er niet meer.
Qtbs
jefcooperIk vind haar overigens erg slim.
jefcooper
QtbsQtbs
jefcooperMvdB
jefcooperhttps://www.security.nl/posting/432128/Offici%C3%ABle+IBAN-omnummertool+weer+gelanceerd
jefcooper
MvdBMvdB
Qtbshttp://www.ftm.nl/exclusive/follow-the-money-selecteert-25/e
Ze zijn daar verdomd goed bij de tijd ;-)
Peter de Ruiter
jefcooperMvdB
Peter de RuiterMaar serieus: een app met veel, zoniet alle antwoorden? Hier meer info over de app: http://www.inct.nl/nl/artikel/4418/mijn-nieuwste-boek-is-een-app.html
jefcooper
Peter de RuiterGates' spionage speeltje, Windows 10, heb ik na één dag weggehaald, ik behoor niet tot de exhibitionistische generatie.
Linux zal het worden.
martijn
jefcooperPeter de Ruiter
martijnjefcooper
Peter de RuiterTenzij je je laten bespioneren doodgewoon vindt.
Peter de Ruiter
jefcooperjefcooper
Peter de RuiterPeter de Ruiter
jefcooperFarOut
jefcooperEen website werkt bovendien overal (niet alleen ios en android) en kan makkelijker up to date worden gehouden (app moet je telkens updaten).
Rogier
jefcooperEen soort openbaar logboek waarin transacties worden bijgehouden. Doordat veel mensen Bitcoin-software draaien (die overigens gratis en open source is) ontstaat een wereldwijd netwerk waarbinnen dit logboek gedeeld wordt. Iedereen houdt een kopie van dit logboek bij, waardoor iedereen elke transactie controleert en vastlegt, en niemand achteraf dingen kan wijzigen.
> "Wat is een bitcoin?"
Een bitcoin bestaat niet echt. Net als euro's op je bankrekening, die zijn puur fictief, en bestaan ook niet echt. Wat we in de praktijk bitcoins noemen is het "saldo" op een bitcoinadres. Dat is een soort bankrekening voor bitcoins. Alleen maak je en beheer je die 'rekening' zelf (dat wil zeggen, je Bitcoin app doet dat). Je hoeft daarvoor niet bij een bank of een bedrijf aan te melden, of ergens een gebruikersaccount aan te maken.
Niemand kan die saldo's zomaar aanpassen. Het saldo van een bitcoinadres is de som van alle transacties die er naar en vanaf dat adres zijn geweest. Iedereen kan per definitie die transacties zien, dus iedereen kan zelf uitrekenen wat het saldo van een adres is. Daarom kun je bitcoins niet kopiëren of uit het niets erbij 'hacken'.
Het lijkt allemaal heel erg op euro's op een bankrekening, alleen dan zonder bank. De controle-functie en de afhankelijkheid die normaal bij een bank ligt, is hier verschoven naar iedereen, het netwerk van alle Bitcoingebruikers tezamen.
> "Bij het laatste krijg ik de indruk dat er geen bank meer aan te pas komt."
Correct!
Dit is één van de grote voordelen boven fiat geld: het is volledig decentraal, er komt geen bank, bedrijf, beheerder, overheid, autoriteit of andere tussenpersoon meer aan te pas. Dit maakt Bitcoin open, transparant, betrouwbaar, wereldwijd, extreem veilig, en onafhankelijk.
> "Wie legt de transactie vast?"
Iedereen, alle gebruikers in het hele Bitcoin netwerk. Hier komt de kracht, snelheid en betrouwbaarheid van Bitcoin vandaan: je hoeft niet meer te vertrouwen op één in
jefcooper
RogierDe Spaanse 'burger' oorlog van de dertiger jaren vond volgens sommige historici mede z'n oorzaak in die illusie, na grote hoeveelheden goud en zilver in Z Amerika geroofd te hebben, met onmenselijk leed, dachten de Spanjaarden op hun lauweren te kunnen rusten, en verwaarloosden hun economie.
Helaas, tot hun verbijstering, daalde de waarde van goud en zilver, er was meer van, dus inflatie.
Deze ramp zette Adam Smith er toe aan z'n beroemde boek Wealth of Nations te gaan schrijven, waarin hij betoogde dat de rijkdom van een land er in zit dat dat land productieve dingen doet, niet in het bezit van goud en zilver.
Tegenwoordig heeft volgens mij geen enkele munt meer gouddekking, dus de instantie die die munten maakt, bankbiljetten, munten, of getalletjes in een computer, kan er zoveel van maken als die instantie wil.
Draghi is druk bezig.
Nu is er één verschil tussen de bitcoin, voor zo ver ik die begrijp, en de euro, dollar, yen en renmbibi (spelling zal wel niet kloppen), iemand gaat er over.
De geldhoeveelheid wordt aangepast aan de behoefte, tenminste, zoals Draghi en kornuiten elders dat zien.
De geldhoeveelheid bitcoin wordt door niemand geregeld.
Dat laatste lijkt mij een ramp, of een potentiële, indien de bitcoin ooit iets serieus wordt.
Monetaire politiek bestaat.
Rogier
jefcooperDe hoeveelheid bitcoins ligt vast in het protocol. Ondanks dat er niemand over gaat is Bitcoin juist glashelder geregeld, en 100% voorspelbaar: er ligt exact vast hoeveel bitcoins er op enig moment zullen zijn.
Bedenk ook dat goud duizenden jaren een veelgebruikt betaalmiddel is geweest. Daar ging ook niemand over, er was geen bank of overheid die goud bij kon drukken. Dat lijkt heel erg op Bitcoin, alleen was goud minder goed voorspelbaar.
Wat betreft het aanpassen van de hoeveelheid geld aan behoefte, da's een ingewikkelde discussie, maar volgens mij zijn er drie benaderingen mogelijk:
1. We maken meer geld bij, dat nieuwe geld komt terecht bij de banken, en die mogen het uitlenen tegen rente (merk op: het bestaande geld, dus jouw en mijn spaargeld, wordt daardoor relatief minder waard).
Of 2. We maken meer geld bij, en dat verdelen we evenredig over iedereen in de economie, zodat iedereen ervan profiteert en niet alleen de banken. Geldcreatie is daarmee een maatschappelijke functie en geen privé-aangelegenheid van banken meer.
Of 3. We maken niet meer geld bij, maar spreken gewoon af dat het bestaande geld meer waard is. Dus de koopkracht per hele euro of per hele bitcoin neem toe.
Wat er nu al jaren gebeurt met de euro en dollar is optie 1. Je kunt je afvragen hoe verstandig dat is, en vooral hoe eerlijk dat is. Er is eigenlijk maar één partij die daar baat bij heeft.
Optie 2 en 3 komen in wezen op hetzelfde neer, alleen kun je het bij optie 3 gewoon aan de markt overlaten.
Er zijn in ieder geval nooit te weinig bitcoins. Bitcoin is digitaal, en daarom onbeperkt opdeelbaar. Als er niet genoeg hele bitcoins zijn, zijn er wel genoeg halve of tiende of duizendste bitcoins. Zo is er dus altijd genoeg geld, ongeacht de behoefte of vraag.
jefcooper
RogierIn alle landen, behalve de VS en UK, was en is geldcreatie een maatschappelijke functie, van centrale banken.
Ik ben nog steeds van mening dat het hebben van een monetaire politiek de voorkeur verdient boven het niet hebben.
Dat Draghi er een rommeltje van maakt doet daar niets aan af.
Een niet gestuurd systeem als de bitcoin, ik heb geen moeite gedaan om te begrijpen wie en hoe bitcoins kan maken, lijkt me heel slecht.
Ik noemde het voorbeeld van het Spaanse goud, er is ook het voorbeeld van het Ottomaanse zilver, ook dat zilver bracht alleen de illusie van rijkdom.
Rogier
jefcooperHet is een misvatting om te denken dat Bitcoin niet gestuurd is, of geen monetaire 'politiek' heeft. Het verschil is alleen dat dit bij Bitcoin is geregeld door algoritmes, in plaats van door bankiers. Die algoritmes zijn open, transparant, en verifieerbaar voor iedereen, en bieden dus geen ruimte voor willekeur, eigenbelang of verrassingen.
Als er iets is waarop de kreet 'illusie van rijkdom' van toepassing is, dan is het wel de euro. Geld wat als krediet (schuld) in de economie wordt gebracht, en waarmee welvaart wordt gefinancierd middels een hypotheek op de toekomst. De gigantische berg schulden die inherent is aan ons geldsysteem kan alleen maar toenemen (aflossen is per definitie onmogelijk) en dat lijkt mij het tegenovergestelde van duurzaam. Volgens mij is het een kwestie van tijd voordat dat kaartenhuis in elkaar dondert.
jefcooper
RogierGeld is een ruilmiddel, komt dus inderdaad niet ten goede aan de samenleving, het dient om die samenleving efficiënter te laten functioneren dan bij simpele ruil.
Dat commerciële banken geld scheppen doet aan het voorgaande niets af, de centrale bank regelt wat commerciële banken maximaal aan geld mogen scheppen.
Mijn bezwaar tegen de bitcoin is nu net dat niemand het regelt.
Vandaar de vergelijkingen met de Spaanse zilvervloten, en de Ottomaanse zilvermijnen, ook daar werd niets geregeld, tot schade aan de genoemde landen.
Dat het huidige kaartenhuis op instorten staat kan ook met bitcoins, als instituten bitcoins gaan uitlenen, of bitcoin derivaten maken die geen waarde hebben, krijgen we precies hetzelfde.
grapesodabanked
jefcooperOverheid en samenleving zijn twee zeer verschillende dingen. Als u denkt dat een handvol mensen in real time, elke second van elke dag, de levens kan plannen van miljoenen wildvreemden die ze nooit ontmoet hebben, dan is het misschien tijd om uw wereldbeeld opnieuw te evalueren.
Magisch denken en het geloof in vertegenwoordiging door 'publieke' instanties zijn vaak symptomen van de oerdomme ideëen die van bij de geboorte in onze kinderbreinen ingeprogrammeerd worden, vooraleer we ze met een volwassen brein kunnen analyseren en identificeren als de nonsens die ze eigenlijk zijn.
Peter de Ruiter
jefcooperCarthago
fbakker
Quote:
"het elimineren van tussenpartijen en zelf kiezen met wie je zaken doet,
bij voorkeur één-op-één. Mogelijk ligt je financiële informatie straks
opgeslagen in de blockchain. Dat doe je dan zelf. En je bepaalt zelf wie
er bij mag."
Dus niet, want je heb helemaal niets te vertellen met de blockchain. En daarnaast geeft het artikel al het weerwoord. Dus ook al maak je gebruik van de blockchain, het mag niet van de CB.
Quote:
"Bedrijven die voornamelijk met Bitcoin te maken hebben zullen tevergeefs
bij deze en andere banken aankloppen voor een reguliere bankrekening.
‘De reden is simpel: het mag niet van de Nederlandse Bank’, zegt Arjan
van Os. Volgens regels van de Nederlandse Bank moeten banken weten wie
hun klanten zijn en moeten ze weten waar het geld vandaan komt en
naartoe gaat. Dit alles met het oog op mogelijke ongeoorloofde
transacties en frauduleuze bedrijven."
De grootste frauduleuze bedrijven zijn de banken en het groot capitaal.
Ad Vocaat
fbakkerVolgens regels van de Nederlandse Bank moeten banken weten wie hun klanten zijn en moeten ze weten waar het geld vandaan komt en naartoe gaat. Dit alles met het oog op mogelijke ongeoorloofde transacties en frauduleuze bedrijven. Met de Bitcoin is dat lastig.//
En volgens "de politiek" die daarvoor telkens de gelegenheidswetgeving verzint omdat kennelijk elke burger een financiële misdadiger is, is het ten strengste verboden enig voordeel te behalen waarover geen belasting geheven kan worden, waarbij de illusie van eigendom en bezit gehandhaafd moet blijven. Had Karl Marx niet soortgelijke gedachten?
MvdB
http://www.marketwatch.com/story/bitcoin-is-now-officially-a-commodity-and-some-find-that-odd-2015-09-18
Rogier
MvdBWie dus Bitcoin "een gepasseerd station" noemt gaat geheel voorbij aan de cruciale factor die Bitcoin vormt in de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van de blockchain. Instanties die een belang hebben bij centralisatie zien dat graag anders, maar zo werkt het niet.
Als we Bitcoin even wegdenken, en men in plaats daarvan een blockchain opzet die door een handjevol banken wordt beheerd, is het hele voordeel voor ons als gebruikers verdwenen: dat is geen blockchain, dat is een gewoon een ander (en wederom gesloten) protocol voor bankverkeer.
Bekende Bitcoin-spreker Andreas Antonopoulos vat het hier heel kort samen: http://bit.do/BlockchainWithoutBitcoin (zie ook uitleg paar minuten daarvoor), en hier geeft hij antwoord op Bitcoin versus "een blockchain van de bank": http://bit.do/bankchain
Of Bitcoin een commodity is, en of dat zou uitsluiten dat het óók een betaalmiddel is, lijkt me subjectief. In elk geval reken ik in de praktijk dagelijks al mijn boodschappen af met deze 'commodity', ga ik ermee naar de kapper, fietsenmaker, tandarts, enzovoort. Werkt als een trein.
MvdB
RogierLeg het jefcooper even uit, wil je? ;-)
MvdB
"Het laat onverlet dat collega’s binnen de bank vrij zijn om dat wel te doen. Zij kunnen doen wat ze willen."
versus
"Bitcoin is in een kwade reuk komen te staan. Het digitale betaalmiddel wordt in verband gebracht met drugshandel, hacks en andere frauduleuze praktijken. Daar willen we als bank verre van blijven."
Sanne
"Arjan heeft duidelijke redenen om zich niet met virtuele valuta in te laten: ‘Bitcoin is in een kwade reuk komen te staan. Het digitale betaalmiddel wordt in verband gebracht met drugshandel, hacksen andere frauduleuze praktijken. Daar willen we als bank verre van blijven."
Frauduleuze praktijken bij banken komen namenlijk absoluut niet voor....
Andre
SanneFrans
Snapt ook dat blockchain verwerking niet anoniem is en elke betaling in extreem detail te volgen. (juist dat is de natte droom van elke belastinginspecteur) want klacht over "moeten ..weten waar het geld vandaan komt en naartoe gaat"
Geeft hij aan dat hij zich niet met vrtuele valuta wilt in laten, iets met drugs en zo. Mhhh...gelukkig dat we geld alleen voor het kopen van brood gebruiken en zeker niet om een gedwongen hoer te betalen die met dat geld weer wat drugs kan scoren.
En zijn positie is "directeur van ABN Amro’s Innovation Center" ? Werkelijk?
Frans
FransMolenaer
Natuurlijk zal ABN proberen dit te kapen. Maar het idee is dat dingen als banken en supermarkten en om mijn part overheden niet per se noodzakelijk zijn om op een normale manier met elkaar om te gaan.
Arjan Kraak
De bankensector is niet de enige sector die hier mee te maken krijgt, de juridische wereld en het openbaar bestuur gaan dit ook overnemen. Ze hebben geen keus. Dit gaat het functioneren van de rechtsstaat bevorderen.
Rogier
1. De hoeveelheid contant geld die er omgaat in drugshandel of andere vormen van criminaliteit, is natuurlijk gigantisch veel groter dan bitcoins. En waar Bitcoin nog 100% open en transparant is, is cash volledig ontraceerbaar. Dus weigert de ABN Amro nu voortaan ook bedrijven die zich inlaten met contant geld?
2. Anders dan de media willen doen geloven zijn er zat bedrijven die gewoon legale, normale, bonafide diensten rondom Bitcoin aanbieden. Zoals bijvoorbeeld het kunnen afrekenen van je boodschappen met bitcoins. Begrijp ik nu goed dat dergelijke bedrijven op voorhand worden uitgesloten van regulier betalingsverkeer, en zo dus hun bedrijfsvoering onmogelijk wordt gemaakt door de bank?
Hoe zit het dan met het recht op een bankrekening: http://bit.do/RechtOpBankrekening ? (met name voor bedrijven of personen waar geen enkele sprake is van negatieve antecedenten)
3. Wie gelooft dat Bitcoin en de blockchain los van elkaar staan, en dat het blockchain-concept net zo waardevol is zonder het onderliggende Bitcoin-netwerk, vergist zich. Het grote voordeel van de blockchain is juist dat je geen autoriteit of beherende instanties meer nodig hebt (of hoeft te vertrouwen) om toch veilig en betrouwbaar transactieverkeer te faciliteren. Maar dat staat of valt met de grootte en mate van decentralisatie van het netwerk.
Wie dus Bitcoin "een gepasseerd station" noemt gaat geheel voorbij aan de cruciale factor die Bitcoin vormt in de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van de blockchain. Instanties die een belang hebben bij centralisatie zien dat graag anders, maar zo werkt het niet.
Als we Bitcoin even wegdenken, en men in plaats daarvan een blockchain opzet die door een handjevol banken wordt beheerd, is het hele voordeel voor ons als gebruikers verdwenen: dat is geen blockchain, dat is een gewoon een ander (en wederom gesloten) protocol voor bankverkeer.
Bekende Bitcoin-spreker Andreas Antonopoulos vat het hier heel kort samen
Andre
RogierPeter de Ruiter
RogierAndre
MvdB
http://tweakers.net/nieuws/105549/justitie-pakt-nederlanders-op-wegens-witwassen-miljoenen-euros-via-bitcoins.html?nb=2015-10-01&u=1600
Peter de Ruiter
xentagz
Jeroen M.
Wat blijft er dan nog van het innovatieve karakter van Bitcoin over en waarom is er opeens zo'n haast van vrijwel alle banken? Is een private blockchain zonder "tokens" niet gewoon een gesloten append-only database?
"Komen dan straks alle innovators langs bij ABN Amro ? Nee.. "
Volgens mij heeft Bitonic een rekening bij ABN Amro lopen?
grapesodabanked