Inquisiteur Benjamin Lawsky ruikt bloed bij BNP Paribas

BNP Paribas staat op het punt om voor 8 à 9 miljard dollar te schikken met Amerikaanse toezichthouders. De Franse bank zou zich jarenlang niet hebben gehouden aan de regels omtrent economische sancties. De New Yorkse toezichthouder Benjamin Lawsky is trigger happy.

De grootste bank van Frankrijk, BNP Paribas, staat op het punt om met het Amerikaanse openbaar ministerie een schikking te treffen van maar liefst 8 à 9 miljard dollar, een-zevende van hun totale marktwaarde. Dat melden persbureaus Bloomberg en Reuters op basis van anonieme bronnen. BNP Paribas wil daarmee strafvervolging afkopen voor het overtreden van de economische sancties tegen hoofdzakelijk Soedan in de periode 2002 - 2009, maar er zouden ook overtredingen zijn geconstateerd met betrekking tot Iran en Cuba. De Franse bank zou volgens Bloomberg voor 30 miljard dollar aan illustere transacties hebben gefaciliteerd. BNP Paribas heeft overigens al deels geanticipeerd op de megaschikking, want de bank trof in 2013 al een voorziening van 1,1 miljard dollar voor mogelijke boetes. De bank behaalde in 2013 een nettowinst van 6,5 miljard dollar.

Ben ‘long arm of the’ Lawsky

De beul van BNP Paribas heet Benjamin Lawsky, een 44-jarige Pittsburgher die aan het hoofd staat van het toezichthoudende orgaan New York’s Department of Financial Services. Dit departement is in 2011 opgericht om toezicht te houden op alle financiële instellingen gezeteld in New York. Lawsky deed zijn naam eer aan, want vrijwel direct na zijn aanstelling nam hij de Britse bank Standard Chartered op de korrel met betrekking tot het overtreden van de economische sancties tegen Iran. De bank hád geldstromen uit Iran moeten melden als ongebruikelijke transactie, maar in plaats daarvan gingen er interne memo’s uit met de instructie om de herleidbare info (naar Iran) juist te strippen. Amerikaanse toezichthouders kwamen vervolgens de fraude op het spoor en iemand met de bijnaam Ben"long-arm-of-the" Lawsky dreigde met het intrekken van de bankvergunning in New York. Oftewel: ontruiming van het bankkantoor in Manhattan. Binnen enkele dagen trof Standard Chartered een schikking van 340 miljoen dollar.

benjamin lawsky De heldenstatus van Benjamin Lawsky in beeld

Sports Illustrated

De Zwitserse bank Credit Suisse kreeg op soortgelijke wijze te maken met Lawsky in het belastingontduikingsdossier van Amerikanen - waar overigens pikante details in voor kwamen. Zo kregen Amerikaanse klanten – al dan niet geworven op golfevenementen – van Credit Suisse-bankiers hun rekeninggegevens discreet overhandigd in een Sports Illustrated, het magazine befaamd om haar sportverhalen en bikini-foto's. Credit Suisse bekende schuld en betaalde een boete van 2,6 miljard dollar waarvan 715 miljoen dollar vloeide naar Lawsky’s departement in New York. Credit Suisse behield daarmee haar banklicentie in New York. BNP Paribas is nu de volgende bank die op de grill ligt. Lawsky heeft dollartekens in zijn ogen, wil bovendien een schuldbekentenis van BNP en wil dat er koppen rollen in het hoogste echelon van BNP, waaronder die van Vivien Lévy-Garboua, hoofd compliance bij BNP Paribas Noord-Amerika. De Franse bank heeft inmiddels het vroegtijdig aftreden aangekondigd van Chief Operating Officer Georges Chodron de Courcel.

Politieke ambities

Maar de voortvarendheid van Lawsky leidt inmiddels tot verzet. Critici wijzen op Lawsky's politieke verleden als chief of staff van Andrew Cuomo, de huidige gouverneur van New York  én stippen de mogelijkheid aan dat er politieke ambities schuilen achter zijn witteboordengevecht. Hij zou mogelijk hetzelfde pad willen bewandelen als de voormalig aanklager Eliot Spitzer die de overstap maakte naar het gouverneurschap van New York. Lawsky heeft inmiddels de (politieke) aandacht getrokken van de Franse president François Hollande, die onlangs bij Barack Obama verhaal ging halen over de hoogte van de straf. Vanuit de Nederlandse advocatuur klinken er vandaag in Het Financieele Dagblad ook wanklanken over de ongekend hoge bedragen. ‘Er is geen maximum,’ zegt Marnix Somsen, partner bij De Brauw Blackstone Westbroek in het FD. ‘Het lijkt meer op een schiettent en wat ontbreekt is de rechterlijke toetsing, want het zijn steevast schikkingen.’