
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
Het aantal melkgeiten blijft toenemen, ook al veroorzaakt de intensieve geitenhouderij longontsteking bij omwonenden. © ANP/Rob Engelaar
Groei intensieve veehouderij leidt tot nieuwe dier-op-mens-ziekten
Covid-19 dwingt de wereld opnieuw te kijken naar een al ouder maar groeiend probleem: zoönosen, ziekten die overgaan van dier op mens. Wetenschappers verwachten dat van elke vier nieuw opkomende ziekten er drie van dierlijke oorsprong zullen zijn. Nederland lijkt er nu al met een te maken te hebben: een nieuwe ziekteverwekker afkomstig uit – alweer – de intensieve geitenhouderij.
Er komen steeds meer geiten bij, ook al staat vast dat rond geitenboerderijen meer longontsteking voorkomt dan elders. RIVM-expert Joke van der Giessen vermoedt dat het gaat om weer een nieuwe zoönose, een ziekte die net als Q-koorts en Covid-19 van dieren op mensen kan overspringen. In Nederland wonen 1,7 miljoen mensen in de buurt van een geitenhouderij – zij staan hierdoor bloot aan een extra gezondheidsrisico.
Het probleem is ernstig genoeg voor een strikte richtlijn, vinden de GGD’s. In een cirkel van twee kilometer rond elk geitenbedrijf mogen geen nieuwe woningen, scholen of ziekenhuizen meer worden gebouwd. Maar dat is een richtlijn, gemeenten hoeven zich er niet aan te houden. Strikte toepassing zou een onbekend aantal gemeentelijke bouwplannen van tafel vegen, of het uitkopen van geitenboeren vereisen.
22.500 extra geiten
Sinds 2017 gelden er vestigings- en uitbreidingsverboden (geitenstops) en kregen de meeste bedrijven al geen vergunning meer om te groeien. Jos Tolboom, landelijk voorzitter van de geitenhouders, zit hierdoor met zijn eigen bedrijf al jaren klem. Een stal waarin asbest is verwerkt kan hij niet vernieuwen (slopen mag wel). En met de bebouwde kom van Amersfoort op minder dan twee kilometer afstand zit uitbreiding er ook niet meer in. Hij wil dan ook dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de relatie tussen geiten en longontsteking bij mensen: ‘Zoek zo diep mogelijk naar die speld in de hooiberg.’ Als die duidelijkheid er is, kunnen technische maatregelen het risico misschien wegnemen, hoopt Tolboom. Dan kan zijn geitenhouderij verder groeien.
Het is de overheid in elk geval niet gelukt om het aantal geiten in te perken. Ook in 2020 kwamen er weer dieren bij, net als in de jaren daarvoor. Het CBS telde 22.500 geiten extra, 4 procent meer dan in 2019. Geitenbedrijven groeien overal in het land, want in provincies met een ‘stop’ zit nog altijd onbenutte ruimte in eerder afgegeven vergunningen.
Veel fouten die destijds zijn gesignaleerd, lijken zich in de bestrijding van corona te herhalen
De bedrijfstak ligt sinds 2007 onder het vergrootglas vanwege gezondheidsrisico’s, waarvan Q-koorts de bekendste is. Een bacterie – coxiella burnetii – uit geitenstallen zorgde voor een epidemie in Brabant die zich door een trage reactie van de gezondheidsautoriteiten kon uitbreiden in de rest van het land. 50.000 mensen raakten met Q-koorts besmet. Zeker 4000 mensen werden ziek, deels met levenslange gevolgen, en 95 patiënten overleefden de ziekte niet.
De risico’s van intensieve veehouderij kwamen vorig jaar opnieuw onder de aandacht door Covid-19. Dit keer is het een virus (SARS-Cov-2) dat hoogstwaarschijnlijk op markten voor wilde dieren op mensen oversprong en dat sindsdien van mensen op mensen overgaat. Met Q-koorts besmette personen kunnen de bacterie niet aan anderen overdragen.
In een tiendelige serie analyseerde Follow the Money de Q-koorts-epidemie en constateerde dat er lang niet voldoende van is geleerd. Veel fouten die destijds in allerlei reconstructies zijn gesignaleerd, lijken zich in de bestrijding van het coronavirus te herhalen.
Paracetamol, antibiotica, uitzieken
Hoewel Q-koorts inmiddels door verplichte vaccinatie van de dieren onder controle lijkt, blijft de intensieve geitenhouderij meer dan gemiddeld longontsteking veroorzaken bij de mensen die eromheen wonen – maar waardoor precies?
Ondanks jaren van studie is dat nog onduidelijk. Ook het langlopende onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden, gecoördineerd door het RIVM, biedt weinig houvast. Dat komt omdat het zich baseert op gegevens van huisartsenpraktijken over aantallen longontsteking. De wetenschappers zien geen patiënten en evenmin hun dossiers. Maar ze zien wel een statistisch verband tussen de hoeveelheid longontstekingen en de nabijheid van ten minste één boerderij met vijftig of meer geiten.
Lastig is ook dat huisartsen nauwelijks medische details kennen van deze longontstekingen. Ze behandelen hun patiënten volgens de standaarden: paracetamol tegen de pijn, antibiotica voor de zekerheid en uitzieken. Naar de precieze oorzaak van de longontsteking zoekt de huisarts niet, dat heeft voor de genezing geen nut. De infectie kan worden veroorzaakt door virussen of bacteriën en nauwkeurig laboratoriumonderzoek neemt meer tijd in beslag dan de genezing van de gemiddelde patiënt.
Onder aanvoering van het RIVM is daarom in 2020 begonnen met een vervolgonderzoek. Hierin krijgen 800 omwonenden van geitenboerderijen met longontsteking juist wel zo’n microbiologisch onderzoek, zegt Joke van der Giessen, microbioloog en gespecialiseerd in dierziekten.
Het onderzoeksteam brengt van alle longontstekingen in de omgeving van geitenhouderijen de oorzaak van de infectie in kaart en pluist ook oude ziekenhuisgegevens uit. Wat is het dat de patiënt ziek maakt?
En de conditie van honderd geitenhouders wordt in de gaten gehouden. Zij staan meer dan ieder ander bloot aan bacillen die zich thuisvoelen bij geiten. Wat is het effect op de beroepsgroep? Wat doet het verwerken van geitenmest met de gezondheid van de boer? In de omgeving van geitenstallen komen ‘snuffelpalen’ om te meten of daar ook ziekteverwekkers te vinden zijn.
Volgens planning zou dit onderzoek eind 2022 afgerond moeten zijn, maar ook hier gooit corona roet in het eten. Over de uitkomst valt alleen nog te speculeren, zegt Van der Giessen. Maar vooralsnog zoekt zij de oorzaak van de toename van het aantal longontstekingen bij een nog onbekende zoönose. De ziekteverwekker moet zich namelijk welhaast schuilhouden in de geiten, vermoedt ze, net zoals de Q-koortsbacterie. Maar Q-koorts komt momenteel vrijwel niet voor. En er zijn nauwelijks aanwijzingen voor een relatie tussen de longontstekingen en het fijnstof uit de stallen. ‘Onze hypothese is dat het kan gaan om een nieuwe zoönose, maar we weten het niet.’
Het fatale duwtje
Longontsteking is meestal goed te behandelen en een gezond iemand heeft er weinig van te vrezen. Maar net als bij corona – en helemaal in combinatie met corona – kan de infectie het fatale duwtje zijn voor ouderen, ‘kwetsbare’ mensen en patiënten met bijkomende of onderliggende aandoeningen.
Er is dan ook alle reden om de relatie tussen grote geitenboerderijen en longontsteking verder te onderzoeken, stelt het meest recente wetenschappelijke rapport: ‘Het gaat om een kleine toename van het risico. Maar omdat het veel mensen betreft, gaat het om een aanzienlijk gezondheidseffect. In Utrecht, Gelderland en Overijssel komt dit neer op 10 tot 50 patiënten met longontsteking per 100.000 inwoners per jaar door geitenhouderijen tot op een woonafstand van ongeveer twee kilometer.’
Onder de 1,7 miljoen omwonenden van geitenhouderijen zijn er jaarlijks 170 tot 850 meer longontstekingen dan elders
Follow the Money onderzocht vorig jaar hoeveel mensen rond een geitenboerderij wonen en in welke gebieden de risico’s het grootst zijn. Doordat alleen Gelderland betrouwbare openbare gegevens heeft van de locaties en vergunningen van geitenbedrijven maakten we met datajournalisten van LocalFocus uitsluitend voor die provincie een risicokaart. We vonden daarmee circa 375.000 mensen op een afstand van twee kilometer of korter van een geitenhouderij. Eén op de zes inwoners van Gelderland.
Het RIVM, dat voor wetenschappelijk onderzoek wel kan beschikken over de adresgegevens van geitenbedrijven, berekende dat in heel Nederland 1,7 miljoen mensen wonen binnen een cirkel van twee kilometer rond een geitenboerderij. Daarvan krijgt jaarlijks 0,7 tot 3,5 procent (170 tot 850 mensen) extra een longontsteking, veroorzaakt door de nabijheid van geiten. Een ‘aanzienlijk gezondheidseffect’, vinden de wetenschappers.
Het leven van de Nederlandse geit werd in januari in beeld gebracht in het tv-programma De Keuringsdienst van Waarde: opeengepakt in stallen, als lammetje verdoofd en met een brander behandeld zodat er geen hoorns gaan groeien – een praktijk die in Duitsland bij wet verboden is. In het tv-programma vindt de geïnterviewde boer dit onthoornen handig, maar vooral in het belang van de geiten zelf. Dan kunnen ze elkaar niet verwonden als ze al staan te dringen rond het voer.
De sector schermt met een vrolijke campagne om zijn geitenkaas en -melk aan de man te brengen en beschikt over een eigen keurmerk Kwaligeit, waarvoor ook de leefomstandigheden worden meegewogen. Maar Beter Leven van de Dierenbescherming laat de sector buiten beschouwing: geen sterren voor geitenzuivel en geitenvlees.
Maar daar mag de consument geen consequenties aan verbinden, zegt de Dierenbescherming. Dat Beter Leven-keurmerk is nog in opbouw. Vleeskuikens en varkens waren in 2007 als eerste aan de beurt en daarna runderen. Voor konijnen en kalkoenen zijn er criteria op verzoek van de bedrijven. Voor geiten nog niet want ‘vanuit de sector ligt zo’n verzoek er nog niet.’
Het onthoornen hoeft geen belemmering te zijn; dat is wettelijk toegestaan bij melkkoeien en ook biologische bedrijven verrichten de ingreep. En bij kalkoenen met het Beter Leven-keurmerk wordt de snavel verwijderd, eveneens om de gevolgen van agressief gedrag tegen te gaan. De Dierenbescherming: ‘Zo’n keurmerk evolueert ook, we kijken bijvoorbeeld naar andere stalsystemen. En het is ook denkbaar dat sommige soorten niet geschikt zijn om te houden als productiedier.’
De ziekte Q-koorts lijkt onder controle sinds in 2009 een jaarlijkse geitenvaccinatie is ingevoerd. Toch is de bacterie coxiella burnetii nog overal te vinden, in kleine knaagdieren in het wild bijvoorbeeld en in de bodem.En ondanks het vaccin kunnen geiten er nog steeds mee besmet zijn – ook al hebben ze geen ziekteverschijnselen, de bacterie is dan wel aantoonbaar in hun uitwerpselen.
‘Wolk’ van Q-koortsbacteriën
Het risico voor mensen is beperkt. Zolang er tenminste geen ‘wolk’ van bacteriën rond het bedrijf hangt. Daarom gelden er regels voor de verwerking van geitenmest, die moet eerst dertig dagen op het bedrijf composteren of goed afgedekt worden vervoerd naar een mestverwerker.
Toch doen zich nog altijd tien tot twintig gevallen van Q-koorts per jaar voor, op verschillende locaties in Nederland en vrijwel alleen bij mensen die beroepsmatig veel met geiten in contact komen. Dat wijst erop dat de bacterie nog altijd sluimert en in meerdere kuddes aanwezig is. Mede daarom houdt de overheid vast aan de vaccinatieplicht en aan het controleren van geitenmelk.
Jaarlijks zou 10 procent van de ruim vierhonderd professionele geitenhouderijen een inspecteur over de vloer moeten krijgen. In 2019 waren er 27 inspecties, iets minder dan 7 procent. Bovendien waren de resultaten niet om over naar huis te schrijven. De 27 boeren waren geselecteerd omdat hun vaccinatieboekhouding niet op orde was, en 25 van hen kregen dan ook een tik op de vingers waarna de situatie – volgens de NVWA – verbeterde. Een latere herinspectie leverde nog steeds één overtreder op, die een schriftelijke waarschuwing kreeg.
Bij dergelijk ‘risicogericht’ toezicht krijgen bedrijven met een ordelijke administratie geen inspecteur op bezoek, zolang hun melk maar geen tekenen van coxiella burnetii vertoont. Die melk wordt elke vier weken gecontroleerd, met één uitzondering: een boer met gewetensbezwaren tegen vaccineren op de Utrechtse Heuvelrug. Hij moet elke twee weken een melkmonster inleveren. De kosten van de zogeheten tankmelkmonitoring zijn overigens voor de belastingbetaler, vanwege de wettelijke verplichting.
De resultaten zijn geen verrassing – het effect van boetes en waarschuwingen is steeds beperkt
De NVWA inspecteert jaarlijks ook maximaal 10 procent van alle hobbyboeren, zorgboerderijen en kinderboerderijen. In 2019 waren er 87 van dit type inspecties. Twaalf van deze boeren hadden hun geiten niet gevaccineerd en elf keer was de verplichte herhaalprik niet op tijd toegediend. Ook hier vonden de inspecteurs een reeks administratieve tekortkomingen. Gevolg: veertien boetes en veertig schriftelijke waarschuwingen. De NVWA besloot hierop beter te gaan communiceren over de vaccinatieplicht.
De resultaten zijn geen verrassing. Het effect van boetes en waarschuwingen is steeds beperkt. In 2020 is het toezicht bovendien nog minder intensief geworden als gevolg van de coronapandemie. Inspecteurs mochten minder op bedrijfsbezoek waardoor de controle, in de woorden van de NVWA, ‘deels administratief is ingeregeld.’ De resultaten worden later dit jaar bekendgemaakt, maar er is weinig reden om te verwachten dat het naleven van de vaccinatieregels is verbeterd.
Geitenboer Jos Tolboom, tevens voorzitter van de vakgroep melkgeitenhouderij van landbouworganisatie LTO Nederland, heeft andere zorgen. Hij voorziet dat de groei van de sector binnenkort tot staan komt, terwijl hij en zijn collega’s liever uitbreiden en met nieuwe producten komen.
Tolboom is een sterke voorstander van verder onderzoek naar de oorzaak van de extra longontstekingen rondom geitenhouderijen. Zijn redenering: als we weten wat het probleem is, kunnen de boeren extra maatregelen nemen om omwonenden te beschermen en toch met hun uitbreidingsplannen aan de slag.
De gezondheidsexperts kiezen voor het voorzorgsprincipe: gezien het risico adviseert de jongste GGD-richtlijn ten minste twee kilometer afstand tussen een geitenhouderij en bebouwing met een ‘gevoelige bestemming’. Voor runderen, varkens en pluimvee geldt een minimale afstand van 250 meter of maximaal vijftien veehouderijen in een cirkel van een kilometer.
Achterin de richtlijn staan kaartjes die laten zien wat de ruimtelijke gevolgen zijn van 12 miljoen varkens, 101 miljoen kippen en 4 miljoen runderen: de intensieve veehouderij is overal. Er zijn evenwel nog geen 600.000 geiten in Nederland. De geitenhouders zien op de kaartjes daarom nog volop ruimte voor groei van hun sector.
Bert Brunninkhuis, voorzitter van de patiëntenorganisatie Q-uestion, begrijpt er niks van. Nog altijd maken geiten mensen ziek, en toch proberen de boeren uit te breiden in plaats van hun veestapel in te krimpen. ‘De Q-koortsepidemie en de covidpandemie zijn blijkbaar nog niet ingrijpend genoeg.’
53 Bijdragen
Martin Spanjaard
Zie Cowspiracy op Netflix en aanverwante films, die laten zien dat wij niet zozeer ook zonder vlees en melkproducten kunnen, maar dat het veel gezonder is.
Er zijn meer dan voldoende kookboeken met heel lekkere veganistische recepten en er zijn ook lekkere kaasvervangers, maar daarzonder is het leven ook uitstekend te doen.
Herry 1
Martin SpanjaardTine Kuiper 1
HerryWilco de Rijck 3
Tine Kuipermpt Vestjens
HerryRic Real 1
Martin SpanjaardMartin Spanjaard
Ric RealHans van Swoll 5
Martin SpanjaardNou heeft de mensheid er duizenden jaren over gedaan om van knollen- en planteneters te evolueren naar vleeseters en dan als we met meer dan 7000 miljoen zijn lopen we het op.
Gôh, blij dat ik al die 'verstandige' onaangenaamheden niet zo lang meer hoef mee te maken.
Wilco de Rijck 3
Martin SpanjaardRinus ten Haaf 3
"Het RIVM, berekende dat in heel Nederland 1,7 miljoen mensen wonen binnen een cirkel van twee kilometer rond een geitenboerderij. Daarvan krijgt jaarlijks 0,7 tot 3,5 procent (170 tot 850 mensen) extra een longontsteking, veroorzaakt door de nabijheid van geiten. Een ‘aanzienlijk gezondheidseffect’, vinden de wetenschappers."
Even narekenen: 170/1.7 miljoen is 0.0001 of te wel 0.1 promille. 850/1.7 miljoen is 0.0005 of te wel 0.05 promille.
In de uitklapbare toelichting: in heel Nederland wordt jaarlijks 250.000 keer de diagnose longontsteking gesteld. Deze 170-850 komen daar dus bovenop. (dit klopt niet met de stelling hierboven) Dat betekent een (mogelijke) toename van tussen de 0.68 promille (170) of 3.4 promille (850).
Als voorstander van een zeer kritische benadering van de intensieve landbouw en veehouderij, ben ik wel van mening dat dit soort fouten niet bijdragen aan een goede discussie.
Het lijkt zo helaas meer "gebruik maken van de Covid -angst" en/of nieuwe angsten zaaien om steun te krijgen voor duur maar erg marginaal RIVM onderzoek.....
Blijf svp kritisch op de argumenten!
Miro Lucassen 1
Rinus ten Haaf‘Daarvan krijgen jaarlijks 170 tot 850 mensen extra een longontsteking, in vergelijking met de normale situatie een toename van 0,7 tot 3,6 procent aan ziektegevallen.’
De berekening is als volgt:
Normaal zijn er 1400 gevallen van longontsteking per 100.000 inwoners. In de VGO-onderzoeken is dit 1800 tot 1900 (verschilt per regio). Na correctie voor bevolkingskenmerken komen de onderzoekers op 40 tot 60 procent toename in de gebieden met veel veehouderij. We werken voor de zekerheid verder met de absolute getallen die in het rapport worden genoemd.
Per 100.000 inwoners zijn er 10 tot 50 extra gevallen van longontsteking onontkoombaar te koppelen aan de geiten. Op 1400 diagnoses (de ‘basiswaarde’) is dat 0,7 tot 3,6 procent.
Van 100.000 naar 1,7 miljoen betrokkenen komen we op 170 tot 850 gevallen voor de hele populatie.
Hendrik Eelhart 2
Rinus ten HaafJan Ooms 10
Theo van Beuningen 4
Jan OomsTheo van Beuningen 4
Wat is trouwens de relatie tussen longontsteking en het onthoornen van lammetjes?
Esther Geuzebroek 1
Theo van BeuningenTheo van Beuningen 4
Esther GeuzebroekEsther Geuzebroek 1
Die spreken in algemene zin over de intensieve veehouderij als onwenselijk. Waarom, omdat deze allerlei ziekten veroorzaken zoals Covid en deze pandemie volgens hen niet de laatste zal zijn.
Dus een gericht onderzoek naar geiten geeft ons wellicht inzicht in allerlei long gerelateerde ziekten die ons mogelijk bedreigen.
Opschalen van dit onderzoek in plaats van stop zetten vanwege Corona lijkt me.
Persvoorlichting Milieudefensie
Esther GeuzebroekAnnemiek van Moorst 11
Persvoorlichting MilieudefensieHendrik Eelhart 2
Persvoorlichting MilieudefensieAnnemiek van Moorst 11
Esther GeuzebroekWilco de Rijck 3
Esther GeuzebroekWilco de Rijck 3
Esther GeuzebroekGonneke 1
De economie zult u vragen? Wel, zet bijvoorbeeld heel hoge belasting tarieven in voor teelt en kweek voor de export en schaf de belasting op teelt en kweek voor eigen regio af, geef eventueel subsidie, zeker in de overgangstijd. De boeren zijn verantwoordelijk voor het voedsel en de gezondheid van de bevolking, niet voor het in stand houden van een wanstaltige economie.
Annemiek van Moorst 11
GonnekeHendrik Eelhart 2
GonnekeWilco de Rijck 3
GonnekeHans Hoekman 1
Het RIVM rapport is gebaseerd op epidemiologisch onderzoek. In het 'onderzoek' zijn andere omgevingsfactoren zoals het aantal rokers, de fijn stof concentratie en de sociale status van omwonenden niet meegenomen. Het resultaten van dergelijk epidemiologisch onderzoek moet je daarom niet met een paar korreltjes nemen, maar met tonnen zout. Helemaal omdat er geen oorzakelijk verband is gevonden tussen de geitenstallen en longontsteking.
Het 'onderzoek' van het RIVM naar longontsteking in de buurt van geiten is een vervolgonderzoek van een onderzoek naar allerlei 'mogelijke' effecten van geiten. Uit dit onderzoek bleek dat er in de buurt van geitenstallen sprake was van iets meer longontstekingen dan gemiddeld, maar minder COPD gevallen. Dus.. geiten voorkomen COPD!
De richtlijn van 2 km afstand tot geitenstallen is vergelijkbaar met de richtlijn voor hoogspanningskabels. Ook bij hoogspanningskabels mogen op soms honderden meters geen woningen worden gebouwd en zijn er uitkoopregelingen voor woningen vlakbij hoogspanningskabels. Alleen omdat uit epidemiologisch onderzoek zou blijken dat er een mogelijk verband is tussen elektromagnetische straling en leukemie. Terwijl iedere wetenschapper met een beetje verstand van straling kan uitleggen waarom elektromagnetische straling geen gezondheidseffecten kan hebben.
Misschien zou FTM eens moeten uitzoeken hoeveel geld er over de balk is gegooid door regels die zijn gebaseerd op onbetrouwbaar (epidemiologisch) onderzoek.
Annemiek van Moorst 11
Hans HoekmanIn principe moet alle - ik herhaal alle - intensieve veeteelt verboden worden. Het is duidelijk dat dit voor mens en dier uiterst slecht is en ook nog eens dierenbeulerij. De manier waarop de overheid omgaat met de veiligheid van burgers is hemeltergend. Absurd.
Ik vind uw reactie erg selectief en ongegrond - bent u geitenhouder? Of RIVM-deskundige? Hoe komt u vanuit uw deskundigheid zo negatief over dit artikel?
Hans van Swoll 5
Annemiek van MoorstU koestert zich waarschijnlijk met de gedachte dat dat allemaal missers waren van individuele Nederlanders. Het is de schuld van mijnheer Coen, van mijnheer Van Heutsz., van mijnheer 'die-en-die. Wel, dan denken we niet gelijk. Ik denk namelijk dat het voorbeelden zijn van een heel naar trekje in de Nederlandse volksaard. Geef een Nederlander macht over een ander schepsel en hij ramt erop los. De Nederlander belijdt barmhartigheid uitsluitend in de kerk; du moment dat 'ie buiten komt is het over met die Facebook-cultuur. Gelooft u me niet? Vraag het nu aan de mensen in Bonaire, Saba en St. Eustatius. Om over Suriname en de rest van de voormalige koloniën maar te zwijgen.
Nee, mevrouw Van Moorst, u hoeft absoluut niet trots te zijn op de Nederlandse volksaard in relatie tot andere mensen of dieren.
2e/ Met verbieden zijn we slechts tijdelijk het zicht op die typische volksaard kwijt. Wat denkt u van intensieve landbouw en veeteelt, maar dan op een beschaafde manier, zonder steeds te roepen 'ons bent zuunig'? Ja, klopt, u gaat veel meer betalen voor uw caffè macchiato en uw vitello tonnato. Misschien wel drie keer zo veel.
Nou, en? Intensieve landbouw en veeteelt is bij onze onbeschofte bevolkingsgroei gewoon nodig. Laten we trots zijn dat wij Nederlanders dat hartstikke goed kunnen. Maar laten we wel zorgen dat we onze volksaard onder controle houden en dingen doen zoals we dat als beschaafd volk horen te doen. Dat lijkt mij eerder de oplossing.
Annemiek van Moorst 11
Hans van SwollHans van Swoll 5
Annemiek van MoorstShanghai: 24 miljoen
Karachi: 23 miljoen
Peking: 22 miljoen
Lagos: 21 miloen
Zo noemt Wikipedia er fluitend nog een stuk of 90. Wellicht realiseert u zich dat de genoemde mensen-concentraties al een veelvoud zijn van wat totaal Nederland of totaal Italië aan inwoners heeft. Deze waanzin wilt u allemaal voeden met een gietertje en wat natuurlijke mest?
Beste mevrouw Van Moorst, ik geloof u op uw blauwe ogen dat u heel idealistisch bent en het goede voor heeft met deze wereld, maar biologische landbouw en niet-intensieve veeteelt krijgt al die mensenmassa's niet gevoed. Nu niet. Nooit niet. De ongeremde groei van de menselijke soort gaat voor problemen zorgen waar we nu nog geen weet van hebben. En uw statement dat menselijke footprint zal afnemen omdat de invloed van de 1e-wereld-mens in verhouding kleiner zal worden staaft u nergens. Ik ben ook van mening dat u onzin uitkraamt. Ook Afrikanen dragen een spijkerbroek. Ook Aziaten willen een smartphone, een SUV, een LED-tv. De westerse footprint zal niet afnemen integendeel alleen maar wijder verbreid worden. Beste mevrouw Van Moorst, we staan nog maar aan het begin van de ellende.
Zie Vervolg
Eveline Bernard 6
Hans van SwollMonsanto is niet een God die eindeloos lang en veel gezond voedsel levert. Glyfosaat is een metalenbinder, de metalionen, essentieel voor gezond voedsel waarmee we weerstand opbouwen, zijn na gebruik van glyfosaat niet meer beschikbaar voor het gewas. Opeenstapeling van diverse landbouwgif veroorzaakt hersenziekten zoals Parkinson.
Hoe je het alternatief noemt maakt me niet uit maar de huidige intensieve industriële landbouw is niet houdbaar, moet anders!
Hans van Swoll 5
Eveline BernardExcuses voor mijn laatdunkende opmerking over biologische landbouw.
Doet overigens niets af aan mijn standpunt dat de meeste huidige ellende op deze planeet (uitputting van grondstoffen, stikstof verbindingen, CO2-uitstoot, zoonoses, voedselproblematiek) zijn oorzaak vindt in de ongeremde toename van de menselijke soort. En omdat het land bouwareaal op korte termijn waarschijnlijk niet gemakkelijk uitgebreid kan worden, wij gedwongen zijn om de opbrengst per m2 continu te verhogen. Biologische landbouw (de naam zegt het al) zal ons daarbij niet helpen. Dat wij bij die zoektocht best wat kritischer mogen zijn t.o.v. de oplossingen die bedrijven als Monsanto de gemeenschap aanbieden ben ik ook helemaal met u eens.
Hans van Swoll 5
Annemiek van MoorstBiologische landbouw en veeteelt gaat niet het antwoord worden.
Zoals zovelen vergeet u dat vóór Mansanto en overmatig kunstmest enige decennia geleden in China elk jaar nog miljoenen mensen de hongedood stierven. Vandaar dat ze geleerd hebben alles te eten. U vergeet ook dat in Rusland regelmatig graanoogsten mislukten. (Even terzijde, die stompzinnige pindaboer, Jimmy Carter, besloot op zo'n moment Rusland geen aanvullend graan meer te leveren. 'Mind you', hij besloot de 2e atoommacht van deze wereld uit te hongeren! Hoeveel hersens heb je nodig om president van de Verenigde Staten van Amerika te worden?)
Hoe dan ook, mevrouw Van Moorst, het probleem zit niet uitsluitend bij het soort landbouw. Ik ben geen fan van de Monsanto-methode, maar biologische landbouw is niet het goede alternatief. We zullen kunstmest, gewasveredeling, bestrijdingsmiddelen heel hard nodig houden hoewel we in het gebruik daarvan wel iets kieskeuriger mogen worden, bovendien blijft mijn vraag: "waarom moet alles ongeremd?". De allereerste stap naar een voedsel-oplossing is namelijk grenzen aan de groei. Daar zouden de Verenigde Naties zich vanaf vandaag mee bezig moeten houden in plaats van dat geneuzel over zo'n virus.
Eveline Bernard 6
Hans van SwollHans van Swoll 5
Eveline BernardAll right, dank voor deze verbetering
Hans van Swoll 5
Annemiek van MoorstIk loop me al een tijdje te ergeren aan allerlei mensen die van alles tegen intensieve landbouw en veeteelt hebben. Bovendien komen ze allemaal uiteindelijk met zielige verhalen over die arme kippen en koeien en varkens en wat er nog meer op grote schaal aan dieren gekweekt wordt. En dat het slecht is voor dit en voor dat.
Allemaal helemaal mee eens. Dus dat moet veranderen.
Wat ook moet veranderen is die ongeremde, onbeschofte bevolkingsgroei van onze soort. Wij zijn de enige primaten die zo onbeschoft bezit hebben genomen van de planeet en nu op het punt staat duizenden andere soorten weg te vagen. En die gelovigen in de kerk het maar goed vinden dat wij andere schepselen Gods het bestaan onmogelijk maken en rücksichtslos van deze planeet verwijderen. Hoezo schijnheilig? Nou ja, ik dwaal af.
Dat huidige intensieve landbouw en veeteelt hele onaangename situaties en beelden creëert is duidelijk, maar ik denk dan: "waarom zo opgewonden, waarom is de enige oplossing verbieden?
1e/ Zouden die tegenstanders eens wat dieper in hun eigen ziel moeten graven want veel van die activiteiten en beelden die ze zo verfoeien zijn te herleiden naar hun eigen zijn. Wat dacht u van de volksaard der Nederlander? Zo prettig is die niet indien in een in een bovenliggende situatie geplaatst.
De toeslagenaffaire van bovenliggende onkwetsbare belastingambtenaren is maar een schraal voorbeeld. Wat denkt u van het Nederlandse overheidsoptreden tijdens de volstrekt gerechtvaardigde vrijheidsdrang van Indonesië? Wat denkt u van het Nederlandse overheidsoptreden tegenover Nederlandse Joden tijdens de Duitse bezetting? Wat denkt u van de behandeling van slaven door Nederlandse bemanningen tijdens de reis over zee en later op de door Nederlanders gedreven plantages? Wat denkt u van het optreden van de Nederlandse VOC en de Nederlandse West-Indische Compagnie?
zie vervolg
Annemiek van Moorst 11
Hans van SwollNu krijg je Chinese kolonisatie. Kijk Ruben Terlou.
Eveline Bernard 6
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Eveline BernardHet gaat inderdaad niet snel genoeg vandaar dat de bal in het Westen ligt.
Hans Hoekman 1
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Hans HoekmanHendrik Eelhart 2
Hans HoekmanHans Hoekman 1
Hendrik EelhartVolgens mij is "c" het juiste antwoord....
Nico van Duijn
Hans HoekmanHans van Swoll 5
Nico van DuijnDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Nico van Duijn
Rob Kok
Zijn er misschien nog tips om dit onzalige plan te stoppen.
Petrus Harts 3
Goed dat jullie hier aandacht aan blijven geven.
Jay Fox 1
Theo van Beuningen 4