
Wat gebeurt er met de gegevens die overheden, bedrijven en instellingen over ons opslaan? Wat als ze gehackt of gegijzeld worden? Hoe veilig zijn onze systemen, en onze data? Lees meer
De analoge en digitale wereld lopen steeds meer in elkaar over, internet en technologie knopen alles aan elkaar: beleid, sociale structuren, economie, surveillance, opsporing, transparantie en zeggenschap.
Ondertussen worden we overspoeld door ransomware, digitale desinformatie en diefstal van intellectueel eigendom. Conflicten worden tegenwoordig ook uitgevochten in cyberspace. Hoe kwetsbaar zijn we precies, en hoe kunnen we ons beter wapenen?
We laten overal digitale sporen achter, vaak zonder dat te weten of er iets tegen te kunnen doen. Al die aan ons onttrokken data worden bewaard en verwerkt, ook door de overheid. Dat gebeurt niet altijd netjes. Zo veegde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in een vernietigend vonnis het Nederlandse anti-fraudesysteem Syri van tafel. Hoe riskant het is om op dataverzamelingen van burgers algoritmes los te laten – datamodellen die vrij autonoom beslissingen nemen – bewijst de Toeslagenaffaire. Die laat ook zien wat het effect is van ‘verkeerde’ registraties die zich als onkruid door overheidssystemen lijken voort te planten, zonder dat iemand ze nog kan stoppen of wijzigen.
En zijn al die gegevens van burgers en klanten wel veilig? Wie kan erbij, wie mag erbij, wat als ze gehackt of gegijzeld worden? Hoe kwetsbaar maakt onze afhankelijkheid van data ons?
Gerichte politieke advertenties ‘bedreigen de democratie’
Op de Amerikaanse terroristenlijst, zonder te weten waarom
OM: Nederlandse hacker Pepijn was centrale figuur in internationale cybercrime-zaak
Je meest intieme data gaan naar de hoogste bieder, en dat kan een spion zijn
Opgestapte toezichthouder: ‘Nieuwe inlichtingenwet kan tot Noord-Koreaanse taferelen leiden’
Zo leerde een Rotterdams fraudealgoritme kwetsbare groepen te verdenken
Een schoenendoos vol cash: wie is de Nederlandse hoofdverdachte in een internationale cybercrime-zaak?
Honderden miljoenen wachtwoorden gestolen, softwarebedrijf wil er weinig over kwijt
Hoogleraar Bart Schermer: ‘Met de huidige aanpak van cybercrime lossen we de problemen uit 2017 op’
Amper toezicht op inzet van massa-surveillance tools door inlichtingendiensten
© Fenna Jensma
Opgestapte toezichthouder: ‘Nieuwe inlichtingenwet kan tot Noord-Koreaanse taferelen leiden’
In september stapte Bert Hubert plotseling op als toezichthouder op de inlichtingendiensten. Hij is het niet eens met een wetsvoorstel dat de AIVD en de MIVD ruimere bevoegdheden moet geven om te tappen en te hacken. Volgens Hubert kan het volledige Nederlandse internetverkeer straks worden afgeluisterd door de inlichtingendiensten, die extreem hoog spel spelen om hun zin te krijgen: ‘Het is bijna onverantwoord.’
‘Ik was al vroeg een nerd,’ zegt Bert Hubert. ‘Rond mijn zevende kregen we thuis een computer, een ZX Spectrum. Ik was op slag verliefd.’
Tijdens zijn studie natuurkunde in Delft pielt hij oeverloos met eentjes en nulletjes. Eind jaren ’90 breekt hij die studie af en gaat aan de slag bij internetprovider Casema. Een paar jaar later gaat hij naar de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), waar hij ict-specialist wordt. Na drie jaar houdt Hubert het ook daar voor gezien.
Ondanks omzwervingen via beveiligingsbedrijf Fox-IT, het Amerikaanse Netscout en zijn eigen bedrijf PowerDNS, blijft de wereld van de inlichtingendiensten trekken. Wanneer zijn voormalig zakenpartner Ronald Prins in de zomer van 2020 bij de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) vertrekt, solliciteert Hubert meteen. Hij wordt technisch lid van deze commissie, die toezicht houdt op de inzet van bijzondere bevoegdheden zoals hacken en het tappen van internetkabels door de AIVD en de MIVD.
‘Het nettoresultaat is dat straks het volledige Nederlandse internetverkeer kan worden afgeluisterd’
In september 2022 stapt hij plotseling op. Hubert is het niet eens met de plannen voor een wet die de diensten ruimere bevoegdheden moet geven om cyberaanvallen van ‘statelijke actoren’ te onderzoeken en tegen te gaan. Die bevoegdheden gaan Hubert te ver, temeer daar het toezicht op de diensten tegelijkertijd wordt uitgekleed. Daardoor komen mensenrechten, zoals privacy, onder druk te staan.
Hubert vestigt zijn hoop nu op de Tweede Kamer en neemt op 5 april deel aan een rondetafelgesprek over het wetsvoorstel. Bij Follow the Money licht hij de knelpunten van het wetsvoorstel toe en blikt hij terug op zijn tijd als toezichthouder. ‘Als toezichthouders en veiligheidsdiensten volwassen met elkaar waren omgegaan, was die nieuwe wet niet nodig geweest. Het nettoresultaat is dat straks het volledige Nederlandse internetverkeer kan worden afgeluisterd.’
U vergeleek de kabeltapmogelijkheden uit het wetsvoorstel met een Big Brother-achtige situatie: overal microfoons die alles opnemen. Is dat niet wat dystopisch?
‘Als dit voorstel wordt aangenomen, kunnen de diensten zonder wezenlijke toetsing vooraf een jaar lang alle informatie op (internet)kabels integraal afluisteren, zes maanden opslaan en met algoritmes doorzoeken. Elke kabel die ze maar willen, ongeacht wat er doorheen gaat of waar hij naartoe loopt. Het is bijna van Noord-Koreaans niveau.’
Als de inlichtingendiensten nu willen tappen of hacken, hebben zij volgens de huidige wet (Wiv 2017) vooraf toestemming van de TIB nodig. Die controleert of de inzet van die bevoegdheid in verhouding staat tot het beoogde doel, of er geen minder ingrijpend middel is, of de inzet noodzakelijk is en of die zo gericht mogelijk wordt ingezet. Die inhoudelijke toets wordt volgens Hubert uitgekleed.
Is er straks geen controle op internettaps meer?
‘De diensten maken onderscheid tussen informatie die ze verzamelen en informatie die ze voor onderzoek gebruiken. De controle op die eerste categorie is straks verwaarloosbaar.
‘Ik zie eerlijk gezegd niet hoe een verzoek tot verkenning straks ooit nog kan worden afgewezen’
Ze hoeven alleen nog een indicatie te geven waarom ze een kabel willen tappen. Denk aan: “We hebben interesse in bepaalde staatshackers en misschien zitten die wel op deze kabel.” In de verkenningsfase ligt de lat nog lager. Omdat de eis vervalt om zo gericht mogelijk te tappen, hoeven de diensten straks alleen te zeggen dat ze willen weten wat voor communicatie er door een kabel gaat. Vervolgens mogen ze die een jaar lang tappen en die data een half jaar bewaren.
In beide gevallen wordt de toets van de TIB en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) gereduceerd tot checken of de aanvraagformulieren goed zijn ingevuld. De inhoudelijke toets verdwijnt. Ik zie eerlijk gezegd niet hoe een verzoek tot verkenning straks ooit nog kan worden afgewezen.’
De data die ze in de verkenningsfase verzamelen, mogen de diensten volgens het voorstel niet voor onderzoek gebruiken. Wat is dan het probleem?
‘Die data wordt wel bekeken. Nu is er een kleine groep ambtenaren die erin mag grasduinen om te kijken of er verdacht verkeer tussen zit, bijvoorbeeld van een Chinees naar een Nederlands IP-adres. De ambtenaren mogen die informatie vervolgens intern doorgeven, met het advies nader onderzoek te doen en dat kan uiteindelijk tot een inhoudelijk onderzoek leiden.
Het is een hellend vlak: alle informatie die tijdens de verkenning wordt verzameld, mag volgens het wetsvoorstel ook met met algoritmes en artificial intelligence worden doorzocht. Niemand weet hoe die geautomatiseerde data-analyse er in de praktijk zal uitzien, maar de reikwijdte van deze bevoegdheid wordt veel groter. Straks leest ChatGPT je mail, bijvoorbeeld.
Al die verkenningsdata mag straks bovendien ongezien worden gedeeld met buitenlandse inlichtingendiensten. Volgens de toelichting op het wetsvoorstel zou dat alleen voor technische assistentie gebeuren, maar in de wet zelf staat geen enkele beperking. Ga er dus maar van uit dat alle data die in deze fase wordt binnengehaald, integraal naar het buitenland gaat, zoals Amerika.’

De Raad van State adviseerde juist om in het wetsvoorstel vast te leggen dat deze data niet naar buitenlandse diensten mag, aangezien dat een ernstige inbreuk op de privacy vormt.
‘Het voorstel gaat op dit punt lijnrecht tegen dat advies in en de ministers motiveren niet eens waarom. Ze stellen simpelweg dat er situaties denkbaar zijn waarin een buitenlandse dienst over kennis of technische mogelijkheden beschikt die de AIVD en de MIVD verder zouden kunnen helpen. De privacyrisico’s voor Nederlandse burgers doen ze af met de belofte dat de diensten hun buitenlandse collega’s zullen verbieden om al die data voor inlichtingendoeleinden te gebruiken.
Dat is natuurlijk schreeuwend naïef. Je kunt nooit controleren of die diensten zich daaraan houden. En wat ga je eraan doen als ze dat niet doen? Je bent de controle over die data dan al kwijt.’
Hebben burgers daar last van?
‘Het raakt aan fundamentele rechten en vrijheden. In Europa geldt de afspraak dat je niet zomaar wordt afgeluisterd. Alleen al die mogelijkheid werkt namelijk beklemmend, omdat het mensen voorzichtig of angstig maakt. Dat past niet in een rechtsstaat.’
MIVD-chef Jan Swillens zei eind februari bij BNR dat het wetsvoorstel de diensten zal helpen naar de ‘ongekende dreiging’ te zoeken.
‘Kennelijk wil die dienst liefst dat alle data die door de kabels gaat, langs hen stroomt, zodat zij alles kunnen onderzoeken en kijken of er rare dingen tussen zitten. Daar moet je bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg mee aankomen. Het mensenrechtenverdrag zegt niet: “Diensten, ga lekker grasduinen en kijk maar of je iets vindt.” Je hebt je aan regels en universele mensenrechten te houden.’
De bedoeling is dat de tijdelijke wet alleen tegen statelijke actoren wordt ingezet. Kunnen we daar niet op vertrouwen?
‘In feite zeggen ze: “We luisteren weliswaar alles af, maar dat geeft niet want we doen er niets mee.” De AIVD kennende denk ik overigens niet dat zij gelijk heel foute dingen zullen doen, maar feit is dat het wetsvoorstel de barrières tegen misbruik verzwakt.
‘Met vertrouwen alleen kom je er niet. En als ik eerlijk ben, gaat het hier ook niet zo lekker met de rechtsstaat’
Dat is problematisch. Je weet niet wie er in de toekomst aan de macht komt en of zij de inlichtingendiensten voor eigen gewin willen inzetten. Dat is geen irreële gedachte, maar niemand in Nederland wil daarover nadenken. Maar kijk eens naar Spanje, Griekenland en Polen, waar veiligheidsdiensten de oppositie en journalisten afluisterden. Dat kon, omdat de wet daartoe de mogelijkheid bood en het politieke klimaat was veranderd.
Met vertrouwen alleen kom je er niet. En als ik eerlijk ben, gaat het hier ook niet zo lekker met de rechtsstaat. Dit is niet het moment om de geheime diensten ruimere bevoegdheden te geven en minder toezicht te houden.’
De minister van Binnenlandse Zaken en de diensten stellen dat een verruiming van de bevoegdheden noodzakelijk is, vanwege de ‘toegenomen dreiging’ van landen als China en Rusland. Is die echt zo groot?
‘Daar kan ik niets over zeggen. Maar ik ga ook niet zeggen dat de dreiging zo groot is als wordt beweerd. Kijk eens om je heen. Het voorstel stamt uit september 2021 en in de tussentijd is er nauwelijks iets stuk gegaan. Als de nood echt zo hoog was, dan hadden we intussen toch wel concrete voorbeelden van geslaagde aanvallen gehad?’
De afspraken die het ministerie voorstelde, hielden in dat de TIB voortaan bij het kruisje kon tekenen en verder niet moest zeuren. Dat kan natuurlijk niet
De diensten zeggen dat ze momenteel niet snel genoeg kunnen handelen. Volgens AIVD-chef Erik Akerboom is de huidige spoedprocedure niet voldoende en is de inzet daarvan ‘steeds meer regel’ geworden.
‘Dat is gewoon gelul. Je kunt in de jaarverslagen lezen dat dit niet klopt. Het aantal spoedverzoeken ligt al heel lang rond de één per week.
Overigens hebben de diensten dat op een zeker moment opgevoerd tot zes hack-verzoeken per week. Zo wilden ze laten zien dat het niet snel genoeg ging. Maar in een aantal gevallen zagen ze al weken van te voren aankomen dat ze wilden hacken; die spoedaanvragen waren puur voor de bühne.’
Maar is die spoedprocedure voldoende om aanvallers bij te benen? Minister Hanke Bruins Slot zegt van niet.
‘De argumenten voor de nieuwe wet zijn de verhoging van de handelingssnelheid en meer dynamische afspraken met toezichthouders. Dat kun je ook onder de huidige wet bereiken, maar dan moet je met elkaar praten. Dat is niet gebeurd.
Kijk naar de stukken uit de Woo-procedures van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Daarin zie je dat vanuit de ministeries is geprobeerd bestuurlijke druk op de TIB uit te oefenen en toen de TIB niet wilde toegeven, besloot men de wet te wijzigen. Maar je ziet geen spoor van overleg om de samenwerking te versoepelen, zoals administratieve afspraken waardoor verzoeken sneller kunnen worden behandeld. Er is nooit werk van gemaakt.’
Volgens de minister is geprobeerd bestuurlijke afspraken te maken met de TIB, maar is een wetswijziging de enige oplossing.
‘Die afspraken hielden in dat de TIB voortaan bij het kruisje kon tekenen en verder niet moest zeuren. Dat kan natuurlijk niet. Je vraagt een rechter ook niet of die de wet vanaf nu uitlegt zoals jij wilt.
‘De diensten willen hierop simpelweg nul, nooit, nergens, van niemand toezicht’
Over simpele, administratieve afspraken is niet gesproken, terwijl dat de snelste en minst ingrijpende manier was geweest om knelpunten weg te nemen. Het forceren van een wetswijziging is dat niet. Het voorstel maakt procedures alleen maar complexer en dus trager, zoals de Raad van State ook al oordeelde. Het gaat kennelijk niet om snelheid.’
Waarom dan wel?
‘Minder toezicht.
Kijk naar de veranderingen rond zero days. Nu moeten de diensten die bij meerdere commissies melden, straks bij niemand meer. Sommige zero days zijn echt digitaal plutonium, daar moet je verstandig mee omspringen.
De diensten willen ze niet meer melden, omdat ze vinden dat zijzelf de juiste afwegingen kunnen maken, terwijl ze daarmee al eens de fout in zijn gegaan. Ze willen hierop simpelweg nul, nooit, nergens, van niemand toezicht.’
De minister, de diensten en de CTIVD zeggen dat het toezicht onder de tijdelijke wet niet vermindert, maar verschuift, omdat de CTIVD straks tijdens en na de inzet van de hack- en interceptiebevoegdheid bindend toezicht houdt. U bent het daar niet mee eens?
‘Er is een complete verschraling van het toezicht. Het bindend toezicht van de CTIVD wordt beperkt tot zes zeer nauw en limitatief opgeschreven activiteiten. Dat is veel beperkter dan nu voor de TIB geldt.
Controle tijdens of achteraf kost bovendien meer tijd en moeite. Ik zeg niet dat het niets zal opleveren, maar het is geen equivalent voor toetsing vooraf, waarbij je de uitvoering kunt verhinderen en fouten kunt voorkomen. Stel dat de gemeente pas kijkt of jij je aan je bouwvergunning hebt gehouden wanneer het huis er al staat. Dan ben je te laat.’

Andere experts, waaronder uw oud-zakenpartner Ronald Prins, achten de nieuwe bevoegdheden wel noodzakelijk. Hoe kan dat?
‘Dat moet je hen vragen, maar vergeet niet dat praktisch iedereen in de cybersecurity-industrie er baat bij heeft enthousiast te zijn. Of juister: ze hebben er geen baat bij kritisch te zijn. Als je op televisie vertelt dat je de AIVD en de MIVD niet helemaal vertrouwt of de nieuwe wet geen goed idee vindt, is dat niet zo goed voor je business.’
Bits of Freedom vroeg via de Wet open overheid bij verschillende ministeries informatie op over de totstandkoming van de tijdelijke wet. Daaruit blijkt dat de diensten ‘steunzenders’ en ‘witte jassen’ hebben ingezet om hen in het maatschappelijk debat rond het wetsvoorstel bij te staan.
Is het gebruikelijk om particulieren voor pr in te zetten?
‘Ik snap dat de overheid draagvlak wil creëren, maar hoogleraren en mensen uit de cybersecurity-industrie actief inzetten in het maatschappelijk debat vind ik ver gaan.
Zeker omdat deze mensen er in de media niet bij zeggen dat zij zijn gevraagd die wet in een positief licht te stellen. Dat is raar. De rest van de wereld denkt namelijk dat deze mensen hun onafhankelijke, deskundige mening geven. Het is niet oprecht om te suggereren dat deze mensen louter het publiek voorlichten als je er niet bij zegt dat ze dat op jouw verzoek doen.’
Volgens Hubert gaat het om cybersecurity-experts als Ronald Prins en oud-diensthoofden als Rob Bertholee en Pieter Cobelens. Desgevraagd ontkennen zij door de overheid of de diensten te zijn benaderd om een positief verhaal te houden.
Uit de Woo-documenten die Bits of Freedom verkreeg, blijkt dat de voorzitter van de CTIVD zich in het publieke debat over de tijdelijke wet wilde mengen. Volgens een medewerker van Defensie ‘jeukten zijn handen’ om een kritisch krantenartikel ‘tegen te spreken’. Is het aan een toezichthouder om zoiets te doen?
‘Nee. Per definitie niet. Je kunt je als toezichthouder niet in dat debat mengen en anders moet je opstappen. Dat is precies waarom ik ben weggegaan.
Dit past wel in het beeld dat ik van de CTIVD heb, die meer met de ministeries praat dan je mag verwachten. Een toezichthouder mag de wereld niet te veel bekijken door de bril van degene op wie hij toezicht houdt. Dat is een lastige balans, want je kunt ook te veel afstand nemen, zoals bij de TIB denk ik het geval was. Je moet voldoende betrokken zijn bij de praktische aspecten van het werk van de diensten, en voldoende afstand bewaren om daar een objectief oordeel over te kunnen vellen. Als een toezichthouder gaat cheerleaden voor de AIVD en de MIVD maak ik mij grote zorgen.’
‘De CTIVD heeft regelmatig contacten met de diensten en de verantwoordelijke departementen, onder andere over wet- en regelgeving en actualiteiten. De geopenbaarde e-mail betreft een dergelijk gesprek en is de weergave daarvan in eigen bewoordingen door de opsteller van de e-mail.
In die periode werd in de media verslag gedaan van een uitgelekte versie van het aanstaande wetsvoorstel. De media meldden niet dat het toezicht zou worden verlegd en dat de CTIVD belangrijke bindende bevoegdheden zou krijgen. De voorzitter van de CTIVD heeft in het bewuste gesprek aangegeven dat deze aspecten niet in de media belicht werden, en dat het goed zou zijn wanneer dat ook was gebeurd om zo een volledig beeld van het wetsvoorstel te geven.
Dat de toezichthouders betrokken horen te zijn bij het wetgevingsproces, is in juli 2021 nog eens door de Tweede Kamer in een motie vastgelegd. Het is juist de rol van een onafhankelijke toezichthouder om vanuit zijn expertise bij te dragen aan het openbaar debat en juiste beeldvorming.’
Maar de ‘steunzenders’ staan niet alleen. Ook andere instanties hebben kritiek op de huidige wet en wijzen daarbij mede naar de TIB. In 2021 stelde de Algemene Rekenkamer vast dat de slagkracht van de AIVD en de MIVD onder druk staat. Zowel de Rekenkamer als een onafhankelijke onderzoekscommissie stelden dat dit deels te wijten is aan de TIB, die aanvullende voorwaarden stelde aan de inzet van hacken en bulkinterceptie. In het nieuwe wetsvoorstel verschuift een groot deel van het toezicht naar de CTIVD.
Heeft de TIB haar eigen graf gegraven?
‘Deels. De diensten hebben enthousiast mee gegraven.’
Hoe bedoelt u?
‘De TIB had veel meer kunnen kunnen doen om de verhouding met de diensten te verbeteren. Maar de diensten hebben echt hun best gedaan het de TIB zo moeilijk mogelijk te maken, zodat ze later konden zeggen: “Zie je wel, het lukt niet met dat toezicht, dus schaal het af of doe het achteraf.”’
Hoe uitte dat zich?
‘Doordat ze onmogelijke stukken of aanvragen schreven. Daardoor duurde de behandeling langer en konden zij roepen dat de TIB de boel vertraagde. Of ze voerden de druk op met een verzoek voor een kabeltap die stante pede moest worden uitgevoerd, omdat het anders te laat zou zijn. Maar daar zat dan een ontzettend slordige onderbouwing bij, waarin ze het vertikten toe te lichten waarom die tap noodzakelijk was. Dan zet je een toezichthouder met zijn rug tegen de muur en zeg je: “Durf dit maar eens af te wijzen.” Het was écht niet best.’
Maar dat lag volgens u alleen aan de diensten?
‘Nogmaals, de TIB had meer kunnen doen. Maar ik heb wakker gelegen van tapverzoeken waarvan ik dacht: hoe heftig moet de dreiging zijn wanneer je zulke grote kabels wilt afluisteren. Dan wil je overtuigd worden van de noodzaak, waarom interceptie voorrang moet krijgen boven de privacy van al die miljoenen mensen die ook worden afgeluisterd, en je wilt weten wat de AIVD met die informatie wil doen.
Maar als we daarnaar vroegen, kwam er vaak niets. Dan moesten wij het verzoek dus wel afwijzen. Hadden ze die verzoeken degelijk onderbouwd, dan was er gerede kans dat we toestemming hadden gegeven. Maar ze konden – of wilden – dat niet. Ze wilden dat de TIB mislukte.’
Dit gaat over nationale veiligheid. Wordt het spel zo hoog spel gespeeld?
‘Ja, dat wordt het. Ik vind het ook echt… bijna onverantwoord.
Helemaal nu dit heeft geleid tot een wetsvoorstel met allemaal ruimere bevoegdheden, terwijl we niet als volwassenen hebben geprobeerd om de knelpunten die er waren op te lossen. Bijna alles wat men met deze tijdelijke wet zegt te willen bereiken kan onder de huidige wet ook, maar dan met adequaat toezicht.’
35 Bijdragen
Roland Horvath 7
De NL overheid en de overheden in de EU tout court zijn vandaag de dag niet in staat een normale wet te maken betreffende de bevoegdheden van de AIVD en de MIVD. Ze hebben het niet. De betreffende wet betekent het einde van de vrijheid en de privacy in NL en in Europa.
Bert Hubert heeft een duidelijk en aanvaardbaar inzicht in de ordening van de maatschappij en in de daarbij horende bevoegdheden van overheidsdiensten als de genoemde twee. Het is in het algemeen bekend dat overheidsinstanties die bezig zijn met -contra- spionage, inlichtingen, en opsporingen regelmatig vragen om meer bevoegdheden. Met als excuus dat hun werk dan meer resultaten zal opleveren voor de maatschappij. Toevallig, gaat dat dan altijd ten koste van een vermindering van het toezicht, van de controle door de regering en de wetgevende macht. En ook van de rechten en de vrijheden van de burgers.
Toevallig zijn de slechteriken, die moeten afgeluisterd worden China, Rusland en Noord Korea. Hoe zou dat toch komen.
Sebastiaan Brommersma 1
Roland HorvathGerard van Dijk 6
Het politieke spel wordt hier op het scherps van de snede gespeeld. Krijg alleen wel een naar gevoel dat we onze vrijheden op meerdere gebieden aan het verliezen zijn. Dit in combinatie met de CBDC die dit jaar ook geïntroduceerd wordt doet dit heel er denken aan George Orwell 1984 2.0
Sebastiaan Brommersma 1
Gerard van Dijkj.a. karman 5
Gerard van DijkAls jet boek 1984 had gelezen was dat nu net de kern van het verhaal.
Petrus Harts 3
Geheel off topic is mijn vraag of een VPN nog gaat helpen in Nederland? En zo ja, mag ik dan ClearVPN onder de aandacht brengen omdat het door Oekraïners wordt gemaakt?
En geheel on topic haal ik deze nog maar eens aan:
IK het concept IK, bestaat niet zonder privacy
HEB dingen gedaan die zonder context niet uit te leggen zijn
NIKS is veilig in handen van de overheid, het aantal lekken is daarvoor veel te groot
TE vaak wordt informatie verzameld die uiteindelijk voor een ander doel wordt gebruikt
VERBERGEN is mijn enige alternatief
Roland Horvath 7
Petrus HartsNamelijk 1/ Ik en privacy, 2/ dingen gedaan en context, 3/ de overheid lekt informatie, 4/ Informatie gebruikt voor een ander doel.
De oplossing: Verbergen.
Om die redenen moet de overheid zoals vroeger uitsluitend beschikken over het minimum minimorum aan informatie over de NL ingezetenen.
Vivo Vivo 1
Petrus HartsPetrus Harts 3
Vivo Vivo2) je neemt een abonnement op een VPN
3) je neemt een e-mail bij Tutanota.com
4) je vermijdt two factor authentication op basis van je mobiele nummer
5) je neemt een SIM kaart uit een ander land, Italië bijvoorbeeld, als je toch alleen maar data gebruikt en vrijwel nooit belt.
Ben je handig? Neem dan een NAS (kost circa €300 maximaal) waarop je je foto's en films beheert, en vermijd andere opslagdiensten. Synnology, het operating system voor dit soort Network Attached Servers is echt eenvoudig in gebruik en bovendien 100% in het Nederlands in te stellen.
Esther Van der Hei 1
Ik moet denken aan een aantal scènes uit The Good Wife, waar de hoofdrolspeelster ook (weliswaar telefonisch) wordt 'gesleept' omdat haar ex-man, senator, in beeld is bij federale diensten. Het beeld dat twee jongens zitten te ginnegappen over wat ze aan de getapte telefoon zegt, spreekt boekdelen voor mij. Dat wil niemand toch?
Dank voor dit interview. Hoop dat het ministerie ook nog aan bod komt in de toekomst.
Sebastiaan Brommersma 1
Esther Van der HeiEsther Van der Hei 1
Sebastiaan BrommersmaPetrus Harts 3
Sebastiaan BrommersmaDank en ik ben zeer benieuwd naar dat artikel van jou en Gerard Janssen.
Willem Timmer 4
Wat Hubert zegt: als er een andere macht komt, wat dan. Bert Hubert heeft knap zijn rug recht gehouden. Zou er in een vervolg artikel eens de vraag gesteld worden wat je er tegen kan doen? Immers als de AIVD massa's data opzuigt en analyseert dan hebben ze veel werk. Dat kost geld, en dat betaalt de burger, want grote bedrijven betalen niet veel in NL.
Als de Nederlander een pakketje kan kopen om zijn data verkeer in te pakken kost het nog meer geld en/of tijd om te ontcijferen. Zou Bert Hubert een goed pakket weten? Ik krijg de indruk dat bellen via whatsapp veiliger is dan via de gewone providers en in 1 geval in mijn vriendenkring is het ook veel beter. De verbinding van zijn en mijn mobiel is vreselijk slecht, maar whatsapp gaat goed en daar staat bij : end to end versleuteld.
misschien moeten we dat maar met alles gaan doen. Dat me denken aan een oude film: Enemy of the State.
toevoeging: zie net ander artikel op deze site: Defensie wist niet dat pantserwagens werden ingericht door ‘Chinees’ bedrijf
als ze daar nou eens mee beginnen, incompetentie ? ik heb er geen actieve herinnering aan.....dit verhaal is al tijden in de lucht, weet alleen niet meer waar ik t voor t eerst las. Maar nu zegt de minister dat ze van de prins geen kwaad wisten, Prins? Prins P?
Sebastiaan Brommersma 1
Willem TimmerVwb het opzuigen van data, die AIVD zal niet alles kunnen onderzoeken, dat is te veel. Maar met (zelflerende) algoritmes is er veel mogelijk en wordt er nog veel meer mogelijk. Wat Hubert zegt, is dat dit tot een hellend vlak kan leiden vwb hetgeen er met die data gebeurd.
ben wellerdieck 4
Willem Timmerj.a. karman 5
Willem TimmerHet probleem met mogelijke scenarios is, dat je als je volledig op een kant richt de olifanten mist.
Vincent Huijbers 9
We creëren onze monsters en gaan ons daar naar gedragen. Erik Akerboom had ook een rol bij de invoering van het stroomstootwapen waarvan de onderbouwing van de noodzaak nogal dubieus was. En welke staat van dienst heeft onze overheid de afgelopen jaren opgebouwd als het gaat om het vijandig benaderen van de eigen burgers? Hoe werkte toen het systeem van toezicht? Het had een eigen dynamiek gecreëerd waarover we ons pas echt zorgen moeten maken.
Gerard van Dijk 6
Inmiddels ruim 10 jaar geleden werd bij VPRO Tegenlicht de wereld ingedeeld in emoties. Er waren 3 emoties: Het verre Oosten heerst 'hoop', het westen 'de angst' om het verlies van de welvaart en het Midden Oosten 'de vernedering'.
Als je in angst leeft zoek je naar ankers en houdt je het liefst vast aan het oude vertrouwde wat voor Europa Amerika is.
Met de opgebouwde schulden zit het westen compleet vast en wij weten dat we onze schulden nooit kunnen aflossen tenzij we door een hyperinflatie heen moeten gaan. Die angsten zijn dus heel realistisch. Met Oekraine zijn we in oorlog met Rusland en uiteindelijk zullen we nog meer met China in oorlog moeten komen om de macht bij het westen te kunnen behouden. China is de grote uitdager van de VS en die moet voor het westen verslagen worden. Echter Europa zit wel vast aan het continent van Azie vast en vrezen de macht van China dat geen democratie is. VS is het betere alternatief.
Maar dan word Nord-stream opgeblazen, waar Biden voor gewaarschuwd heeft indien Rusland Oekraine zou binnenvallen. Maar wiens belangen word daarmee geschaad? De afhankelijkheid van het Europa met Rusland word daarmee losgekoppeld. Europa gaat nu elders zijn gas betrekken. Het niet weten wie het gedaan heeft brengt Europa in een paranoïde toestand, want wie kunnen we nog vertrouwen? Dat gaat van wereldmachten tot indringers op eigen bodem en dat wil je in kaart brengen. Daarvoor hebben de veiligheidsdiensten alle ruimte nodig om het mogelijke gevaar te bestrijden. Vanuit die paranoïde toestand kan je geen naïviteit veroorloven aangaande je eigen burgers. Omdat we een multiculturele samenleving zijn zijn er vele lijntjes naar hun moederlanden. Om ons te beschermen vanuit die paranoïde toestand is Europa als een 2e Noord-Korea eigenlijk best logisch.
John Janssen 4
Gerard van DijkPieter Jongejan 7
John JanssenStraks mag niemand meer schrijven wat er werkelijk aan de hand is.
j.a. karman 5
Het hele fud gedoe kan net zo goed de andere kant op gedraaid worden.
Door te weinig mogelijkheden voor AIVD MIVD is een ontwikkeling naar een Noord Koreaanse toestand te verwachten. Het falen met Isis gangers en andere situaties is niet bepaald hoopgevend dat het met privacy boven alles, het allemaal wel goed zit.
Sebastiaan Brommersma 2
j.a. karmanj.a. karman 5
Sebastiaan BrommersmaMet Bits of Freedom zit je in een hoek die eenzijdig privacy boven alles stelt. Je zou wat meer en beter onderzoek naar verbanden in verschillende groeperingen kunnen doen.
Ik was verrast met namen die her en der opdoken met inmiddels dubieuze groepen en dubieuze acties.
Hier zit een los draadje: https://nos.nl/artikel/2363039-willem-engel-derde-op-kieslijst-vrij-en-sociaal-nederland en ander los eindje: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/corona-experts-roepen-op-neem-de-dreiging-van-het-virus-en-nepnieuws-serieuzer~bc702927/ er is meer wat niet echt goed zit.
Ik merk met je uitingen dat je je zelf ver inlaat met die hoek al zeg je daar verder weinig over.
Vanuit die hoek is de gangbare anti AIVD MIV kritiek met veel te veel niet onderbouwde aannames.
Dat onderzoek naar die kant ontbreekt aan alle kanten met je insteek. Daarmee mis je ook de nodige balans en heb je een weg voor het tegengestelde van wat je beweert.
Vincent Huijbers 9
j.a. karmanj.a. karman 5
Vincent HuijbersMet de boa's en het stroomstootwapen hebben we ook de emotie van ernstige mishandeling van ambtenaren en controleurs. Die andere kant wordt voor het gemak vergeten als je bij voorbaat tegen de overheid bent.
Vincent Huijbers 9
j.a. karmanHet voorbeeld van het stroomstootwapen gaat over of de argumenten kloppen. Dat is nogal overtuigend weerlegd. Als het er niet toe doet waarom niet meteen een vuurwapen? De mishandeling van ambtenaren en controleurs moet hard bestraft worden.
Dat overheidsdiensten meer bevoegdheden nodig hebben om de digitalisering van criminaliteit en (staats)terrorisme tegen te gaan is evident. Wanneer deze maatregelen in landsbelang zijn is toetsing en controle daarvan een integraal onderdeel. Opsporingsdiensten hebben andere belangen dan een gewone burger. Ook hier gaat het om of er genoeg waarborgen zijn die er voor zorgen dat het systeem geen eigen dynamiek krijgt en tegen de eigen burgers keert. Wie garandeert dat dit niet gebeurd na de schandalen (want dat zijn het) die we hebben meegemaakt?
j.a. karman 5
Vincent HuijbersWaarom het zo kon gebeuren verdient een goed onderzoek.
Over de stroomstootwapen, je merkt terecht op dat " De mishandeling van ambtenaren en controleurs moet hard bestraft worden." Helaas wordt daar van alles bij gehaald om het niet te doen. De argumenten zijn: discriminatie, racisme, privacy, mensenrechten, kosten, noem maar op. Dat het met al die argumenten juiste de verkeerde kant op gaat de verkeerde kant beschermd wordt valt niet in het bewustzijn met alle ophef. De financieel goedkoopste oplossing is extra techniek geven 2000 euro eenmalig is gewoon een aflaat bedrag,
Je zegt: "Dat overheidsdiensten meer bevoegdheden nodig hebben om de digitalisering van criminaliteit en (staats)terrorisme tegen te gaan is evident."
De opgespeelde schandalen hebben hun schaduwkanten. Met Mh17 was duidelijk dat identificatie door te snelle vernietiging van gegevens ineens zeer lastig bleek. Waarborgen werken meerdere kanten op. Deze ging zo tegen de burgers in. Het gebrek aan inzicht met ISIS gangers ging ook tegen de burger in.
De aanhangers van ISIS zullen dat anders zien en als schandaal in de media brengen. Die dynamiek van meerdere kanten sla je helaas over.
Robin Schaap 1
j.a. karmanj.a. karman 5
Robin SchaapVoor je het weet ga je met allerlei veronderstellingen die kant op.
Denk jij echt dat er bij overheidsinstanties alleen maar foute figuren werken die er op uit zijn een nieuwe wereldorde ste scheppen (Pinky en Brain). Het meest vervelende is dat er bij wetgever (tweede kamer) weinig realiteitsbesef is op uitvoerbaarheid maar dat lobbyisten daar wel veel invloed hebben.
Hier staat wat bijzonders genoemd https://fd.nl/opinie/1458190/betrek-de-burger-direct-bij-de-nationale-cybersecuritystrategie-nyc3caiTuVDd De burger heet hier een privacy organisatie met nogal wat wonderlijke ideeën over privacy. Je bent nogal naïef als je dat niet wil zien hoe beïnvloeding en groepsvorming werkt. Let wel een kamerlid zegt:
"Op het gebied van privacy zijn al wel succesvolle clubs zoals Bits of Freedom en Privacy First, die veel invloed hebben op wetgeving. Dat zou voor cyberveiligheid ook moeten."
De stasi was ook zo'n groot voorstander van vrijheid van het volk met doorgezette idealen.
Vincent Huijbers 9
Het probleem dat ik met de vergelijking heb is dat in Nederland misstanden kunnen ontstaan uit 'goede' bedoelingen. De meeste mensen zullen het kwaad willen bestrijden. Maar bestuurlijke eigenaardigheden en misschien wel onverschiligheid hebben de afgelopen jaren kunnen resulteren in een onbedoeld resultaat. Denk aan de vele sorry-dossiers van afgelopen jaren. Dat is veel veneiniger en een reden voor alertheid.
John Janssen 4
Vincent HuijbersEen Kim Jr. denkt nog steeds dat pseudo afschrikwekkende acties als het afschieten van raket nr. 734 het Westen doet sidderende, waarna het een gratis lading rijst richting het land zal sturen ter kalmering van het triomfantelijke volk en zijn leider(s).
Marco Fredriks 4
https://www.thegatewaypundit.com/2023/03/exclusive-australia-banks-are-now-debanking-independent-journalists-exercising-their-free-speech-rights/
Jan Willem de Hoop 12
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Cor Broeders 4
De toezichthouder heeft zo te zien goed gehandeld door idiote aanvragen zonder onderbouwing af te wijzen. Nu niet klagen dat die moet worden opgedoekt. Dat is de verkeerde weg inslaan. gewoon toezicht houden. En nee zeggen als er onzinnige aanvragen komen.
Die Akerboom duikt telkens weer op. Lijkt wel van het ene topbaantje naar het andere te glijden. Zonder veel toegevoegde waarde. En telkens met een kreukloos uniform; draagt hij dat op het werk, of alleen op televisie?