
Wat betekent de opmars van China voor Nederland en Europa? Lees meer
China neemt nadrukkelijk zijn plaats op het wereldtoneel in. Naar verwachting streeft het de Verenigde Staten binnenkort voorbij als de grootste economie. Op allerlei manieren is China bezig kennis en hoogwaardige technologie in handen te krijgen; het wil in 2025 een onafhankelijke technologische grootmacht zijn. Wat betekent dit voor Nederland, dat al innig met China is verbonden?
Chinees bedrijf betrokken bij bouw Nederlandse militaire voertuigen
Universiteit Leiden nam in stilte afscheid van haar omstreden Confucius Instituut
Chinese techreus Tencent gebruikt Nederland voor sluiproutes langs belasting en wetten
China zit al in de haarvaten van logistiek Nederland
‘Chinese politiebureaus in Nederland moeten per direct dicht’
Podcast | Universiteiten profiteren van Chinese promovendi
Door Chinese investeringen in de Europese havens groeit het gevaar van spionage
China heeft illegale politiestations in Nederland opgericht
Chinese onderzoekers uitgeknepen door Nederlandse universiteiten
De grote sprong voorwaarts van Chinese bedrijven in Nederland
Alison Killing © Fenna Jensma
Pulitzer-winnaar Alison Killing: de vrouw die vele verborgen gevangeniskampen in Chinees Xinjiang vond
De Britse Rotterdammer en Pulitzer-winnaar Alison Killing vond met satellietbeelden een groot deel van de Chinese gevangeniskampen. Ze vertelde ons hoe ze dat deed: ‘Ze haalden de schoorstenen weg, maar de schaduwen van die schoorstenen waren nog steeds zichtbaar.’
‘De regering Biden zal geen diplomaten of officiële representatie naar de Olympische Winterspelen van 2022 in Beijing sturen, gezien de aanhoudende mensenrechtenschendingen en genocide in Xinjiang door de Chinese Communistische Partij.’
Jen Psaki, hoofd persvoorlichting van het Witte Huis, windt er geen doekjes om. De Amerikaanse boycot van de Olympische Spelen linkt ze direct aan de Chinese onderdrukking van minderheden, waaronder vooral Oeigoeren. Inmiddels hebben ook Litouwen, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland zich aangesloten bij die diplomatieke boycot. De Tweede Kamer verzocht de Nederlandse regering afgelopen week hetzelfde te doen.
Persvoorlichter Psaki doelt op de zogenoemde ‘heropvoedingskampen’ waar China naar schatting een miljoen mensen kan opsluiten, en waar gevangenen onder dwang moeten werken en afstand moeten doen van hun cultuur. Daarnaast worden in de Xinjiang-regio veel Oeigoeren verplicht gesteriliseerd of gedwongen om anticonceptie te gebruiken.
Ook de Tweede Kamer noemt wat in Xinjiang gebeurt een genocide
Het ‘Oeigoerentribunaal’ in Londen heeft deze week ook op basis van een van de grootste onderzoeken ooit naar de mensenrechtenschendingen in Xinjiang geoordeeld dat China schuldig is aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Ook de Nederlandse Tweede Kamer noemt wat daar gebeurt een genocide.
China ontkent nog steeds alle beschuldigingen, laat in eigen land alleen positieve berichtgeving toe over het gebied en beschuldigt kritische onderzoekers van het verspreiden van fake news.
De mensenrechtenschendingen kwamen aan het licht door getuigenissen van mensen die uit de kampen weg kwamen. Maar ook door het werk van een aantal vasthoudende onderzoekers. Zij mogen niet meer ter plekke komen, maar vinden andere creatieve manieren om onderzoek te doen in de regio Xinjiang.
Een van deze onderzoekers is de Britse Alison Killing (42). Zij won voor haar onderzoek bij BuzzFeed News samen met collega’s Megha Rajagopalan en Christo Buschek dit jaar een Pulitzer-prijs. Voor het onderzoek combineerden ze hun krachten: Rajagopalan als journalist, Buschek als programmeur en Killing met kennis van satellietbeelden.
Aanvankelijk werkte ze in de architectuur in haar eigen bedrijf Killing Architects, maar sinds ze in 2016 meewerkte aan een documentaire over migratie, gebruikt ze haar bouwkundige kennis voor journalistiek onderzoek.
Killing vertelt tegen Follow the Money tijdens een videogesprek over haar onderzoek naar zo’n ontoegankelijk gebied.
Alisons werkplek bij haar thuis in Rotterdam is verrassend licht, op de achtergrond een grote varen en een lichthouten boekenkast. Op deze plek onthult de architect en onderzoeker donkere geheimen.
Down to earth en kordaat vertelt ze over haar prijswinnende onderzoek.

Je hebt een achtergrond in architectuur. Hoe kwam je bij China terecht?
‘Eigenlijk via mijn collega Megha Rajagopalan, een journalist bij BuzzFeed. Zij werkte een tijdlang in China, en was ook een van de eerste journalisten die de kampen in Xinjiang bezocht. Ik ontmoette haar via een workshop. Een van de ex-gevangenen die ze interviewde, toonde haar op satellietbeelden waar hij gevangen had gezeten. Toen dachten we: misschien moeten we samen eens naar satellietbeelden kijken. Ik had daar ervaring mee als architect.
Daarna zijn we gaan samenwerken. Ook met Christo Buschek, die ik kende van een conferentie een paar jaar daarvoor. We wonen en werken allemaal in andere landen: Megha in het Verenigd Koninkrijk, Christo in Berlijn en ik in Nederland. Ik ben in Rotterdam gaan wonen omdat ik daar vrienden had.’
Hoe ben je erin geslaagd die kampen te lokaliseren?
‘In Baidu Total View, de Chinese versie van Google Street View, werden industriële panden gecensureerd op een heel onhandige manier. Ze gebruikten de clone tool van Photoshop en haalden de schoorstenen weg, maar de schaduwen van die schoorstenen waren nog steeds zichtbaar.
‘Ze haalden de schoorstenen weg, maar de schaduwen van die schoorstenen waren nog steeds zichtbaar’
We checkten hoe dat zat bij een aantal locaties waarvan we zeker wisten dat het interneringskampen waren, omdat er journalisten waren geweest. Ik wilde weten wat Baidu Total View zou laten zien, omdat ik verwachtte dat dat misschien hetzelfde zou zijn als bij industriële panden. Van de kampen waren echter helemaal geen beelden op straatniveau.
Daarom ben ik satellietbeelden gaan bekijken. Toen ik daarop inzoomde, verschenen plotseling een paar blanco stukjes kaart op het scherm. Dat bleef maar gebeuren. Ik dacht eerst dat het misschien een fout was, maar dan zouden die stukjes kaart in het geheugen van de pagina moeten staan.
Op dat moment realiseerde ik me dat er iets heel geks aan de hand was. Ik ging kijken naar de andere locaties waarvan we wisten dat er kampen stonden, en zag daar exact hetzelfde gebeuren. Ik dacht: we hebben een techniek te pakken waarmee we kunnen proberen om ook de rest van de kampen te vinden.’
Helpt je achtergrond als architect bij het onderzoek?
‘Die is om een aantal redenen nuttig. Als architect ben ik gewend ben om in drie dimensies te werken, en om te laveren tussen driedimensionale objecten en tweedimensionale weergaven daarvan. Dat helpt enorm bij het interpreteren van satellietbeelden en geolocaties.
‘Aan de hand van de Chinese bouwvoorschriften konden we terugberekenen wat ze hadden gedaan’
Mijn achtergrond hielp ook bij ons recentste artikel, waarvoor we probeerden de capaciteit van de kampen te berekenen. Ik heb ze allemaal getekend en steeds de oppervlakte van de vloer berekend, en daarna ook alle andere delen van het gebouw. Aan de hand van de Chinese bouwvoorschriften konden we terugberekenen wat ze hadden gedaan, en op die manier de capaciteit van de kampen inschatten.
Ik weet wat voor documenten voor het bouwen van zulke panden nodig zijn. Ik wist dus waarnaar we moesten zoeken, hoe we die documenten moesten interpreteren en hoe we die konden gebruiken in onze analyses.’
Hoe controleerden jullie wat jullie dachten te zien?
‘Op verschillende manieren. Een ervan was dat Megha een serie interviews afnam met ooggetuigen, voormalige gevangenen van de kampen. Vaak konden zij ons vertellen waar ze opgesloten hadden gezeten, en konden ze dat laten zien op Google Maps. Daarnaast zijn er ook een aantal publicaties van journalisten die ter plekke zijn geweest. Ook dat was een validatiemethode.
Een derde manier om onze data te checken was een serie van aanbestedingsdocumenten die onderzoeker Shawn Zhang samenvoegde. Hij was een van de eersten om de kampen te lokaliseren. Hij verzamelde allemaal overheidsdocumenten, zoals aanbestedingen voor de centrale verwarming in een kamp en arbeidsovereenkomsten voor bewakers van de kampen. Daarop stonden de adressen aangegeven.’
En dan was er onlangs nog een bijzondere manier om jullie resultaten te checken. Een Chinese jongeman ging op basis van locaties die jullie hadden gepubliceerd op pad met zijn camera, filmde stiekem en voorzag jullie zo van beelden op straatniveau. Die publiceerde hij in oktober van dit jaar op Youtube. Hoe belangrijk zijn dat soort beelden voor jullie?
‘Het was ontzettend nuttig voor ons. We gaan nooit alleen af op satellietbeelden om vast te stellen of een kamp echt bestaat. Daarvoor gebruiken we altijd ook andere informatiebronnen, en in dit geval waren zijn beelden vanaf de grond heel handig daarbij, omdat het ons laat zien of de manier waarop we de satellietbeelden hebben geïnterpreteerd correct is of niet.
Ik zou aarzelen om mensen te vragen dit te doen, omdat ik weet hoe ongelooflijk riskant het is. Hij was ontzettend dapper, ik ben echt dankbaar dat hij dat heeft gedaan.
‘Dit specifieke filmpje was vooral heel nuttig omdat die jongeman langs een aantal kampen is gereden waarvoor we nog geen bewijzen hadden’
Dit specifieke filmpje was vooral heel nuttig omdat die jongen langs een aantal kampen is gereden waarvoor we nog geen bewijzen hadden, dus geen mediapublicaties of aanbestedingsdocumenten. Door zijn film weten we nu veel meer.
Er zijn een aantal locaties hierdoor geverifieerd, waar we eerst alleen met grote waarschijnlijkheid het bestaan kampen vermoedden. We hebben beelden op straatniveau, en er staat zelfs een bord bij de poort met daarop vermeld wat voor plek het is.’
Hoe controleer je eigenlijk of die beelden echt zijn?
‘In de video geeft die jongeman constant informatie over waar hij zich bevindt. Hij zegt in welke stad hij is en waar in die stad. Ik heb gekeken naar de gebouwen die zichtbaar waren, en of die overeenkwamen met de beelden die ik had van Google Earth. Daarbij keek ik naar de vorm en lay-out van de gebouwen.’
In de video zegt de jongen dat hij hoopt dat de CCP zo snel mogelijk valt. Weet je of hij veilig is?
‘Eigenlijk niet, al denken we dat hij veilig is. De video zou in 2020 zijn gemaakt, en is pas onlangs, in oktober 2021, geplaatst. Ik denk dat die vertraging bedoeld was zodat hij zich in veiligheid kon brengen.’
Hebben jullie last van repercussies?
Laconiek: ‘Niet zo vaak. Eén ding vinden we wel erg, en andere onderzoekers ervaren dat ook. Vanaf het moment dat we erin slagen aanbestedingsdocumenten te gebruiken om veel kampen te lokaliseren, verdwijnen dat soort documenten uit de openbaarheid.
Megha werd vorig jaar gedoxt door een afgevaardigde van de Chinese regering. Megha heeft zelf in China gewoond. De Chinese overheid heeft daardoor haar persoonlijke informatie. Die hebben een foto van haar visumaanvraag op Twitter geplaatst. Het veiligheidsteam van BuzzFeed heeft Twitter gevraagd om dat eraf te halen. Dat was de enige repercussie tot nu toe voor ons persoonlijk.’
Geen trollenlegers die op jullie af kwamen?
‘Altijd! Ik kreeg onlangs weer enorm veel reacties toen ik de video op Twitter deelde. De meeste in eerste instantie positief, in de trant van “ik hoop dat het goed gaat met deze jongen”. Een aantal dagen later – het kost ze meestal een paar dagen – kwam er een hele hoop onzin op me af. Dat er geen kampen in Xinjiang zouden staan, en “hoe zit dat dan met de gevangenissen in de Verenigde Staten?”, enzovoort.’

Hoe gaan jullie om met dat soort ontkenningen?
‘We doen zo goed mogelijk onderzoek, en leggen daarbij uit hoe we het hebben gedaan. We publiceren ook veel van onze gegevens, zodat mensen ze kunnen controleren of er, als ze dat willen, zelfs op kunnen voortborduren, zoals de jongeman deed in Xinjiang. We vragen ook regelmatig andere journalisten van BuzzFeed om ons te factchecken.
‘Ik heb niet de illusie dat de Chinese regering ons openlijk zal vertellen wat daar gebeurt’
Uiteraard vragen we vóór publicatie de Chinese regering om wederhoor. Meestal ontkennen ze alle aantijgingen en zeggen ze dat ons werk allemaal leugens bevat. Ik heb niet de illusie dat de regering ons openlijk zal vertellen wat daar gebeurt, noch verwacht ik dat de Chinese leiders verantwoordelijkheid nemen of zich schamen wanneer we naar hen toe gaan en laten zien: deze kampen hebben we gevonden.
In december 2019 kondigde de gouverneur van Xinjiang aan dat alle kampen waren gesloten. Toch hadden we satellietbeelden uit december 2019 en januari 2020 waaruit bleek dat er op dat moment grote nieuwe faciliteiten werden voltooid. Groot genoeg voor 10.000 mensen. Dus ik ben vaak erg sceptisch over wat de Chinese regering zegt over wat ze doet in Xinjiang. Dat proberen we aan de lezers over te brengen.’
Houden jullie steeds die veranderingen in de gaten?
‘Een van de voornaamste dingen waar we naar zoeken is veranderingen van de kampen en nieuwe aanleg. We hebben ook gezien dat er een paar gesloopt zijn of van beveiliging (bijvoorbeeld prikkeldraad) ontdaan.
We gebruiken daarvoor verschillende satellietdiensten naast elkaar. Elke dienst heeft weer afbeeldingen van een ander moment, en de ene heeft soms hogere resolutie satellietbeelden dan de ander. Wij gaan op zoek naar de hoogste resolutie die we kunnen vinden, of juist op een specifieke tijdstip genomen foto’s, om veranderingen te monitoren. Zoals bij een artikel dat we eind juli schreven over de bezettingscapaciteit van de kampen. Daarbij gingen we ook de types en de groei van de kampen na.’

Jullie zijn al zo lang bezig met dit onderwerp, kan je er nog wel afstand van nemen? Lig je er wel eens ’s nachts wakker van?
‘Ik vind het niet zo moeilijk afstand te nemen van het onderwerp of om werk en privé uit elkaar te houden. Het helpt heel erg dat ik geen vrienden of familie heb in Xinjiang, dat zorgt ervoor dat het veel minder persoonlijk is voor mij. Vaak hebben onderzoekers en vooral activisten een persoonlijke connectie met de regio omdat familie en vrienden gevangen zitten in de kampen. Dat moet verschrikkelijk zijn voor ze.
Ik kan me voorstellen dat het dan heel lastig is om aan het einde van de dag alles weer van je af te zetten. Tegelijkertijd kan het ze ook energie geven.’
Wat is jullie uiteindelijke doel met dit project?
‘We proberen hard bewijs te leveren van wat er in Xinjiang gebeurt, om publiek en beleidsmakers zo goed mogelijk te informeren. We gaan door met onderzoeken zolang we verhalen kunnen maken die ons begrip substantieel vergroten over wat er gebeurt in Xinjiang.
We hebben bijna in beeld wat volgens ons het volledige netwerk aan kampen is. Ook nu nog bestuderen we de kampen, en kijken naar wat er binnen gebeurt. We maakten ook een 3D-reconstructie van een van de kampen in Mongolküre en werkten met voormalig gedetineerden om te begrijpen hoe het dagelijkse leven er binnen uitzag.
We hebben recent ook naar dwangarbeid gekeken en alle kampen in kaart gebracht die fabrieken hadden. Daarbij keken we ook naar de groei van die fabrieken. We denken dat er overal in Xinjiang dwangarbeid is, met alle zogenaamde ‘armoedebestrijdingsprogramma’s’ die daar lopen, maar we concentreerden ons op kampen. Je kan er echter vrijwel zeker van zijn dat als er fabrieken in de kampen staan, daar dwangarbeid plaatsvindt.
We hopen dat ons onderzoek impact heeft. Toen we in 2018 met dit werk begonnen, vermoedde men dat er 1200 kampen bestonden, maar waren er slechts 70 gevonden. Men geloofde dat bijna een miljoen mensen werd vastgehouden, het ontbrak beleidsmakers en politici alleen aan goed onderbouwd bewijs.
We willen vooral bewijs leveren zodat de internationale gemeenschap actie kan ondernemen’
We wilden vooral bewijs leveren dat de internationale gemeenschap in staat stelt om actie te ondernemen. Inmiddels zijn er sancties opgelegd tegen belangrijke Chinese functionarissen en is er nieuwe wetgeving in de Verenigde Staten die de import van goederen uit Xinjiang zoals katoen en tomaten aan banden legt.
Een aantal landen bestempelde afgelopen jaar mensenrechtenschendingen in Xinjiang als genocide: de Verenigde Staten, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Letland en Tsjechië. De EU heeft daarover ook een verklaring afgelegd. Dit alles was niet alleen een resultaat van ons werk, maar van het werk van veel onderzoekers, die de schijnwerpers richtten op Xinjiang. Die impact zie je opnieuw terug bij de diplomatieke boycots van de Olympische Winterspelen in 2022.’
71 Bijdragen
Gerard Keuter 1
Daniel Lopes 1
Vincent Huijbers 9
Hoe moet je deze cultuur met open armen ontvangen na de talloze berichten waarbij mensenlevens ondergeschikt zijn gemaakt aan de wil en controle van 'de Partij'?
Wat mij dan hoopvol stemt is dat de persoon in de video hier kennelijk geen genoegen mee neemt (en 'de mens' misschien wel van nature niet is gemaakt om in zo'n samenleving te leven). Wellicht zit het verschil in het beeld 'de partij' van China ons laat zien een andere is dan die door Chinezen wordt geleefd.
Hend Hermsen
Vincent HuijbersDesgevraagd zou China in wederhoor vermoedelijk wijzen op de decennialange terroristische aanslagen die door de Oeigoerse separatisten zijn gepleegd in Xinjiang, zie bijvoorbeeld dit nieuwsbericht uit 1997: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/peking-bezorgd-over-groeiende-activiteit-van-afscheidingsbeweging-oeigoeren-separatistisch-geweld-treft-xinjiang~bf114712/
Het beleidspakket dat de CPC heeft opgetuigd om de regio te stabiliseren (enerzijds investeringen in huisvesting, werkgelegenheid en openbare voorzieningen; anderzijds repressie, sociale controle en reclassering) berokkent onevenredige schade aan het cultureel en sociaal leven van de Oeigoerse bevolking. Die buitenproportionele schade mag en moet worden bekritiseerd.
Tegelijkertijd moeten we niet naïef zijn over de beweegredenen van Westerse regeringen die zeggen op te komen voor het lot van de Oeigoeren.
Je vraag lijkt te impliceren dat het nog aan ons is om China de status van wereldmacht toe te kennen, terwijl die status eerder een voldongen feit is dat we zullen moeten accepteren. Uiteraard tot groot chagrijn van concurrerende economieën. Helaas voor ons blijkt China doorgaans een betrouwbare partner voor internationale samenwerking.
Noem mij gerust cynisch, maar mijns inziens is het doorlopend profileren van China als Het Rode Gevaar is erop gericht om internationale handelsrelaties van een systeemconcurrent te verstoren, met een laagje humanitair vernis.
Vincent Huijbers 9
Hend HermsenWat betreft het toekennen van de status van wereldmacht valt dit in hetzelfde verongelijkte naratief. Het zet automatisch werelddelen tegenover elkaar dat ook het onbegrip weer zal voeden. Het legt ook het onvermogen bloot om de waarde (en uitwassen) van 'onze' manier van leven onder ogen te zien.
Niek Jansen 9
Hend Hermsenhttps://www.mvoplatform.nl/wp-content/uploads/sites/5/2020/02/23-voorbeelden-van-misstanden-2018-2020.pdf,
alsmede op de gruwelijke gevolgen van de vele oorlogen van het Westen in Z.O.Azië, het MO en elders:
https://williamblum.org/intervention-map
Ik wil wijzen op paragraaf 9 in de eerste link : 'Ontbossing en landconflicten bij aanleg sojacorridor Corredor Norte in Brazilie', waarvan onze toenmalige minister van Buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag de enthousiaste pleitbezorger was:
https://www.platform-investico.nl/artikel/nederland-werkt-mee-aan-ontbossing-en-landroof-in-brazilie/
Paul Sporken 10
Hend HermsenHendrik Eelhart 2
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Hendrik EelhartOns antwoord is wellicht terecht argwanend en afwerend maar verbloemd ook onze onwetendheid.
Zeker Europa mag veel zelfverzekerder zijn maar niet alle burgers lijken dat te beseffen.
Niek Jansen 9
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Niek JansenPetrus Harts 3
En vanuit het Chinese partijperspectief: 1 miljoen gevangenen in kampen is minder dan eentiende promille van de bevolking.
En om er maar eens een - volstrekt misplaatste - howaboutism in te gooien: in de VS zitten vrij nauwkeurig 10 keer meer mensen in de gevangenis en die werken daar voor $0,30 per uur.
Michael Bieler
Petrus HartsMike B zonder puntje 2
Michael BielerAls we bij elke misstand gaan roepen wat er nog meer allemaal erg is wordt er nooit ergens een vuist gemaakt. (Ja, ik vind Guantanamo Bay schrijnend en mensonterend, maar laten we aub on topic blijven)
Henk De Pater 1
Michael BielerVincent Huijbers 9
Petrus HartsNa het zien van 13th van Fay DuVernay lijkt er in de VS een soortgelijk systeem van onderdrukking en uitbuiting te bestaan. Verruil het communisme door kapitalisme en de gemarginaliseerde groep door zwarte Amerikanen en de vergelijking is schokkend.
Het verschil is misschien dat de partij alomtegenwoordigd lijkt en zo ons beeld van Chinezen vertroebeld. Hoe vrij kan je spreken als je daarvoor gesanctioneerd kan worden? In de VS of de westerse samenleving lijkt dit veel minder het geval waardoor we dit als vrijheid kunnen ervaren. Maar onze uitwassen zijn daardoor niet minder erg.
Harry Bekkers 1
Vincent HuijbersHenk De Pater 1
Harry BekkersDenk dat de problemen in de Palestijnse gebieden niet onder deze definitie vallen, wat voor bril of pet je ook opzet en hoe schrijnend ze zijn voor hen.
Nadia 3
Vincent HuijbersNiek Jansen 9
Petrus HartsIn tegendeel, Nederland blijft met de VS de beste vriend van de joodse apartheidsstaat Israël
Ik miste ook al de money component maar dan wel die mbt de clubs, die China beschuldigen, en dan blijkt dat in veel gevallen de VS en de wapenindustrie te zijn.
Maar FTM gebruikt niet altijd consequent zijn principe van 'follow the money'.
Mike B zonder puntje 2
Petrus HartsIk ben blij dat na al die jaren er eindelijk, weliswaar langzaam, meer actiebereidheid hier in het Westen lijkt te ontstaan om de mensenrechten in China aan de kaak te stellen. Dat had al jaren eerder mogen gebeuren. En het maakt me eerlijk gezegd niet uit of het nou om economische redenen eindelijk gebeurd (zou me niet verbazen, want pas als je aan de economie komt is het blijkbaar mogelijk om in actie te komen)
Het money component is simpel: China is een staatsgestuurde economie, waarbij Chinese bedrijven nooit helemaal onafhankelijk kunnen opereren. En Gezien de grootte van de Chinese economie en al die 'made in China' spulletjes die we hier massaal bljven kopen lijkt het me op zijn minst belangrijk dat iedereen zich beseft op welke wijze mensen worden onderdrukt in dat land. Ik hoop dat de Nederlandse regering meedoet aan de diplomatieke boycot. Sterker nog: ik zou willen dat er een begin gemaakt kon worden aan een economische boycot, maar dat is wishfull thinking.
Onderdrukking en machtsmisbruik is aan de orde van de dag in de wereld, zowel in China, Rusland, Saudi-Arabie, maar ook in Westerse landen als de USA. Er is een hoop werk aan de winkel, en ik denk dat de gemiddelde Oeigoer die in China in een "heropvoedingskamp" graag zou willen ruilen met een collega uit een Amerikaanse gevangenis.
Hendrik Eelhart 2
Mike B zonder puntjeNiek Jansen 9
Hendrik Eelharthttps://www.bd.nl/tilburg/de-nieuwe-chinese-zijderoute-leidt-naar-tilburg-7-keer-per-week-een-goederentrein-uit-chengdu~af0b08be/
Sanne van der Lugt
Hendrik EelhartVincent Huijbers 9
Mike B zonder puntjeEr is één partij die zich werkelijk bedreigd voelt. En dat is een derde wereld land in een maatpak. De opmerking van Petrus is overigens niet misplaatst. Bekijk de documentaire 13th op Netflix en u zult zien waarom. De anti China retoriek valt ook verdacht samen met dat ze zich realiseren dat hun pak niet meer past en versleten is.
En wij in Europa zijn druk bezig met navelstaren terwijl we op dit moment misschien wel de enige stabiele grote economische macht zijn die zonder oorlogsretoriek een rol van betekenis kan spelen. In Nederland heeft het slaapliedje een refrein dat begint met 'Geen cent naar... '.
Joost Paullen
Petrus HartsNiek Jansen 9
De allereerste is dat het Westen zich een stuk geloofwaardiger zou maken als zij dezelfde principes betreffende mensenrechten en genocide zou toepassen op hun eigen politiek in de wereld.
Ten tweede moeten we ons realiseren dat het Westen zich in een koude oorlog bevindt met niet alleen China maar ook met Rusland, waar de drijvende krachten achter de beschuldigingen voortkomen uit organisaties en regeringen, die berucht zijn om hun steun en financiering tbv veranderingen van regiems die meer naar de pijpen van Uncle Sam dansen, zoals de National Endowment for Democracy (NED) en de US Agency for International Development (USAID).
Vrijwel alle westerse mainstream media praten kritiekloos de fundamentalistische christen en anti-communisten zeloot Dr.Adrian Zenz na, die op z'n eentje zich opwerpt als de super-expert betreffende China en zelfs zijn propagandapraatjes mocht verkondigen voor de vergadering van de VN.
Zijn verhaaltjes over genocide, gedwongen sterilisaties en drastische geboortebeperking worden onderuit gehaald in het volgende artikel:
https://thegrayzone.com/2021/02/18/us-media-reports-chinese-genocide-relied-on-fraudulent-far-right-
researcher/
Het blijkt dat veel organisaties, die zich z.g. inzetten voor de Oeigoeren in feite door de VS, Oeigoerse separatisten, de wapenindustrie gesteund en/of gefinancierd worden zoals 'The World Uyghur Congress' met hun 'Uygur Tribunal', de al eerder ook door FTM 'onafhankelijk' genoemde denktank het ASPI (Australian Stratecic Policy Institute), dat een rechtse militaire denktank is van de Australische Defensie.
Nadia 3
Niek JansenJoost Paullen
Niek JansenNiek Jansen 9
Ook past in dit verband te noemen de CHRD, the network of Chinese Human Rights Defenders en het CSIS , the Center for strategic and International studies en zelfs HRW, Human Rights Watch, dat mede gefinancierd wordt door de imperialist Soros en welke organisatie al een bedenkelijke reputatie heeft opgebouwd met zijn steun aan de bombardementen op Lybië, Irak, de economische sancties tegen Venezuela en Nicaragua en de door de VS (uiteraard) gesteunde rechtse coup tegen de wettig gekozen president van Bolivië Evo Morales.
Ik wil daarmee niet beweren dat al die clubs onzin zitten te vertellen maar het is wel goed te bedenken dat de meesten een dubbele agenda hebben in de propagandaoorlog tegen China dat dreigt de VS te verdringen als economische wereldmacht wat met alle zelfs militaire middelen tegengegaan moet worden.
Nochtans is het onderzoek van Allison Killing belangrijk die de toename en uitbreiding van het aantal interneringskampen geïnventariseerd heeft.
Maar het is zeer de vraag of daar op grote schaal vrouwen gesteriliseerd, verkracht worden en genocide gebeurt wat de teneur is in verhalen van verschillende China 'experts' en de arbeid in niet-Chinese ook westerse gevangenissen kun je ook dwangarbeid noemen ook al blijft de kritiek op de massale internering van Oeigoeren onverlet.
En China voelt zich al bedreigd door de honderden militaire Amerikaanse bases waarmee China onder schot wordt gehouden vanuit de omgeving van de Z. en O.Chinese Zee en de Pacific.
Het is ook met trots dat de Australische premier onlangs de wereld kond deed nu de beschikking te hebben over raketten die Peking kunnen treffen.
Waar en met wat bedreigt China Australië?
Nadia 3
Niek JansenAnnemiek van Moorst 11
Niek JansenWellicht ook verstandig om de geopolitiek in je denken mee te nemen. China is met Xi echt een ander pad ingeslagen en een gevaar voor de hele wereld. Helaas, ik had andere hoop. In dit dossier wordt daar verder bij stilgestaan door FDM.
Niek Jansen 9
Annemiek van Moorsthttps://williamblum.org/intervention-map
Ik las zojuist dit bericht op RT:
"De Algemene Vergadering van de VN heeft een resolutie aangenomen waarin het nazisme, het neonazisme en alle vormen van racisme worden veroordeeld, mede gesponsord door Rusland. De VS en Oekraïne stemden tegen, terwijl 49 landen, voornamelijk Amerikaanse bondgenoten, zich van stemming onthielden", citaat uit:
https://www.rt.com/russia/543448-unga-resolution-condemns-nazis/
Maar dat lezen we niet in de westerse media !
Annemiek van Moorst 11
Niek JansenRusland is nog vele malen erger. Putin maakt alles en iedereen (mond)dood zodat er geen oppositie meer is, vermoordt tegenstanders in het buitenland (laat dat doen) en is een kleptocraat van de bovenste plank. Daarbij geholpen door oligarchen die een Russische maffia in VS hebben opgericht. Waardoor GOP en Trump vrij spel kregen.
De reden dat USA tegen de resolutie stemde zul je niet in RT vinden natuurlijk.
https://usun.usmission.gov/explanation-of-vote-at-the-third-committee-adoption-of-the-combating-glorification-of-nazism/
Niek Jansen 9
Annemiek van MoorstEn wat die stemverklaring van de VS betreft mbt racisme en neonazisme zullen de VS natuurlijk geen enkele verklaring die door Rusland gesponsord wordt ondertekenen en dat met doorzichtige smoesjes argumenteren.
Rusland wordt geconfronteerd met een sterk oplevend neo-nazisme in Oekraïne, waar ze bepaald geen beste herinneringen aan hebben, wat hun 25 miljoen levens heeft gekost in WOII.
Annemiek van Moorst 11
Niek JansenHij heeft een huurlingenleger Wagner die in Syrië o.a. ziekenhuizen heeft gebombardeerd. Wat heeft hij niet in Tsetsenië gedaan en in Oekraïne of beter laten doen.
Je zit in een hersenspoeling met RT. Kijk maar eens in welke landen Wagner Groep zit, zijn privéleger olv van een van zijn protegees Yevgeny Prigozhin
https://en.wikipedia.org/wiki/Wagner_Group
https://en.wikipedia.org/wiki/Yevgeny_Prigozhin
Ik hoop oprecht dat je tot inkeer komt.
Niek Jansen 9
Annemiek van MoorstNog maar eens dit kaartje, ook al helpt het niet tegen hardnekkige vooroordelen:
https://williamblum.org/intervention-map
David de Jongh 1
Niek JansenNiek Jansen 9
David de JonghLees het eens alvorens met je vooroordeel te komen dat het allemaal propaganda en fakenieuws is.
Maar je opmerking past haarfijn in de westerse anti-Russische propaganda oorlog, aangevoerd door de geopolitieke ambities van de VS, ons moet doen geloven , dat alles wat van Rusland komt 'vies en voos' is en Russische nieuwsvoorziening daarom gediscrimineerd moet worden.
Persvrijheid staat in het Westen al langer onder druk en een actueel voorbeeld daarvan is de medewerking aan de uitlevering van klokkenluider Julian Assange aan de VS, waar evenmin in Nederland enige belangstelling voor is, hoewel in Belgische alternatieve media druk op de Belgische overheid wordt uitgeoefend protest om te protesteren tegen de gruwelijke behandeling van Assange:
https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2021/12/22/brief-aan-federaal-parlement-reactie-op-situatie-van-julian-assange-is-hoogdringend/
David de Jongh 1
Niek Jansen[Verwijderd]
Bron. De Groene Amsterdammer
Paul Sporken 10
[Verwijderd]Annemiek van Moorst 11
[Verwijderd]Of bedoel je de laatste zin ironisch Willem?
[Verwijderd]
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
[Verwijderd][Verwijderd]
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
[Verwijderd]J.W.A. Renssen 1
Niek Jansen 9
J.W.A. Renssenhttps://www.ftm.nl/artikelen/internationale-digid-lobby
Annemiek van Moorst 11
Niek JansenNiek Jansen 9
Annemiek van MoorstPaul Sporken 10
J.W.A. RenssenNiek Jansen 9
Paul SporkenPaul Sporken 10
Niek JansenYhomas 1
Niek Jansen 9
"Israël heeft op 7 december de voltooiing aangekondigd van een enorme nieuwe barrière rond de belegerde Gazastrook. Het project omvat een met sensoren uitgeruste ondergrondse muur, een bovengronds hek, een zeebarrière, een op afstand bestuurbaar wapensysteem, radarsystemen, honderden camera’s en commando- en controlecentra. Voor de barrière – die 65 kilometer lang, zes meter hoog, en enkele meters diep is – werd 140 duizend ton ijzer en staal gebruikt. Het gehele project kostte ruim een miljard dollar. De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz sprak van een ‘innovatief en geavanceerd’ middel om Hamas te bestrijden": paragraaf uit:
https://rightsforum.org/nieuws/israel-palestina-in-het-kort-13-december-2021/
Lees ook hierover:
https://mondoweiss.net/2021/12/the-construction-of-israels-gaza-concentration-camp-is-complete/
Die Gantz is overigens met een andere oud-generaal door het Gerechtshof in Den Haag onlangs vrijgesproken van de beschuldiging van oorlogsmisdaden begaan tijdens de oorlog in Gaza in 2014 op grond van een argumentatie die in wezen neerkomt op het 'Befehl ist Befehl' principe !
Zo maakt Nederland zich niet alleen politiek maar ook juridisch medeplichtig aan misdaden door Israël begaan jegens de Palestijnse bevolking en types als Wilders en Baudet zullen instemmend vaststellen dat Nederland steeds meer afglijdt naar hun ideeën over de 'rechtsstaat'.
https://mondoweiss.net/2021/12/justice-denied-in-the-hague/
Onze media zijn niet geïnteresseerd, maar wel in China!
Yhomas 1
Niek JansenLaten we deze vrouw waarderen voor wat ze wél doet, en haar niet ondermijnen om wat ze níet doet.
Niek Jansen 9
YhomasZeker waar het gaat over een land als Israël (misstand B) waarmee wij toch veel meer dan met het verre China een historische, politieke, culturele band hebben , er een handelsverdrag mee hebben en waarmee wij een joods-christelijk gedachtengoed delen.
Annemiek van Moorst 11
Niek JansenDat joods-christelijke gedachtengoed is aan velen waaronder mij totaal niet besteed. Volg ook Jaap Hamburger en andere kritische joden hierover.
Ook China heeft overigens christenen - ook die worden vervolgd.
Niek Jansen 9
Annemiek van MoorstEn als je beweert dat 'wij' geen enkel gedachtengoed delen, neem ik aan dat 'wij' een 'pluralis majestatis' is en dat het zeker niet opgaat voor de opvattingen van leden van het merendeel van de politieke partijen in de Tweede Kamer.
Maar hoe dan ook, het westen incl. de EU heeft sterke politieke en economische banden met de joodse apartheidsstaat Israël, ook wel genoemd de 51ste staat van de VS.
Wij hebben er een handelsverdrag mee, waarin een van de voorwaarden is dat partners zich niet misdragen met misdaden tegen de mensheid, schendingen van internationaal recht en oorlogsmisdaden, maar Israël doet niet anders en toch zwijgen wij en vinden dat geen reden om sancties te treffen of het handelsverdrag op te zeggen.
Maar het westen is daarentegen wel erg gul om sancties op te leggen aan andere landen (Iran, Venezuela, Cuba, Afghanistan, N.Korea, Syrië, Rusland, China) , dus er moet iets anders aan de hand zijn en dat is dat ze niet gehoorzamen aan Uncle Sam en zich niet ondergeschikt maken aan zijn geopolitieke belangen.
En als de VS het over 'democratie en mensenrechten' heeft zijn de bommenwerpers of de dreiging ermee nooit ver weg.
[Verwijderd]
Annemiek van MoorstEen betrokken gesprek over ‘Israël versus de Palestijnen’ tussen Hans Knoop en Jaap Hamburger.
https://youtu.be/B-NIRgYgq3o
Annemiek van Moorst 11
Yhomas[Verwijderd]
Niek JansenHenk De Pater 1
Annemiek van Moorst 11
Als je geen Han-chinees bent, berg je dan maar. En dat geldt helemaal voor de volkomen uit de hand gelopen onderdukking op alle fronten van de Oeigoeren.
Nooit gedacht dat China zover zou gaan. Ben er in 2008/2009 geweest en was erg onder de indruk van het land. Ofschoon toen al andere bevolkingsgroepen (Naxi, Bai, Dai, Jao, Hi, Jui e.d.) steen en been klaagden tegen ons over onderdukking door Han-chinezen die zich daar ter plekke vestigen om de cultuur om zeep te helpen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Officiële_etnische_groepen_van_de_Volksrepubliek_China
Maar dit, dit is echt genocide: https://www.amnesty.nl/wat-we-doen/landen/china-informatieplatform/xinjiang-en-de-oeigoeren
[Verwijderd]
Annemiek van MoorstNiek Jansen 9
[Verwijderd]We blijven toch met onze gekleurde westerse bril de werkelijkheid om ons heen interpreteren en selecteren.
En zeker als je gaat generaliseren alsof 'de Chinezen verre van menslievend zijn'.
'De meeste mensen deugen', volgens Rutger Bregman dus ook de Chinezen waarbij ik toch aanneem dat je Chinezen als mensen beschouwt.
En als je echt zo verontwaardigd bent over de z.g. genocide van de Chinezen zou ik toch eerder je bezorgdheid verwachten over de genocides van onze eigen bondgenoten en je engagement dichter bij huis in praktijk brengen.
En dan blijft er hopelijk nog tijd en ruimte over om je terechte bezorgdheid over de onderdrukking van de Oeigoeren door China te uiten.
[Verwijderd]
Niek JansenDe mensen die ik toentertijd in het Engels (er zijn er maar zeer weinig die dat spreken) heb gesproken waren niet al te openhartig en zeer terughoudend in hun uitspraken , een ware angstcultuur zeg maar. Zo was het destijds niet abnormaal als een leidingevende een arbeider ter plekke waar iedereen bijstond gewoon verrot schold en enkele klappen uitdeelde als ik met gebaren zei dat hij niet helemaal ok in zijn bovenkamer was speelde hij tegenover mij de onderdanige klant is koning houding.
Dus ik kan mij wel enige voorstelling maken over hoe ze met de Oeigoeren omgaan, zal niet al te best wezen.
Niek Jansen 9
[Verwijderd][Verwijderd]
Niek JansenNiek Jansen 9
Annemiek van Moorst'De drempel om genocide te bewijzen is erg hoog. Het moet gaan om handelingen die gericht zijn op fysieke of biologische vernietiging van een beschermde groep als zodanig. Amnesty International heeft op dit moment niet voldoende bewijsmateriaal uit Xinjiang verzameld dat het besluit kan rechtvaardigen dat de misdrijven en andere ernstige schendingen van de mensenrechten zijn begaan met ‘de bedoeling om een nationale, etnische, godsdienstige groep, dan wel een groep behorende tot een bepaald ras, geheel of gedeeltelijk als zodanig te
vernietigen’.
Dus A.I. houdt zich verre van veroordeling van China voor het bedrijven van 'echte' genocide, zoals jij onterecht beweert. Je zou hoogstens kunnen spreken van culturele genocide, maar van grootschalige bombardementen en massaslachtingen welke onderdeel zijn van buitenlandse politiek van onze bondgenoten is totaal geen sprake.
Maar A.I. baseert zich, evenals FTM, elders op dubieuze bronnen zoals o.m. het ASPI, Australian Stratigic Policy Institute:
'Terwijl ASPI zichzelf beschrijft als een "onafhankelijke, niet-partijgebonden denktank" - een karakterisering die door de westerse pers is nagepraat - is het in feite een rechts, militaristisch instituut, dat in 2001 door de Australische regering werd opgericht en wordt gefinancierd door het ministerie van Defensie van het land.
ASPI is gesponsord door een groot aantal wapenfabrikanten, waaronder Raytheon Australia, Lockheed Martin, Northrop Grumman, MBDA Missile Systems, Saab AB, Thales en Australie', citaat uit:
https://thegrayzone.com/2020/03/26/forced-labor-china-us-nato-arms-industry-cold-war/
Dus een club die alle belang heeft bij een gewapend conflict.
In het artikel komen, zoals ook elders op deze website, andere dubieuze bronnen aan de orde waarmee deze Koude Oorlog tegen China wordt opgestookt, waarbij overigens niemand zal ontkennen dat China mensenrechten schendt.